לא תיטור באדם אחר | בית המדרש – דיונים תורניים | פורום אוצר התורה לא תיטור באדם אחר | בית המדרש – דיונים תורניים | פורום אוצר התורה

תורה תמימה

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
673
נקודות
76
הסתפקתי מה הדין לא תיטור באדם אחר.
לדוגמא ראובן אומר לשמעון אפילו שאביך לא הסכים לי לתת דבר פלוני, אתן לך.
האם יש בזה לא תיטור. כשהתנאי הזה לא מגיע לאזני האב.
מסברא נראה שכן אבל מחפש מקור.

ומה יהיה הדין בלא תקום?
ושמא ניתן להוכיח במקצת מדברי המנחת חינוך שכ'
מנחת חינוך פרשת קדושים מצוה רמא
(ב) וכמו שאמר דוד כו'. ע"ש בש"ס מבואר דמלך אינו רשאי למחול ולכך נענש שאול ואפשר דלא הי' לו אז דין מלך ע' בפ"ז ומ"מ צ"ע דהרי הי' ת"ח דאסור למחול על בזיונו בפרהסי' ואפשר דכוונת הרהמ"ח אינו אלא להביא שהצדיקים תולים הכל בחטאם ומהשי"ת הוא אבל באמת דהע"ה נקם ממנו כמבואר במלכים ומה ששתק אז ה"ל איזה טעם:

ממה שכ' שדוד נקם, ולא הוא נקם אלא ע"י בנו.
אמנם יש לדחות דשם כוונתו דמחמת דין מלך ות"ח סגי במה שינקום נקמתו ע"י אחר.​

מסתמא על דרך המוסר עניין לא תיקום הוא משהו אישי שלי שיש לי עניין לוותר ולהבליג בשביל לתקן את עצמי
ומה זה משנה עם נוקם בקיר או בבן אדם עצמו השחתת מידותיו היא אותו דבר.
וכמו שהכרת הטוב מצאנו בדומם שהוא עניין תיקון המידות של האדם כך אולי כל נקמה לא יהיה חילוק
אבל ברור שסברה זו אינה מספיקה ומעניין למצוא מקור

לדוגמא ראובן אומר לשמעון אפילו שאביך לא הסכים לי לתת דבר פלוני, אתן לך.
האם יש בזה לא תיטור. כשהתנאי הזה לא מגיע לאזני האב.
מסברא נראה שכן אבל מחפש מקור.
לכאורה אפשר לפלפל ולתלות זאת בפלוגתת הראשונים בלאו לא תיטור אם הוא דווקא באמירה, כשאומר "איני כמותך" או שמתחייב על עצם הנטירה בלב. ונחלקו בזה רש"י ר"י והיראים.
ולשיטות שהאיסור דווקא באמירה ולא מה שהדבר שמור בלבו ולא הסיח דעתו (לשון רש"י ביומא), אם כן כשאמר לאדם אחר אני לא כמו פלוני הקרוב לך, סוף סוף אין כאן אמירה לעומת אותו פלוני אלא כלפי אדם אחר.
מנגד יש לומר שכל שהוציא מפיו איני כפלוני עובר על תיטור, כיון וכל הסיבה שחייב דווקא באמירה כי אז מגלה על תוקף הנטירה בלב (וכל עוד שלא הוציא מפיו גם הנטירה בלב אינה נטירה ממש. ולפי זה מחלוקת הראשונים אינה תלויה בגדר לא תיטור אלא בשיעור ותוקף הנטירה). ויש לעיין.

הודעות מומלצות

כשהציבור אוחז כבר בחזרת הש"ץ.
האם יצא ידי חובת...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון