• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
  • וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.

נראה לפשוט

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
2,258
נקודות
306
מסופר כי הסבא מסלבודקא טרם שהיה אומר סברא היה מסובב פניו כנגד המראה ומסדר את הצ'ופ דיליה, ורק אז יכל להגיד הסברא. מביני עומק השיטה טוענים כי זהו החלק הסימלי והרדוד ביותר בשיטה, עיקרה הוא מהות האדם ויסודו. ויש להאריך ובעה"י תחת אשכול זה ידונו כבוד חו"ר הפורום שיחי' בשיטה מתנגדיה ועניינה.
יש לציין תחת במה זו כי לענ"ד אחרון תלמידי סלבודקא הוא בלי ספק מרן רה"י הגרב"מ אזרחי זללה"ה שלא סיים לדבר על הייליגע סלבודקא.

הגרב"מ על סלבודקא מצו"ב.
אגב יש הטוענים כי כל מטרת הסבא היתה להילחם בהשכלה משא"כ בדורינו אי"ז שייך. [והגרב"מ פליג עלה ופשוט.]

קבצים מצורפים

בהא דהתחיל הנפה"ח בש"א ב' ג' שהם ענייני קבלה [במקצת] ואילו בש"ד רק כתב עה"ת.
שמעתי פעם מהגרב"מ שהקשה דהא הו"ל להתחיל בפ"ד עה"ת שהיא מנת חלקו של כל בן תורה, ואח"כ ליכנס לעומק ענייני הקבלה, וזעק הגרב"מ "סלבודקא סלבודקא" לפני שמתחילים ללמוד צריך לדעת כמה בכל מחשבה אתה מרעיש עולמות, ורק אז התחיל ללמוד. לזכרו תאוות נפש.

תמיד תמהתי על שיטה זו, שכן יסודה היא שמאחר והאדם הוא בחיר המין האנושי וכו' לא יתכן שיעבור עבירות ועליו יהיה לקיים מצוות וכו' וכו', והרי צריך לא לעבור עבירות כי אסור ולקיים מצוות כי צריך, ולא בגלל שהאדם הוא נכבד. וצ"ע.

לכאורה אם היה אומר סברא רק אחרי סירוק הצופ' יוצא שבמבחר שנותיו בהם היה נעדר צו'פ לא אמר סברות... וצ"ע...

קבצים מצורפים

• הסבא מסלבודקה.png
    הסבא מסלבודקה.png
    1.5 MB · צפיות: 6
  • הסבא מסלבודקה.jpg
    הסבא מסלבודקה.jpg
    56.7 KB · צפיות: 6
  • רבי נתן צבי פינקל הסבא מסלבודקה.jpg
    רבי נתן צבי פינקל הסבא מסלבודקה.jpg
    17.9 KB · צפיות: 6
לומר כזה דבר על הסבא מסלבודקה לדעתי זה פגיעה בכבוד התורה, ונראה לי מיותר להסביר למה.
זה כמו לומר שמה שחידש הבעש"ט היה שטריימל ואכילת קוגעל בליל שבת... ברור שמי שאומר כך לא התחיל להבין את הענין והדרך של החסידות וה"ה בהנ"ל.
נכון שלצורך הדור ולרומם את הרגשת הבחורים התלבשו יפה וכו', אך זה רחוק מרחק שמים וארץ מאלו הסבורים שזו היתה 'שיטה' ודרך בעבודת ה', כל מי שמתמצא וקרא ולו מעט מתורתו ודרכיו יודע שהעיקר והתכלית היא פנימיות, אלו שעשו מזה ענין ודרך אכלו את הקליפה המרה שבחוץ וזרקו את הפנים הטעים והעיקר שבפרי.

תמיד תמהתי על שיטה זו, שכן יסודה היא שמאחר והאדם הוא בחיר המין האנושי וכו' לא יתכן שיעבור עבירות ועליו יהיה לקיים מצוות וכו' וכו', והרי צריך לא לעבור עבירות כי אסור ולקיים מצוות כי צריך, ולא בגלל שהאדם הוא נכבד. וצ"ע.
על יראת הרוממות לא שמעתם?
חוץ מזה - אדם נכבד לא עובר איסור, זה חלק מהעניין, אין כאן שני דברים

על יראת הרוממות לא שמעתם?
שמענו כן ראינו שמכיון ואני "מרומם" דהיינו קרוב לקב"ה, אני עושה מצוותיו. ולא כי אני איש "מכובד" מצ"ע. וז"פ.
חוץ מזה - אדם נכבד לא עובר איסור, זה חלק מהעניין, אין כאן שני דברים
לא זכיתי להבין.
אגב, ישיבה מודרנית אינה סלבודקא, ישיבה מכובדת ואצילה היא סלבודקא. מודרני זה הרבה פעמים כלל לא קרוב לאציל ומכובד, אלא סתם נראות יפה.
אם מי מהציבור יוכל למנו כאן את הישיבות כיום שצועדות בשיטת סלבודקא יבורך.
[ומיותר להזכיר את הבדיחה שה"סלבודקער זיידע" הגיע לסבודקא שבגבעת רוקח וחיפש מישהו שצועד לאורו ולא מצא, עד שמישהו סימן לו לרדת לכיוון "בית מתיתיהו".]
כמו"כ אם יוכלו כת"ר הציבור למנות כאן את תלמידי ה"זיידע" והצועדים לאורו. הידועים לי ועומדים בראשי כעת:
הג"ר זבולון גרז
הג"ר גדליה איזמן
הג"ר מאיר חדש
הגרב"מ אזרחי

שמענו כן ראינו שמכיון ואני "מרומם" דהיינו קרוב לקב"ה, אני עושה מצוותיו. ולא כי אני איש "מכובד" מצ"ע. וז"פ.

לא זכיתי להבין.
אגב, ישיבה מודרנית אינה סלבודקא, ישיבה מכובדת ואצילה היא סלבודקא. מודרני זה הרבה פעמים כלל לא קרוב לאציל ומכובד, אלא סתם נראות יפה.
אם מי מהציבור יוכל למנו כאן את הישיבות כיום שצועדות בשיטת סלבודקא יבורך.
[ומיותר להזכיר את הבדיחה שה"סלבודקער זיידע" הגיע לסבודקא שבגבעת רוקח וחיפש מישהו שצועד לאורו ולא מצא, עד שמישהו סימן לו לרדת לכיוון "בית מתיתיהו".]
כמו"כ אם יוכלו כת"ר הציבור למנות כאן את תלמידי ה"זיידע" והצועדים לאורו. הידועים לי ועומדים בראשי כעת:
הג"ר זבולון גרז
הג"ר גדליה איזמן
הג"ר מאיר חדש
הגרב"מ אזרחי
שיטת סלבודקא אינה באה להפוך אדם ל'חשוב' במלעיל...
תראה במאמרי הסבא גודל האחריות וההשפעה יש לאדם, וכמה כל מעשה של אדם שווה, וכמה האדם הוא היצור שסביבו כל הבריאה סובבת, ואדם הראשון ראשו מגיע לגלגל חמה וכו'

לענ"ד הישיבות שהכי מסמלות כיום את סלבודקא מבחינת רמת חיים גבוהה של בחור, איכותייות ולא לידבק בשוליים וברדידות הם פוניבז' וחברון [כמובן שגם שם יש שוליים וכו', אך מ"מ הקו המוביל בישיבה הוא כנ"ל.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓