כיבוד אב ואם - כבוד אחות גדולה (מפוצל) | הלכה ומנהג כיבוד אב ואם - כבוד אחות גדולה (מפוצל) | הלכה ומנהג
יש להעיר שכמדו' ראיתי בפוסקים שכ''ז רק באח גדול אבל באחות גדולה אין דין לכבדה ומ''מ לא ידבר לפניה
פתחי תשובה סי' רמ ס"ק יט
אחיו הגדול. עבה"ט של הרב מהרי"ט ז"ל ועי' בשבו"י שם שכתב עוד דדוקא לאחיו הגדול חייב לכבד ולא לאחותו הגדולה רק מדרך ארץ שלא לדבר בפני מי שגדול ממנו ע"ש:
 
פתחי תשובה סי' רמ ס"ק יט
אחיו הגדול. עבה"ט של הרב מהרי"ט ז"ל ועי' בשבו"י שם שכתב עוד דדוקא לאחיו הגדול חייב לכבד ולא לאחותו הגדולה רק מדרך ארץ שלא לדבר בפני מי שגדול ממנו ע"ש:
וצ''ע מ''ט לא נדרוש מ'ואת' אמך לרבות אחותו הגדולה
 
כעת עיינתי בפנים, וקושיא מעיקרא ליתא
וצ''ע מ''ט לא נדרוש מ'ואת' אמך לרבות אחותו הגדולה
כתובות קג, א
דתניא: כבד את אביך ואת אמך, את אביך - זו אשת אביך, ואת אמך - זו בעל אמך, וי"ו יתירה - לרבות את אחיך הגדול!
 
לכאו' י"ל דהיינו כי היכי דסוברים שלא צריך לכבד אלא את הראשון ולא את השני
ובאחות אין מעלה לראשונה
שוב עיינתי, ומצאתי ויגל לבי
שו"ת שבות יעקב חלק א סימן עו
אי מחוי' אדם לכב' את אחותו הגדול' וכמו דאמרינן ואת אמך לרבות את אחיך הגדול אי נימא דה"ה לאחותו הגדולה ולאו דוקא קאמר הש"ס אחיך או נימא דדוקא קתני:
תשובה לא ידעתי איך עלה על דעתך להוסיף על המצות דאורייתא ודרבנן דבר שלא הוזכר כלל בש"ס ולא בשו' פוסק ראשון ואחרון ואולי עוררה רעיונך מהא דאיתא במדרש פ' ויצא ותען רחל ולאה ותאמרנה לו למה מתה רחל תחלה ר' יהודא אמר מפני שדברה בפני אחותה ע"כ אי משום הא לא אריא כי הנה מלבד שאין למידין הלכה מדברי אגדה בלא"ה ליכא למילף מהמדרש זו כלום שאין זה נכנס כלל בסוג חיוב כבוד רק שהוא ביזוי לדבר בפני מי שגדול ממנו אפי' אם אינו קרוב כלל וכדאית' פ"ה דאבות שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם אינו מדבר בפני מי שגדול ממנו וע"ש בפירושיהם אבל שיהא חייב בכבוד זו לא שמענו מעולם: פוק וחזי בתשובת הרא"ש כלל ט"ו דמחייב לכבד אף אחיו הגדול מאמו לפי שעיקר הריבוי דואת גבי אמך כתיב משמע דבלא"ה אין להוסיף מסברא דנפשיה יע"ש ואף אם תרצה לדרוש טעמא דקרא וכמבואר ג"כ קצת בהשגת הרמב"ם במנין המצות שורש שני שזה הוא בכלל כבוד אב ואם לנהוג כבוד בבנם גדול ע"ש נ"ל פי' לפירושם לפי שכבוד וגדולת אביו ואמו יורש בנם הגדול להניח כתר' לבנם הגדול וכדאיתא בש"ס דכתובת דף ק"ג ע"ב אף על פי ששמעון בני חכם גמליאל בני נשיא שנאמר ואת הממלכה נתן ליהורם כי הוא הבכור על כן מחויבים אחיהם לכבד את אחיו הגדול כי לו משפט הירושה כבוד וגדולה של אביו וא"כ בבת לא שייך כל זה ומטעם זה נ"ל דיפה פסק בתשובת הל' קטנות סי' קכ"ג דאינו מחויב לכבד רק אחיו הגדול שהוא הראשון ולא השני אף שגדול ממנו בשנים והטעם נ"ל כמ"ש כיון שאינו יורש גדולת אביו ואין סתירה ג"כ מהא דפרשי' פ' ויחי על פסוק שמעון ולוי יששכר וזבולן לא היו מדברים בפני אחיהם הגדולים ע"ש וכמ"ש דזה לא מטעם כבוד הו' רק שלא לבזותם לדבר בפני מי שגדול ממנו אבל לכבד בכבוד אביו כמ"ש הרמב"ם והטי"ד סי' ר"מ זה לא מצינו שום חיוב רק דוקא באחיו הגדול שבכולם ותו לא כנ"ל ה"ק יעקב.​
 
יש להעיר שכמדו' ראיתי בפוסקים שכ''ז רק באח גדול אבל באחות גדולה אין דין לכבדה ומ''מ לא ידבר לפניה
נחלקו בזה הפוסקים
חשוקי חמד עבודה זרה דף יז עמוד א
וכתב הפתחי תשובה (ס"ק יט) בשם השבות יעקב דדוקא לאחיו הגדול חייב לכבד ולא לאחותו הגדולה, ורק מדרך ארץ שלא לדבר בפני מי שגדול ממנו עכ"ל.
ובשו"ת חקרי לב (יו"ד ח"ג סימן צז) הביא ראיה מהא דאמרינן בבבא בתרא (דף קכ ע"א) שלכן לא מנו את בנות צלפחד כסדר גדולתן, אלא כסדר חכמתן מסייעא ליה לרבי אמי דא"ר אמי בישיבה הלך אחר חכמה. ואם צריך לכבד את אחותו הגדולה, איך מותר להם להקדים מצד חכמתן לשבת קודם אחות הגדולה. וכי ס"ד דאם הבן חכם יותר מהאב ישב בישיבה לפני האב, יעו"ש.
ובברכי יוסף (שם) כתב שהחיוב לכבד גם אחותו הגדולה, עיין שם ראיותיו, וכתב שגם בשער המצוות לרבינו האר"י זצ"ל (פרשת יתרו דף טו ע"ב) משמע מנועם שיח קדושתו, דיש חיוב לכבד לאחותו הגדולה.
ובספר יד שאול שם ס"ק טו כתב נזדמן לידי על שעה חדא שבות יעקב עם הגהות זקני החכם צבי ז"ל בכתב יד קדשו, וכתב דאין לחלק בין אח לאחות, כמו מפני שיבה תקום שאין חילוק בין זקן לזקנה, והעיד כן בשם זקנו. וחבל על דאבדין שנשחת הגליון ונקרע. אמנם האיר ה' עיני, וראיתי שהוא מבואר בהדיא, דאמרינן בעבודה זרה דף יז ע"א דעולא הוי מנשק לאחוותיה אבי ידייהו, ופרש"י דדרך בני אדם לכבד להגדולה ממנו. הרי בהדיא דמחויב לכבד את הגדולה ממנו, והיא ראיה נפלאה.​
 

הודעות מומלצות

מתוך ה'מגדלות מרקחים':...​

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון