• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

פנחס ע

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
8,984
נקודות
513
מצרף גליונות "למען תזכרו" שהביאו לי. ונהניתי טובא, ראיתי לנכון לשתף.
הכותב הוא הג"ר רפאל סטפנסקי שליט"א

קבצים מצורפים

מצרף מייל ששלח הגר"ר סטפנסקי היום בענין זה.
שווה קריאה.
וכמובן מי שיעזור יבורך!
(אפשר לראות את המייל שלו בתוך הגליונות למעלה)

רציתי לשתף אתכם בנושא שכואב לי שנים.

ולבקש את עזרת הציבור הענק והאיכותי המכותב כאן (בתכתובת ספציפית זו), קרוב לארבע מאות אברכים עמלי תורה ת"ח עצומים, וגם כמה ראשי ישיבות, רמי"ם ומרביצי תורה חשובים, וכן הרבה יהודים עם מעוף ויזמות תורנית שיכולים לסייע בנושא.

הנושא הוא - הפער בין היחס המכבד מאד של הציבור ל"מדע" או מחקר וכל שום וחניכה דאית להו, לבין היחס הפחות מכבד (נמנעתי מלכתוב מזלזל, למרות שזה לפעמים המצב), לדברי חז"ל.
אין לי עניין להאריך בראיות לדבר, כל "שוטה" שעשה דוקטורט על איזה עניין נהיה 'מאן דאמר', ודברי רבותינו העשירים בכל תחומי החיים נזנחים לצערינו.
ופעמים רבות אם תגיד את אותו עיצה לחיים / סגולה / רעיון מוסרי וכדו' - אם תגיד בשם חז"ל / רבותינו בעלי המוסר אנשים יירדמו לך ב'דרשה', ואילו אם תגיד אותו בשם ג'ון / יוהן / איוואן אנשים יבלעו בצמא כל מילה (ניסיתי בעצמי בדרשות כמה פעמים: פתחתי בדברי החוקר ... (המצאתי שם) מאוניברסיטת ... (שוב המצאה) ובסוף 'גיליתי' לשומעים שהרעיון לקוח מ'חובת התלמידים' / אחר ... והאכזבה היתה במיטבה). [ועל זה הדרך, בכנס אחד מביאים שני אנשים לדבר על ענין מסויים, הראשון 'רב', והשני 'מרצה' עם תואר ל..., שימו נא ליבכם למי הציבור מאזין יותר].

כל בריאת העלון השבועי "למען תזכרו", נועדה כפי שכתוב בכותרתו העליונה להביא את "ידיעת התורה - במשנת חז"ל".
(רובכם מכירים, אבל לאלו שצרפתי רק בתכתובת זו, אסביר: זה עלון שבועי שאני משתדל להוציא, ובו דרכי זיכרון התורה במשנת חז"ל. אפשר להירשם כעת במייל חוזר כדי להצטרף לרשימת התפוצה).
כיון שאנשים רבים מחפשים קורסים שונים על זיכרון, והשוק היום מוצף במוצר הזה, כשרוב הקורסים פשוט מתבססים על מחקרים גויים שלצורך לימוד התורה גיירו אותם.
הן אמת שחכמה בגויים תאמין, נכון שהם אומרים דברים טובים ומועילים, אבל זה שייך אחרי שמיצית את מה שיש לתורתינו הקדושה למכור, הרי בחז"ל יש כ"כ הרבה הדרכות על איך לזכור, ו"אותי עזבו מקור מים חיים לחצוב להם בורות נשברים, אשר לא יכילו המים", ופעמים רבות אותם עצות עצמם נמצאים אצלנו ובצורה הרבה יותר מדוייקת, וחבל לבזבז את זמנינו לפשפש בפח, כשיש לנו אוצרות כאלו.

דבר נוסף בעניין זה, שאין זכירת תורתינו כזכירת החכמות החיצוניות ששם אכן הכל תלוי בידיעת דרכי פעולת המח וכו', וכשתבין את כלי הגוף תבין איך להפעיל אותם, אבל בתורה שכל כולה היא שמותיו של הקב"ה, צריכה לתנאים סגוליים רבים להביא לזכירתה, כמו שחז"ל התנו במקומות רבים, כיראת שמים, ענווה, בריחה מתענוגי עוה"ז ועוד ועוד.
לכן התחלתי בכוונה בסדר העלון, בדווקא בתנאים הסגוליים, ולא (כפי שביקשוני רבים, יאל'ה, תדבר כבר למעשה, לא תאוריות... זו בדיוק הנקודה, שגם העצות הסגוליות בחז"ל הם 'למעשה' בזכירת התורה, ולא תאוריות. ה'למעשה' לא מתחיל בפתיחת הגמרא.. אלא בפתיחת ה'יהדות' שלנו, קודשא בריך הוא וישראל ואורייתא חד).

רק מה שחסר פעמים רבות, זה ה'תירגום' מדבריהם הקצרים של חז"ל לחיי המעשה שלנו, איך זה עובד בשטח, בפועל, ממש. לכן הוספתי בעלון שלש מדורים, אחד בשם 'כה עשו חכמינו', ובו סיפורים על תנאים ואמוראים שיישמו את הדברים למעשה (או שנכשלו בהם, ואמורא אחר 'העיר' את תשומת ליבם), המדור המקביל של 'לשון רבותינו' בו אני משתדל להביא מדברי בעלי המוסר בענין זה - פרקטיקה והנגשה של הדברים.
והשלישי - משימות השבוע - כיצד לבצע את הדברים בשטח - מחר בבוקר!!

יצאתי ל'מסע' הזה, עם תשתית בסיסית, של אוסף מדברי חז"ל ורבותינו על כעשרים ושש נושאים שונים [בין סגוליים, ובין בצורת וסדר הלימוד. ובניתי על זה שמידי שבוע, אמצא דברים נוספים על הנושא השבועי, בפועל אני אדם בודד, אין לי אוצר החכמה, ולא בר אילן, וזה לוקח לי המון זמן, וכח, והתוצאות לא מספיק משביעות את רצוני.
לכן אני יוצא פה בקריאה לציבור הנפלא שנמצא כאן -
"מי לה' אליי" -
כל מי שהמאבק הזה מעניין אותו מוזמן להצטרף.
לעת עתה אני מתמקד בנושאי זיכרון התורה, ובקשת העזרה כוללת כל מה שאפשר לסייע, הן בחיפוש מאמרי חז"ל ההעוסקים בתנאי הזיכרון / בסיפורים מהם על נושאים אלו / וכו', הן בעזרה טכנית (החל מעיצוב גרפי של שם ה"מכון" החדש ועד.... כל מה שעולה במוחכם...)
אבל אשמח מאד ששֵם ה"מכון" ישתנה בעזרתכם ולא יקרא עוד את שמו - "למען תזכרו - במשנת חז"ל" והיה שמו "דרכי החיים והתורה - במשנת חז"ל", כלומר שהמכון יאחד את כל מי שבקיא - בחינוך / שלום בית / קאוצ'ינג / פסיכולוגיה / - שיביא וינגיש לציבור את את הדברים לאור חז"ל הקדושים, במקום לחצוב את זה מבורות נשברים.

יישר כח עצום שקראתם עד כאן, מחכה לתגובותיכם, לעזרתכם בעיצה תושיה, או כל ענין אחר.

בהצלחה רבה
תלמידכם וידידכם
רפאל

גילון נוסף סליחה על האיחור.
לגיליון צורף מייל כך
ראשית. תודה ענקית לכל אלו שדחפו ועודדו את פתיחת המכון, לכל אלו שתרמו מעצותיהם וברכותיהם וכו'.
היו גם הרבה מאד שסנגרו על עם ישראל, והסבירו בכמה אופנים מה שורש העיוות, מכל מלמדי השכלתי, באמת הכל דברים מאד חכמים ונכונים, וכשבאים להנגיש את דברי חז"ל חשוב מאד לדעת מהן הסיבות שגרמו ל'תחרות' כביכול שנוצרה, ואיך נותנים מענה לבעיות האלו.
יישר כח עצום מאד, קראתי הכל, היה כזה עומס שעדיין לא הספקתי להגיב לכולם, מקווה להגיע לזה.

לבקשת רבים אעלה כאן מידי שבוע את הנושא של הגליון הבא, כך שכל מי שירצה יוכל להשתתף בכתיבתו.
בחיפוש בדברי חז"ל הן למדור "לשון חכמינו" - ראיות לעצם הדבר שיש לנושא זה השפעה על זיכרון התורה, והן למדור "כה עשו חכמינו" - סיפורים איך חז"ל עצמם יישמו את הדברים בשטח [עדיפות לסיפורים שמבואר להדיא בגמ' איך הפעולה השפיעה על ידיעת התורה, אבל לא חובה].
כמו"כ אפשר להביא מ"מ למדור "דברי רבותינו", או הצעות למדור "משימות השבוע".

בשבוע הקרוב (כנראה שאחרי פורים) יעסוק הגליון בנושא כבוד רבו.
(הגמ' המרכזית שכבר בידי היא בקידושין לב: שמי שאינו קם בפני רבו תלמודו משתכח).

קבצים מצורפים

מה שנכתב השבוע
הכותרת: זו הסיבה שבגללה לא יצא השבוע גליון 'למען תזכרו'... ואולי מישהו יכול לעזור בעניין...
כותרת הפרק הבעל"ט הוא "מורא רבו".
[גם זה בזכות אחד הת"ח כאן, שהעירני להחליף את הכותרת מכבוד רבו למורא רבו. ותשו"ח לו].
במדור 'לשון חכמינו' התבססתי בעיקר על הגמרא בקידושין לג: שכל שאינו עומד בפני רבו תלמודו משתכח, וכיו"ב באריכות גדולה במדרש רבה.
במדור 'כה עשו חכמינו' הבאתי מעשה ממש 'פיקנטי' (מב"ב ט:), מרב אחדבוי בר אמי ששכח את תלמודו בגלל שאהדר לרב ששת בבדיחותא.

ומה בכל זאת הבעיה? -
במדור 'משימות השבוע' נתקעתי, וכאן אני מבקש את עזרתכם.

לפי מה שעלה בידי מבירור בפוסקים, כל חומר הדינים [וממילא לכאו' גם העונש החמור הנ"ל] במורא וכבוד רבו, נאמרו רק ברבו מובהק, ודין רבו מובהק הוא רק במי שלימד אותו רוב תורתו, או בגדול הדור.
ולכאו', בדורינו שצורת הלימוד ממש השתנתה, ואינה עוד בצורה של תלמיד שמקבל מרבו, אלא כל אחד לומד לבדו [וגם אלו ששומעים שיעורים, נראה ברור שלא שייך להגדיר שקיבלו מרבם את "רוב תורתם"]. א"כ לכאו' לא שייך אצלינו כל הענין הזה.
[ואפי' הדין היחיד שנותר לפליטה - "ת"ח שבבבל עומדים זה מפני זה וקורעים זה על זה", כ' הרמ"א (יו"ד סי' שמ) שאינו דין מוחלט אלא תלוי במנהג ובמדינותינו אין נוהגין כן].

וכיון שמדור משימות השבוע מיועד למשימות פרקטיות ויוםיומייות, ולא "לקום מפני גדול הדור כשהוא נכנס" שזה אירוע שאדם פוגש פעם בחייו.
שאלתי ובקשתי:
האם יש למישהו ידיעה בעניין, מהפוסקים, או שקיבל מרבותיו בע"פ.
א. בגדר רב מובהק, והאם זה שייך היום.
ב. בדין כבוד רבו שאינו מובהק, והאם הסברא הנ"ל שחומרת חז"ל שהעדר כבוד רבו מביא לשכחה היא רק ברב מובהק אכן נכונה.
ג. אם לא נמצא נפ"מ לחיי היום יום, האם כדאי בכל זאת להביא את העצה הזו מחז"ל אפי' בלי משימות שבועיות, או להשמיט אותה.

תודה מראש לכל הקוראים והכותבים.

ידידכם ותלמידכם
רפאל

העלון כולו נכתב ונחתם ע"י עשרות מהמשתתפים, בדיבוק חברים עמלי תורה.
יישר כח עצום לכל הת"ח שהוסיפו, העירו והאירו.
אני הקטן רק סיכמתי את דבריכם, ופלפלתי בהם, את המסקנות כתבתי לפי הנראה לענ"ד, וכמובן אפשר ורצוי להתווכח כדרכה של תורה.

אגוט'ן שאבע'ס, ואכשר'ן פריילעכא'ו פייסח
ידידכם ותלמידכם
רפאל

נ.ב.
ישנם כאלו במשך הזמן שמקבלים את העלון במהדורה המודפסת, ובבין הזמנים אין לי אפשרות להביא לידם, אם אתם מכירים את כתובות המייל שלהם, שלחו להם בעצמכם, או לחילופין שלחו לי את הכתובות ואשלח להם.
תמיד כמובן אפשר ומצוה לשלוח לידידים וחברים, וא"צ לבקש על כך רשות.
יישר כח.

עוד נ.ב.
במהלך בין הזמנים לכאורה לא יצאו גליונות נוספים.

קבצים מצורפים

העלון כולו נכתב ונחתם ע"י עשרות מהמשתתפים, בדיבוק חברים עמלי תורה.
יישר כח עצום לכל הת"ח שהוסיפו, העירו והאירו.
אני הקטן רק סיכמתי את דבריכם, ופלפלתי בהם, את המסקנות כתבתי לפי הנראה לענ"ד, וכמובן אפשר ורצוי להתווכח כדרכה של תורה.

אגוט'ן שאבע'ס, ואכשר'ן פריילעכא'ו פייסח
ידידכם ותלמידכם
רפאל

נ.ב.
ישנם כאלו במשך הזמן שמקבלים את העלון במהדורה המודפסת, ובבין הזמנים אין לי אפשרות להביא לידם, אם אתם מכירים את כתובות המייל שלהם, שלחו להם בעצמכם, או לחילופין שלחו לי את הכתובות ואשלח להם.
תמיד כמובן אפשר ומצוה לשלוח לידידים וחברים, וא"צ לבקש על כך רשות.
יישר כח.

עוד נ.ב.
במהלך בין הזמנים לכאורה לא יצאו גליונות נוספים.
א. בתרומת הדשן )ח"א סי קלח( העלה לדינא שגדול הדור דינו כרב מובהק לכל דבר.
זה יש מי שחולק?

האם יש למישהו ידיעה בעניין, מהפוסקים, או שקיבל מרבותיו בע"פ.
א. בגדר רב מובהק, והאם זה שייך היום.
הגרח"ק סבר שרוב חכמתו ממנו דווקא, אבל הגריש"א סבר, שאם למד אצלו הרבה, וקיבל ממנו עיקר דרכי לימודו, נחשב כרב מובהק.

ב. בדין כבוד רבו שאינו מובהק, והאם הסברא הנ"ל שחומרת חז"ל שהעדר כבוד רבו מביא לשכחה היא רק ברב מובהק אכן נכונה.
לענ"ד רבו לאו דווקא אלא כל תלמיד חכם, שכך איתא בגמרא שם: " אמר ר' אלעזר כל ת"ח שאין עומד מפני רבו נקרא רשע ואינו מאריך ימים ותלמודו משתכח שנאמר (קהלת ח, יג) וטוב לא יהיה לרשע ולא יאריך ימים כצל אשר איננו ירא מלפני הא-להים מורא זו איני יודע מהו כשהוא אומר (ויקרא יט, יד) ויראת מא-להיך הרי מורא זו קימה".
בפסוק לא מוזכר דווקא רבו, אלא "והדרת פני זקן", כל תלמיד חכם בכלל.

הגרח"ק סבר שרוב חכמתו ממנו דווקא, אבל הגריש"א סבר, שאם למד אצלו הרבה, וקיבל ממנו עיקר דרכי לימודו, נחשב כרב מובהק.

לענ"ד רבו לאו דווקא אלא כל תלמיד חכם, שכך איתא בגמרא שם: " אמר ר' אלעזר כל ת"ח שאין עומד מפני רבו נקרא רשע ואינו מאריך ימים ותלמודו משתכח שנאמר (קהלת ח, יג) וטוב לא יהיה לרשע ולא יאריך ימים כצל אשר איננו ירא מלפני הא-להים מורא זו איני יודע מהו כשהוא אומר (ויקרא יט, יד) ויראת מא-להיך הרי מורא זו קימה".
בפסוק לא מוזכר דווקא רבו, אלא "והדרת פני זקן", כל תלמיד חכם בכלל.
ייש"כ על ההודעה, ברצוני לחדד שאנכי לא כותב הגליון, רק קבלתי רשות מהכותב להעלותו, ומכיוון שהיה נראה שיהיה בו תועלת לרבים העלתי כפי שכתב במייל שצירף לרשימת התפוצה. ניתן להגיב לרב סטפנסקי במייל שכתוב בתוך גליונותיו.

מצורף הגליון השבועי.
כדאי לשים לב לשני דברים א. ההערה הראשונה - בעניין שם העלון, אשמח לשמוע את חוות דעתכם עליה, לטוב ולמוטב.
ב. העמוד האחורי הוא פרי עמל רב, של חודשים ושנים, קראוהו בתשומת לב, יש שם דברים ששוים כסף [כפשוטו. שילמתי עליהם! אתם מקבלים אותם בחינם, רק תדעו להעריך. הנותן מתנה לחבירו צריך להודיעו].
אשמח כמובן לכל תגובה, חידוד, הארה והערה.

בהצלחה רבה
בידידות והערכה
רפאל

רבים מאד שלא היו איתנו מהתחלה, ביקשו לקבל את כל העלונים שיצאו עד עכשיו.
ב"ה כעת הם בתיקיה מסודרת בדרייב - והנה הקישור.
קראו ותחי נפשכם.

למען תזכרו

קבצים מצורפים

הנושא השבועי - מחד טעון מאד מצד עצמו, מאידך - מעשי ופרקטי עבור כל אחד מאיתנו. וגדוש בחומר רב בכל המדורים.

בס"ד גדולה ועצומה.
ועם הרבה עזרה מכמה מחשובי הת"ח בבחירת המ"מ, ויותר מזה - לבחור אלו להשמיט - מחוסר מקום.
ועוד כמה ת"ח שלקחו ע"ע לבקר, ולהעיר, כתבתי - מחקתי, העברתי להערות שוליים והחזרתי למעלה... ושוב.

מקווה שבסוף יצא דבר מתוקן, אשמח מאד עם כל הארה והערה.
יישר כח ואגוטן שאבע'ס
תשובה לאלו ששאלו - מצווה גדולה להעביר לחברים את המייל, או להדפיס ולהניח בבית הכנסת / המדרש בו אתה מתפלל.
וגם אלו שלא שאלו את השאלה, אשמח מאד בכל הפצה נוספת.
וכל המזכה את הרבים - אין חטא בא על ידו.
יישר כח עצום מראש!

בידידות ובהערכה
רפאל

קבצים מצורפים

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון