הלכות לספרדים ע"פ רבנים אשכנזיים ולהיפך | פורום אוצר התורה הלכות לספרדים ע"פ רבנים אשכנזיים ולהיפך | פורום אוצר התורה

הלכות לספרדים ע"פ רבנים אשכנזיים ולהיפך

שניאור

משתמש רשום
תודות
175
נקודות
30
שאלתי פשוטה:
האם ספרדי יכול לשאול רב אשכנזי, כמובן שיפסוק לו לפי המחבר וההולכים אחריו או לא?
וכן להיפך, האם אשכנזי יכול לשאול רב ספרדי, ושיפסוק לו כמובן ע"פ הרמ"א וההולכים אחריו או לא?

נערך לאחרונה על ידי מנחה:
מי אומר?
הרבנים שלהם סוברים שזה לכתחילה גם לספרדים.
האם לרבנים הספרדיים יש בלעדיות על מה כשר לכתחילה לספרדים ומה לא?
ממש בגדול - כן, אבל זה כבר נושא לאשכול חדש ודיון מרתק בפני עצמו

נערך לאחרונה:
ואני רוצה להוסיף אם יש מחלוקת [רוחבית שכל בני ספרד למדו כאופן אחד בשו״ע לא כפוסקי אשכנז] בין בני ספרד לבני אשכנז בכוונת המחבר האם הוא יכול להורות לו כהבנת הפוסקים בני אשכנז?
לדעתי לא

ואני רוצה להוסיף אם יש מחלוקת [רוחבית שכל בני ספרד למדו כאופן אחד בשו״ע לא כפוסקי אשכנז] בין בני ספרד לבני אשכנז בכוונת המחבר האם הוא יכול להורות לו כהבנת הפוסקים בני אשכנז?
לדעתי לא
למה לא?

השאלה צריכה ביאור, אם באמת הרב ראוי להוראה לבני אשכנז או להיפוך מה אכפת לי איפה סבתא שלו נולדה?
וכפה''נ כונת השואל לשאול אם סתם רב ספרדי יודע להורות לאשכנזי ולהיפוך.
ואם כנים הדברים בכונת הרב @שניאור אזי התשובה לכאו' 'כל מקרה לגופו', ופשוט.

השאלה צריכה ביאור, אם באמת הרב ראוי להוראה לבני אשכנז או להיפוך מה אכפת לי איפה סבתא שלו נולדה?
לא חושב שהשאלה היא אם הרב "יודע" לפסוק לבן העדה השניה

כוונתי היא בשני אופנים:
1. האם כשרב אשכנזי אומר לי זה מותר/אסור לספרדים, אני אמור לסמוך עליו [בהנחה שהוא רב אחראי, ויודע את אשר לפניו], או ללכת לשאול דווקא לרב ספרדי.
2. ידוע שיש הרבה מחלוקות בין האשכנזים לספרדים בפירוש דברי המחבר, האם ספרדי אמור לסמוך רק על הבנת חכמי הספרדים, או שהוא יכול לסמוך על הבנת חכמי אשכנז [יש כו"כ דוגמאות לזה, ואין ברצוני להאריך].

וכן להיפך.

הרב @שניאור כעת שאלתך מובנת ולובשת צורה ומובנת גם למעוטי הבנה כיוצא בי, יישר כוחך!
1. כשאתה שואל רב אשכנזי, ודאי אם אתה שואל בטלפון ואתה רוצה תשובה שמתאימה לספרדי פשיטא שאתה צריך להודיע לו את זה, אני מכיר כמה מורים [לא גדולי המורים אבל מופיעים בספר טלפונים או עונים במעני הלכה למיניהם] שיודעים בהרבה חלקי הלכה בעיקר את הכרעת ההלכה, ולא את שורש הדברים בסוגיות, בדרך כלל כשהשאלה פשוטה זה מספיק, אבל כאן עשויה להיות בעיה לכאורה.
2. ספרדים קבלו פסקי המחבר, לא פסקי הספרדים בשיטתו, במה שאין תלוי במנהג. [למה אין רצונך להאריך?]

שמעתי מהרב רובין (מח"ס אורחות שבת ומראה כהן) על הגר"י עדס שבחור מישיבתו הגיע לשאול את מי לשאול שאלות בהלכה וענה לו שישאל את הגרש"ז אוירבאך, וכששאלו הבחור והלא אני ספרדי והוא אשכנזי? נענה ואמר האם כשאתה הולך לרופא אתה גם בודק האם הוא ספרדי או אשכנזי?...

הרב @שניאור כעת שאלתך מובנת ולובשת צורה ומובנת גם למעוטי הבנה כיוצא בי, יישר כוחך!
1. כשאתה שואל רב אשכנזי, ודאי אם אתה שואל בטלפון ואתה רוצה תשובה שמתאימה לספרדי פשיטא שאתה צריך להודיע לו את זה, אני מכיר כמה מורים [לא גדולי המורים אבל מופיעים בספר טלפונים או עונים במעני הלכה למיניהם] שיודעים בהרבה חלקי הלכה בעיקר את הכרעת ההלכה, ולא את שורש הדברים בסוגיות, בדרך כלל כשהשאלה פשוטה זה מספיק, אבל כאן עשויה להיות בעיה לכאורה.
2. ספרדים קבלו פסקי המחבר, לא פסקי הספרדים בשיטתו, במה שאין תלוי במנהג. [למה אין רצונך להאריך?]
1. כמובן שצריך להודיע לו את זה.
2. לא רוצה להאריך בדברים שיגרמו פולמוס גדול, אבל אנקוט דוגמא שאין עליה פולמוס כ"כ גדול, ומזה תבין.
כל הפוסקים האשכנזיים הבינו שגם המחבר נקט שאסור לעשות נ"ט בר נ"ט לכתחילה, והיינו שאסור לכתחילה לבשל [או להכניס] משהו פרווה [חם] בכלי בשרי, כשאני יודע מראש שאני מתכנן לאכול את זה עם חלבי.
אמת שבבדק הבית [של הבית יוסף] לכאורה כתוב לא כך, אבל כך נקטו הש"ך והפמ"ג ועוד הרבה.
הגיע רב ספרדי גדול ואמר אני חולק עליהם, מה שכתוב בבדק הבית זה העיקר, ולכן לפי הספרדים מותר לעשות את זה לכתחילה.
האם ספרדי אמור לסמוך על זה רק בגלל שהוא רב ספרדי? או שהוא אמור לחשוש לדברי גדולי הפוסקים האשכנזיים שאסרו את זה גם לפי המחבר?

יתכן שבדוגמאות האחרות שאתה לא רוצה לכתוב עליהם [קשורות לאשכול על הכשרים?] זה שונה
אבל כאן הוא רוצה לחלוק על הש''ך ועו''פ מה זה קשור למוצא שלו?
הם כתבו את זה בשיטת המחבר כי הם אשכנזים? ספרדים לא מתייחסים לש''ך כאחד מגדולי הפוסקים?

שמעתי מהרב רובין (מח"ס אורחות שבת ומראה כהן) על הגר"י עדס שבחור מישיבתו הגיע לשאול את מי לשאול שאלות בהלכה וענה לו שישאל את הגרש"ז אוירבאך, וכששאלו הבחור והלא אני ספרדי והוא אשכנזי? נענה ואמר האם כשאתה הולך לרופא אתה גם בודק האם הוא ספרדי או אשכנזי?...
אחר המחילה וכו, זו תשובה מאוד קולעת וחכמה וחריפה וכו אבל לא רלוונטית לענ"ד.

אחר המחילה וכו, זו תשובה מאוד קולעת וחכמה וחריפה וכו אבל לא רלוונטית לענ"ד.
יתכן לפרש שהרגיש על השואל שלא מחמת ספקותיו של הרב שנאור הנ''ל מספק''ל אלא משום 'עדתיות' [מציאות מוכרת ואכמ''ל].

חזור
חלק עליון