• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.
פִּתָרוֹן
מדרש הגדול בראשית פרק כה פסוק כב (פרשת תולדות)
אמרה רבקה לפני הקדוש ברוך הוא רבונו שלעולם כלום בראת דבר באדם לבטלה, עינים לראות אזנים לשמוע פה לדבר לב להבין ידים למשמש רגלים להלך, הדדין הללו למה הלא להניק ואין לי בן להניק כאלו הן לבטלה. כיוצא בו וחנה היא מדברת על לבה (ש"א א, יג), אמר ר' אליעזר משום ר' יוסי בן זמרה על עסקי לבה. אמרה לפניו רבונו שלעולם הרבה איברים בראת בבשר ודם ולא בראת מהן דבר לבטלה, עינים לראות אזנים לשמוע חוטם להריח פה לדבר וידים לעשות מלאכה ורגלים להלך ודדין להניק. דדין אלו שלי למה, תן לי בן להניק מהן.
אמרה רבקה לפני הקדוש ברוך הוא רבונו שלעולם כלום בראת דבר באדם לבטלה, עינים לראות אזנים לשמוע פה לדבר לב להבין ידים למשמש רגלים להלך, הדדין הללו למה הלא להניק ואין לי בן להניק כאלו הן לבטלה. כיוצא בו וחנה היא מדברת על לבה (ש"א א, יג), אמר ר' אליעזר משום ר' יוסי בן זמרה על עסקי לבה. אמרה לפניו רבונו שלעולם הרבה איברים בראת בבשר ודם ולא בראת מהן דבר לבטלה, עינים לראות אזנים לשמוע חוטם להריח פה לדבר וידים לעשות מלאכה ורגלים להלך ודדין להניק. דדין אלו שלי למה, תן לי בן להניק מהן.

פִּתָרוֹן
יש"כ.

לכאורה רבקה אמנו התפללה שכבר הייתה מעוברת,
שהרי מדרש זה נאמר עה"פ "ויתרוצצו הבנים בקרבה... ותלך לדרוש את ה' " (משא"כ חנה התפללה בעודה עקרה).

עפ"ז לא מובן על מה התפללה, שהרי היא כבר מעוברת, ומה מקום למשא ומתן עם הקב"ה?

עפ"ז לא מובן על מה התפללה, שהרי היא כבר מעוברת, ומה מקום למשא ומתן עם הקב"ה?
כיון שהתרוצצו הבנים חשבה ש[היא ו]הם בסכנה והולכים למות
וראה את שהבאתי במקום אחר בשם המלבי"ם
כבר האריכו המפרשים בביאור ענין זה שאמרה רבקה "למה זה אנכי", ובאמת שהוא תמוה כפי הנראה שבשביל צער שהיה לה מיאנה בעיבור ובלידה.

ובביאורו של המלבי"ם נמצא ענין נפלא בביאור זה

רבקה שלא ידעה כי תאומים בבטנה חשבה שסבת הרצוץ הוא מצדה, שהגם שהוכנה ע"י רצון ה' להוליד, מ"מ חסר בבטנה המקום להכיל את הולד.
והנה הפעולה הנסיית תכין את החומר אל ענין חדש באופן שיסכים עם הטבע,
ואם יפקוד העקרה להוליד, יכין חומרה אל טבע ההולדה והעץ היבש ירטיבהו וישימהו לח ורענן עד שיוכל להוציא פרי,
אבל אם חסר הכלי להכיל הולד אז יצטרך לבריאה חדשה,
וע"כ חשבה שאין תרופה למכתה,

ועז"א א"כ למה זה אנכי בעולם, ר"ל כי תכלית יצירת האשה הוא להוליד ולהשאיר המין וגם העקרה אין בריאתה לבטלה כי ברצות ה' תפקד להוליד בנים, אבל אם גם אחר שהופיע הרצון שתוליד אין חמרה מוכן להכיל הולד א"כ כל בריאתה לבטלה, ולמה זה אנכי נמצא בעולם, ותלך לדרוש לדעת סבת הדבר:

כיון שהתרוצצו הבנים חשבה ש[היא ו]הם בסכנה והולכים למות
אז שתתפלל שיחיו.

מלשון תפילתה משמע שאין לה בנים כלל וע"ז היא אומרת...
אמרה רבקה לפני הקדוש ברוך הוא רבונו שלעולם כלום בראת דבר באדם לבטלה, עינים לראות אזנים לשמוע פה לדבר לב להבין ידים למשמש רגלים להלך, הדדין הללו למה הלא להניק ואין לי בן להניק כאלו הן לבטלה.

וע"ז אני שואל...

לא מובן על מה התפללה, שהרי היא כבר מעוברת, ומה מקום למשא ומתן עם הקב"ה?

כוונתי משא ומתן - כפי שפירטה בתפילתה - אבריה שנתן לה הקב"ה והן לא בשימוש .

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓