מנהג קבוע היה לו, להרבי ר' זושא מאניפולי, שבתום תפילת שחרית שלו, היה דופק על זגוגית בית מדרשו ואומר 'רבונו של עולם הגיעה השעה לאכול, אנא השבע את נפשי וספק את מזוני'.

השמש המסור שלו, עמד פעם ליד החלון ושמע את תפילתו של הרבי ומאז נהג מדי בוקר להכניס דרך החלון מגש ועליו ארוחה דשינה. ר' זושא היה נוטל את המגש, והיה בטוח שהמזון נשלח לו באופן ישיר מידיו של הקב"ה, הזן את העולם כולו בטובו.

ויהי היום, וליד בית המדרש חלף עובר-אורח וכראותו את אשר נעשה החליט להעמיד את הנושא במבחן. הוא תכנן לסלק למחרת את המשמש מחלון בית המדרש, ואז ידפוק ר' זושא על החלון ונראה מי יכניס לו את האוכל…

וכך עשה. למחרת שידל את השמש ללכת למקום פלוני, ולא עמד איש ליד החלון. ר' זושא מסיים את התפילה, דופק כמנהגו על החלון, ובדיוק באותו רגע … נכנס מאן -דהו – והפעם דרך הדלת הראשית – ובידו מגש עם דברי מזון והניחם לפני הרבי.

המתין מיודענו מחוץ לבית המדרש, כדי לדעת מי הוא זה ואי זה הוא. השניים, השליח שהביא את האוכל והרבי, שהו זמן־מה בבית המדרש, וכשפנה האורח לצאת, שאלו למי אתה ואנה תלך, וכיצד נקלעת למקום.

הלה החל לספר את שאירע עימו אתמול בגשר שעל הנהר הסמוך, על גשר זה שהיה צר מאוד יכול היה לעבור רק אדם אחד, "ובאותו בוקר החילותי לחצות את הנהר ולפתע ראיתי יהודי מגיע מולי", סיפר,

פחז עלי יצרי והחלטתי לדוחפו למים שלא היו עמוקים מדי, וכך עשיתי. למחרת התברר לי שהיהודי שדחפתי למים לא היה אחר מאשר הרבי ר' זושא, הזדעזעתי מאוד וידעתי שעליי לבקש ממנו מחילה-רבתי, לכן חשבתי שכדאי שאגיש לו בבוקר דברי מאכל ומזון, ואז- כטוב ליבו- בוודאי יאבה לסלוח לי, וכך עשיתי.

הכנתי דברי מאכל טעימים, העמסתי אותם על מגש מכובד, והמתנתי עד שהרבי יסיים את תפילתו ואז הגשתי לפניו את האוכל, והוא כמובן סלח לי על פשעי.

(מצוות בשמחה)

יהודי עשיר היה נוהג לתמוך בחשאי ברבי זושא מאניפולי. הוא נהנה מברכותיו של רבי זושא, ועסקיו פרחו. פעם הוא הגיע לאניפולי וגילה שרבי זושא לא נמצא בעיר.

"איפה הרבי"? תהה. "נסע לבקר את הרבי שלו". היתה התשובה. "לרבי שלי יש גם רבי"? השתומם העשיר לדעת.

מכיוון שידידנו העשיר היה סוחר ממולח, ערך חישוב מהיר: "אם ברכותיו של רבי זושא הועילו כל-כך להצלחה בעסקים, אעביר את תמיכותיי לרבי שלו ואזי ההצלחה תגדל פי כמה וכמה!"

אמר ועשה. הפסיק העשיר לתמוך ברבי זושא והחל לשלוח נדבות לרבו, המגיד ממעזריטש זיע"א.

לא חלף זמן מה ועסקיו החלו להתדרדר. כשהבין בשל מה באה עליו הצרה הזו, עשה מיד את דרכו לאניפולי. "אני מבין שהפסדתי בעסקיי בגלל שהפסקתי לתמוך בך" בכה באזני רבי זושא, "אך האם החישוב שלי היה מוטעה?"

"החישוב שלך היה נכון והגיוני", השיב לו הרבי, "אך מקורו בטעות. עד עכשיו, נתת צדקה מבלי לערוך חישובים של ריווח והפסד, ובורא העולם גמל לך אף הוא בעשירות ללא חשבון. כעת, כשהתחלת לערוך חשבונות, ערך בורא העולם אף הוא חשבון משלו, ועל-פיו אינך זכאי לעשירות מופלגה שכזו".

רבות ומגוונות היו הדרכים בהן השתמש הרה"ק רבי זושא מאניפולי זיע"א כדי להחזיר יהודים, קהלים כיחידים, בתשובה שלימה. אינסוף אמצעים עמדו לרשותו לשם כך, נפלאים ונעלים כל אחד לעצמו, לא ראי זה כראי זה.

תוך כדי גלותו נקלע פעם רבי זושא לעיר זרה בערב שבת, באין לו גואל ומודע אשר יזמינו לשבות שבת במעונו. בדלית ברירה פנה אל פרנס הקהילה אשר אחראי היה מתוקף תפקידו על הכנסת האורחים הנקלעים לעיר, והלה הפנה אותו לסעוד על שולחנו של אחד מבעלי הבתים דמתא.

במהלך סעודת השבת פנה המארח אל רבי זושא, וביקשו כי יכבד את השולחן באמירת דבר תורה כנהוג. נענה רבי זושא בשפלות רוחו הנודעת ואמר: יהודי פשוט אנוכי ואמירת דבר תורה היא למעלה ממדרגתי. התקצף בעל הבית וקרא בזעף: חוצפתו של פרנס! הזהר הזהרתי אותו זה כמה, לבל ישגר אלי אורחים, כי אם תלמידי חכמים, והנה עמד ושיגר אלי עם הארץ כגון זה. שלם ישלם בעד כך!

אל בחמתכם, ניסה רבי זושא להרגיע את בעל הבית הזועם, הפרנס אינו אשם מאומה, ואם תרצו דווקא, אוכל להשמיע לכם דבר תורה על פסוק בתהילים, שכן נוהג אני לומר תהילים כפעם בפעם. קינח המארח את הזיעה ממצחו, התנשם והתנשף בכבדות, והואיל להטות אוזנו לשמוע את דבר התורה שבפי האורח.

פתח רבי זושא: במזמור י' בספר תהילים נאמר 'כי הלל רשע', והוא פלא גדול, שהרי בגמרא מוזכר 'הלל' בתור צדיק גדול ונשגב. כשמוע בעל הבית את ה'קושיא' קפץ ממקומו כנשוך נחש, ותוך שהוא רוקע ברגליו קרא: עם ארצות כזו טרם שמעתי מעודי! אני עוד אלמד את הפרנס לקח בל יישכח על האורח הבור והנבער ששיגר אלי! הוא עוד יתן את הדין על כך!

משך רבי זושא בשרוולו של המארח, ואמר: הירגעו נא! יש לי גם תירוץ על הקושיא אולי ייטב הוא בעיניכם. לאחר שנח קימעה מזעפו, ניאות המארח לשמוע את התירוץ שבפי האורח.

החל רבי זושא לשטוח את תירוצו: הלל הזקן היה כידוע עניו גדול, כמו שאמרו במסכת שבת (לא.), והנה ישנם אנשים אשר בדרך כלל אינם ענווים כלל ועיקר, ושומרים על כבודם מכל משמר, אמנם בהגיעם לידי עבירה מוכנים הם להתבזות בתכלית הביזוי, להשפיל את עצמם עד עפר ולכרות אפילו ברית שותפות עם שני פורצים נוכריים כדי לפצח בצוותא את קופת הקהל ולגנוב את תכולתה. הוא שהכתוב אומר 'כי הלל רשע על תאוות נפשו', בבואו למלא את תאוותו השפלה נהפך הרשע להיות ענוותן כהלל!

אך שמע בעל הבית את ה'תירוץ', מיד נשתנו פניו ככרום. הוא האיץ להגיש מים אחרונים ומיהר לברך ברכת המזון. כתום הסעודה, כאשר נפרד רבי זושא ויצא ללכת אל עבר בית המדרש, שם אמור היה ללון על ספסל במבואה, יצא בעל הבית חרש בעקבותיו. במטותא מכם יהודי קדוש, לחש בעל הבית על אזנו בחוץ, מאחר ונוכחתי לדעת כי רוח הקודש מדברת מתוך גרונכם, מבטיח אני בהן צדק כי מיד לאחר השבת אשיב את הגזילה למקומה, פרוטה לא תעדר, רק הואילו נא בטובכם לבלתי גלות את הרז לאיש, יישאר נא הסוד כמוס בחביונכם לעד ולנצח נצחים, ובל יוודע חלילה כי ידי היתה במעל הזה!

אך רבי זושא לא הניח לאיש להיפטר במחי יד. הוא עיכבו עימו לשעה ארוכה והשמיע באוזניו שיחת מוסר היורדת חדרי בטן. ביני לביני התברר כי לא היה זה כמובן החטא הראשון שנכשל בו, וכי קופה של חטאים קודמים כבר תלוייה לו לאותו בעל הבית מאחוריו, שכן לא בבת ראש נהפך אדם מאיגרא רמא לבירא עמיקתא ונוחת לדיוטה כה תחתונה. ושיחתו של רבי זושא לא היתה לריק. בלבו של האיש נפתחו שערי תשובה לרווחה וכל מילה שיצאה מפיו של רבי זושא קנתה בקרבו שביתה וחוללה מהפכה לטובה. עד שנטש רבי זושא את העיר היה כבר אותו אדם בעל תשובה מושלם וכל ימיו לא חדל לברך את רבי זושא אשר הצילו מרדת שחת והעמידו על רגליו ('צנתרות הזהב' ח"ב פרק כד).

מסופר על הרה"ק רבי זושא מאניפולי זצ"ל, שכאשר באו חסידים ושאלו את רבו המגיד ממעזריטש זצ"ל היאך ניתן לקיים את מאמר חז"ל לברך על הרעה מעין הטובה, ולקבל אף את הרעה בשמחה, וכיצד מגיעים למדרגה זו. והשיב להם שישאלו את האברך רבי זושא הנמצא בבית המדרש. בדרכם אל רבי זושא, שאלו התלמידים וחקרו על טיבו של אברך זה, ושמעו שהוא עני מרוד וסובל צער גדול ובעל יסורים, והבינו אל נכון שאכן הוא הכתובת הנכונה לבאר להם כיצד מקבלים יסורים בשמחה. וכאשר נכנסו לבית המדרש ושאלו על מקומו, ראוהו יושב בפינת בית המדרש אומר תהילים בשמחה ודבקות רבה. ניגשו אליו וסיפרו לו על השאלה שבערה בליבם, ואמרו לו שכאשר העלו את השאלה לרבם המגיד ממזריטש, הוא שלח אותם אליו.

הרהר רבי זושא לעצמו, ולאחר מכן פתח ואמר להם, לפלא בעיני ואיני מצליח להבין מדוע שלח אתכם המגיד אלי, ואיך אוכל להשיב לכם דבר בענין זה, והלא אין לי כל נסיון בכך, כי מאז ומעולם תמיד גמל עמי הקב"ה אך טוב וחסד, והוא נותן לי את כל צרכי, ומהיכן אוכל להשיב על שאלה זו, ולדעת כיצד מברכים על הרעה בשמחה. או אז, הבינו התלמידים את כוונת רבם, ואת האופן בו ניתן לקבל את הייסורים בשמחה, ע"י האמונה שהקב"ה נותן את הכל לטובה, ונוהג עם האדם כפי הנצרך לו.

מוישה, שר האוצר של הצאר הרוסי רעד מפניו. מושל עריץ היה הצאר וניצל כל טיפת כח מכוחם של נתיניו ושריו לטובת אחוזתו וביתו, כך הונו גדל פלאים על חשבון האומללים.

לא ייפלא אפוא, שהיו מבין המשרתים שחיפשו בסתר ליבם לנקום באדונם, רצו והשתוקקו לראות במפלתו, אך לא ההינו לעשות צעד מעשי בכיוון. ידוע ידעו, שבאם חלילה ייכשלו בפרט הקטן ביותר, והצאר ידע על כך – אחת דתם להמית.

משכך, נקל לתאר ולשער את כעסו וזעמו המתפרצים של הצאר, ואת שמחתם לאיד של משרתיו, כאשר נודע להם על גניבה בהיקף אדיר שהתרחשה באוצרותיו של הצאר. בין שלל החפצים הגנובים היתה טבעת זהב משובצת יהלומים נדירים, באמצעותה היה חותם על אגרותיו, וכן חרב יקרה משובצת באבני חן אותה ירש הצאר מסב סבו. לחפצים אלו לא היה תחליף ולכן ערכם היה עצום בעיני הצאר.

למחרת, עם אור ראשון של בוקר, נקרא שר האוצר בבהילות אל הצאר והתבקש למצוא את הגנבים השפלים תוך חודש ימים ולדאוג שישיבו את הגניבה. "והיה אם לא ימצאו הגנבים", הוסיף הצאר באיום מפורש, "יתלה הדבר בך ועונשך יהיה מוות ביסורים!".

בצר לו החליט היהודי לשים פעמיו אל הצדיק הקדוש רבי זושא מאניפולי אשר נודע בכל גלילות ישראל כצדיק גדול שרבים נושעים מעצותיו וברכותיו. רבי זושא שמע מפי השר את סיפור המעשה, הרהר קמעה ואז הרים את ראשו ואמר בביטחון ובשלוה: "שוב אל הצאר ואמור לו שבתוך שנה מהיום אתייצב בחצרו ואגלה לו מי הגנב והיכן הגניבה"… "אבל ניתנה לי ארכה של חודש ימים בלבד", זעק השר יהודי מנהמת ליבו, אך רבי זושא בשלו: "תאמר לצאר את אשר אמרתי ולא תינזק אף שערה משיער ראשך!".

מששמע השר את הבטחתו המפורשת של רבי זושא נרגע ושב אל עיר הבירה הרוסית ומסר לצאר הזועם את דברי רבו כלשונם. הצאר, שסקרן היה לדעת מניין לו לצדיקא היהודי המידע אודות הגניבה, וראה שברירה אחרת אין בפניו, הסכים להמתין שנה.

בתום שנה לגניבה שלח הצאר שליח לרבי זושא, שיקיים את הבטחתו. רבי זושא הודיע לשליח שיאמר לצאר שביום פלוני אלמוני, בשעה מסוימת, יעמדו ניצבים בשורה כל עובדי החצר, חיילי המשמר ושאר משרתיו של הצאר. איש בל ייעדר.

כאשר הגיע רבי זושא היה הכל מוכן לקראתו. הוא הסתובב אנה ואנה שקוע במחשבות, והצאר עומד מתוח ותוהה לדעת האם יעזור לו הראבין הקדוש. לפתע הסתובב רבי זושא ואמר: "מישהו חסר כאן. לא כל משרתיך נמצאים עימנו".

המשרתים לא חשו בחסרונו של איש מחבריהם, אך הצדיק התעקש, ומבט מעיניו של הצאר הפיצם לכל עברי האחוזה לחפש אחר הנעדר. באורוות הסוסים נמצא הסייס שקוע בעבודתו, משל לא ידע על ההתכנסות ולא על הגניבה.

כשניצבו כולם בחצר נעמד רבי זושא והחל לקרוא בקול רם מתפילת הימים הנוראים: "ובכן, תן פחדך ה' אלוקינו על כל מעשיך, ואימתך על כל מה שבראת, וייראוך כל המעשים"…

מילות התפילה היהודית שנאמרה כמובן בלשון הקודש, הייתה זרה לחלוטין לנוכחים. בטוחים היו שמילות קסם לוחש הראבין.

אך לפתע, בום! קול חבטה מהדהד נשמע ברחבי המחנה.

המשרתים והצאר המרותק לדמותו של רבי זושא, קלטו שהסייס נפל על פניו מחרדה. כולו לבן כסיד התחנן הסייס לצדיק: "אנא, הפסק את משפטיך. הריני מוכן להראות תיכף ומיד לצאר היכן החבאתי את הגניבה כולה. אך אינני מסוגל לשמוע עוד את המילים הללו".

הצאר ששמח עד מאוד בממונו האבוד הודה נרגשות לצדיק, ושם שמים התקדש באזור כולו. (הרב אלעזר גולדברג)

יש מעשה נורא שסיפר הרבי ה'ברכת משה' מלעלוב זיע"א, שפעם היה איש אחד שהרבה לחטוא ל"ע, ובא לבקש מהרבי רבי זושא מאניפולי דרך תשובה.

אמר לו הרבי שהוא אינו יכול להורות לו דרך תשובה על כאלו עבירות נוראות, אין שום אפשרות…

האיש שמע כזאת בשורה קשה ומרה, והחל לבכות ולהתחנן במר לבו אולי בכל זאת הרבי יתאמץ מאוד להורות לו דרך תשובה. הרבי רבי זושא ראה שאי אפשר בשום אופן להסביר לו את המצב, הוא הצביע על גחלת שהיתה בצלוחית שהיתה שם בחדר, ואמר לו "אם יצמחו עשבים על הגחל הזה, תתקבל תשובתך", כלומר, אין שום סיכוי בעולם!

נכדתו של הרבי רבי זושא, כשראתה את האיש מתחנן כל כך והרבי אומר לו שעל הגחלת יצמחו ילדים לפני שתתקבל תשובתו, החליטה שהיא לוקחת את הגחלת ושומרת אותה בצד לראות כיצד יפול דבר.

אותו אחד יצא מהחדר, נפל ארצה ופרץ בבכייה נוראה, התפלל מעמקי לבבו בדמעות שליש וביקש מהקב"ה שיסלח לו על חטאיו.

לאחר זמן בדקה הנכדה ומצאה שעל הגחלת אכן צמחו עשבים!!!

סיפר ה'ברכת משה' זיע"א, שהוא עוד זכה לראות הגחל הזה. אומנם העשבים כבר נשרו ממנו ברבות השנים, אבל הגחל נשמר בידי המשפחה עוד רבות בשנים, לאות ולזיכרון שיידעו באי עולם כמה גדול כח התפילה, שאפילו כזה רבי גדול שהוא בבחינת 'ותגזור אומר ויקם לך' אמר כזה ביטוי חריג, כח התפילה של האיש החוטא היה חזק מהכל, על הגחלת צמחו עשבים כדי לקיים את דיבורו של הרבי, והאיש החוטא זכה שתתקבל תפילתו בזכות התפילה שלו שברה את כל המחיצות. (רבי יעקב אשר גרין)

פעם אחת חלם איש אחד, שאביו הנפטר מכמה שנים בא לו ותפסו בחזקה ומסית אותו שימיר דתו ח"ו, ובאם לא ישמע לו יעשה בו דין. כשהקיץ משנתו נבהל מאד, אך תלה הדבר במקרה בלתי טהור, ונתחזק בלבו לומר דברי חלומות לא מעלין וכו'.

והנה, בלילה השני, ראה עוד הפעם את אביו מפתהו בדברים ופיוסים שיתרצה לעשות הנ"ל, ואינו מניחו בשום אופן עד שיבטיח לו לעשות כן. עד שהקיץ שוב בבהלה גדולה ולא רצה לספר לפני שום בריה. והלך בפנים זועפות ולא ידע מה לעשות, כי היה בוש לספר דבר כזה מאביו, והיה מתחזק בלבו: לא יתכן בשום ענין שיהיה ממש כדברי החלום. כי איך אפשר שיבוא נפטר ישראל לפתות כזאת?! יותר יתכן להיפוך – שיבוא נפטר ישראל למומר שישיב לאמונתו הקדושה, אבל לא כך! לכן הסיר הדבר מרעיוניו לגמרי. עד שבא הלילה השלישי, והנה אביו המנוח בא אצלו ומתחטא לפניו בכל אופני השתדלות שיעשה הדבר הזה לכפור ח"ו כנ"ל, והפחידו בעונשין באם לא יעשה רצונו.

אז ראה האיש כי לא דבר ריק הוא. מה עשה? לא אחר מלנסוע תיכף להרב הקדוש זושא מאניפולי ז"ל. סיפר את כל מקרהו מהחל ועד כלה, והיתה תשובתו של הרב הקדוש רבי זושא: שיחתרו ויחפרו היטב סביב קברו של אביו הנפטר עד דופנו סביב, אם נמצא שם בין רגבות העפר איזה חתיכה מתבנית סמל של עכו"ם. וכשימצאו כן ישליכוהו ויבערוהו משם, וישקוט הנפטר מזעפו. עשו כדברי הרב הקדוש, וכך הוה שמצאו שם כנ"ל והשליכוהו ובערוהו. ומני אז והלאה שוב לא בא בעל החלומות בענינים כאלו אל האיש.

כשנתפרסם המופת בעולם, הגיע הסיפור עד הגאון מוילנא ז"ל. ואז היה השערוריה הגדולה מהתנגדות הגר"א ז"ל וסייעתו אל החסידים ורבותיהם הצדיקים. וסיפרו מי מאנשיו לפני רבם הענין הנפלא שהראה הרבי ר' זושא ז"ל, רבן של החסידים, וענה הגר"א ז"ל: אצלכם הוא דבר נפלא ומופת? הלא הדבר הזה מפורש בירושלמי, ואם כן לא חידש הרבי ר' זושא כלל מדעתו שום דבר, ומאי מופת איכא? והראה לפניהם את המקום בירושלמי שמבואר כן, וסיים אחר כך בזו הלשון: "אך זאת אצלי לפלא. מנין היה יודע זה הרבי ר' זושא את הירושלמי הזה?" כי היה אז המאמר על החסידים ורבותיהם שאינם לומדים הלכות והויות שבש"ס, ובפרט על הרב הקדוש ר' זושא הנ"ל, שהיה מוסתר במעשיו ובדרכיו בהצנע לכת, אמרו עליו שאינו בן תורה – לכן נתפלא הגר"א ז"ל עליו כנ"ל. וכשסיפרו תשובת הגר"א ז"ל לפני הרב הקדוש הרבי ר' זושא ז"ל, ענה ואמר: כנים דבריו, שלא ידעתי כלל מדברי הירושלמי. אבל אותו המקור שהוציא הירושלמי משם דבר זה, גם לי נתגלה להוציא משם דבר זה ולהשיב להאיש תשובתו…

['שבחי צדיקים', ר' מענדל ציטרין]

בזמן שהרב בעל התניא ישב במזריטש, קרא אותו פעם המגיד ואמר לו שיש קטרוג בעולמות העליונים, על שבכתיבת תמונת האותיות בסת"ם אין השוואה בין הפוסקים והמקובלים. על כן צוהו לעין היטב בדברי הפוסקים והמקובלים, ולמצא דרך נכונה לשתי הדעות. העמיס הרב על עצמו מלאכת קדש זו ואחרי זמן מה צייר תמונות האותיות באופן המתאים. כשהביא את התמונות לרבו הקדוש, ישרו בעיניו, והודה לו על עבודתו, ואמר לו שברגע זה הכריזו בפמליא של מעלה שכן צריכה להיות צורת האותיות.

למחרת נסע הרב לדרכו, ונפרד מאת המגיד בברכת הדרך. נסיעתו היתה דרך אניפולי, והגיע לשם בלילה כשכל בני העיר ישנים. ראה הרב שבבית אחד דולק נר, והלך לאותו הבית להתאכסן שם. ואותו הבית היה של רבי דוד הסופר, ובבואו אל הבית מצא את רבי דוד יושב וכותב ספר תורה. לא רצה הרב לבלבלו, הלך בחשאי עד שהגיע למקום כתיבתו, ולתמהונו הגדול ראה שהוא כותב האותיות ממש כמו שהוא חדש אתמול אחרי עמל ויגיעה. נשתומם מאד הרב, כי רבי דוד לא היה במזריטש כשמסר להמגיד את התמונות. המתין הרב עד שגמר לכתוב, וכשראה רבי דוד את הרב שמח מאד וקבלו באהבה ובכבוד. שאל אותו הרב: מנין לו דרך זו בכתיבת האותיות?

השיבו רבי דוד:

איני יודע דבר, אלא שהרב הקדוש רבי זושא אמר לי היום, שהכריזו למעלה לכתוב תמונת האותיות באופן זה, שהוא מתאים לדעות הפוסקים והמקובלים גם יחד.

['סיפורי חסידים' לרש"י זוין]

יראת חטאו של ר' זושא הייתה גדולה מאוד. תמיד היה חושש שמא עבירה יש בידו. בכל יום היה נוהג לרשום בפיתקה מיוחדת כל דבר שעשה, ואשר נראה לו כחטא או כנדנוד עבירה, ומידי ערב לפני השינה היה קורא את הפיתקה, בוכה בדמעות שליש ושב תשובה שלימה, רק כאשר היו המילים הרשומות בפיתקה נמחקות ברוב בכי, היה בטוח ר' זושא כי " חטאיו" התכפרו. (דרך צדיקים)

פעם אחת השתתף ר' זושא בשיעור שלימד המגיד מקוזניץ ופתאום פרץ בבכי עז.

כאשר נרגע סיפר:

"ראיתי כיצד הפמליא של מעלה באה לשמוע את דברי המגיד ואז התעורר ליבי ולא יכולתי להתאפק מלשוב בתשובה שלימה". (דרך צדיקים)

מידי לילה, בהגיע זמן חצות, ניעור ר' זושא והפיל עצמו מעל גבי המיטה, תוך שהוא זועק "זושא, זושא, קום לעבודת הבורא, ישנת כבר דייך, את השאר תשלים כבר בקבר"... היה מתפלל כמה שנים שישיג יראת הרוממות כמו מלאך ה' צבאות (מאור ושמש פרשת מסעי)

פעם אחת ביקש איש אחד מרבי זושא, שיברכו ביראת שמים. ר' זושא הניף את ידו והאיש נפל על פני ארצה ולא יכול היה להתרומם ולשאת פניו מגודל היראה. אחר כך הרים ר' זושא את ידו בשנים ורק אז הצליח האיש לקום ולעמוד על רגליו כאחד האדם. (דעת משה פרשת מטות)

וכמה פעמים בעליותו להתדבק בהבורא ב"ה וב"ש היה מפשיט עצמו לגמרי מן העולם הזה, עד היותו קרוב ממש להתבטל במציאות עד שהוכרח לנדר נדרים ונדבות שיתקיים נפשו בו. (באר משה פרשת חיי שרה)

רבי נחמן מברסלב אומר על ר' זוסיא זצ"ל היה חדוש גדול מאוד נגד כמה צדיקים דגולים כי הלך עם ההתלהבות של ההתחלה זמן רב. (חיי מוהר"ן) תקי"ח)

והיה צם ועסק בתענית ובדביקות גדול ובסיגופים גדולים כדי להחזיר למוטב איזה אדם. (מבשר צדק פ' תולדות)

(דרך צדיקים)

יצא ר' זושא מבית הכנסת ביום הדין, בבקשו זכות על עמו, והנה לפניו ילד יהודי עני ומסכן. רגליו יחפות ובגדיו קרועים ובלויים " אמור לי בני" פנה ר' זושא באהבה "האם אינך מקנא בילדי הגויים בני גילך שיש להם כל טוב העולם הזה: לבושים היטב, נעליים חזקות לרגליהם, שבעים ומדושנים ממאכלים טובים"? "חלילה" השיב הילד בעוז, "מה לי בזה? ילד יהודי אני ובוטח בה', זו שמחתי ואין לי חפץ בשמחה של גויים". שמע ר' זושא את תשובת הילד ואורו פניו. הוא שב אל בית הכנסת וקרא אל ה': "ריבונו של עולם, מי כעמך ישראל, הנה ילד יהודי עני מקבל את גורלו באהבה ובשמחה, זכרנו לחיים מלך חפץ בחיים"... (דרך צדיקים)

ר' זושא לא חזר מעולם על דברי תורה ששמע מפיו של המגיד ממעזריטש, למרות ששאר תלמידי המגיד היו מלמדים תורתו לרבים. הסביר הנהגה זו אחד הצדיקים: כאשר פתח המגיד הקדוש בדברי תורה, היה אומר קודם כל את הפסוק עליו יסובו דברי תורתו, וכאשר רק היה מתחיל לדבר ואומר את המילה הראשונה שבפסוק כגון " ויאמר" או "וידבר", היתה תוקפת את ר' זושא התלהבות עצומה. הוא הרגיש מיד באור הגדול של תורת רבו והיה מתחיל מרוב התפעלות לעשת תנועות משונות ולהראות אותות התפעלות למרות שדחפוהו החוצה מחמת הפרעותיו, היה עומד בפרוזדור או בחצר ומגודל התלהבותו קורא וצועק את המילה ששמע מפי המגיד "ויאמר" או "וידבר". רק כשסיים המגיד את דברי תורתו – היה נרגע ומשתתק. פעם התארח ר' זושא אצל הגאון ר' מרדכי מנסכיז. בחצות לילה שמע לפתע ר' מרדכי את קולו של ר' זושא, והוא התקרב והאזין לדבריו. "ריבונו של עולם" זעק ר' זושא בחדרו, " אני אוהב אותך מאוד, אך מה אוכל לעשות, הלא אין בכוחותי לעשות למענך מאומה". הוא חזר כל הדברים בהתלהבות נוראה, עד שרבי מרדכי אמר לבן לוויתו "בוא ונברח מפה, שלא ישרפנו ר' זושא בהבל פיו הקדוש"... רבי מרדכי מטשערנאביל אמר כשהיה בהאניפאלע על קברי צדיקים ה"ה הר' זוסיא הריח שמה ריח של גן עדן (דרך צדיקים)

"ביאר ר' זושא מאמר ז"ל שאמרו "שנים יושבים ואין ביניהם דברי תורה הרי זה מושב לצים" ואמר בדרך קושיא: שניים שיושבים, איך יכול להיות הדבר שאין ביניהם דברי תורה? על כן בהכרח לומר שבמקום זה כבר ישבו ונזדמנו לצים (שדים) מקודם, ומחמת זה המקום גרם לאלו היושבים עתה לדבר דברים בטלים". (שיח שרפי קודש ה' תצ"ב)

"העניין הוא כך, שהעיקר הוא התחברות ישראל שיהיה אהבה ואחווה ורעות ביניהם, והדבר הזה פועל ישועות גדולות ומסלק כל המקטרגים.

וכן שמעתי מפי אדמו"ר בוצינא קדישא מורינו הרב אלימלך מליזענסק זצוק"ל כששאל אותו ביחוד הצדיק המפורסם בוצינא קדישא אחיו מורינו הרב משולם זושא ז"ל, הייתי אז אצלם כששאל אותו בזה הלשון: "אחי, למוד לי זה שאתה הוא פועל ניסים ונפלאות ומעשים נוראים, שאוכל גם כן לפעול כך". כלל הדברים בקיצור שהשיב לו אדמו"ר, שהוא על יד התחברות הצדיקים ואהבה וחיבה ורעות וכל הפעולות והמעשים נוראים, והודה הצדיק הנ"ל לדבריו ואמר בודאי כי זה עיקר הכל". ("מאור ושמש" פרשת בלק)

ידועה אימרתו המפורסמת "כשישאלו אותי בשמים מדוע לא הייתי משה רבינו, לא אפחד. אבל כשישאלו אותי מדוע לא הייתי זושא, מקווה אנוכי כי אדע מה לענות נכונה". (דרך צדיקים)

ידועים דבריו של הרבי ר' זושא מאניפולי זי"ע על הפסוק: "יתייצב על דרך לא טוב רע לא ימאס", שאדם העומד על הרצפה כשהוא עדיין לא טוב, היינו לפני נטילה – לא ימאס רע במהלך היום חלילה. (רבי פנחס ברייער)

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון