רציתי לשתף אתכם בנושא שכואב לי שנים.
ולבקש את עזרת הציבור הענק והאיכותי המכותב כאן (בתכתובת ספציפית זו), קרוב לארבע מאות אברכים עמלי תורה ת"ח עצומים, וגם כמה ראשי ישיבות, רמי"ם ומרביצי תורה חשובים, וכן הרבה יהודים עם מעוף ויזמות תורנית שיכולים לסייע בנושא.
הנושא הוא - הפער בין היחס המכבד מאד של הציבור ל"מדע" או מחקר וכל שום וחניכה דאית להו, לבין היחס הפחות מכבד (נמנעתי מלכתוב מזלזל, למרות שזה לפעמים המצב), לדברי חז"ל.
אין לי עניין להאריך בראיות לדבר, כל "שוטה" שעשה דוקטורט על איזה עניין נהיה 'מאן דאמר', ודברי רבותינו העשירים בכל תחומי החיים נזנחים לצערינו.
ופעמים רבות אם תגיד את אותו עיצה לחיים / סגולה / רעיון מוסרי וכדו' - אם תגיד בשם חז"ל / רבותינו בעלי המוסר אנשים יירדמו לך ב'דרשה', ואילו אם תגיד אותו בשם ג'ון / יוהן / איוואן אנשים יבלעו בצמא כל מילה (ניסיתי בעצמי בדרשות כמה פעמים: פתחתי בדברי החוקר ... (המצאתי שם) מאוניברסיטת ... (שוב המצאה) ובסוף 'גיליתי' לשומעים שהרעיון לקוח מ'חובת התלמידים' / אחר ... והאכזבה היתה במיטבה). [ועל זה הדרך, בכנס אחד מביאים שני אנשים לדבר על ענין מסויים, הראשון 'רב', והשני 'מרצה' עם תואר ל..., שימו נא ליבכם למי הציבור מאזין יותר].
כל בריאת העלון השבועי "למען תזכרו", נועדה כפי שכתוב בכותרתו העליונה להביא את "ידיעת התורה - במשנת חז"ל".
(רובכם מכירים, אבל לאלו שצרפתי רק בתכתובת זו, אסביר: זה עלון שבועי שאני משתדל להוציא, ובו דרכי זיכרון התורה במשנת חז"ל. אפשר להירשם כעת במייל חוזר כדי להצטרף לרשימת התפוצה).
כיון שאנשים רבים מחפשים קורסים שונים על זיכרון, והשוק היום מוצף במוצר הזה, כשרוב הקורסים פשוט מתבססים על מחקרים גויים שלצורך לימוד התורה גיירו אותם.
הן אמת שחכמה בגויים תאמין, נכון שהם אומרים דברים טובים ומועילים, אבל זה שייך אחרי שמיצית את מה שיש לתורתינו הקדושה למכור, הרי בחז"ל יש כ"כ הרבה הדרכות על איך לזכור, ו"אותי עזבו מקור מים חיים לחצוב להם בורות נשברים, אשר לא יכילו המים", ופעמים רבות אותם עצות עצמם נמצאים אצלנו ובצורה הרבה יותר מדוייקת, וחבל לבזבז את זמנינו לפשפש בפח, כשיש לנו אוצרות כאלו.
דבר נוסף בעניין זה, שאין זכירת תורתינו כזכירת החכמות החיצוניות ששם אכן הכל תלוי בידיעת דרכי פעולת המח וכו', וכשתבין את כלי הגוף תבין איך להפעיל אותם, אבל בתורה שכל כולה היא שמותיו של הקב"ה, צריכה לתנאים סגוליים רבים להביא לזכירתה, כמו שחז"ל התנו במקומות רבים, כיראת שמים, ענווה, בריחה מתענוגי עוה"ז ועוד ועוד.
לכן התחלתי בכוונה בסדר העלון, בדווקא בתנאים הסגוליים, ולא (כפי שביקשוני רבים, יאל'ה, תדבר כבר למעשה, לא תאוריות... זו בדיוק הנקודה, שגם העצות הסגוליות בחז"ל הם 'למעשה' בזכירת התורה, ולא תאוריות. ה'למעשה' לא מתחיל בפתיחת הגמרא.. אלא בפתיחת ה'יהדות' שלנו, קודשא בריך הוא וישראל ואורייתא חד).
רק מה שחסר פעמים רבות, זה ה'תירגום' מדבריהם הקצרים של חז"ל לחיי המעשה שלנו, איך זה עובד בשטח, בפועל, ממש. לכן הוספתי בעלון שלש מדורים, אחד בשם 'כה עשו חכמינו', ובו סיפורים על תנאים ואמוראים שיישמו את הדברים למעשה (או שנכשלו בהם, ואמורא אחר 'העיר' את תשומת ליבם), המדור המקביל של 'לשון רבותינו' בו אני משתדל להביא מדברי בעלי המוסר בענין זה - פרקטיקה והנגשה של הדברים.
והשלישי - משימות השבוע - כיצד לבצע את הדברים בשטח - מחר בבוקר!!
יצאתי ל'מסע' הזה, עם תשתית בסיסית, של אוסף מדברי חז"ל ורבותינו על כעשרים ושש נושאים שונים [בין סגוליים, ובין בצורת וסדר הלימוד. ובניתי על זה שמידי שבוע, אמצא דברים נוספים על הנושא השבועי, בפועל אני אדם בודד, אין לי אוצר החכמה, ולא בר אילן, וזה לוקח לי המון זמן, וכח, והתוצאות לא מספיק משביעות את רצוני.
לכן אני יוצא פה בקריאה לציבור הנפלא שנמצא כאן -
"מי לה' אליי" -
כל מי שהמאבק הזה מעניין אותו מוזמן להצטרף.
לעת עתה אני מתמקד בנושאי זיכרון התורה, ובקשת העזרה כוללת כל מה שאפשר לסייע, הן בחיפוש מאמרי חז"ל ההעוסקים בתנאי הזיכרון / בסיפורים מהם על נושאים אלו / וכו', הן בעזרה טכנית (החל מעיצוב גרפי של שם ה"מכון" החדש ועד.... כל מה שעולה במוחכם...)
אבל אשמח מאד ששֵם ה"מכון" ישתנה בעזרתכם ולא יקרא עוד את שמו - "למען תזכרו - במשנת חז"ל" והיה שמו "דרכי החיים והתורה - במשנת חז"ל", כלומר שהמכון יאחד את כל מי שבקיא - בחינוך / שלום בית / קאוצ'ינג / פסיכולוגיה / - שיביא וינגיש לציבור את את הדברים לאור חז"ל הקדושים, במקום לחצוב את זה מבורות נשברים.
יישר כח עצום שקראתם עד כאן, מחכה לתגובותיכם, לעזרתכם בעיצה תושיה, או כל ענין אחר.
בהצלחה רבה
תלמידכם וידידכם
רפאל