מסעי - הקשר בין תחילת התורה לסוף התורה - פרשת מסעי | במדבר מסעי - הקשר בין תחילת התורה לסוף התורה - פרשת מסעי | במדבר

געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
gemgemgemgemgem
חבר צוות
מנהל תוכן
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
הודעות
1,951
תודות
4,947
נקודות
485
אלה מסעי, כתב בצרור המור שפרשת מסעי הוא סיום של התורה ואח"כ מתחיל משנה תורה, ולכן מתחילת התורה יוצא שם מ"ב (תוס' חגיגה יא: ד"ה במעשה בראשית) ובסוף התורה בפרשת מסעי נרמז שם מ"ב במ"ב מסעות ובמ"ב ערי לוים.

אפשר להוסיף עוד שייכות בין תחילת התורה פרשת בראשית לסוף התורה פרשת מסעי, דכתב בבעל הטורים בראשית בגי' שש סדרים, ובתרגום ירושלמי בראשית ברא בחוכמא ברא, ובבני יששכר (מאמרי סיון מאמר ה' אות יב) ואאלפ"ך חכמה (איוב לג, לג) מרמז שיש ו' סדרים בתורה שמתחילין באות אל"ף, ויש לך ללמוד מהן חכמה ולא דבר ריק הוא ולא במקרה הוא, והם מרמזים לו' סדרי משנה וכו' אלה מסעי רומז לסדר נזיקין וכו' ומאותן החטאים נמשכו הנזיקין, היינו ד' גליות אדום בבל מדי יון, נרמזין בראשי תיבות אלה מסעי בני ישראל, וגם אלה מסעי רמז לנזיקין, כי כל הדרכים בחזקת סכנה (ירושלמי ברכות פ"ד ה"ד). עכ"ד.

והנה עיקר מסעות הגלות היו בחודש אב, שאז היו ב' החורבנות של בית עולמים, ואז עיקר הנזיקין.

ובבני יששכר (מאמרי תמוז אב מאמר א' אות ט') ביאר הפסוק "ויאמר יהודה לשמעון אחיו עלה אתי בגורלי והלכתי גם אני אתך בגורלך" היינו שחודש ניסן הוא ליהודה שאז הוא זמן מסוגל לגאולה, וחודש אב הוא לשמעון שזמנו להיפך, ולעתיד החודש של שמעון יהיה כחודש של יהודה לשמחה וכו' עיי"ש.

ועתה נחזור לענין הראשון, בראשית בגי' שש סדרים, מרמז לשש סדרים של תורה שמרמזים לשש סדרים של משנה שאפשר ללמוד מהם חכמה, ולכן תרגם ירושלמי בחוכמא, ואפשר שגם תיבת בראשית ו' אותיות כנגד ו' סדרים, ואות ש' של בראשית יוצא לפי הסדר כנגד "אלה מסעי וסדר נזיקין" שעיקר הנזיקין והמסעות הם בחודש אב, חודש של שמעון, ויתהפך בעזהי"ת משבר לשמחה, וכמו בחודש ניסן הישועות בו מקיפות כך יהיה בחודש אב "ישועות זה סדר נזיקין (שבת לא.)".

והנה תחילת התורה מתחיל באות ב' בראשית וסוף התורה מתחיל באות א' אלה מסעי, הרי אותיות אב, מגיד מראשית אחרית, אלה מסעי בגי' נזקין. בראשית אותיות ברא שית (כמובא בזוה"ק ותיקו"ז בכ"מ ועי' סוכה מט.), מרמז על שש סדרים, ובמסעות נרמז תשעה באב כמ"ש בשל"ה הקדוש (מסכת תענית) שמיתת אהרן היה בראש חודש אב ואח"כ הלכו ח' מסעות לאחוריהם מסע ליום הרי שבט' באב הגיעו למוסרה והתאבלו עיי"ש, ואח"כ נרמז גם ט"ו באב שהותרו שבטים לבוא זה בזה שדרשו זאת (תענית ל:) מפסוק בסוף הפרשה.

אב מרמז לחכמה, אבא. בראשית אותיות תשרי אב, כי אילולא עשו את העגל היה צריך להיות יום הכיפורים באב, כדאי' (פסיקתא דרב כהנא פיסקא ל' מובא בילקוט פינחס ובמדבר קדמות), ולכן ישועות זה סדר נזיקין, מרמז ליום הכיפורים, כמו שדרשו (ויק"ר פרשה כא סי' ד שוח"ט מזמור כז) וישעי ביום הכיפורים.

ועוד שייכות בין תחילת התורה פרשת בראשית לסוף התורה פרשת מסעי, דאי' בתיקו"ז בראשית אותיות ירא שבת, ובתרגום ירושלמי בראשית ברא בחוכמא ברא, והיינו כי ראשית חכמה יראת ה', ואי' בשפת אמת (תרמ"ב, תרנ"ד) שנסעו נ' מסעות, מ"ב עם ח' מסעות שחזרו לאחוריהם הם ביחד נ' מסעות, כנגד נ' פעמים יציאת מצרים שכתיב בתורה וכנגד נ' שבתות השנה, ובכל מסע נתרחקו יותר ממצרים (תרל"ג), ונכנסו לנ' שערי בינה, עיי"ש, דהיינו שע"י שהיו ירא שבת יצאו ממצרים וזכו לחכמה ולנ' שערי בינה, ואלה מסעי כנגד סדר נזיקין, ועיקר הנזיקין הוא בחודש אב כנ"ל, ואב מרמז על חכמה - אבא, שבעזהי"ת לעתיד יתהפך חודש אב להיות חודש שהישועות בו מקיפות כמו ניסן שיצאו בו ממצרים וזכו לחכמה כך יהיה גם בחודש אב, וזהו שאמרו ישועות זה סדר נזיקין שיתהפך לנו לישועות כמו חודש האביב, ולכן נקרא אב כמו חודש האביב. אלה מסעי בגי' יראה, שראשית חכמה יראת ה'.​
 

הודעות מומלצות

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון