תולדות - ברכת יצחק לעשו כי היה אוכל מצידו | בראשית תולדות - ברכת יצחק לעשו כי היה אוכל מצידו | בראשית
  • מחפשים אשכולות לפי נושא? השתמשו בקידומות! לחצו על קידומת ברשימה או בקידומת שמופיע בראש האשכול ברשימת הנושאים כדי לראות את כל האשכולות המסומנים בה.

גרינפלד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
7,876
נקודות
692
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
ועתה שא נא כליך תליך וקשתך וצא השדה וצודה לי צידה ציד, ועשה לי מטעמים כאשר אהבתי והביאה לי ואכלה בעבור תברכך נפשי בטרם אמות (כז ג-ד)

יש לעיין דהנה אברהם אבינו נמנע מלברך את יצחק, והטעם מבואר במדרש רבה פרשה ס"א סי' ו' ובתרגום יונתן לעיל כ"ה י"א, שאם היה מברך את יצחק היה מוכרח לברך גם את ישמעאל, כדי שלא ישמור לו טינה ושנאה על כך, וכמו שאמרו בשבת י: לעולם אל ישנה אדם בן בין הבנים מפני הקנאה. ומבואר דאע"פ שעי"ז הפסיד יצחק את הברכה של אברהם שכח הברכה היה מסור בידו, מ"מ אין לשנות ולברך בן אחד. ולכאורה צריך ביאור א"כ איך בפרשתינו רצה יצחק לברך את עשו מבלי לברך את יעקב, הרי אין לברך רק בן אחד.

ויש ליישב דמה שרצה לברך את עשו הוא לפי שציד בפיו דהיינו שהיה אוכל מצידו, ובתורת הכרת הטוב על מה שהיה מאכילו, ודוקא אם מברך את יצחק רק מצד שהוא בנו א"כ שייך קנאה כי גם ישמעאל בנו, אבל אצל עשו שבירכו מפני שמצידו היה אוכל, ומצידו של יעקב לא היה אוכל, אין שייך בזה קנאה.

ובזה יש לפרש על דרך הפשט, מה שביקש יצחק מעשו שיצוד ציד ויעשה לו מטעמים טרם שמברכו, כדי שיהיה ניכר שהברכה היא על זאת ולא יהיה שייך קנאה.

וזו היתה חכמתו של יעקב "בא אחיך במרמה ויקח ברכתך", בחוכמתא, שהביא גם הוא ציד, ושוב אי אפשר לברך רק את עשו, כי עתה שוב הם שוים. וזה הוא מה שאמר יצחק, מי הוא איפוא הצד ציד וגו' גם ברוך יהיה, היינו כיון שגם יעקב צד, ממילא עכ"פ "גם" ברוך יהיה, כלומר שלכל הפחות צריך "גם" הוא להתברך ולא רק עשו. ועל זה השיב עשו ברכני "גם" אני אבי, היינו דזה רק טעם לברך גם את יעקב אבל אין זה טעם שלא יתברך גם הוא. והשיבו יצחק אבינו דאמנם כן אבל כיון שכבר בירכו שיהיה גביר לאחיו אין היכי תמצי לברך גם את עשו.​

יש לעיין דהנה אברהם אבינו נמנע מלברך את יצחק, והטעם מבואר במדרש רבה פרשה ס"א סי' ו' ובתרגום יונתן לעיל כ"ה י"א, שאם היה מברך את יצחק היה מוכרח לברך גם את ישמעאל, כדי שלא ישמור לו טינה ושנאה על כך, וכמו שאמרו בשבת י: לעולם אל ישנה אדם בן בין הבנים מפני הקנאה. ומבואר דאע"פ שעי"ז הפסיד יצחק את הברכה של אברהם שכח הברכה היה מסור בידו, מ"מ אין לשנות ולברך בן אחד. ולכאורה צריך ביאור א"כ איך בפרשתינו רצה יצחק לברך את עשו מבלי לברך את יעקב, הרי אין לברך רק בן אחד.​
והוסיף ה'מגדלות מרקחים' בהערה:
והגר"ח יוזו'ק שליט"א כתב ע"ז, די"ל דמידתו של אברהם היא חסד, ויצחק מידתו גבורה ודין, ולכן יצחק התנהג במידת הדין שאין להפסיד את הברכה למי שחשב שמגיע לו בגלל קנאת אחיו, ומה שאמרו שלא ישנה בין הבנים מיירי במתנה שאינו חייב ליתנה לו. עוד י"ל, שידע והכיר יצחק את בנו יעקב שלא יבוא לידי קנאה, ורק על ישמעאל חשש אברהם כן, עכ"ד.​

ועל זה השיב עשו ברכני "גם" אני אבי, היינו דזה רק טעם לברך גם את יעקב אבל אין זה טעם שלא יתברך גם הוא. והשיבו יצחק אבינו דאמנם כן אבל כיון שכבר בירכו שיהיה גביר לאחיו אין היכי תמצי לברך גם את עשו.
ק'ק האי גופא למה ברך ברכה שמבטלת את היתכנות חברתה

הודעות מומלצות

נולד לרבי אברהם לנדא, "הגאון מטשכנוב". אביו...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון
למעלה