• פורום ייעודי לשאלות נפוצות וקבלת תשובות מסודרות, לצד הסברים והדרכות מפורטות על כל האפשרויות והכלים שבפורום, ניתן למצוא ב ויקי-אוצר מדריך למשתמש, או לבדוק בפורום כאן אם כבר קיים אשכול בנושא. במקרה שלא מצאתם כאן מידע או בויקי-אוצר – ניתן לפתוח אשכול חדש ולבקש עזרה.
  • חדש בפורום אוצר התורה: "קבוצות ידע תורני" - התייעצו, למדו ומצאו מומחים! >>> לפרטים לחצו כאן

נדיב לב

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
7,381
נקודות
482
למצטרפים החדשים: איך לא להיות "המתל"צ"?

לכל חברה, קהילה או קבוצה יש קודי התנהגות,
קוד התנהגות זהו סוג של כתיבה מסוימת, התנהגות אחידה וכיוצ"ב,
משהו שלא תמיד אפשר להסביר במילים.

לצורך העניין אם ליטאי ייכנס לטיש חסידי ויתחיל להתנדנד ולצעוק בקול בהברה ליטאית.
הוא ימשוך מבטים ובמידה והוא יהיה מאד פומבי ופעיל סביר להניח שייגשו אליו ויבקשו ממנו לצאת או להתכנס במקומו. ולהיפך.
ככה עובד העולם, וכמוהו העולם הווירטואלי.

כחבר בפורום, הייתי מציע לניקים שנרשמו זה עתה, להיות פחות פעילים בתקופה הראשונה, ויותר כצופים מהצד לכמה שבועות.
לא ממקום של התנשאות אלא ממקום של הבנה איך הדברים עובדים.
ובעיקר, איך לא להיכשל חלילה בחטא 'המתל"צ' (מתלהב צעיר...) הנורא והאיום.....
להלן כמה מתסמיניו:
בוחר להגיב בכל אשכול, בכל נושא, להביע את דעתו הרחבה מנקודת מבטו הצרה...
להתלונן פא"פ על תקנון הפורום, לערער על מוסכמות, לא להכיר את מקומו הראוי (שמסתכם בישיבה שלמד, במגזר שגדל, וממה שקיבל מרבותיו, ותו לא)
להכיל דעות שונות ומגזרים שונים, (כמובן לא בעיקרי הדת וכמפורט בתקנון שקבעו המנהלים!)
להתנסח בצורה מרושלת שלא מכבדת את הצד השני, להציק לשני בלי שמתכוונים וכו' וכו'
ובכלל להבין מה המשמעות של פורום שפתוח לכל הציבור. לכל מילה יש משמעות וחשיפה של אלפי קוראים למה שנכתב, גם בעוד כמה שנים.

ועם הזמן אפשר ללמוד כיצד נכון להגיב מה המינון הנכון, מה לשתף, למי להתייחס ולמה,
ולקבל תועלת רבה מהפורום ומהחברים בפרט.

ולמה שהניקים הוותיקים יותר לא יכילו אותי....?

אכן, זה אינטרס של הפורום ושל המשתמשים הוותיקים, שאתה וחבריך תצטרפו, תוסיפו תוכן, תפרו את הדיונים, ותרגישו כמו בבית...
אבל כמו בכל מסגרת חדשה, ותהיה המכילה ביותר, נדרש זמן מה להכיר את המקום,
להכיר את הנפשות הפועלות, להתנסח בצורה ברורה, להתנהל בצורה נכונה,
להכיר את מגוון הפורומים הקיימים, את רשימת הנושאים שכבר נטחנו הדק היטב בפורום במספר אשכולות,
להכיר את תקנון הפורום, לדעת מה כדאי ומה לא כדאי לשתף,
ואלו דברים שלא תלויים במישהו חיצוני, אלא רק בך.
ולכך, בהתנהלות שקולה ומדודה, תפיק את המיטב מהפורום, ותמנע מעצמך המון שאלות ואכזבות.

לדוגמה:
למה לא מתייחסים להודעות שלי?
למה אי אפשר לפתוח נושא כפול?
למה צריך לפתוח כל נושא בפורום המתאים?
למה ראוי וצריך לפתוח אשכול עם כותרת ברורה?
למה רוגזים עלי, כשאני מגיב להודעה אחת בעשר.. ציטוטים? (אתה באמת לא מבין?!)
למה רגזו עלי כשהאשמתי ניק מסוים בדעות כאלו או אחרות? (כי הוא לא כזה!)
למה ניק מסוים רגז עלי בתגובה לשום דבר? (ידידי היקר, נגעת בציפור נפשו להבא תשתדל לכתוב בעדינות.)
למה לא ראוי להזכיר שמות של אנשים?
למה לא מתאים לצרף סמיילי? :)
למה לא נותנים לי תודות?
למה הרב @אחד יחיד נותן לייק לכל הודעה? (אתה העשירי ששואל! ומאידך הוא כבר השיב בארוכה).
למה חשוב לתייג?
למה מחקו לי הודעה? (בד"כ כי עברת על התקנון או סתם כי הודעה חסרת תוכן וכו' וכו' או כי באמת אין תשובה...:)
למה לא אוהבים שאני מתמקד רק בנושא מגזרי/נפיץ?
למה אני לא יכול לתת תודה/לכתוב באספקלריה/לשלוח הודעה פרטית וכו' וכו'?
למה העבירו אשכול שפתחתי לאספקלריה תורנית או 'אשכולות מנוהלים'? (אני לא יכול להגיב...!)
למה נעלו/מחקו את האשכול שפתחתי בדיון מרתק...? (ידידי זה אולי מרתק אותך, אבל זה נושא סופר נפיץ!)
למה לא מתייחסים ברצינות למה שכתבתי ולשני כן? (כי ניק אחר שמוכר בפורום למומחה בנושא, הוכיח אחרת..)
למה לא נכון להגיב בתשובה לשאלה "נראה לי שאסור"?
למה כדאי להימנע מלמחזר באשכול?
למה ראוי להימנע להיכנס לוויכוח עם ניק פלוני אלמוני?
למה זועמים עלי כשאני מסיט אשכולות? (תפתח אשכול חדש. מה אתה רוצה מאשכולו של פלוני?)
למה ראוי בדרך כלל לדווח ולא להתקיף חזרה?
למה ראוי לכתוב בשפה תורנית ולא כמו ברשת חברתית?
למה לא נכון להגיב טרם קוראים היטב מה שכתב פותח האשכול? (כי אז לא מגיבים לענין)
למה תשובה לקונית/סתומה עוררה את זעמו של פותח האשכול? (כי אתה מזלזל באינטלגנציה שלו ושל שאר הקוראים!)
למה זועמים עלי כשאני כותב הודעה בלי פסיקים?
למה אני לא יכול לסמן פתרון חידה לעצמי?
למה המנהלים כאן כותבים בניק גלוי?
למה בתגובה לסנקציה מנהלית, לא נכון לחשוד בחברים, שדיווחו עליך? (פשפש בעצמך לפני שתטיל אשמות!)
למה לא נכון להירשם בפורום לצורך מגמתי? (להפיץ אג'נדות, לכתוב רק בעניין מסויים נפיץ, מגזריות וכו' וכו')
למה יש יותר מאייקון תודה אחת/נקודות/גביעים וכו' וכו'? (נפתחו על כך מספר אשכולות. לא ראית?)
למה, למה למה...............?

בהצלחה!

ב"ה בהודעה הבאה אעלה מן המוכן כלל ברזל שילווה אותנו: "מטרת הפורום לשמוע ולהקשיב - לא פחות מלהשמיע!"

בהודעה הזו אני רוצה להעלות מספר נקודות לשיפור הדיון בפורום, בעיקר לאופן שבו אנו מתייחסים זה לדבריו של זה.
אבל קודם כל, אני מבקש להציע כלל ברזל שילווה אותנו: "מטרת הפורום לשמוע ולהקשיב - לא פחות מלהשמיע!"

למה אני מתכוין?

פורום שונה באופן מהותי מבלוג או אתר אישי בכך שהוא במה ציבורית המיועדת לקהל רחב. משכך הוא מכיל מגוון דעות, לפעמים סותרות, ולפעמים משלימות. אבל דווקא הדינמיקה שנוצרת בו, זה היופי שבו. החברים קוראים, מגיבים ומנהלים דיאלוג פורה, מעשירים זה את זה בידע, פותרים יחד שאלות ומציעים נקודות מבט חדשות וכן הלאה. אך כדי שהדינמיקה הזו תתקיים בצורה מיטבית, עלינו לוודא שאנו באמת מקשיבים אחד לשני.

זה מתבטא, לדוגמה, כאשר אנו מעירים על דבריו של מישהו מבלי להשקיע מאמץ אמיתי להבין את נקודת מבטו, או כאשר אנו שוללים את דבריו בביטול מבלי לטרוח להבין את ההיגיון שעומד מאחוריהם. התנהגות כזו עלולה להיות מתסכלת עבור הצד השני.

יתירה מכך, כאשר אנו מתמקדים בעיקר בהשמעה, אנו עלולים להכניס "שרבוב" מיותר לדבריו של הכותב המקורי, לחזור על דברים שכבר נאמרו, או להניח שלשני יש שבב בראש שקורא את מחשבותינו. גישה כזו נובעת מכך שאנו רואים את הפורום ככלי להשמעה בלבד, ומתעלמים מהחשיבות של ההקשבה וההבנה. כתוצאה מכך, חברים אחרים עלולים להיאלץ "לחפור" בכל מילי דמיטב... כדי להבין את כוונתנו האמיתית.

גם כשבאים לדחות את דברי השני ראוי ונכון להימנע מפרשנות צרה של עצמנו, לדוגמה, אם אנו טוענים שדבריו של מישהו סותרים מקור מסוים, עלינו להציג את המקור בצורה ברורה וחד משמעית, ללא פרשנות נוספת מצידנו. אם יש לנו פרשנות משלנו, עלינו להציג אותה במפורש ולא להשתמש בה כדי לדחות את דבריו של האחר.

בקיצור, כאשר מגיבים לדברי השני, חשוב שנשתדל להבין את כוונתו לעומק, להימנע משיפוטיות נמהרת, לא לפסול את דבריו או להוציא מהקשרם, וכאמור, לעיתים קרובות, זה נובע מכך שאנו שוכחים את תכלית הפורום: לשמוע ולהקשיב, לא פחות מדיבור. והקשבה משמעה לכבד את דעותיהם של אחרים, גם אם הן שונות משלנו.

ואחד הסימנים הבולטים לחסור הקשבה ורצון לשמוע אחרים, הוא שימוש תכוף בביטוי "בלת"ק" ("בלי לראות תגובה קודמת"). כאמור, מהותו של פורום היא בדיאלוג פורה בין חבריו, ולכן קריאת התגובות הקודמות חיונית לפני שמצטרפים לדיון. כמו כן, פתיחת "אשכול מנותק", שבהם הכותב אינו טורח להגיב למשתמשים אחרים, מעידה לעיתים על רצון להשמיע יותר מאשר לשמוע ולהקשיב.

ומעבר להקשבה ולשמוע מה אחרים כותבים, הקשבה אמיתית טמונה גם בהבנת המסר שאנו מעבירים. לפני פרסום תגובה או פתיחת דיון, עלינו לקחת בחשבון כיצד אנשים אחרים עשויים להבין את דברינו, ולהקפיד שהמסר שלנו יועבר בצורה ברורה ונכונה, ללא מקום לפרשנות מוטעית. עלינו להתמקד לא רק ב"מה" שאנו כותבים, אלא גם ב"איך" שאנו כותבים, כדי להבטיח שהמסר יובן כפי שאנו באמת מתכוונים. וזה דורש מאיתנו שימת לב כפולה.

בנוסף, פספוס המטרה של הפורום, שהיא הקשבה ודיון, יכולה להתרחש גם בתגובות לבקשות ספציפיות. לדוגמה, פותח אשכול ששואל שאלה, לא ראוי לכתוב שאינו מעונין לשמוע סברות באשכול. אמנם זכותו לבקש מקורות, אבל לא לסתום את הגולל על מי שרוצה להציע סברא הגונה. ובטח לא לזלזל. וכפי שהערתי בעבר למשתמש שהצהיר באשכולו שהוא "לא רוצה לשמוע סברות".

חבר יקר, הפורום אינו תחליף למו"צים (בד"כ נמצאים בכוך מצד ימין במבוא הביהמ"ד..) או לאתרים ייעודיים, אלא זירה לדיון פורה בו כל אחד תורם מכישוריו וידיעותיו כפי שחננו הבורא, וכך השיח הולך ונבנה.
הראשון מעלה סברה יפה שהבריקה לו, והשני מציע מקור שראה, והשלישי עורך חיפוש מקיף, והרביעי פורך, והחמישי מתרעם על האשכול, והשישי זורק בדיחה שנונה, והשביעי זועם על סברא, והשמיני מצדד כהבנת הראשון, והתשיעי זועם על השמיני, והעשירי על התשיעי וחוזר חלילה... וכך קם על גולמו המושג >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

הפורום - בית מדרש ווירטואלי עצום ממדים הנקי והכשר בעולם - חושף אותנו למגוון דעות תורניות, לתלמידי חכמים עצומים, לגישות מוסריות והשקפתיות מגוונות, לנושאים מרתקים על גבול הסף התורני, לתכנים וסוגיות שלא בהכרח היינו נתקלים בהם בבית המדרש הפרטי שלנו, הכל, בזכות הידע התורני והבלתי נתפס של חכמת ההמונים והמומחים התורניים בתחומים שונים, שחולקים ומשתפים בידע הרב שרכשו ונתברכו בו תוך זמן קצר.

נערך לאחרונה:
לא רק המשתמשים החדשים צריכים -
אלא גם החברים הותיקים צריכים הדרכה איך להתנהל בכלל ובפרט ביחס ל-מצטרפים חדשים.
אכן. הפוסט הראשון מיועד בעיקר למשתמשים חדשים. שאר הפוסטים באשכול שפרסמתי ועוד אפרסם ב"ה, מיועדים לכולנו...

חברים מקוונים לאחרונה

הודעות מומלצות

גר בעליות ופתח שערים.

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון