הקשר בין הצעקה והכֶּלֶב במכת בכורות | פורום אוצר התורה הקשר בין הצעקה והכֶּלֶב במכת בכורות | פורום אוצר התורה

הקשר בין הצעקה והכֶּלֶב במכת בכורות

געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
חבר צוות
מנהל תוכן
פרסם 30 מאמרים!
תודות
2,566
נקודות
485
מַכַּת בְּכוֹרוֹת

וְהָיְתָה צְעָקָה גְדֹלָה בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם וכו' וּלְכֹל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא יֶחֱרַץ כֶּלֶב לְשֹׁנוֹ וכו' לְמַעַן תֵּדְעוּן אֲשֶׁר יַפְלֶה ה' בֵּין מִצְרַיִם וּבֵין יִשְׂרָאֵל.

השייכות בין הצעקה והכֶּלֶב, יתבאר לפימ"ש במדרש הגדול: אמרו חכמים בשעה שאמר משה והייתה צעקה גדולה בכל ארץ מצרים יצאה זקנה אחת לקראתו ואמרה לו נביא של שקר אתה כי אני אין לי לא אבא ולא אמא ולא אח ולא אחות ולא בן ולא בת, על מי אני יצעק, אמר לה משה אני נשבע שאת תצעקי הראשונה, אמרו חכמים בן אחד היה לה לפני כן ומת וציירה את דמותו על עיסה ובכל יום ויום אחר שהייתה אוכלת ושותה הייתה עומדת ורוקדת לפניו, באותו לילה של מכת בכורות באו הכלבים ולקחו לה את העיסה והייתה בוכה וצועקת ומיללת עליו, לקיים מה שנאמר והייתה צעקה גדולה בכל ארץ מצרים.

ובמדרש שיר השירים (מהדורת ורטהימר, פ"ב י', מובא במדרש לקח טוב): את מוצא באותו הלילה שאמר משה לפרעה כה אמר ה' כחצות הלילה וגו' וכתיב ומת כל בכור וגו' היתה שם אשה אחת ואמרה לא גזר משה אלא על מה שבבתים, אבל שבגגות הן נמלטין, מה עשתה נטלה את בנה והטמינה בגג, הזמין לה הקב"ה כלב ואכלהו, עמדה היא בחצי הלילה ומצאה את בנה בפי הכלב, מיד צעקה ומלאה את כל הארץ מצעקתה, הה"ד ותהי צעקה גדולה במצרים.

ובספר הישר: וגם כל עצמות בכוריהם אשר מתו טרם זה ויקברום בבתיהם ויגררו אותם כלבי מצרים בלילה ההוא ויסחבום לפני כל מצרים וישליכו אותם לפניהם, ויראו כל מצרים את הרעה הזאת אשר באה עליהם פתאום ויצעקו כל מצרים בקול רם.

עוד אמרו במכילתא דרשב"י ובמדרש הגדול: כי אין בית אשר אין שם מת, ר' נתן אומר וכי לא היה שם בית שלא היה בו בכור וכו' לפי שהמצרים היו קבורים בבתיהם והכלבים נכנסין דרך ביבין ומחטטין ומוציאין בכורות מקבריהן ומתעתעין בהן והיה קשה להן כאילו אותו היום קברום.

ובזה מובן הסמיכות והיתה צעקה גדולה וכו' ולכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו וכו' למען תדעון אשר יפלה ה' בין מצרים ובין ישראל, שבזה הפלה בין ישראל למצרים שהכלבים היו מתעתעים במצרים אבל לכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו.

והיתה צעקה גדולה בכל אותיות כלב, כי אין בית ר"ת כאב, שהכלבים גרמו להם לכאב לב והיה קשה להן כאילו אותו היום קברום.
גדולה בכל ארץ ר"ת בגי' גג, וכן נרמז בשירת הים כי גאה גאה ר"ת גג, רמז שהטמינה את בנה בגג, והזמין לה הקב"ה כלב ואכלהו.​

חזור
חלק עליון