"דע לך רבינו", שח הגביר ר' לייב לרבינו רבי יוסף באב"ד זצ"ל בעל המנחת חינוך. "שאני הייתי בין המצדדים והתומכים הגדולים ביותר בכך שתתמנה לכהן פאר כרב ומרא דאתרא בעירנו, ועל אף שהיו כוחות ההתנגדות גדולים ביותר לא שקטתי עד שהצלחתי להדוף את כל המתנגדים להושיבך בטח על כסא הרבנות!"
היה זה כשרבינו המנחת חינוך נקרא אחר כבוד לכהן פאר כרב בקהילה קדושה 'טשארני', ומיודענו ר' לייב שהיה גביר העיירה והונו היה נאמד באלפי אלפים, לחם בעוז ותעצומות כדי שרבינו יכהן פאר כמרא דאתרא בקהילתם. וכשוך הסערה ורבינו היה חזוק ונטוע היטב ברבנות העיר, הגיע הגביר אל רבינו והתפאר על עוצם תמיכתו בו.
רבינו, כמתבקש עפ"י התורה הודה לו בחום ואף בירכו כהנה וכהנה, וכשהוא מתפלא בלבו הלמאי הגיע אותו גביר לפאר את עצמו אצלו, "והרי דבר זה מנהג מגונה הוא לבעלי בתים חשובים דפה להתפאר בעצמם במעשיהם ועוד לפני הרב בכבודו ובעצמו". חשב רבינו אולם כבש את פליאתו זו בלבו.
כעבור כמה שבועות הגיע הגביר ר' לייב לרבינו, ולאחר דרישת שלומו ביקשו שהיות ויש לו דין תורה על סך עתק עם חבירו, רוצה הוא שרבינו יהיה הדיין בדין תורה זו.
על אתר לו רבינו: "חוששני שלא אוכל לשבת בכסא דין לדון את דינך, שכן אם זכרונך אינו בוגד בך הגעת הנה לפני כמה שבועות להזכירני נמרצות את תמיכתך המלאה בי לרבנות העיר, דבר שעורר פליאה עצומה בליבי. אולם השתא מבין אני לנוכח את דבריך הפלאיים דאז, שכן ידעת שיהיה לך דין תורה עם חברך זה בעוד כמה שבועות, על כן רצית להקדים תרופה למכה ולשחדני בדברים רכים ונעימים כדי למשוך את נפשי אל הצד שלך בסכסוך, אם כן מנוע אני מלהתעסק בדין תורה זה, מחשש שמא קיבלתי שוחד ממה שעליה כבר אמרה תורה: "כי השוחד יעוור עיני חכמים!"
ואילו הוא עצמו הסתלק מכל עיסוק בדין זה כדי שלא ליפול לחשש של שוחד דברים
"עפ"י התרחשות זו", אמר המנחת חינוך. "מבין אני אל נכון פליאה עצומה בפרשת פנחס. כשבנות צלפחד אומרות למשה רבינו שעליהם לקבל ג"כ נחלה, מציינים הם למשה רבינו "ואבינו לא היה בעדת קורח הנועדים על ד'". ופלא, מה פשר טענתם שאביהם לא מת בעדת קורח, ומאי נפקא מיניה בזה הרי סיבת מיתתו אינה נוגעת כלל לדיני הנחלה ולטענתם שעליהם לקבל נחלה בכל אופן.
[תמיהה נוספת בפרשת בנות צלפחד היא הנוסח בסוף המעשה "ויקרב משה את משפטן לפני ד'" שזהו נוסח יחיד ומיוחד במינו, שכביכול כל המשפט היה רק לפני ד', ולא כמו בכל מקום בתורה שהנוסח הוא שמשה רק חיכה לדעת את דעת ד' בענין, וכמו במקושש עצים, משא"כ כאן שמשמע שכביכול הניח את המשפט לפני ד' ונסתלק לו, ופליאה היא זו].
אלא שבנות צלפחד בבואם לדון לפני משה אמרו לו: "הרי תדע שאבינו היה מחסידיך ומתומכיך הגדולים ביותר ולא ח"ו ממתנגדיך מעדת קורח, שהרי הוא לא מת בעדת קורח", והיה בזה מעין שוחד דברים!
על זה אמר להם משה: "יש כאן שוחד דברים, א"כ מנוע אני מלעסוק בדינכם!" על כן "ויקרב משה את משפטן לפני ד'", שאת כל הדין תורה של בנות צלפחד הקריב לפני ד' בלבד, ואילו הוא עצמו הסתלק מכל עיסוק בדין זה כדי שלא ליפול לחשש של שוחד דברים!"
בשולי המעשה: הסיפור מופיע בספר 'דברי תורה' להגה"ק המנחת אליעזר ממונקאטש זי"ע (חלק ג', אות טו). וכמדומה, שעצם הענין שהדברים שאמרו בנות צלפחד היו בבחינת שוחד דברים, כבר מופיעים בזוהר הקדוש.