• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.

ליבי בתורתך

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
735
נקודות
189
ברצוני להעלות לדיון את עניין תקופת הרישום שבעיצומה שבמהלכה הולכים להם רשמים זה כך וזה כך ומשווקים את מרכולתם.
וברצוני לשאול א. כיצד יכול להחליט בחור צעיר שלא יודע כלל מהו עולם הישיבות לאן ללכת ב. האם אין בעיה לשכנע בחור לאן ללכת מבלי להכירו באופן אישי

א. כיצד יכול להחליט בחור צעיר שלא יודע כלל מהו עולם הישיבות לאן ללכת
באמת בדר"כ ראש הישיבה (שיש לו ניסיון רב ויודע ומכיר) וההורים מכווינים אותו. אך גם יש משקל לשיקול דעתו מאחר והוא מכיר חברים, וזה בהחלט יכול לסייע לו לקבל מידע, וגם ללכת למקום שיאהב לפי הסגנון שמוצא חן בעיניו. וכ' שאין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ, וזה לכאו' גם מובן בסברא שכיון שהוא חפץ כך הוא יגדל.
ב. האם אין בעיה לשכנע בחור לאן ללכת מבלי להכירו באופן אישי
ברור שיש! זה חורבן ואסון!
אבל תכל'ס נראה שעולם הישיבות מנוהל יפה (לעולם לא נוכל לדעת מה היה אלמלי הרשמים) וזה מס"ד שלא פסקה ישיבה. ובסופו של יום הרשמים גם גרמו להקמת ישיבות לתפארה.

באמת בדר"כ ראש הישיבה (שיש לו ניסיון רב ויודע ומכיר) וההורים מכווינים אותו. אך גם יש משקל לשיקול דעתו מאחר והוא מכיר חברים, וזה בהחלט יכול לסייע לו לקבל מידע, וגם ללכת למקום שיאהב לפי הסגנון שמוצא חן בעיניו. וכ' שאין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ, וזה לכאו' גם מובן בסברא שכיון שהוא חפץ כך הוא יגדל.
אי"ז נכון במקרים רבים, כיון שיש מסחרה בעולם הישיבות בין הישי"ק לישי"ג, וממילא יש אינטרסים זרים לישי"ק לשלוח סך מסויים של בחורים לישי"ג מסוימת בשביל למלא את מספר קילו הבשר שסיכמו ביניהם שישלחו מדי שנה....
וממילא מומלץ להתייעץ עם גדול בתורה שמבין בישיבות.
או עם מישהו מחוץ לישיבה שמכיר את הבחור וג"כ יש לו הבנה בזה.

א. כיצד יכול להחליט בחור צעיר שלא יודע כלל מהו עולם הישיבות לאן ללכת ב. האם אין בעיה לשכנע בחור לאן ללכת מבלי להכירו באופן אישי
א. אין לו את הפריווילגיה להחליט בגיל שבעים, אם יש לו שכל, הוא מתייעץ עם מבוגרים ממנו.
ב. רשמים הם כמו כל משווק, ואינם במשבצת של יועץ. רק שזה בנושא הרבה יותר גורלי.
יש גם לדון על עניין הלשוה"ר בתחום הרישום...

בעניין הרישום לישיבות הגדולות, להלן טור שפרסמתי בשעתו באחד מהשבועונים החרדיים, והתגובות לו היו שונות ומגוונות.
כעת, אולי זה יביא תועלת למישהו...

העולם מתחלק לשניים: אלה שהתקבלו לישיבה גדולה בקלות, ואלה שלא. כולם התקבלו בסוף, אבל חלקם רק ממש בסוף – וממש לא בקלות... זה לא שיש הבדל ביניהם, אז מה ההבדל?

באותם ימים לא היה לי ראש לשאלה הזו. בעצם, לא היה לי ראש לכלום. פרט לשאלה אחת: מה יהיה בסוף?

נכון, אני מאלה שלא. אני מאלה שבמשך ימים ארוכים אשר חלפו באיטיות מורטת עצבים רק חגו במעגלים סביב הטלפון וחיכו בחוסר סבלנות להודעה שתבשר על יבשה הנראית באופק. ובינתיים מה? בינתיים חרשו חורשים על גביהם, הסחורה מוצעת שוב לסוחרים הממולחים כשהפעם תגית של 'נפילים' משחירה את פניה. בזמן שחלק מחבריהם לספסל הלימודים כבר ניצבים בהתרגשות על מפתנה של הישיבה הגדולה אליה ייחלו – יש שעדיין תלויים בחוסר אונים על חבל דק של אינטרסים וניגודיהם, נתונים לחסדיו של צוות המו"מ, ואין לאל ידם לעשות מאומה כדי לייצב את עצמם על קרקע מוצקה.

גם כיום, על אף מרחק הזמן, עודני חסר אונים מול הרצון לנרמל את התופעה. לכן, אינני מתיימר לבקש מהבוחשים בקדרות הרותחות: שימו לב! מדובר בנפשות. קטנתי מהביע דעה בנושא שגדולים ממני עוסקים בו, כי יתכן ויש הצדקה לבחישה כשלעצמה. אבל שימו לב במה אתם בוחשים ועל הגב של מי אתם חורשים. בררו, סננו, אבל בזהירות. בסך הכל מדובר בילודי אשה כמוכם. בעצם, לא ממש כמוכם – הם צעירים יותר, רגישים יותר, פגיעים ושבירים יותר.

ואליכם, אחיי ה'נפילים', כמה מילים:

כל אחד והסיפור שלו. גם אני והסיפור שאני גאה בכך שהוא שלי. לא אלאה אתכם בו, כי כבר הלאיתי בו רבים. אך את השורה התחתונה לא אחסוך מכם.

קודם כל, יש גם אנשים טובים בעולם, כאלה שרוצים בטובתכם. כמוני, למשל. אבל לא רק. גם בסביבתם יש מי שרוצה בטובתכם. יש מי שהאינטרס שלו – הוא אתם, והוא לא ינוח ולא ישקוט עד אשר תעלו על דרך המלך ותגיעו אל המנוחה והנחלה. זה יכול להיות ההורים היקרים שלכם, זה יכול להיות הר"מ, רה"י או המשגיח – וזה יכול להיות גם ההורים, גם הר"מ, גם רה"י וגם המשגיח. יש מי שאכפת לו מכם, והוא לא תמיד בודד במערכה.

ובכל זאת, אל תבטחו בנדיבים. יש נדיבים – יתכן והרבה – והם אנשים טובים ומגיעה להם תודה ולפעמים אף הרבה מעבר לזה – אבל אל תבטחו בהם. לא בנדיבים תשימו מבטחכם, כי זה לא בידיים שלהם. וגם לא בבלתי נדיבים, כי זה גם לא בידיים שלהם. למעשה, אין דבר שהוא בידי הנדיבים או הבלתי נדיבים. שום כלום.

האיננו מאמינים בכך באמונה שלימה?! וכי צעירים מידי אנחנו בכדי להאמין בזה?!

בתקופה זו נקראתם לעבור מבחן. לא, לא המבחן לישיבה הגדולה. בעזרת ה' גם אליו תיקראו בקרוב. כרגע המבחן המשמעותי עבורכם לא פחות – ואולי אף יותר – הוא: מבחן האמונה! אכן כן! מותר להקב"ה לבחון באמונה גם בחורים צעירים. וכן, נדרשת מכם אמונה איתנה כדי לעבור את התקופה הלא קלה הזו, ויתירה מזאת: כדי לצאת ממנה מחוזקים יותר ולהפיק ממנה את מירב התועלת – ויש רב תועלת להפיק ממנה.

ובינינו, קל יותר לעמוד במבחן האמונה כאשר אנו חשים בעליל את חוסר האונים. הלא אם היינו חשים – בטעות – כאילו שיש לאל ידינו לעשות מאומה בנידון, הרי אז היה לנו קשה יותר לזכור שבעצם ה' הוא שנותן לנו את הכוח לעשות את החיל.

אז נכון, זה לא קל. זה קשה. למה זה קורה דווקא לכם? לאלוקים פתרונים. אבל האמינו – אתם מטופלים בידיים טובות. הקב"ה 'יושב' על התיק שלכם ומקדיש לו את מלוא תשומת הלב. זה ייגמר – לא בהכרח כפי שאתם מצפים שזה ייגמר – אבל זה בהחלט ייגמר טוב. אולי אפילו תיווכחו לראות זאת בקרוב, אולי רק בעוד זמן רב, ואולי אף פעם לא – אבל זה ייגמר טוב. באחריות. בינתיים רק התאזרו בסבלנות, ובאמונה.

האמת שגם אני באופן אישי חושב שכל הנושא של הרשמים והמסחר הזה זה דבר מגעיל.
אבל שמעתי לפני מספר ימים מאחד מגדולי ראשי הישיבות היום שסיפר לי שלפני מספר שנים היה לו הקלטה של אחד מגדולי הרשמים שבו הוא מלכלך על ישיבה וסוחר בבחורים בצורה נוראית, אותו ראש ישיבה השמיע את ההקלטה לגראי"ל שטינמן זצוק"ל ושאל לעצתו,
ור אהרון לייב הורה לו באופן חד משמעי לגנוז את ההקלטה ולא לפרסם אותה כי ככה היום עולם הישיבות מתנהל, ואם זה יתפרסם עולם הישיבות החדשות לא יתקיים.
אמר לי אותו רה"י שגם הוא לא ירד לסוף דעתו של ר אהרון לייב כיון שאותו רשם הרס ישיבות בצורה אקטיבית במסע של השמצות על ישיבות ספציפיות,אבל אמר לי רה"י, גזרה היא.

ברצוני להעלות לדיון את עניין תקופת הרישום שבעיצומה שבמהלכה הולכים להם רשמים זה כך וזה כך ומשווקים את מרכולתם.
וברצוני לשאול א. כיצד יכול להחליט בחור צעיר שלא יודע כלל מהו עולם הישיבות לאן ללכת ב. האם אין בעיה לשכנע בחור לאן ללכת מבלי להכירו באופן אישי
מסחר בנפשות.נורא ואיום!!!

כל פעם שהנושא הזה עולה אני לא מפסיק להזדעזע..

בחורים תמימים שיכלו לצמוח בישיבות טובות ונופלים שדודים מהבטחות שווא של רשמים..

האמת צריכה להיאמר רוב הישיבות החלשות בלימוד הם גם חלשות בנושאים אחרים הן ברמה הרוחנית והן ברמה האישית.
זה באין כאחד ממש..

בחור מוכשר עם חשק ושאיפות ללמוד ולהתעלות שמשכנעים אותו ללמוד בישיבה פחותה זה ממש רציחת נפשו וכריתת עתידו..

ושלא יספרו סיפורים ראש השועלים ושאר ירקות כי אולי ראש שועלים יש מעלה
אבל כשזה ראש לנחשים ועקרבים אז יותר מסתבר שייהפך לנחש ממה שיהיה לראש..

ממש כואב הלב לראות בחורים טובים עם פוטנציאל אדיר שחזרו רדודים להחריד עם מושגי קטנות המוחין להחריד בגל השפעת מקום לימודם הרדוד..

לא מצליח להבין איך אנשים יכולים בעד בצע כסף להרוס חיים שלמים של בחור..
זו אכזריות שאין דומה לה..

מצווה גדולה עד מאוד להיות מציל נפש אחת בראות איזה צייד מנסה למכור את פתיונו לבחור תמים להציל אותו בכל כוחו..
וכל המציל נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא..

כל פעם שהנושא הזה עולה אני לא מפסיק להזדעזע..

בחורים תמימים שיכלו לצמוח בישיבות טובות ונופלים שדודים מהבטחות שווא של רשמים..

האמת צריכה להיאמר רוב הישיבות החלשות בלימוד הם גם חלשות בנושאים אחרים הן ברמה הרוחנית והן ברמה האישית.
זה באין כאחד ממש..

בחור מוכשר עם חשק ושאיפות ללמוד ולהתעלות שמשכנעים אותו ללמוד בישיבה פחותה זה ממש רציחת נפשו וכריתת עתידו..

ושלא יספרו סיפורים ראש השועלים ושאר ירקות כי אולי ראש שועלים יש מעלה
אבל כשזה ראש לנחשים ועקרבים אז יותר מסתבר שייהפך לנחש ממה שיהיה לראש..

ממש כואב הלב לראות בחורים טובים עם פוטנציאל אדיר שחזרו רדודים להחריד עם מושגי קטנות המוחין להחריד בגל השפעת מקום לימודם הרדוד..

לא מצליח להבין איך אנשים יכולים בעד בצע כסף להרוס חיים שלמים של בחור..
זו אכזריות שאין דומה לה..

מצווה גדולה עד מאוד להיות מציל נפש אחת בראות איזה צייד מנסה למכור את פתיונו לבחור תמים להציל אותו בכל כוחו..
וכל המציל נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא..
הדג מסריח מהראש אם בכל אשכול יש חצי מהמגיבים שמשוכנעים שבגלל שלדעתם ישיבה עם 200 בחורים בשיעור זה לא טוב, אז עדיף לשלוח לישיבה דפוקה עם "יחס אישי", אז הרשם משכנע את עצמו שהוא לא עושה שום דבר רע וההורים שהרבה פעמים לא מודעים לא יודעים להתווכח עם הטיעונים.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון