• וּפְרֹשׂ עָלֵינוּ סֻכַּת שְׁלוֹמֶךָ
    ───   חג הסוכות   ───
    פורום אוצר התורה מאחל לחו״ר הפורום ולכל בית ישראל
    חג סוכות שמח! חג שמח
    שנזכה לשמחת החג, לסוכת שלום ולשנה של ברכה.
אל הרה"ק רבי ישעי'לה קרעסטירער זצ"ל נכנס פעם יהודי ופניו אפורות, עיניו בוהות נכחו ונשימתו כבדה. הרבי כבר הכירו ודרש בשלומו.

"שלומי אינו טוב", יבב האיש. "כל כך לא טוב, עד שקצתי בחיי. באתי להיפרד מהרבי. אני עומד לאבד את עצמי לדעת…" והוא סיפר על שרשרת כישלונות עסקיים שפקדו אותו, ועל הבזיונות שיספוג כשיתברר שמאיש אמיד ונדיב הוא עומד להפוך לקבצן עלוב ובעל חוב, שנושים רודפים אחריו ומכלים בו ובמשפחתו את זעמם על מה שמגיע להם ואין לו מהיכן לשלם.

רבי ישעי'לה האזין לו בדאגה ובחיבה והתייחס דווקא אל הצהרתו שעומד הוא להתאבד. "ואיך תיטול את חייך בלי לבזות את משפחתך? הרי כל פעולה שתעשה תתפרסם, והכל יידעו שאיבדת את נפשך בידך וילדיך יתביישו מאוד. ולכך הרי לא תרצה להגיע גם לאחר מותך?"

האיש הנהן בראשו באיטיות, מנסה להבין לאן חותר הרבי.

רבי ישעי'לה המשיך: "לכן העצה היחידה היא, שתטביע את עצמך בנהר, ואז יחשבו שאסון טביעה אירע לך, כך לפחות לא תתבזה משפחתך. אבל כאן ישנה בעיה: הנהר בימים הללו קר מאוד, וגלידי כפור מכסים את חלקו. אם תיכנס כולך במימיו, תוכל להצטנן ולהתקרר…"

כאן פרץ האיש בצחוק גדול. הוא ייכנס לנהר כדי למות, והרבי מדבר עמו על הצטננות?

ואז, משצחק היהודי ועיניו הכבויות הוארו מעט, החל הרבי מסביר לו שאסונו אינו כה נורא. יהודים עם חובות וצרות גדולים יותר, הצליחו להשתקם ולשלם ולבנות את חייהם מחדש. הרבי לחש לו דברי אמונה ותוכנית פעולה והבטחה ברורה שעוד יבואו ימים טובים והוא יתחרט על הצעד הנואל שהעלה על דעתו.

"ולא יכול הייתי לדבר אליו את כל הדיבורים האלה לולי היה צוחק", הפטיר הרבי אחריו, "כי כשבאה לו אך מעט שמחה, נפתח ליבו והיה כלי קבלה".

העובדא הזו ללמדנו באה: עצבות ומרירות אוטמות את פתחי הלב, מדכאות את הרגש והורסות כל חלקה טובה בנפש האדם. גם בימים של תשובה וחשבון נפש, מוכרחים לעלוץ ולשמוח, ובכח השמחה נפתחים שערי הלב לעבודת התשובה שתחדור פנימה לעורר לבנו לעבודתו ית"ש"

(מתוך מאמרו של הרב אריה יהודה בלומנטל שליט"א, קובץ באוצר חיים תשע"ה)

עד כמה היתה יקרה מצוות הצדקה בעיני הצדיק רבי ישעיה מקרעסטיר זצ"ל ועד כמה אכפת היה לו ממילוי כל צרכיו של כל יהודי ובני ביתו, נוכל ללמוד מעדותו של ר' הלל רוטשטיין ז"ל, יהודי הונגרי שמוצאו מקרעסטיר, ואשר אמו זכתה להיות מבשלת בביתו של הרבי במשך שמונה שנים.

שלהי חודש אדר בעיירה.

ההכנות לקראת חג הפסח בעיצומן. כל בתי העיירה מתנקים מכל בדל של חמץ, קלחת של בניית התנור לאפיית מצות מרכזת אליה כמה וכמה יהודים יראי שמיים, וגם בביתו של הרבי לא שוקטות הרוחות.

אך דאגה אחת מעיבה על כל ההכנות כולן – השנה לא ניתן להשיג תפוחי אדמה! פגיעות מזג האוויר ושאר מזיקים הפכו שדות שלמות לרקובים, ואם בימינו אנו, כאשר השפע עולה על גדותיו, עדיין משמשים תפוחי האדמה למרכיב הבסיסי בכל מטבח של אמא יהודייה, על אחת כמה וכמה בימים ההם.

ראש חודש ניסן חולף עובר וגורר עמו את הימים הבאים במרוצה – ותפוחי אדמה אין. כבר שוגרו מכתבים רבים לערים ולעיירות שבסביבה, וכבר כולם הושבו ריקם. השלגים לא היו רק מנת חלקם של יהודי קרעסטיר, ואף החסיל והארבה לא ביכרו דווקא את טעמם של תפודי קרעסטיר על פני השאר ומצאו גם תפודי הסביבה טעימים להפליא.

הצדיק מוטרד – כל חייו טרח כך שלכל יהודי יהיה אוכל לו ולילדיו, ומה יעשה כעת?! הוא דרבן את שמשיו לשלוח עוד ועוד מכתבים, עד שלבסוף נשא העניין פרי, ולאוזניו הגיעה הידיעה כי בעיירה הונגרית כלשהי גר גוי קשיש, שבבעלותו מחסנים על גבי מחסנים מלאים בתפוחי אדמה.

נהרה נשפכה על פניו, ומיד הורה לשני המשמשים לשכור בעל עגלה, ולהעלות אליה שקים עמוסים במטבעות זהב ובשטרות מכל הסוגים והמינים. מי יודע כמה כסף ידרוש הגוי? – יש לבוא מוכנים לכל מצב.

העגלון הצליף בסוסים והעגלה שעטה קדימה, אל בית הגוי. סוף, סוף נעצרה, אחד המשמשים נותר לסייע לרבי בירידתו, והשני ניתר פנימה, כדי לעדכן את הגוי בצדיק הנשגב שהגיע עד ביתו.

עד כה ועד כה כבר ניצב הרבי בפתח ופונה ישירות לגוי: "אנו זקוקים לכמה שיותר תפוחי אדמה עבור חג הפסח המתקרב, אבקש ממך שתפתח עבורנו את המחסנים ונתן לך כל שתבקש. מוכנים אנו לתת אפילו מיליון זהובים, הכסף אינו נחשב בעינינו למאומה כעת, רק תן".

הקשיש נושא אליו עיניים – ולא נע ולא זע ממקומו.

"מיליון אינו טוב עבורך" – ממשיך הרבי – "אם כן מוכנים אנו להכפיל את הסכום".

החיוך לא מש מפני הגוי, עד כי לרגע דימו השלושה שדעתו נשתבשה עליו. וכי ראיתם פעם גוי שאינו מתעניין בכסף?!

"אינך מוכן?" – שואל הרבי, ומשלש את הסכום.

ועדיין שותק הגוי, ואינו אומר דבר.

שתקו גם הם במבוכה, עד שלבסוף אמר הגוי: "מוכן אני למכור, אך אדרוש בעד מכירה זו מחיר מפולפל".

"מה?" – נדרכו השלושה.

"מבקש אני את כל העולם הבא והגן עדן של הרב" – הגיעה התשובה.

המשמשים החליפו מבטים ביניהם, כאומרים: גוי בעל מושגים… בקשו לומר משהו, אך הרבי הקדימם: "אני מסכים".

אילו היו השמיים נופלים על ראשיהם, סביר להניח שלא היו השניים המומים יותר. ולמען האמת, גם הגוי היה מופתע מן ההסכמה המהירה. "אני רוצה שטר ושני עדים" – מיהר להוסיף, בטרם יתחרט הרבי.

"אין בעיה" – השיב לו הצדיק – "הבא לי נייר עט ודיו", וכעבור דקות ספורות נרשם שטר מכירה כדת וכדין המקנה לגוי את כל העולם הבא של הרבי.

מרוב תדהמה לא הצליחו הגבאים לנוע ממקומם. הם עמדו והביטו בעיניים קמות בתפוחי האדמה שממלאים את העגלה עד אפס מקום וחשבו על מחירם היקר והבלתי נתפס. מתפלצים היו מן המחשבה שעולם הבא כה יקר עובר לרשותו של גוי קשיש.

הרבי העיף לעברם מבט, וכשראה את התמיהה על פניהם אמר: "מצווה אני אתכם בגזירת רב, שלא תהינו לספר לשום יהודי מקרעסטיר אודות העסק שעשינו!".

את הדרך חזרה עשה כל אחד כשהוא שקוע במחשבותיו. לא חלפו שעות רבות והשמחה פשטה בכל בית בקרעסטיר. הרבי הצליח להשיג תפוחי אדמה בשפע רב!

בני העיר התענגו על תפוחי האדמה, ובבית הרבי עצמו התארחו מדי יום שישים יהודים ובני משפחותיהם שאכלו כיד המלך תפוחי אדמה וכל טוב.

את אמי המבשלת – הוסיף ר' הלל לספר – דאג הרבי להזמין גם כן עם כל בני המשפחה להיות מאוכלי שולחנו, כשברגישותו הוא חושב על כך, שלאחר שעות העבודה הארוכות בבישול בביתו, עליה לשוב הביתה ולהתחיל לבשל עבור בני המשפחה שיאלצו להמתין זמן רב לארוחתם. כך, מלבד המשכורת שקבלה, היו כל הוצאות האוכל על חשבונו של הרבי.

חג הפסח חלף עבר, והגבאים עדיין נוצרים את לשונם ומתאפקים מלספר את מחירם היקר של התפודים. אולם הם לא הצליחו לעשות זאת לאורך זמן. אחד מהם לא הצליח בשום אופן להתגבר – והסיפור כולו נפלט מפיו.

תוך זמן קצר היתה העיירה כמרקחה.

"רבי, מה עשית?", נזעקו טובי העיירה, "למי מכרת את העולם הבא שלך?".

נענה רבי ישעיה והשיב בפשטות: "מכל העולם הבא ומכל הגן עדן של ישעיה'לע אין כלום, כל עוד ישנו יהודי אחד בקרעסטיר שלא יהיו לו תפוחי אדמה לפסח!…".

(רבי אהרון טויסיג- הגדה של פסח דורש טוב)

כה סיפר הגה"ח רבי ישעיה אשר זעליג מרגלית זצ"ל המכונה איש מירון:

יהודי אחד הלין את צרתו בפני הצדיק הרה"ק ר' ישעיה מקרעסטיר שזה זמן רב שאינו מוצא מקור פרנסה ובשל כך אין לו ליתן לחם לפי הטף. הצדיק הורה לו לפתוח עסק חדש והאציל עליו את ברכתו. האיש עשה כדברי הצדיק, ואכן זכה לברכה גדולה ותוך תקופה קצרה נעשה עושר גדול.

כעבור שנה הגיע שוב אל הצדיק להודות לו על ברכתו, אך הלין בפניו שמאז שנעשה בעל ממון, צמחו לו מכל עבר קרובים וידידים אשר כולם רצונם עז לזכות אותו בצדקה, ואין לו מנוח בעבור כך.

תלונת האיש הדאיבה מאוד את לב הצדיק, 'והרי אתה בעצמך עד לפני שנה לא היה לך במה לכלכל את ביתך והיית מבקש צדקה מנדיבי העם, ועכשיו שזכית לעשירות אתה מלין על שמבקשים ממך צדקה?!' ביקש הצדיק מן המשמש להביא דף ועט. אחר שאל את האיש כמה אנשים חשובים ישנם בעירו. האיש מנה את שמותיהם והצדיק רשם על הדף.

כשסיים, אמר לאיש: "נו, אם אתה אינך רוצה ליתן, נחפש מישהו אחר שירצה ליתן".

כשהבין האיש מה עולל לעצמו, כי הנה הצדיק מבקש ליטול ממנו את העשירות, נתיירא מאוד, והודה כי לא מחכמה אמר זאת והנה הוא מתחרט על מה שאמר. הוכיחו הצדיק ואמר לו בהאי לישנא: "בשביל מה צריך האדם פרנסה אם לא בשביל לחלק לבני ישראל?".

לא מהר כל כך ויתר הצדיק לאיש. הוא פנה אליו והודיע לו כי הוא הולך להפיל גורל בין כל השמות שרשם על הדף ויכליל גם את שמו בין השמות, והיה אם יתחרט בחרטה גמורה על הדברים הנלוזים שאמר ויקבל על עצמו בקבלה אמיתית לתמוך מכאן ואילך בכל העניים בעין יפה וביד רחבה, יעלה שמו בגורל, ואם לאו, יעלה אחד מן השמות האחרים.

אומר ועושה. הצדיק התחיל להכין את הפתקאות, כשלצדו עומד האיש ומכה על חטא… סופו של דבר היה ששמו של אותו עשיר עלה בגורל מפני שחרטתו היתה אמיתית, וכששב לביתו כבר היה לתלמיד מובהק של הצדיק מקרעסטיר, בהבינו עד כמה צריך ליתן לאחרים…

ואכן אצל הצדיק מקרעסטיר הגיע שפע מכל קצווי תבל, מפני שלא היה לוקח שום דבר לעצמו, ורק עמד בתווך כדי ליתן שפע לאחרים. והאמת שהדבר היה קשור גם בשורש נשמתו של הצדיק, וכפי שהעידו עליו הגה"ק מצאנז והרה"ק רבי מרדכי מנדבורנא והרה"ק רבי צבי הירש מליסקא זיע"א, שמחמת שורש נשמתו יש ביכולתו להשפיע פרנסה לישראל.

(שיעורים בלומדות וחסידות – הרב שמעון שפיצר שליט"א)

אם ייתן איש את כל הון ביתו בעבותות של אהבה שכרוכים יהודי הונגריה ברבי ישעיה'לה קרעסטירער, בוז יבוזו לו. מארבע כנפות הארץ נוהרים יהודים אשר אבותיהם וזקניהם עוד זכו להסתופף בצל הקודש. מהם שרק שמע הצדיק הגיע לאוזניהם, ואחרים שזכו ונושעו אצלו בעצמם או שמסורת במשפחתם כי זכו לישועה אצל הצדיק בחיים חיותו או בתפילה על ציונו לאחר פטירתו, שכן שרשרת המופתים והישועות שהיו רגילים אצל הרה"ק רבי ישעיה'לה, לא פסקה עד ימינו אנו. בעינינו ראינו ובאוזנינו שמענו יהודים ששחו בלהט נפלא על אותות ומופתים וישועות בכל מילי דמיטב אשר זכו להם לאחר התפילה אצל ציונו הקדוש.

יהודי הונגריה הרבו לנסוע אל רבי ישעיה'לה בחייו וגם לאחר פטירתו. גם כשהגבולות היו חסומים וגם כשהונגריה עמדה תחת שלטון קומוניסטי היו מי שלא חסכו במאמצים וקמו ונסעו לשיפולי הונגריה אל הכפר הקטן בחבל הכרמים טוקאי, כדי לזכות ולהשתטח על ציונו של הצדיק הפלאי, וגם לזכות ולהתפלל בחדרו אשר נותר עדיין לעמוד על תלו עד ימינו אנו. אותו חדר בו היה הרה"ק ר' ישעיה'לה יושב ומקבל המוני אדם, שומע את אשר על לבם ופועל עבורם ישועה בתוך גדרי הטבע או מחוצה לו. (הרב מרדכי וינשטוק)

הביקור הראשון שלי בקרעסטיר היה לפני חמש שנים. ההילולא חלה באותה שנה בשבת ואני ביקרתי במקום ביום שישי, כשאת השבת עצמה עשיתי בקהילה האורתודוקסית של בודפשט (הראויה למאמר משל עצמה). יהודים רבים שהו באותה שבת בבודפשט ובשבת בבוקר נערך בבית הכנסת הגדול 'קידושא רבה' לכבוד יומא דהילולא של הצדיק. ובעוד היושבים במקום מספרים סיפורי נפלאות שהתרחשו אצל רבי ישעיה'לה עוד בחייו, הציג אחד הנוכחים במקום ילד קטן כבן שנתיים וסיפר בעיניים נוצצות מהתרגשות: "אני הייתי בחור מבוגר במשך שנים ארוכות. לא הלך לי בשידוכים וכבר כמעט שאמרתי נואש עד שחבר שכנע אותי לנסוע לקרעסטיר ולהתפלל על ציונו של רבי ישעיה'לה. הבטחתי אז שם שאם אזכה להקים בית בישראל אקרא לבן הנולד לי על שמו של הצדיק והנה הוא ישעיה'לה שלי", הרים את הילד הקטן והציג אותו בפנינו.

אברך אחר ששהה שם במקום סיפר לי אז שמספר שנים קודם לכן הוא סבל ממחלת מעיים נדירה שהרופאים לא מצאו לה שום פתרון. כתוצאה מאותה מחלה הוא הגיע למצב שבו לא יכול היה לאכול כלום בצורה נורמלית וכל התזונה שלו נערכה באמצעות החדרת זונדה. "איבדתי ממשקלי עשרות קילוגרמים ושכבתי בבית החולים כאבן שאין לה הופכין", סיפר. "אבא שלי מרבה בנסיעות לקרעסטיר עוד מהשנים שבהן הונגריה היתה תחת שלטון קומוניסטי וכעת באחת מנסיעותיו נכנס לחדרו של ר' ישעיה'לה (ביתו של הצדיק נמצא כיום בידי נכדיו וחדר קבלת הקהל של רבי ישעיה'לה משמש חדר תפילה – מ.ו.), החזיק בידיו כמה קוביות סוכר וביקש שכשם שהצדיק בחייו פעל ישועות רבות באמצעות קוביות הסוכר הללו, כך גם הסוכר שבידיו יתברך. כשבא לארץ הביא לי לבית החולים את אחת הקוביות הללו כשהוא אומר 'זה יהיה לך לברכה'. לא היה לי קל", סיפר אותו אברך, "בקושי יכולתי אז להכניס משהו לפה, אבל ראה זה פלא: הקובייה הזו חוללה עבורי את הישועה. בתוך זמן קצר כל המחלה עזבה אותי כלא היתה והנה אני", סיים, וממדיו בשעה שדיברנו הוכיחו שהוא אכן נרפא כליל ממחלת המעיים המשונה…

ידידים מספרים גם על אירועי פלא שאירעו עם הנוסעים לקרעסטיר. כך אברך שעשה את דרכו מניו יורק לקרעסטיר והחליט לחלק לנוסעים במטוס חלב כשר לכוסות הקפה השחור שיוצעו להם על ידי צוות המטוס. ישנה רק בעיה קטנה אותה מכיר כל מי שטס בעשורים האחרונים לחו"ל –אי אפשר להעלות נוזלים למטוס, בטח שלא קרטון חלב שמביאים מהבית. אבל אותו אברך החליט לנסות בכל זאת ולמרבה הפלא, כשתיק היד שלו עבר את השיקוף, הפקידה לא הבחינה בדבר, ודווקא את מי שבא אחריו עצרו וביקשו ממנו לפתוח את המזוודה בחשד שיש שם נוזלים אסורים.

ובעת כתיבת השורות מספר אחד הנוסעים השתא על אחיו שהגיע השבוע (יום ב') לשדה התעופה בישראל עם דרכון שתוקפו פג לפני מספר חודשים. בדרך כלל לא מאפשרים לטוס עם דרכון כבר חצי שנה או שלושה חודשים לפני שפג תוקפו – מדינה ומדינה וכלליה שלה, אבל במקרה שלו איש לא הבחין בכך לכל אורך מסלול המכשולים בשדה התעופה, עד שהגיע לשער העלייה למטוס. רק שם הבחינו בתאריך הבעייתי ואף שפקידי שדה התעופה אמרו תחילה שהוא ייאלץ להישאר בארץ, בסופו של דבר לאחר שהתחנן בפניהם שהוא לא יכול לוותר על הנסיעה החשובה לקרעסטיר הם נעתרו והתירו לו לנסוע עם דרכון פג תוקף כשהם מסבירים לו שאילו היו מבחינים בכך בעמדות 'הצ'ק אין' לא היו נותנים לו לטוס ורק בגלל שהגיע כבר לשער העלייה למטוס הוא זוכה בפריבילגיה החריגה! (הרב מרדכי וינשטוק)

מעטים הינם הצדיקים אשר עוד בבחרותם כבר שמעו אודותיהם ביטויים כה מופלגים כאלו שנשמעו על רבי ישעיה'לה. הוא התייתם מאביו רבי משה כשהיה ילד בן שלוש יתום ומאז טופח וחונך בידי אמו עד שהיה בן 12, אז הביאה אותו אימו אל הרה"ק רבי צבי הירש מליסקא כדי שיחנך את בנה יקירה. הרה"ק מליסקא שלחו ללמוד בישיבתו של הגאון מסעמיהאל ולאחר חצי שנה שב רבי ישעיה'לה לליסקא ושם שהה במחיצתו של הרה"ק רבי צבי הירש, שקירבו מאוד עד שמינהו להיות משמשו.

כאשר התבגר רבי ישעיה'לה התפלאו הכל מדוע אין רבו טורח להשיאו אשה, אך הוא השיב כי על ישעיה'לה שלו אינו דואג. גם כאשר שכב רבי צבי הירש על ערש דווי שאלו רבי ישעיה'לה מה יהא עמו ורבי צבי הירש שב וחזר על דבריו – "עליך איני דואג". בחודש אב תרל"ד הסתלק הרה"ק מליסקא, ורבי ישעיה'לה החל נוסע לצאנז אל הרה"ק בעל 'דברי חיים', שהראה לו אותות קירוב וחיבה מופלגים, עד שחרג ממנהגו וכיבדו בברכת המזון על שולחנו – מה שלא זכו בו אפילו תלמידי חכמים מופלגים וצדיקים גדולי היחס.

כעבור זמן מה החלו מדברים בו נכבדות עם הרבנית בתו של החסיד רבי יצחק יונה וינשטוק (אין קרבת משפחה) וכאשר בא השידוך לידי גמר וכבר קרבו ימי הנישואין, נערכה שמחת ה'אופרוף' אצל הרה"ק רבי מרדכ'לה מנדבורנה זי"ע, אשר אף הוא יצא מגדרו לכבד את הבחור המופלג שהכל ידעו עליו כי איש קדוש הוא. בשעת האופרוף שלו אמר רבי מרדכל'ה: "וכי במה נקיים בר' ישעיה'לה את מנהג ה'באווארפען' (זריקת גרעיני חיטה שהפכו במשך השנים לסוכריות וכיום ל'פעקאלאך')? מ'וועט איהם באווארפען מיט חסידים (- 'נזרוק' עליו חסידים)". וכדברי קדשו כן נתקיים ברבי ישעיה'לה אשר לימים נהרו אליו החסידים לאלפיהם ולרבבותיהם. ועוד מסופר על הקשר שבין הרה"ק מנדבורנה לרבי ישעיה'לה שרבי מרדכ'לה אמר פעם על משקל תפילת 'יקום פורקן' הנאמרת בשבתות. "רברביא" – אלו הרביים הגדולים. "וזעיריא" – אלו הרביים הקטנים. "טפלא" – אלו הרביים הקטנים ממש. "ונשיא, מלכא דעלמא יברך יתהון" (וּנְשַיָא נשמע ביידיש כמו 'אוּן שַעְיֶה' לאמור: "ואת ישעיה, מלכא דעלמא יברך יתהון – הוא נתברך על־ידי הרביים הגדולים להיות רבי"). (הרב מרדכי וינשטוק)

בימיו של ר' ישעיה'לה היה בחצרו מקום לכל יהודי ויהודי. הוא קיבל אנשים מרי נפש לצד חסידים מרוממים ונהג בכולם במידה שווה של טוב עין ואירוח. רגיל היה על לשונו לומר כי בחצרו שוכנים 'אורחים' – כפשוטו; 'בורחים' – הם מי שברחו מביתם ומקהילתם מכל קצוות ארץ מכל מיני סיבות (ברחבי הונגריה ידוע היה כי אם נעדר אדם מביתו יש לחפשו תחילה בקרעסטיר…); ו'דורכים' – הם מאות הפועלים היהודים שנקבצו ובאו מכל הונגריה והועסקו בכל הכרמים שסביב, ואשר בשבתות, לאחר שעבדו בפרך בכל השבוע, יורדים היו אל חצרו של רבי ישעיה'לה שהיה משביע את רעבונם בסבלנות עצומה. לא אחת ולא שתיים אירע, שבמהלך השבת כבר נגמר האוכל שהכינו בבית הצדיק לצרכי השבת כולה, עד שבסעודה שלישית כבר היו צריכים לאכול לחם שחור שנותר מימות השבוע ולמלוה מלכה כבר קראו לשוחט שישחט בהמה. (הרב מרדכי וינשטוק)

קרוב ל־50 שנה הנהיג הרה"ק רבי ישעיה'לה את עדתו בקרעסטיר. יהודים נהרו אליו מכל רחבי הונגריה ואף מחוצה לה והוא פעל עבורם ישועה ורחמים. בימי צר ומצוק של מלחמת העולם הראשונה, כאשר הרעב והכפן שוררים בארץ, הרי הוא ממציא מזון ומחיה למאות יהודים וכך נוהג הוא כל ימיו.

והנה קרבו ימיו למות, וצדיק זה – אשר בחיים חיותו כאשר ראוהו בין קריאת התורה לתקיעות עוסק בהכנת העוגות עבור המתפללים לאחר התפילה ושאלוהו לפשרה של הנהגה זו, השיב: "כל העולם עוסק ברזין דרזין ואני עוסק ב'לשובע ולא לרזון'" – ביקש לדאוג לשובע ולא לרזון גם לציבור הרבבות שיגיעו להלווייתו. ביקש אפוא שיקראו לאשה חשוכת בנים אשר משך תקופה ארוכה ציפתה לישועה, ואמר לה כי אם תעסוק בהכנת מזון לקהל הגדול שיתאסף להלווייתו, הרי שבזכות זאת תיוושע בדבר ישועה ורחמים. תמהה האשה ושאלה: "אבל רבי, מי ירצה לאכול בשעה כזו?!" ורבי ישעיה'לה השוכב על ערש דווי וכל מעייניו נתונים להחיות עם רב מסביר לה, כי אם תאמר לקהל הגדול שבזכות אכילתם תזכה לישועה, הרי שהם ייאותו לאכול את אשר תכין. וכך הווה. הצדיק הסתלק והציבור הגדול שנאסף להלווייתו ישב לאחריה לסעודה, שלה דאג הרה"ק רבי ישעיה'לה ואשר בזכותה נפקדה אותה אשה חשוכת בנים בזרע של קיימא. (הרב מרדכי וינשטוק)

וכשם שהתקיימו ברבי ישעיה'לה ברכות הצדיקים בחייו, כך התקיימו בו גם אחר הסתלקותו. כך מסופר כי לאחר נישואיו ביקש רבי ישעיה'לה לקבוע את מגוריו במקום מושבו של רבו הרה"ק מליסקא, אך היו שם מי שרדפו אותו והוא ביקש להימנע מהמחלוקת. נסע אפוא להיוועץ עם הרה"ק בעל 'ייטב לב' והוא יעץ לו שיעזוב את המקום באומרו לו: "איהר וועט האבן פרנסה אפילו אויפ'ן שפיץ בארג" (אתה תמצא פרנסה אפילו בראש ההר). ואכן מדבריו של אותו צדיק לא נפל מאומה, כי אף אם דירתו של רבי ישעיה'לה היתה במישור – ברחובה הראשי של קרעסטיר – הרי שדירתו למנוחת עולמים הינה בראש ההר ואלפים נוהרים לשם בכל ימות השנה ובמיוחד ביומא דהילולא שלו להתפלל ולהעתיר תחינה לזכות לישועות בכל מילי דמיטב בזכות הצדיק הפלאי רבי ישעיה בן רבי משה. זכותו תגן עלינו. (הרב מרדכי וינשטוק)

הרה"ק המפורסם רבי משה'לה משינאווא, בנו של הרה"ק רבי יחזקאל שרגא משינאווא (בנו בכורו של ה'דברי חיים' מצאנז), הגיע לביקור בעיירה מיהלוביץ בשנת תרע"ג. הוא שבת בעיירה בשבת ולמחרת – יום ראשון שהיה ראש חודש, ערך את שולחנו הטהור בסעודת ראש חודש.

ישב הרבי ושוחח עם החסידים אודות צדיקים ידועים. אלו שכבר עלו לעולם העליון וכאלו שעדיין בחיים. בתוך הדברים הזכיר אחד החסידים את שמו של הרה"ק רבי ישעיה'לה מקרעסטיר שהיה אז בימי חיי חיותו. אחד הנוכחים שישב עד כה בשקט והקשיב בלי להתערב בסיפורים הנשמעים, נדרך לשמע שמו של רבי ישעיה'לה. הוא ביקש מהרבי את רשות הדיבור, ומשניתנה לו הרשות, נעמד על רגליו בהתרגשות ואמר: "אם הזכרתם את שמו של רבי ישעיה'לה, הצדיק הגדול מקרעסטיר, אספר לכם סיפור להמחיש את גודל צדקותו וקדושתו. שמעתיו מבעל המעשה שהיה שכני בכפר".

הטו הנוכחים את אוזניהם והיהודי פתח בסיפורו:

יחיאל פישל בחן את ארנקו המרופט בייאוש גובר. חוץ מאי אלו פרוטות שחוקות לא היה בו מאומה. "מה אעשה?" מלמל לעצמו, "עוד מעט כבר לא יישארו מעות אף לקניית לחם עבור ילדיי הרכים".

עד לאחרונה עוד הצליח יחיאל פישל להתפרנס כדי מחייתו. הוא היה נוסע לעיירות הגדולות, מסתובב בשווקים ורוכש שוורים ופרות מהסוחרים. משם היה יוצא למסע מפרך ברחבי הכפרים הסמוכים. שם היה מוכר לאיכרים את הבהמות במחירים גבוהים יותר.

אותה שנה היה החורף קשה וקר מאד. בגלל השלגים לא היה יכול יחיאל פישל לצאת לעיירות לפני שיסתיים החורף. הוא לא היה מצויד במזחלת שלג הנקראת 'שליטן', והשלג היה כה עמוק עד כי הסוסים לא הצליחו לצעוד בו יותר מכמה צעדים. אם לא די בכך, בסוף החורף חלתה מאד בתו הקטנה של יחיאל פישל, והוא נאלץ לקרוא לרופא מהכפר הסמוך. הרופא תבע דמים מרובים על בואו, והתרופות שרקח עלו עוד יותר.

כל אלו כילו את כספו של יחיאל פישל, והוא גילה שאין לו אפילו דמים מועטים כדי לצאת ולקנות אפילו שור או פרה אחת. בעצם, אפילו לעגל קטן או לכבשה אחת לא נותר לו כסף. הוא הרהר בייאוש כי בתוך זמן קצר ביותר, הוא ובני ביתו עלולים לגווע ברעב.

ומה עושה חסיד במקרה צרה? נוסע לרבי.

קם יחיאל פישל ובמעות המועטות שבידו נסע לקרעסטיר אל רבי ישעיה'לה. נכנס אל רבינו ותינה בפניו את צרתו.

אמר לו רבינו, "שמע בקולי, המשך לעסוק בעבודתך כפי שהיית נוהג עד כה, ומכאן תמצא את פרנסתך בריווח".

"אבל לא נותר לי כסף להשקיע במסחר", לחש יחיאל פישל בעצב, "אפילו את הוצאות הדרך לחזור לביתי כבר אין לי".

הוציא הרבי עשרים וחמישה רייניש מהארון בחדרו, והעניקם ליחיאל פישל. "כעת כבר הסתיים החורף", אמר לו הרבי, "לפיכך לא כדאי שתתחיל לנסוע בין העיירות כדרכך, אלא סע ליום השוק לעיר בוֹרנֶב, ושם תסחר בבהמות, רק חזק ואמץ!"

קם יחיאל פישל ונסע לבורנב כשהוא סמוך ובטוח שכאן ייוושע בזכות ברכת רבו, למרות שידע שסכום זה אינו גדול, והוא אינו יכול להשקיע איתו.

ואכן, כשהגיע לשוק גילה כי אין לו כלל מה לחפש כאן. כדי לגשת לדוכני סוחרי הבהמות ולקנות מהם בהמות, היה עליו לשלם לפחות חמישים רייניש, ובידו אין אפילו מחצית הסכום, אחרי שכמה מאותם 25 רייניש שמסר לו הרבי כבר אזלו לצרכי הנסיעה והמזון.

יחיאל פישל סבב בשוק אנה ואנה, ולא ידע מה לעשות. בצר לו נשא עיניו למרום וציפה לראות את ישועת ה' כהרף עין.

פתאום שמע מאחוריו: "השלום והברכה לך שכני היקר פישל'ה!"

הוא הסתובב, וראה מולו את שכנו פטר קישלי שכיהן כשופט בכפר. למרות מעמדו הרם, שמר פטר על קשרי שכנות טובים עם שכנו היהודי יחיאל פישל, וסייע לו רבות.

"שלום לך כבוד השופט", השיב יחיאל פישל, "מה מעשיך כאן?".

"אני באתי לצרכי מסחר, אתה יודע היטב שמשכורתי כשופט איננה מאפשרת לי לפרנס את משפחתי בכבוד, ואין לי ברירה אלא לשלוח את ידי גם במסחר", השיב פטר. "אבל השאלה שלי היא, מה אתה מחפש כאן? אני רואה שאתה מסתובב כאן בידיים ריקות ואינך עושה כלום". יחיאל פישל השפיל את עיניו, וסיפר לפטר כי בא לכאן לקנות בהמות ואין לו אפילו את הסכום המינימאלי להשקעה.

פטר התיר את כיס מעותיו התלוי לו בצווארו (כמנהג הימים ההם). "כמה הינך צריך? אלווה לך ככל שתצטרך", הציע בנדיבות. פישל ניסה לסרב, אבל פטר התעקש להיות טוב לב, והלווה לו חמישים רייניש, "כדי שיהיה לך בריווח".

פטר הלך לדרכו, ויחיאל פישל ניגש לסוחרי הבהמות וקנה ארבע פרות בריאות בשר, שני שוורים מפוטמים שיצלחו לשחיטה, שלוש עגלות נאות, ושתי כבשות שבעליהן העידו כי הן שופעות חלב.

מבורנב הוביל את העדר הקטן שלו אל הכפר הסמוך. הפעם, כברכת רבי ישעיה'לה, האירה לו ההצלחה את פניה, הוא הצליח למכור את כל הבהמות ברווחים נאים והרוויח בתוך כמה שעות סכומים גבוהים מאד, שיספיקו לו לכלכל את ביתו לשנה הקרובה, ואף יותר.

למחרת שב יחיאל פישל לביתו בלב מתרונן, מלא שבח ושירה לה' יתברך על רוב חסדיו. בבואו לכפר, ראה יחיאל פישל מולו את שכנו השופט פטר קישלי צועד לקראתו.

"תודה רבה לך פטר!" צהל יחיאל פישל לקראתו, "בזכותך הרווחתי הרבה כסף. כעת אני יכול להחזיר לך את החוב".

פטר נעץ בו עיניים משתוממות, "על מה אתה מדבר?"

יחיאל פישל עמד משתומם. "נו, ההלוואה שהלווית לי אתמול בבורנב".

פטר הביט בו בתימהון, "פישלה, אתה קודח? מה הרווחת בזכותי, על איזה חוב אתה מדבר? אני בא אליך כדי שתמכור לי פרה אחת".

יחיאל פישל הרגיש שראשו מסתחרר, האם לקה שכנו באובדן זיכרון? "אתמול נפגשנו שנינו בשוק בבורנב והלווית לי שם חמישים רייניש! ועוד שאלה לי אליך, מדוע אתה צריך לקנות פרה במחיר היקר שלי? אתמול בשוק היית יכול לקנות פרה במחיר זול בהרבה".

"או ששתית יין, או שיש לך חום גבוה", צחק פטר, "אתה נשמע לי מבולבל מאד. בימים אלו קוצרים את שדה החיטים שלי, וכבר כמה ימים רצופים לא עזבתי את השדה. אז מדוע החלטת שהייתי בבורנב, ועוד הלוויתי לך כסף?".

כשראה יחיאל פישל שפטר ממשיך להתעקש שלא עזב את ביתו ושדהו, הבין כי דבר פלא שמימי קרה לו בזכות ברכת הצדיק. אולי אליהו הנביא התגלה לו בדמותו של השופט הנכרי. מאותו יום והלאה הצליח ה' דרכו של יחיאל פישל והצליח מאד בפרנסתו.

החסיד סיים לספר את דבר המעשה לפני שומעיו המרותקים שבלעו בצמא את דבריו.

באותה שעה אמר הצדיק רבי משה משינאווא:

"מעשה זה מצוה לפרסם, שיידעו שיש אלוקים בישראל והקב"ה עושה נסים ונפלאות על ידי עבדיו הצדיקים!". (דרשו)

רבבות חסידים לצד פשוטי עם היו נוהרים אל הרה"ק רבי ישעיה מקרעסטיר זי"ע, וביתו היה פתוח כביתו של אברהם אבינו ע"ה. כאשר נכנס אדם אל הבית היו נותנים לו ברכת שלום וכיכר לחם. ידוע גם כי עבודת קודש מיוחדת הייתה לו בסעודות שהיה עושה למאות איש בכל פעם. אחד הסיפורים הידועים עליו בעניין זה אירע בראש השנה. בעת ההפסקה שלפני התקיעות נכנס רבי ישעיה לביתו ואחד החסידים ששהה בקרעסטיר באותו ראש השנה, החליט לעקוב אחר מעשיו של הרבי בעת כזו. חשב בליבו כי לבטח ילך הרבי למקווה, יעסוק בזוהר הקדוש ולמצער ברמב"ם הלכות תשובה. והנה להפתעתו לא היה גבול. הרבי נכנס לחדר האוכל הגדול שהיה בביתו, נטל סכין ארוך והחל חותך את העוגות, שופך יי"ש בכוסיות ועוסק בגופו בעריכת השולחנות, כדי שיהא הכל מוכן להמוני המתפללים לאחר התפילה הארוכה.

ללמדך חשיבותה של הדאגה לאוכל עבור יהודים שחשובה בכל עת – אף לפני התקיעות…

ואף הוא היה אומר: "כל העולם עוסקים ברזין דרזין ואני עוסק ב'לשובע ולא לרזון'". (דרשו)

בציונו של רבי ישעיהל'ה מקערסטיר זי"ע פגשתי קשיש שבע ימים, מהלך הוא בקושי בגוו כפוף כהגמון, עניות ניכרת במלבושו, אך בולטת היא בניקיונה. הליכתו לכדה את תשומת ליבי. עקבתי אחריו והמתנתי לראותו מתיישב. כשזה קרה, שמתי לב שמבעד לשנים הניכרות בקמטי פניו, ניכר היה חיוכו, כשזקנו הצחור משווה לו מראה הוד.

ביקשתי לכבדו במשקה ומאכל לפי כבודו, בעיניו הטובות נעתר והוקיר תודה. לאחר שספל התה שביקש נמזג והוגש לו, דרשתי בשלומו, התעניינתי בנימוס… ואז הוא סיפר לי את סיפורו, שלימד אותי פרק מוסר, פרק שלא במהרה אשכח.

*

נולדתי בליל שבת בשעת הדלקת הנר הראשון של חנוכה תרפ"ו, בעיירה קטנה בהונגריה (כיום הכפר שייך לרומניה), להורים מבוגרים מאוד שהיו חשוכי בנים. ההורים שמצבם הגשמי היה סביר פלוס במושגי הימים, היו מדוכדכים היות ולא זכו לפרי בטן.

בין שאר פעולותיו של אבי ז"ל, היתה העליה לרגל השנתית לסעודת פורים אצל רבי ישעיהל'ה, שאז ידעו כולם, זו עת רצון להיפקד בכל מיני ישועות מפיו. כך מדי שנה היו עושים הוריי יחדיו את דרכם מעיירת מגוריהם אל העיירה בה התגורר הצדיק רבי ישעיהל'ה, השתתפו בסעודות שערך בפורים, השאירו נדבות הגונות, וציפו לברכתו.

כשאבא ז"ל היה פורץ בבכי ומבקש עליו ועל אמי שייפקדו, היה אומר להם: "עוד לא הגיע הזמן". אבא ז"ל, כחסיד נאמן, היה בטוח שהם ייפקדו, וזו רק שאלה של זמן. הרי כך הרבי הצדיק אמר…

*

שנה אחת הקדימו לצאת והגיעו לעיירה, שרעשה וגעשה. בשורה לא טובה בפי כל. הנכרים והיהודים כאחד התלחשו: הרבי לא חש בטוב, הרבי שרוי בסכנה ורופא הוזעק אליו. בכיות ותפילות לרוב נאמרו ברוב עם ברחובה של העיירה, כשגם הגויים מצטרפים בדאגה לשמוע האם הוטב מצב הרבי הקדוש…

אבא ניגש לבית בסערת רגשות, והתחייב בפני באי הבית, שלמען בריאות הרבי יתרום את כל נכסיו. התפילות שקרעו שערי שמים הועילו לפתוח פתח של תקווה וישועה, הרבי הצדיק נרפא והחלים. השמועה על התאוששות הרבי עברה כאש בשדה קוצים. הרבי שוב מקבל קהל, הוסיפה השמועה הטובה שריננה בחוצות.

כדרכן של שמועות, גם השמועה על הנדבה המיוחדת של אבא ז"ל הגיעה לאוזני הרבי הצדיק, שזימן את אבא לשבת לצדו בסעודת יום הפורים שהתקרב ובא. אין צריך להרבות בתיאור השמחה וההכנות. סעודת הפורים בשנה זו היתה גדולה במיוחד, כשרוחו של הרבי הייתה נוחה וטובה וכל באי המקום הרגישו שזו עת רצון מאתו יתברך להתברך מברכות פיו.

*

אבא כה התרגש מהחלמתו של הרבי, ששכח לבקש עבור עצמו, שכח את מטרת הגעתו. כשפנה לצאת לדרכו לעת ערב, נפנה הרבי ר' ישעיהל'ה אליו ואמר לו: "בשנה זו בעזרת השם יאיר העולם בנר שיוסיף ויאיר בעולם", ובירכו לשלום.

אבא ואמא הצדקת התרגשו מהברכה. הם עשו דרך ארוכה ומטלטלת כדי להגיע למומחה רפואי שייתן להם סגולות מרפא. אחרי תקופה של נדודים בדרכים הם הגיעו לאותו מומחה, שבישר להם שאין להם סיכוי לזכות בילד ושיפסיקו לטפח תקוות שווא.

אולם הורי שהיו חדורי אמונה תמימה, בזו למומחה, ועשו את דרכם חזרה הביתה בשירה וריקודים, בטוחים במאת האחוזים שישועתם קרובה לבוא. ואכן, לאחר זמן מה, התבשרו בבשורות טובות, אך יחד עם הבשורה הטובה, הגיעה הבשורה על הסתלקותו של הצדיק בג' אייר, זמן קצר מאוד לאחר שזכו לברכתו. הם, שנשענו על ברכותיו ובביתו מצאו נחמה ושלווה, הבינו שלקראת הסתלקותו, צוום את הברכה.

*

אור לכ"ה כסליו, בעת התקדש ליל שבת קודש, בעודם בהכנות להדלקת הנר הראשון של חנוכה, נולדתי בשעה טובה. כל העיר המתה ורגשה על כך שלעת זקנתם זכו ונתקיימה בהם ברכת הצדיק שאליו כה נשאו עיניהם באמונה תמימה.

ביום הברית שהתקיימה בעתה וזמנה בשבת קודש זאת חנוכה, סיפר אבי בפני הקהל על הנדר שנדר, ועל כוונתו לקיים את אשר הבטיח. באותו מוצש"ק, אסף אבי את רעיו וקרוביו, מינה מהם גבאים ממונים על חלוקת הצדקה כדין תורה לפי סדר קדימויות הצדקה, כשהוא מותיר לעצמו אך בגד ללבוש. (הרב ישראל פישר)

סיפר הגה"ח רבי מנשה ישראל רייזמאן שליט"א:

לפני כמה שנים היה מעשה פלא: רבי שמעון הירשלר שליט"א נסע בפרשת לך לך שנת תש"ע לבית החולים בלונדון לבקר את ידידו שהיה מאושפז שם. הוא איחר והגיע לביה"ח לאחר שעות הביקור, השומר מיאן לתת לו להכנס, עד ששיכנע אותו רבי שמעון שחברו ששוכב במחלקה הוא ממש חולה מסוכן, וחלק מתהליך ההתרפאות שלו שהוא מוכרח שהוא יבא לבקרו כיון שהוא רב גדול בישראל וכו', וכך אישר לו השומר להכנס לבית החולים.

עודם מדברים, עמד שם בצד אחד הגויים מפועלי בית החולים, הוא שמע את רבי שמעון איך שהוא אומר לאותו שומר שהוא רב גדול בישראל, והסתכל עליו בעיניים בורקות כמבקש לומר לו דבר מה בדחיפות, וניגש אליו ושאל אם אפשר לדבר עמו לכמה רגעים. רבי שמעון הסכים.

הגוי מספר לו ששמו טוני, ושאל את רבי שמעון: 'האם אתה רבאי?' רבי שמעון הוכרח להודות שהוא רב במעמד אותו שומר [ואכן הוא זוכה להרביץ תורה בישראל, אשרי לו], הגוי שואל אותו: האם אתה מאמין בכוחות השדים והכישוף? והתחיל להתאנח ולבכות ומספר לו במר לבו שיש לו בת צעירה כבת עשר שנים, יום אחד התחילה להרגיש הרגשות רעות מאד בנפשה, וציוו הרופאים ללכת לרופאה הומאופטית בלונדון שמטפלת בשיטות 'רוחניות'. הרופאה ביקשה הון עתק עבור הביקורים הרבים שהוצרכו ללכת אליה, ובינתיים לא נתרפאה הבת, וע"כ החליט טוני לעזוב את הרופאה הזאת ולחפש רפואות אחרות, וביטלו את הביקור שהזמינו אצל הרופאה הנ"ל.

טוני מתחיל לרעוד וממשיך לספר, שתיכף לאחר שביטלו את הביקור אצל הרופאה הנ"ל, החמיר מאד המצב עם הבת, והתחילה לשבור חפצים בבית ולצעוק קולות משונים בתנועות מוזרות מאד, התקפות של נביחות כלב, ממש איבדה צורת אדם ועמדה על ידיה ורגליה ככלב והתחילה לקלל קללות נוראות שלא שמעה מעולם. טוני ואשתו הבינו שאותה הרופאה אשמה בשינוי הקשה הזה, כי גרמה לכך בכישוף וכחות רוחניים שלה, כקפידה על שעברו לרופאים אחרים. עד שיום אחד התחילה הבת לצעוק שהיא מפחדת שאותה הרופאה תהרוג אותה בקרוב.

טוני מספר שהוא כבר השתדל אצל כל הכומרים הגדולים, ומאומה לא עלתה בידו, ועד היום הזה הוא מביא מדי יום את הבת שלו לבית החולים שהוא עובד שם כפועל, והוא הולך איתה מרופא לרופא, כולם אומרים שההתקפות האלה הם דמיונות ואין בהם ממש, ואין מי שירפא אותם. וכבר שלחו מכתב מבית החינוך שהמצב איתה אינה בכי טוב, והם מתייראים שלא ילשינו בית החינוך לממשלת לונדון על מצב הבת, ושלא יאשפזו אותה במוסד סגור וכו'.

טוני ואשתו החליטו באותו יום לברוח למדינה אחרת, 'ג'מייקה', כדי שלא יקחו מהם את הבת. טוני התחיל לבכות ואמר לרבי שמעון: 'רב קדוש, אנא תעזור לי, הושיעני במצבי הקשה הזה'.

תוך כדי דיבור נזכר רבי שמעון במעשה שהיה אצל רבי אליהו גוטמאכער מגריידיץ, שבאו לפניו עם מעשה דומה לכך, ואכן אמר שכפי הנראה הוא ע"י כוחות של כישוף. והבין שגם זה המעשה הוא ע"י הכישוף, בפרט שהוסיף טוני עוד פרט, שתמיד לאחר תום ההתקפה לא זכרה הבת כל מה שהיה איתה לפני כן, והבין רבי שמעון שזהו באמת מעשה כישוף.

טוני בכה כתינוק וביקש והתחנן לישועה. רבי שמעון ביקש ממנו את שמה להתפלל עליה, וכתב על פתק את שמה: 'רעי עניא סמטינס בת הון', להעתיר עבורה.

ותוך כדי דיבור התבונן רבי שמעון וחקר בדעתו אלו מצדיקי הדורות היו פועלים ישועות גם לגויים, כנודע שגם בבעלזא היו גויים באים לבקש ישועות, וכן אצל רבי ישעיה'לע מקערסטיר היו באים נכרים ונכריות בעת צרתם, היה בזה עניין גדול של קידוש השם.

רבי שמעון נזכר שבשנה קודם לכן, בשנת תשס"ט, נסע על ציונו הק' של רבי ישעי'לע בקרעסטיר, ולקח מונית עם נהג גוי הונגרי שרגיל להסיע תמיד חסידים ואנשי מעשה לקאליב קרעסטיר ועוד צדיקי הדורות הגנוזים שם בהונגריה. ולפלא הדבר, שבכל קברי הצדיקים היה הנהג נשאר ברכב, אך בקרעסטיר יצא הגוי וניגש אל הציון הק' והניח ידיו על הציון ודיבר כמה דיבורים עם רבי ישעיה'לע… רבי שמעון שאל את הנהג, מה פשר הדבר שאתה נכנס לקבר של הצדיק. וסיפר לו הגוי שהיה לו שונא אחד שהלשין עליו שאינו משלם מסים על הנסיעות האלה, והזמינו אותו לבית משפט ובקשו לעשות לו צרות גדולות על כך, והלך לעו"ד גדול להתייעץ עמו, הוא בדק את התיק ואמר לו שהמצב בכי רע, ואינו רואה שום דרך איך לעזור לו. הגוי בצר לו נזכר שהוא שומע תמיד מהיהודים שהם רואים ישועות למעלה מדרך הטבע אצל 'פאפא שייקא' [אבא ישעיה…] נכנס גם הוא לקברו של הצדיק וביקש ממנו בהונגרית: בזכות שאני מביא לך יהודים להתפלל כאן, תעזור לי גם שאנצל מבית המשפט. הגוי מספר לרבי שמעון, שתיכף כשחזר למונית קיבל שיחת טלפון מהעו"ד שהיה נס גלוי, התובע בבית המשפט ויתר על התביעה שלו וסגר את התיק לגמרי. מאותו יום בכל עת שהיה הגוי מביא יהודים לקרעסטיר, היה נכנס לקבר של רבי ישעיה'לע להודות ל'פאפא שייקא' על הנס שעשה לו.

רבי שמעון מספר לטוני, שהיה לנו רבאי גדול שעשה ניסים להרבה אנשים, גם לגויים שהבטיחו שלא יעשו צרות לבני ישראל היה עושה ניסים רבים, לכן שמע נא טוני מה שתעשה: אתה ואני נתפלל לאלוקי ישראל – ובראותו שהוא גוי אדוק הזהירו שלא יערבב כפירות אחרות בתפילתו – וכך תאמר: 'בזכות פאפא שייקא תתרפא בתי', ותדליק נר לנשמת זה הצדיק ותתפלל רק לאלקי ישראל בלבד!

מעשה זה היה במוצאי שבת פרשת לך לך תש"ע. לאחר ב' ימים ביום שני פרשת וירא, הוצרך רבי שמעון לחזור לבקר שוב את ידידו, וטוני עומד שם על עמדו. הוא קיבל את רבי שמעון בפנים 'מאירות' שתיכף במוצאי שבת עשה כדבריו, ומאז ועד היום שוב לא היתה לנערה שום התקפה. ואשתו מפצרת בו ללכת לבית כנסת יהודי להודות לאלקי ישראל. רבי שמעון אמר לטוני שימשיך להדליק נר מדי יום לעילוי נשמת רבי ישעיה בן רבי משה, ויבקש ישועה מאלקי ישראל.

במוצאי שבת פרשת וירא חזר רבי שמעון לביה"ח, טוני קיבל את פניו בשבח והודיה, וסיפר שאשתו מדלקת כמה נרות בכל יום ויום לפאפא שייקא, ומקפידים לומר שהם מתפללים רק לאלקי ישראל, והם מוסיפים להדר ולהחמיר ולומר ש'אותו האיש' אין לו רשות להתערבב בעסק.

לאחר חודש התקשר טוני לרבי שמעון, ובישר לו בשמחה שהבת נתרפאה בשלימות. ויהי לפלא. ואם לאומות העולם כך, לבני ישראל על אחת כמה וכמה.

(מתוך קונטרס סיפורי קודש על הרה"ק מקרעסטיר זי"ע משיעוריו של הגה"ח רמ"י רייזמאן שליט"א, הו"ל ע"י מערכת גיליון 'אגעדאנק')

"מעל אלף מלווה מלכה רצופים היה זקני ר' שלמה ענגל ז"ל אצל רבי ישע'ילה", כך מספר נינו הרה"ח ר' הירצקא ענגל הי"ו. "סעודות אלו היו נמשכות שעות ארוכות, ופעמים רבות היו מסתיימות כבר בעלות השחר.

"למרות האורחים הרבים שהיו שוהים בקערעסטיר בביתו של רבי ישעי'לה בשבתות, וסועדים על שולחנו, וכידוע המאכלים היו מוגשים שם בריווח עצום, במטעמי גן עדן – בכל זאת, מיד אחר הבדלה, החלו בהכנות לסעודת המלווה מלכה. היו אופים במיוחד בכל מוצאי שבת חלות גדולות, העמידו לבשל טשולנט, מרק, בשר ודגים, תפוחי אדמה, ועוד מאכלים רבים כיד המלך, וכרוחב ליבו הטהור של רבי ישעי'לע והרבנית.

"דרכו בקודש של רבי ישעי'לע היתה לספר סיפורי צדיקים כנהוג, ותמיד היה מבקש שיספרו גם 'געלט מעשה', סיפור שקשור לכסף. והחסידים, אנ"ש ואלו שהיו אז, ידעו שסיפור זה לעת כזאת הוא סגולה לפרנסה, וזו היתה כוונתו של רבי ישע'ילע, להמשיך שפע ברכה והצלחה בבני חיי ומזוני רויחא ובריאות הגוף ורפואות הנפש וכל טוב לבנ"י כדרכם של הצדיקים. וכל פעם שהיה רבי ישע'ילע מסיים את הסיפור, היה זקני ר' שלמה מפטיר: 'ווען דער בורא כל עולמים וועט אונז געבען מנוחה ושמחה, וועלמער וויסען דער רבש"ע איז א ממליך מלכים ולו המלוכה' (כשבורא כל עולמים יתן לנו מנוחה ושמחה, אז נדע שהרבש"ע הממליך מלכים ולו המלוכה)".

"זקני ר' שלמה היה בעל ממון רב, והתפרנס משיווק מוצרי מזון, והיו לו בחצרו בטוקאי מחסנים מלאים עם קמח, סוכר ועוד מוצרי צריכה. פעם אחת תקפה מכת עכברים קשה את המחסנים, וביום בהיר אחד ראה שמאות עכברים חודרים למחסנים ומתחילים לכרסם את הסחורה. מיד קם ונסע לקערעסטיר לשפוך שיח לפני הרה"ק לישועה מיידית, ובכה לפני רבי ישע'ילע בטענה כי הוא מקפיד לתת מעשר געלט מכל הכנסותיו, ולא מגיע לו הפסד גדול זה.

"רבי ישעי'לע שמע המקרה ואמר לו: אכן אתה צודק. הן אני מכירך כאיש חסיד וירא שמים, ואני יודע כי אתה מפריש מכל הכנסותיך מעשר כספים למהדרין, ולא מגיע לך הפסד כזה. ואמר לו שיילך לשלושת חתניו הרבנים הגאונים, שישבו במושב בית דין ויחתמו על פסק דין שלא מגיע לר' שלמה ענגיל מטוקאי הפסד באוצרותיו.

"והלך זקני ר' שלמה והושיב את חתניו של הרה"ק, הלא הם הגאון רבי שמואל גרוס אב"ד בערעבשט, הגאון רבי ראובן חיים קליין אב"ד סאנינא, והגאון רבי ישראל אברהם לנדא אב"ד באדלין, והם הוציאו פסק, שהנה הגיע לפנינו הרב שלמה הכהן ענגיל מטוקאי שנותן בכל חודש מעשר כספים כנדרש, ובוודאי שלא מגיע לו שיפסיד רכושו ע"י מכת העכברים, וחתמו שלושת הרבנים הגאונים. והביא זקני את הפסק לרבי ישעי'לע והוא צירף בכתב ידו, גם אני הק' ישעי' בן מו"ה משה ז"ל, שהי' משמש בקודש אצל הה"צ מליסקע זי"ע, מצטרף לפסק הגאונים שליט"א. ואמר לו רבי ישע'י שידביק את הפסק על הדלת של המחסנים ויברחו. וכן הוה".

מוסיף ר' הרצקא ואומר: "יש כאלו שמוסיפים שהעכברים ברחו למחסנים של השכן הגוי, והוא התפלא מאיפה באו לפתע כל העכברים, אבל אני לא שמעתי כך בבית אבא. וכן הסגולה של הדבקת תמונת רבי ישעי'לע כסגולה נגד העכברים, שיש כאלו המקשרים זאת לזקני ר' שלמה, אנו לא קיבלנו זאת, ואולי הסגולה באה ממקור אחר". (הרב משה אהרן אויש)

עוד סיפור מופלא של ר' שלמה ענגיל הקשור למלוה מלכה אצל רבי ישעי'לע מספר בהתרגשות נינו הרה"ח ר' הירצקא הי"ו. "גוי אחד שהיה גר בטוקאי והכיר את זקני מאוד, ידע שהוא נוסע בכל מוצאי שבת באמצע הלילה לקערעסטיער, וטיכס עצה איך לשדדו ולרצחו נפש. והמתין לו באחד השדות שמשם היה נוסע לקערעסטיר, ותיכנן שכשיעבור שם יתנפל עליו וירצח אותו ויקח את שללו.

"זקני לא ידע כמובן ממה שמצפה לו בדרך, ויצא עם עגלות מלאות כל טוב בדרכו למלוה מלכה. לפתע בהיותו באמצע הדרך במקום חשוך לגמרי, קפצו כמה כלבים גדולים מול העגלה והחלו לנבוח בקולי קולות, עד שהסוסים נרתעו והסתובבו לאחור. כאשר ראה זאת זקני, ניסה לנסוע דרך צד שני, אך הכלבים רדפו אחריו ולא נתנו לו להמשיך בדרך. כך נמשך הדבר כשעתיים, עד שאחרי זמן רב, כביאתם כך הליכתם, לפתע הסתובבו הכלבים ונמלטו. לאחר כמה רגעים כשראה ר' שלמה שהכלבים לא שבים, המשיך בדרכו בלב רועד מפחד לקערעסטיר.

"כאשר נכנס למלוה מלכה, עוד קודם שהחל להתנצל על האיחור, קם רבי ישע'ילה ואמר לו: נו שלמה, האב איך דיר געשיקט גוטע שומרים… (שלחתי לך שומרים טובים?). זקני לא ידע מה כוונת הרבי, רק למחרת הגיעה השמועה שאותו גוי חיכה זמן רב, ואחרי שעתיים כשראה שר' שלמה לא מגיע במקום שחיכה לו, הבין שכנראה לא יסע היום לקערעסטיר והלך לו. וכך ניצל זקני ר' שלמה ע"י השומרים ששלח לו ר' ישעי'". (הרב משה אהרן אויש)

מעשה שמעתי מפיו של ידיד קרוב, אשר שמע בעצמו מפיו של בעל המעשה, וכך סיפר ידידי:

"לפני שנתיים החלטתי לנסוע לראשונה להתפלל על ציונו של הרה"ק רבי ישעיה בן רבי משה מקרעסטיר.

שמעתי שמספרים סיפורי נפלאות, ואני מטבעי סקפטי ולא מאמין לשום סיפור שאיני מכיר את המספר ואת המקור הראשון לאותו סיפור, כי חזקה על מספרי הסיפורים שתמיד יוסיפו כהנה וכנה, ואי אפשר לדעת מה אמת ומה שקר.

אבל בכל זאת, היה זה בבחינת 'קלא דלא פסק' שחז"ל הקדושים אומרים שיש לחוש לכזה דבר, כשכולם מדברים שוב ושוב ומספרים סיפורי מופת רבים, הבנתי שבוודאי יש דברים בגו, והגם שיש צדיקים רבים בעולם, וקברי צדיקים כהנה וכנה, נראה שיש סייעתא דשמיא מיוחדת למי שמתפלל בין היתר על ציונו של הצדיק הקדוש הזה.

ארזתי כמה חפצים ונסעתי לקערסטיר, שם העתרתי בתחנונים ונשאתי תפילה לפני בורא עולמים, שיושיע אותי בעניינים שבהם אני זקוק לישועה, בזכותו של אותו צדיק קדוש ונשגב.

סיממתי את תפילתי שבקעה מעמקי לבבי, קינחתי את דמעותיי ויצאתי לרחובה של עיר, כדי להירגע מעט מסערת הנפש שעברה עלי במתחם הציון.

והנה צדה עיני דמות מופלאה. צועדים להם בני זוג, אב ואם, הם נראים יהודים אמריקאים לכל דבר במראה ובאידיש האמריקאית שהתגלגלה על לשונם., היהודי לא נראה צעיר במיוחד, אבל הם דחפו לפניהם עגלה ובה תינוק קטן שבקושי מלאו לו חודש ימים, והאושר העצום שניבט מפניהם, גרם לי להבין שיש כאן סיפור מיוחד במינו.

עקבתי אחריהם, וכשהיתה הזדמנות ניגשתי ליהודי ושאלתי אותו מה ראה להביא לקרעסטיר תינוק רך כל כך. האם הוא בנופש כאן בהונגריה או שהגיע במיוחד ליום ההילולא.

היהודי לא חיכה שאתחקר אותו יתר על המידה. הוא שש ושמח לספר את הסיפור שלו…

"כבר 13 שנה חלפו מאז נישואי", הוא מספר בהתרגשות, "ולא זכינו לפרי בטן. מה לא עשינו? ביקרנו אצל כל רופא אפשרי ניסיונו את כל סוגי הטיפולים וכמובן לא שכחנו אף סגולה. הכל בכל מכל כל, אבל לא נושענו.

"כמובן שלא התייאשנו, המשכנו להתפלל ולהשתדל וקיווינו שיום אחד תבוא הישועה בדרך לא צפויה.

"בשנים האחרונות התחילו לעשות 'עסק' גדול מהנסיעה לקברו של רבי ישי'ה בן רבי משה מקערסטיר, והחלטנו לנסות גם אנו, אולי יחוס עלינו בורא עולם בזכותו של הצדיק הזה, אולי ירחם.

"הגענו שנה שעברה ביום ה'יארצייט', התפללנו מעומק הלב וכעבור זמן מועט נושענו ב"ה, ואכן לפני חמישה שבועות נולד לנו בננו בכורנו, וישראל שמו בישראל 'ישעיה'…".

אחרי ששמעתי את הסיפור הזה, מסכם איש שיחי, כבר לא הייתי צריך עוד חיזוקים מיוחדים. רצתי פנימה אל מתחם הציון, ומארתי שוב את ספר התהילים, כשהפעם אמרתי אותו בשמחה ובהתרגשות, וידעתי נאמנה שתפילותיי בוודאי תתקבלנה לרצון לפני אדון כל.

אין צורך לספר שכך אכן קרה, וכששבתי לארץ זכיתי לראות את ההתגשמות של כל הבקשות שלי בזו אחר זו, בדרכים מופלאות ובאופן שלא הותיר מקום לספק כי מאת ה' היתה זאת. (הרב ישראל וייס)

סיפר הגה"צ רבי נפתלי הלבארשטאם מטשאקווע שליט"א [תודות לנכדו החשוב הרה"ג יוסף מאיר כהנא על מסירת העובדא מ'כלי ראשון']:

בימי מלחמת העולם הראשונה, כיון שכ"ק אאמו"ר הגה"צ רבי יעקב הלברשטאם מטשאקווא זצוק"ל היה נכד הרה"ק מגארליץ זי"ע, לא נתאפשר לו להשתמט מהשלטון ברחבי גאלציה, כי כולם הבחינו בו כי הוא מנכדי ה'דברי חיים', על כן ציוה לו אביו הרה"ק רבי סיני הלברשטאם מז'מיגראד זי"ע לנסוע להונגריה עד יעבור זעם, ושם לא יכירוהו.

קיים כ"ק אאמו"ר זצ"ל מצוות אביו ונסע לאונגארין, ונדד ממקום למקום, ובאמצע ימי החורף הגיע לבית הרה"ק רבי ישעיה'לע מקרעסטיר זיע"א. וידוע שביתו של הרה"ק רבי ישעיה'לה מקרעסטיר זיע"א היה פתוח לאורחים ובמיוחד חיבב מאד את נכדי זקה"ק מצאנז זיע"א, והזמינו להישאר שם באכסניא ואש"ל.

אחר הפורים אמר לו הרה"ק רבי ישעיה'לע זי"ע, הרי שואלין ודורשין בהלכות הפסח שלושים יום, והיות ש'מורה הוראה' הוא [כ"ק אאמו"ר הגה"צ זצוק"ל נסמך להוראה מהגאון רבי מאיר אריק בעל האמרי יושר], ישאר נא אצלו עד אחרי חג הפסח כדי להורות בדיני פסח החמורים וכו' ולהשיב לשואלים דבר הלכה.ושמח בזה כ"ק אאמו"ר הגה"צ זצוק"ל כמוצא שלל רב ונשאר בקרעסטיר.

בבית הרה"ק רבי ישעיהל'ע זי"ע נערך ליל הסדר כיד המלך לעשרות איש שישבו בצילו, והוא הושיב את כ"ק אאמו"ר זצוק"ל לידו בצד ימין בראש המסובין.

ויהי כאשר אך התחילו לערוך את הסדר, סיבב אחד מהאורחים את ידו בשוגג על קנקן היין, ונשפך היין על השולחן והמצות, וכל המפה נרטבה. מובן מאליו שאורח זה היה מלא עגמת נפש ובושה גדולה ממקרה זה, כי בנוסף למה שנתקלקל הכל, המצות מצוה נעשו "געבראקטס" [שרויה] וכו', וצוה ר' ישעיל'ע להביא תיכף יין ומצות חדשים ומפה מכובסת. הרגיש הרה"ק רבי ישעיהל'ע בצערו של הלה והרגיעו ואמר לו כי אין דבר, הלא אפשר להשתמש בהמצות מצוה של ליל ב' דפסח, והורה לסדר הכל מחדש כלא היה, וכך הוה.

כאשר גמרו להכין את השולחן מחדש והמשיכו בעריכת הסדר, הבחין אאמו"ר שהרה"ק רבי ישעיה'לע זי"ע מתאמץ בהצנע לדחוף את השולחן בידיו רגליו שוב ושוב… והיה לפלא בעיניו מה זה ועל מה זה, והרה"ק רבי ישעיה'לע זי"ע החווה לו ברמיזה לשתוק ולשמור הדבר בסוד.

אדהכי והכי נזדעזע השולחן היטב מדחיפתו של הרה"ק רבי ישעיה'לה זי"ע ונתהפך הקנקן שנית ונשפך היין שוב על השולחן והמצות החדשים כבראשונה…

אז החל הרה"ק רבי ישעיה'לע זי"ע לצעוק: "פארוואס האט מען געברענגט אן הינקעדיקן טיש [-שולחן צולע], עס האט זיך שוין איבערגעדרייט דאס צוויטע מאל!"… והורה להביא הכל מחדש.

והתפלא אאמו"ר וסיפר תמיד בהתרגשות רבה על גדלותו של הרה"ק רבי ישעיה'לע זי"ע, שבאמצע עריכת הסדר הקדוש היה טרוד להתאמץ בכל כוחו להפך שנית את שולחנו ולקלקל את יינו ואת המצות מצוה, משום קיום מצות הכנסת אורחים בהידור, להטיב ולהפיס דעתו של האורח הנ"ל, שלא ירגיש צער שהוא היה אשם בדבר. והוא מוסר השכל גדול ונורא.

(הרה"ג רבי שמואל צבי גנץ שליט"א)

עננה מתוחה ריחפה על בתיה של דרצק'ה, העיירה השלווה והמטופחת השוכנת במחוז 'ביהר' שבהונגריה, לא הרחק מהעיר הנודעת דברצין. הדאגה והפחד הורגשו היטב בכל פינה, גם בלי שאיש ידבר על כך בקול.

הכל החל עם מינויו של ה'שטוהלר', שר הפלך החדש לפני תקופה קצרה, מאז הפכו חייהם של יהודי העיירה דרצק'ה לסיוט יומיומי מתמשך. יהודים חפים מפשע הושלכו לבית הכלא מבלי שכלל יבינו מה חטאם ופשעם. ז'נדרמים חמורי סבר החלו לשוטט תכופות ברחובות ובשווקים, מפליאים את מלקותיהם ביהודים תמימים וישרים שהואשמו בעבירות חסרות שחר. מאחורי מתקפת האנטישמיות האכזרית עמד שר הפלך החדש, מר קולמושי, שהתגלה חיש כשונא ישראל שטני ומרושע.

באותה תקופה, בשנים שלאחר סיום מלחמת העולם הראשונה, סבלה הונגריה כולה מגל גואה של אנטישמיות. העם ההונגרי הפגוע שנאלץ לוותר בחירוק שיניים על חלקים נרחבים מארצו מצא ביהודים שעיר לעזאזל, שק חבטות נוח לכלות בו את זעמו ותסכולו. מדי תקופה עלתה לכותרות עיירה אחרת שחוותה את טעמה של ה'אנטיזמוס', האנטישמיות ההונגרית. עתה הגיע תורה של העיירה הקטנה דרצק'ה.

בתוך זמן קצר החלה ההתנכלות האנטישמית לתת את פרותיה. סוחרים אמידים ומבוססים החלו להתרושש ולרדת מנכסיהם, יהודים אנשי עמל שהתייצבו יום יום בחנותם חששו עוד לצאת מביתם שמא ייפלו כפרי בשל בידי השוטרים. המצב בדרצק'ה הלך והחמיר מיום ליום, הסבל והדאגה הגיעו עד נפש.

ביום סגרירי אחד התקבצו כמה עשרות מיהודי דרצק'ה והתדפקו על דלת ביתו של רב העיירה הגאון רבי צבי הירש הכהן זצ"ל, בנו של הגאון הנודע רבי יהונתן בנימין הכהן זצ"ל מסעליש בעל ה'נפש יהונתן'. "רבנו", הזדעקו הנכנסים בצוותא בקול בוכים, "כשל כוח הסבל, איננו יכולים עוד. אנא עוררו עלינו רחמי שמים התפללו לפני בורא עולם שייגמר הסבל הנורא הזה".

הרב ישב נסער לשמע הדברים. המצב שגוללו הנכנסים לא היה זר לו, הוא היה מודע היטב לגל ההתנכלות האנטישמי הפוקד את עירו הקטנה והשלווה. פניו התעננו ונחרשו קמטים של צער. "אני עצמי קטונתי", מלמל הרב בענווה ושפלות רוח לאחר כמה רגעים, "מה אנו ומה כוחנו. אבל מה, הרי עומדים אנו בשלהי חודש שבט, בעוד כמה ימים יחול יום הילולתו של הצדיק רבי יצחק אייזיק'ל מקאליב זי"ע. אסע אפוא לקאליב לבקש רחמים על כולנו. אם ירצה ה' אפגוש שם גם את הצדיק רבי ישעיה מקרעסטיר זי"ע ואבקש את ברכתו".

כמה ימים לאחר מכן בתחילת חודש אדר יצא רבה של דרצק'ה את ביתו כשפניו מועדות לעיירה קאליב.

*

כל הדרכים המובילות לעיירה קאליב מלאו אדם. רבבות יהודי הונגריה עשו את דרכם כמו בכל שנה אל ציונו של הצדיק לשפוך שיח ותפילה. בין הבאים בלטה פמלייתו הגדולה של הצדיק המפורסם רבי ישעיה מקרעסטיר זי"ע, שנוהג היה להגיע לעיר מדי שנה לקראת יום ההילולא ולשהות בה כמה ימים לאחריו.

הדבר היה בשנת תרפ"ה, שבועות ספורים לפני הסתלקותו של הצדיק מקרעסטיר לעולם שכולו טוב. חדר אכסנייתו של הרבי מקרעסטיר היה מלא וגדוש בעשרות חסידים שביקשו לגשת אל הצדיק ולמסור לו פתקה לבקש ברכה וישועה בענייניהם. משנודע לרבי ישעיהלי כי רבה של דרצקה בין הנוכחים, הורה מיד להכניס עבורו כסא ולהושיבו לצדו. לאחר שהתיישב, פנה הצדיק לרבי צבי הירש ושאל בשלומו.

"שליח ציבור אנכי היום", השיב רבה של דרצק'ה רבי צבי הירש נרגשות. "לא בשל ענייניי האישיים באתי לכאן, כי אם עבור בני עירי המתענים תחת ידי ה'שטוהלר', שר הפלך האנטישמי המתנכל להם בכל דרך שהיא מזה תקופה ארוכה. יעתיר נא הרבי הקדוש עבורנו שניפטר מעולו של אותו רשע אחת ולתמיד".

רבי ישעיהלי ידוע היה בכוחו השמימי להשבית אויב ומתנקם, להעביר מהעולם צוררים ומציקים. פעם כשהתבטא מאן דהו באזני הצדיק רבי הרצקע מראצפערט זי"ע כי בימינו ישנם 'המנים' רבים מספור אך אין מרדכי אחד שיעמוד מולם, הזדעזע רבי הרצקע וקרא לעברו: "בדורנו יש את רבי ישעיהלי מקרעסטיר, הוא בכוחו לבדו יכול להשבית מדי יום מאה 'המנים'"…

כסבורים היו הנוכחים, שגם הפעם יגזור הצדיק על אותו רשע כראוי לו. אלא שהפעם הגיב הצדיק בדרך אחרת. "גיבט אייך א עצה מיט אייער שטוהל, איך האב מיך אויך א עצה געגעבין" – לכו ומצאו לעצמכם עצה כלשהי להיפטר מאותו שר פלך, גם אני עשיתי כן כשמדובר היה בשר הפלך שלנו" – השיב הצדיק רבי ישעיהלי כשבת שחוק קלה מבצבצת בזוויות חרכי עיניו.

"אדרבה", מלמל הרב המופתע בתגובה, "ילמדנו רבנו איזו עצה עלינו לנקוט?"

"אספר לכם גופא דעובדא", השיב לו רבי ישעיהל'ה, והחל לספר לו את המעשה הבא:

*

בעיר הסמוכה לקרעסטיר התגורר שר פלך שונא ישראל מושבע. אף הוא השביע את יהודי האזור הנתונים תחת שליטתו במרורים. מדי יום ניתכו על היהודים גזירות ומסים בלתי נסבלים. הפחד והחרדה מפני הבאות הלכו והתעצמו מיום ליום. באחד הימים נפל בנו של אותו שר, ילד כבן עשר, למחלה מסוכנת. טובי הרופאים והמומחים שהוחשו למיטתו השיבו כולם את אותה תשובה: זוהי מחלה נדירה ולא מוכרת, מחלה חשוכת מרפא. אין לנו מה לעשות, לא ניתן להציל את חייו של הילד.

ככל שנקפו הימים הלך מצבו של הילד והידרדר, גופו הצטמק וכחש עד שהגיע לשערי מוות. באותה עיר התגורר יהודי נכבד, ר' אהרן שמו, עשיר בעל ממון ואף מקורב למלכות. באחד הימים קרא לו שר הפלך לשיחה בארבע עיניים. "שמעתי שאתה מבקר מדי פעם בהיכלו של הרבי מקרעסטיר", פתח השר את שיחתו המסתורית. ר' אהרן הנהן בראשו בחיוב והתמלא דאגה. מה עכשיו? מי יודע מה זומם שר הפלך לעולל לאותו צדיק קדוש…

"שמעתי שהרבי הזה הוא איש מופת", שמע ר' אהרן ההמום את קולו של השר ממשיך בדבריו. "אני רוצה שתיסע אליו ברגע זה ותבקש ממנו להתפלל לרפואת בני החולה. והיה אם אכן יצליח הרבי להציל את בני הנוטה למות, או אז מבטיח אני לשנות את יחסי ליהודים, לבטל את הגזירות הקשות שהטלתי עליהם ולהיענות מכאן ואילך לכל בקשה שלהם. אבל" – נעץ השר את עיניו האכזריות בפני איש שיחו – "אם הרבי לא יצליח לרפא את בני כפי שביקשתי, אם בסופו של דבר ימות בני במחלתו – כי אז מבטיח אני נאמנה לגרש את כל יהודי המחוז מבתיהם בעירום ובחוסר כל מבלי שיורשו לקחת עימם אפילו שרוך נעל מכל נכסיהם הרבים. האם הבנת אותי ברור?" – –

ר' אהרן הנגיד הנהן בראשו כמי שכפאו שד ויצא מהחדר מצומרר עד עמקי נשמתו. הסיפא בדבריו של השר לא הותירה לו מקום לספקות מיותרים. סכנת גירוש נוראה מרחפת ברגע זה על כל יהודי המחוז. כעבור כמה רגעים כבר ישב ר' אהרן ב'אוטומוביל' – המכונית הממונעת שהחלה להיראות באותם ימים באירופה, והורה לנהג לנסוע במהירות המקסימלית אל העיירה הסמוכה קרעסטיר.

כל עוד נשמתו בו נכנס ר' אהרן לחצרו של הצדיק מקרעסטיר. "הכניסו אותי אל הצדיק תיכף ומיד", זעק ר' אהרן בקול מפוחד מבשר רעות. "סכנה חמורה מרחפת על כולנו". עד מהרה הוכנס אל הצדיק שביקש לשמוע בשל מה החרדה הגדולה.

"הרגע, דברי חכמים בנחת נשמעים", אמר לו רבי ישעיהלי לאחר ששמע את דבריו, בעודו שולף שתי קוביות סוכר מקופסא שהייתה מונחת בקביעות על שולחנו. "הא לך שתי קוביות סוכר, קח אותן וחזור במהירות לעירך, לך לביתו של השר ואמור לו להניח את הקוביות בפיו של הבן החולה. אל תהסס. אפילו אם הבן כבר יגסוס באותה שעה, המס את הסוכר במים וטפטף את המים לפיו. לאחר מכן פנה אל השר ובקש ממנו לחזור בפניך ב'תנאי כפול' על הבטחתו להיטיב עם יהודי האזור אם בנו יירפא ממחלתו. אם כך תעשה, בעזרת ה' הבן יחלים ממחלתו ויבריא כאחד האדם".

ר' אהרן עשה כמצוותו של הצדיק מקרעסטיר מבלי להחסיר דבר. מיהר לביתו של השר, המיס את הסוכר במים וטפטף לגרונו של הילד שכבר החל לגסוס ולפרפר. כעבור כמה דקות פתח החולה את פיו ועיניו לראשונה מזה שבועות, לאחר כמה שעות נוספות של שינה החל הילד למלמל כמה הברות לא ברורות, אך מגמת ההשתפרות הלכה והתקדמה. אחרי כמה שבועות חזר הילד להשתובב על רגליו כאחד האדם, ויהי לפלא.

אבי החולה שר הפלך שנפעם והתרגש מהפלא הגדול שהתרחש לנגד עיניו, קיים את הבטחתו ושינה על אתר את יחסו ליהודי המחוז שבשליטתו. מאז ואילך ידעו כל יהודי האזור שקט ושלווה.

את הסיפור הזה סיפר הצדיק רבי ישעיהלי מקרעסטיר בעצמו באוזני רבה של דרצק'ה, משל לא מדובר במעשה פלאים כי אם בהתרחשות טבעית מובנת מאליה, והפטיר באותה נימה של פשטות וענווה: "כך נהגתי אני בשר הפלך של אזורנו, מציע אני אפוא לכבודו שיעשה אף הוא דבר דומה"…

סימני פליאה הצטיירו על פניו של הרב. "רבנו, לשר הפלך שלנו אין בן, ולי אין קוביות סוכר לתת לו".

אולם הצדיק מקרעסטיר לא שינה את דעתו. "קוביות סוכר אפשר לקנות בכל חנות", הגיב הצדיק בפשטות, "אך לא זו הנקודה. בעזרת ה' תמצאו גם אתם עצה כלשהי ותיפטרו במהרה מעולו של השר".

הרב יצא מחדרו של הרבי בתחושות מעורבות. ככל שניסה להוגיע את מוחו לא עלה בידו למצוא רעיון כלשהו כפי שהורה לו הצדיק.

*

כמה שבועות לאחר מכן, בג' אייר תרפ"ה נסתלק הצדיק מקרעסטיר לעולמו. רבה של דרצקה נסע להשתתף בהלווייתו של הצדיק. בשובו הביתה המתין לו אחד מיהודי העיירה ובפיו תגלית מרעישה: "יש בידי תיעוד של לא פחות מתריסר מקרים בהם עבר שר הפלך שלנו קולמושי על החוק הפלילי. אם ניידע בדבר את השלטונות יהיה זה בוודאות סופו של השר", לחש היהודי באוזני הרב.

רבי צבי הירש, שזה עתה חזר מהלווייתו של הצדיק, ראה בכך אצבע אלוקים גלויה. ללא ספק, לעצה הזו התכוון הרבי הקדוש מקרעסטיר, הרהר לעצמו בהתרגשות.

כעבור כמה ימים נשלחו המסמכים המפלילים ללא שם השולח לרשויות החוק. לא עברו כמה ימים ושר הפלך קיבל הוראה להתייצב בפני הממונים עליו לשימוע בגין עברות שונות. בדרך לא דרך נודע לו כי ידם של יהודי דרצקה בנידון, הוא קרא לראש הקהל של העיירה לביתו והתחנן בפניו לבקש משולחי המכתב לחזור בהם מתביעתם, כשהוא מתחייב לשנות לעד את יחסו ליהודים.

לאחר שנועץ בראשי ונכבדי הקהילה ניאות רבי צבי הירש רב העיירה לקבל את בקשת השר ולמשוך את העתירה ברגע האחרון.

את הסיפור הזה רשם בעל המעשה, הגאון רבי צבי הירש הכהן זצ"ל, בספרו על התורה 'ליקוטי צבי', והוא מסיים וכותב: "מאז עברו כמה ימים ושנים, הרבה עבר על ראשינו מהמים הזידונים חדשים מקרוב באו אשר לא שערום אבותינו, והשר ההוא עוד עומד לימין צדקנו…"

(המבשר תורני)

את הסיפור הבא סיפר בעל המעשה, הרה"ח ר' משה טייטשער זצ"ל – מחסידיו של הרה"ק בעל ה'אהבת ישראל' מויז'ניץ זי"ע, ושמענוהו מפי הרה"ג רבי מנשה ישראל רייזמן שליט"א, ומעשה שהיה כך היה:

ר' משה זה, היה סוחר עצים גדול, שמסחרו בכריתת עצים ביערות סביב חוסט, והסעתם בנהר בין ערי הונגריה, שם נמכרו לכל מבקש עצים. באחת השנים, בערב תשעה באב, העמיס ר' משה סחורה רבה על רפסודת ענק, מתוך מחשבה כי הרפסודה תועמס היום, ותצא לדרכה ביום שאחרי התענית. דא עקא שהרפסודה ככל הנראה לא היתה קשורה יפה, ומיד כשהסתיימה מלאכת ההעמסה – החלה הרפסודה מפליגה בנהר, באין איש עליה…

בהיתר של רב עקב דבר האבד, בבוקרו של יום צום תשעה באב הפליג ר' משה בסירה קטנה, על מנת לחפש את הרפסודה הסוררת ש'ברחה' לו עם הסחורה. כעבור כמה שעות גילה את הרפסודה תקועה אי שם, על סלעים בשולי הנהר. ר' משה סיים את אמירת הקינות, ומיד החל מושך את הרפסודה בכוחות מאומצים, כדי להשיבה למסלול הנהר.

כמה שעות של עבודה מיוזעת ומייגעת בעיצומו של הצום, והנה שבה הרפסודה והתייצבה כבתחילה, כשהפעם – ר' משה יושב עליה היטב, אוחז במשוטיה ומשיט אותה בבטחה. החמה החלה לשקוע, ור' משה – שהיה מותש ועייף מיום של צום שבעיצומו עבד בפרך – חיפש מזח קרוב, לקשור בו את הרפסודה היטב ולרדת לחפש משהו לאכול. עד שמצא מקום כזה כבר היתה שעת ערב, החמה שקעה זה מזמן, הוא ממהר לעצור את הרפסודה ולקושרה היטב, ויורד ממנה.

ר' משה יורד ובודק באיזו עיירה נעצר, ועובר אורח מגלה את אוזנו כי הגיע לעיירה קערעסטיר. ר' משה ממשיך ושואל היכן יש כאן מקום לסעוד, ועוברים ושבים מפנים אותו אל אחד הבתים, שנראה בית פשוט למדי אך רחב ידיים. הוא נכנס פנימה ומגלה אולם מלא עד אפס מקום, בו יושבים אנשים רבים וסועדים בהנאה לאחר הצום הארוך.

הוא מחפש לעצמו כסא לשבת, אולם מגלה כי כל המקומות תפוסים, האולם פשוט מלא ואין מקום לסיכה. לבסוף, הוא מגלה כי בקדמת האולם יש כסא אחד פנוי, והוא רץ ומתיישב עליו, נח קמעא מהדרך ותר בעיניו אחר מלצר המסעדה, שיבוא להגיש לו את הארוחה הדשינה – כפי שכולם אוכלים.

לא חולפות כמה דקות, ומיד מגיח המלצר מן המטבח, פונה לר' משה ושואלו מה ירצה לאכול. ר' משה היה סוחר עשיר ומשופע בממון, והוא החליט כי בתום יום כזה – יפנק את עצמו קמעא במעדנים מיוחדים. לפיכך, הוא מבקש מהמלצר כיסי בצק ממולאים בירקות מטוגנים בחמאה, אחד המעדנים היקרים והאהובים עליו בדרך כלל…

המלצר נענה מיד, רץ ונעלם בתוככי המטבח, ושב משם עם מגש עמוס כל טוב. לחם טרי וריחני, סלטים ללפת בהם את הפת, וכמובן – צלחת גדולה ומלאה בכיסי בצק מטוגנים בחמאה, כפי שר' משה הזמין. הוא מגיש את כל האוכל לפני ר' משה שהחל מיד לאכול, ומרוב רעב לא שת לבו כי כל הנוכחים באולם יושבים וצוחקים…

הוא מסיים לאכול את הארוחה הנאה והמפוארת, מברך ברכת המזון בכוונה, וניגש לשלם. הוא מבקש מהמלצר את פירוט התשלום, והמלצר מפטיר לעברו: 'בירכת ברכת המזון? הודית להשם? – זהו, שילמת!'

ר' משה מתבלבל, מביט לאחוריו נבוך ותוהה, ועתה הבחין כי כל הנוכחים פשוט יושבים וצוחקים. הוא מתקשה להבין מה מקום לשחוק יש כאן, וצועד לשולי האולם – כדי לשאול יהודי מקומי מה קורה פה. מהי שיטת התשלום המוזרה הזו, מדוע כולם יושבים ולועגים לו, ובכלל – כל העסק נראה לו מוזר מאין כמוהו…

כשמתחוורת התמונה לר' משה – הוא מחוויר כסיד ורגליו רעדות בפיק ברכיים. מסתבר, כי ה'מסעדה' בה הוא יושב – היא סלון ביתו של הרה"ק רבי ישעי'לה מקרעסטיר זי"ע, הצדיק אשר שמו נפוץ בכל הארץ. לא זו אף זו – המלצר החייכן שהציע לו אוכל בחדווה והגישו לפניו בהכנעה – הוא הוא הצדיק בעצמו, ואם לא די בכך – הרי שהכסא הריק עליו ישב – הוא כסאו של הצדיק בעצמו, אשר כל האורחים ידעו כי הוא מקומו של הרבי ולא העזו להתיישב בו, ולכן היה פנוי!

ר' משה נחרד. הוא חשב כי נכנס למסעדה, הזמין בחופשיות מהמלצר, מתוך כוונה לשלם – כמקובל. עתה הבין כי ביזה את הצדיק, ישב על כסאו, הפנה אליו דרישה למזון, והצדיק פשוט הגיש לו את האוכל כמלצר. פניו החווירו והסמיקו חליפות, והוא רץ אל המטבח, נופל לרגליו של הצדיק ומבקש מחילה…

ור' ישעי'לה, באותו חיוך נלבב בו הציע את האוכל, משיב לו בפשטות: 'למה ידבר כבודו כדברים האלה? ניכר עליך שאתה עייף, בוודאי התאמצת היום עד מאוד, ולכן אתה נופל מרגליך. הבה אקח אותך לחדר הסמוך, בו יש מיטה מוצעת ונוחה, תנוח כמה שעות מטלטולי הדרך, ואז כבר תרגיש בנוח…'

סיפור זה שסיפר בעל המעשה בעצמו – ויהיו הדברים לטובת נשמתו של הרה"ק רבי ישעי' ב"ר משה זי"ע – יש בו מסר מדהים ומפעים: מסירות ליהודי אחר, היא להרגיש אותו, להבין את העובר עליו. רבי ישעי'לה, מעבר להיות דמות מופת של אהבת ישראל בוערת, הרי מתוך תהלוכותיו של היהודי שלפניו הבחין שהוא מותש ועייף, ושש להציע לו ארוחה דשנה ומיטה חמה. (דרשו)

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓