כעס גדול היה לי על המעתיקים והמדפיסים שהדפיסו הש"ס עם תיבות וגו' רבים מספור, במקום להעתיק את הפסוקים, דבר המונע מלהבין דברי הגמרא על בוריים.
ותיתי להו למדפיסים אחרונים שלכה"פ הכניסו את הכתובים בצד הגליון במהדורת תורה אור השלם.
כי לענ"ד האומר את המילה "וגומר" במקום לאתר את המשך הפסוק ולאמרו, הרי זה דומה למי שיוצא מחדר הרופא עם מרשם ביד, ותחת לגשת אל בית המרקחת לקנות את התרופה בחר להקריא את המרשם בקול רם, ובכך יצא ידי חובתו.
בדרך הלצה הייתי אומר, שהעושה כן עובר בעשה מן התורה, ובלא תעשה מדברי קבלה, וכן עובר על דברי חכמים, ובנוסף לכך קרוב הוא להיות בגדר "שגגת תלמוד עולה זדון".
ואסביר:
חז"ל כתבו המילה וגו', כלומר, תגמור את המשך הפסוק ואז תבין את הדרשה על בוריה, ונמצא עובר על דברי חכמים, שהרי לא קיים את דבריהם.
ולפעמים אף ישתבש ויבין את הדרוש בצורה שגויה, כיוון שלא שם ליבו אל הפסוק שהוא מקור הדרוש.
יתירה מכך, יש באמירת "וגומר" חשש דברים בטלים, ואמרינן במסכת יומא (יט:)
אָמַר רָבָא הַשָּׂח שִׂיחַת חוּלִּין עוֹבֵר בַּעֲשֵׂה שֶׁנֶּאֱמַר וְדִבַּרְתָּ בָּם בָּם וְלֹא בִּדְבָרִים אֲחֵרִים רַב אַחָא בַּר יַעֲקֹב אָמַר עוֹבֵר בְּלָאו שֶׁנֶּאֱמַר כׇּל הַדְּבָרִים יְגֵעִים לֹא יוּכַל אִישׁ לְדַבֵּר.
ואין לך "דברים בטלים" יותר מדבר זה, שבדיוק במקום שהיה צריך לומר חצי פסוק אומר דבר בטל שאין לו שחר, בלי תועלת.
יש לי הרבה דוגמאות לכך, בפרט במדרשים שאני עוסק בההדרתם כאן בפורום [פתחתי אשכול לכל פרשה בספר בראשית, ובה הבאתי המדרשים כלשונם], שהדבר הראשון שחשוב בעיניי הוא פתיחת ה-וגו' הרבים מספור, שבלעדיהם אין שום משמעת וטעם ללימוד המדרשים.
דוגמא אחת שראיתי לאחרונה:
וּכְתִיב
(מלכים ב יד, כה):
כִּדְבַר ה' אֱ-לֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד עַבְדּוֹ יוֹנָה בֶן אֲמִתַּי, אִלֵּין
גּוֹבַבְתָּא דְּצִפּוֹרִין.
מי יוכל להסביר מדרש זה?