מרן ראש הישיבה הגאון רבי דוב לנדו הדרכה לימים נוראים | חינוך הבנים מרן ראש הישיבה הגאון רבי דוב לנדו הדרכה לימים נוראים | חינוך הבנים

מאן דהו

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
2,978
נקודות
171
ערב ימים נוראים, עלו ראשי ארגון “לב שומע” – הרב מרדכי פיש והרב אליאב מילר – למעונו של מנהיג הדור מרן ראש הישיבה הגאון רבי דוב לנדו שליט”א, לקבל הדרכה והכוונה להעביר לכלל בני הישיבות ואברכי הכוללים את דרכי התשובה.

“באלול צריך ללמוד מוסר”​

הרב פיש פתח: “ברשות מרן שליט”א, יש לנו שאלה שנוגעת לזמן אלול – שהיינו רוצים לשאול”.

מרן השיב: “בזמן אלול צריך ללמוד מוסר”.

כשנשאל איזה ספר מוסר, השיב מרן הרב לנדו: “אני אוהב את שערי תשובה. יש כאלה שאומרים מסילת ישרים, אבל שערי תשובה זה מצלצל באוזן באלול”.

מרן הרב לנדו המשיך להרחיב על מעמדו של הרבינו יונה: “אגב, רבינו יונה היה אחד מראשי הראשונים. רבנו יונה והרמב”ן היו בני דודים וגם מחותנים, היו חברים טובים וגם יש ביניהם מחלוקות. יש הספד גדול שהרמב”ן עשה על רבנו יונה, זה נמצא בתוך הספר של רבינו יונה על סנהדרין יחד עם תוספות שאנ”ץ על מכות”.

באמצע השיחה עצר מרן שליט”א ומבקש שיביאו לו את הספר מהארון, והראה לרבני “לב שומע”: “הנה כאן תראו בעצמכם”.

הרב לנדו הוסיף: “יש אגרת מרבינו הרמב”ן לרבינו יונה, שבו הרמב”ן פונה לרבינו יונה בלשון ‘איש אלוקים קדוש’! ויש איגרת תשובה בהלכה, מרבינו יונה לרמב”ן, שבו רבינו יונה חולק על הרמב”ן בלשון חריפה, אולם למרות כן, נקטינן להלכה באותו נושא, כמו הרמב”ן”.

מהי “תשובה שלמה”?​

הרבנים שאלו על הנוסח המוזכר בתפילה “והחזירנו בתשובה שלמה לפניך” – מהי תשובה שלמה ומהי תשובה שאינה שלמה?

מרן השיב: “זו שאלה גדולה, צריך ללמוד את רבינו יונה על שערי תשובה על עניין תשובה מעומק הלב, בשערי תשובה יש תשובה לשאלה הזו. זה הספר שאמרתי ללמוד”.

עידוד לבחורים המתקשים בלימוד​

הרב אליאב מילר העלה שאלה קשה: “יש בחורים שמרגישים שהם לא כל כך מצליחים. הם אומרים, יש כל כך הרבה בני תורה אז למה צריך אותי גם כן? יש עשרות אלפי לומדי תורה והלימוד קשה עליי”.

מרן הרב לנדו השיב בחום: “צריך לומר לו הלימוד שלך לא פחות חשוב משל אלו! הוא עמל כמה שהוא יכול וצריך לנסות להקל עליו”.

ברוב ענווה הוסיף מרן: “אני לא פדגוג ולא מומחה, אני לא יודע להגיד איך לעשות את זה, המשגיחים וראשי הישיבות יגידו לו”. דברים אלו אמר מרן בעוד הזדמנויות כאשר פנו אליו בשאלות חינוכיות.

הרב לנדו הוסיף: “אבל הוא צריך לדעת שהלימוד הוא דבר נפלא מאוד, זה בונה את כל הבן אדם. אם הוא לומד אז הכל טוב. הוא לא חייב להיות מי יודע מה, והלימוד שלו מגן ומציל לא פחות מזה של העמל וזה בגלל שהוא לומד תורה. זה שקשה לו, זה הופך אותו לעוד יותר מגנא ומצלא!”

מרן בירך: “השם יעזור שיהיה שנה טובה וכתיבה וחתימה טובה והצלחה רבה וכל טוב”.

הודעות מומלצות

איך יתכן אדם שיצא ידי חובת קריאת מגילה, ונסע...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון