גירוש יהודים, היכן ומתי ובאיזה היקפים? | פורום אוצר התורה

גירוש יהודים, היכן ומתי ובאיזה היקפים?

גירוש יהודים, היכן ומתי ובאיזה היקפים?

שלמה דייטש

משתמש פעיל
פרסם מאמר
תודות
361
נקודות
102
הגירוש הראשון ככל הידוע לי התרחש באנגליה בשנת ה' אלפים נ' (202 שנים לפני גירוש ספרד)
כמה יהודים גלו שם?

הגירוש הגדול ביותר היה כנראה גירוש ספרד, כמה יהודים גלו שם ולהיכן?
כמה אחוזים מתוך יהודי ספרד גלו וכמה נשארו כאנוסים?

הגירוש הראשון ככל הידוע לי התרחש באנגליה בשנת ה' אלפים נ' (202 שנים לפני גירוש ספרד)
כמה יהודים גלו שם?

הגירוש הגדול ביותר היה כנראה גירוש ספרד, כמה יהודים גלו שם ולהיכן?
על שניהם אין מספרים ברורים.
בגלות ספרד (ה' רנ"ד) גלו בין 40.000 ל100.000 נפש.

היו עוד הרבה גירושים, כמעט מכל ארצות אירופה גרשו אותנו, גם הרבה לפני גירוש יהודי אנגליה, הנה הידועים ביותר:
גירוש יהודי צרפת בשנת ד'תתקמ"ב.
גירוש יהודי אנגליה בשנת ה'נ'.
גירוש יהודי צרפת בשנת ה'ס"ו.
גירוש יהודי אוסטריה בשנת ה'ק"פ.
וכאמור, גירוש יהודי צרפת בשנת ה'רנ"ד.

בהמכלול כתבו שרובם נשארו אנוסים
אבל זה מהדברים שממש אי אפשר לסמוך על המכלול, המקור שם אינו מקור מהימן ויהודי בכלל.
עכשיו עדכנתי את הערך שם, על פי מה שכתוב כרגע נראה שהמגורשים היו הרוב ורק חלק קטן נשארו, הנה מה שכתוב שם כרגע:

לפי ההיסטוריון ז'וזף פרז, רוב ההיסטוריונים אומדים את מספר מגורשי ספרד ב-1492 בין 40,000 ל-100,000 נפש, כאשר מיעוטם אומדים את המספר המקסימלי ל-160,000. מקורות אחרים מציינים כי האומדן המקובל של מספר המגורשים המינימלי הוא כ-100,000 איש, בעוד המספר המקסימלי שננקט הוא עד 500,000 מגורשים. המגורשים גלו לארצות השוכנות לחופי הים התיכון, למדינות צפון אפריקה למדינות הבלקן שבאימפריה העות'מאנית אך גם לפורטוגל בה רבים מהם עברו המרת דת לנצרות בכפייה.

חלק גדול מהיהודים, אשר מספרם נאמד בין 50,000 ל-200,000 על ידי היסטוריונים שונים בחרו להתנצר – לפחות למראית עין – ונותרו בספרד ובפורטוגל.

הגירוש הראשון ככל הידוע לי התרחש בשנת ג' אלפים ר"ה, בעת שלמנאסר מלך אשור הגלה את עשרת השבטים כמו שכתוב במלכים ב' י"ז ו': "וַיֶּגֶל אֶת-יִשְׂרָאֵל אַשּׁוּרָה וַיֹּשֶׁב אֹתָם בַּחְלַח וּבְחָבוֹר נְהַר גּוֹזָן וְעָרֵי מָדָי".
הגירוש השני היה גלות בבל.
אח"כ בחורבן בית שני, וכו'.
כל הגירושים היו תהליך אחד ארוך של הגלות של בית שני,
אי אפשר להתחיל מאנגליה.
(היה גם גלות מצריים)
הגירוש הגדול ביותר היה כנראה גירוש ספרד
זה ג"כ לא נכון, וכנ"ל.

חזור
חלק עליון
זוכה שני בהגרלת פורום אוצר התורה
לפרטים >>>
בפורום אוצר החידות כבר ביקרת?