ההערכה שלנו ל'חכם' היא רק לחכם בחכמת התורה | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית ההערכה שלנו ל'חכם' היא רק לחכם בחכמת התורה | אוצר הגות מוסר ומחשבה יהודית

מחכה

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
1,122
נקודות
222
גם לא נשכח שהוא אחד מ"עשרת החכמים בעולם"
בהקשר לזה, יש ביטוי מעניין של הרבי מחב"ד (אני לא מדייק בלשון, אבל התוכן הוא) הכרתי כמה ראשי ישיבות גאונים יותר מאיינשטיין ואני לא מדבר על הגאון רבי שמעון שקאפ...

ובכלל, העיקרון הוא שההערכה שלנו ל'חכם' היא רק לחכם בחכמת התורה. וכך גם כל הבנתינו בענייני העולם צ''ל עפ''י הפלס של התוה''ק והקו משתווים גדו''י. וייש''כ על ההמחשה הנפלאה.
היה צריך לבוא ולומר שהבעיה היא לא בדעה, בגלל שאנו מבינים שזהו רוע, אלא בגלל שזה לא עולה בקנה אחד עם תוה''ק

נערך לאחרונה על ידי מנחה:
הכרתי כמה ראשי ישיבות גאונים יותר מאיינשטיין ואני לא מדבר על הגאון רבי שמעון שקאפ...
ברור ופשוט כי גדולי הדור הקודמים היו גאונים לאין ספור מאיינשטין ודומיו, מיתוס ידוע על איינשטין שאמר שאפשר לחצוב ממוחו של הרוגוטשווער כמה איינשטין, והלה הגיב כי מהפסולת של אותה חציבה, אפשר לחצוב עוד מאות איינשטיינים... מן הסתם האירוע לא היה ולא נברא, כנראה שהדבר נראה ע"י "המשורר הנודע" (...) עי' בספר "הרוגטושובי", מאת בורכוב, ספר יפה לכשעצמו, יו"ל לאחרונה, שהביא את המעשה בצורה הזו, וכנראה שהיא אמיתית.
וברור ופשוט כי גדולי הדור הקודמים היה הרבה יותר גאונים, כי כישרונם השכלי היה לאין ערוך, איני יודע האם כיום זה כך. בנוגע לצ"פ הדברים פשוטים ואין צריך לאמרם, וידוע כי המוח של הצ"פ נוצר אחד למאות שנים, וכל גדולי הדור דאז, רעדו מגאונותו המבהילה של הרוגטושווער.

כוונתי הייתה לומר שהגאונים אשר בארץ ובכלל לתיאור של מידת החוכמה לא ראוי להזכיר אף אחד שאין לו יד ורגל בחוכמת התורה. וכראיה לזה הבאתי את אותו ציטוט מהרבי שלא הסכים לקבל תיאור של חוכמה ממי שאינו חכם בחוכמת התורה והוסיף שגם חכמים בחוכמת התורה שלא הגיעו לגאונותו של הגרש''ש הם הרבה מעבר ליכולות של חכם מחכמי האומות.

או במילים אחרות ופשוטות אין כאן השוואה בכלל לא הרי זה כהרי זה.

הכרתי כמה ראשי ישיבות גאונים יותר מאיינשטיין ואני לא מדבר על הגאון רבי שמעון שקאפ...

אך ברור ופשוט כי גדולי הדור הקודמים היו גאונים לאין ספור מאיינשטין ודומיו,
וברור ופשוט כי גדולי הדור הקודמים היה הרבה יותר גאונים, כי כישרונם השכלי היה לאין ערוך, איני יודע האם כיום זה כך.
הן אמת ופשוט שחכמת התורה היא ורק היא הערך הגדול והנעלה ביותר.

אך אין טעם לומר ולצווח, "שברור ופשוט שגדולי התורה גאונים יותר מאיינשטיין" וכדומה, אמירה זו לא מגדילה את גדולי ישראל.
ואף שטות היא זו, גאון בתורה, אין הכוונה שיש לו יכולת קוגניטיבית וכושר שכלי מבהיל, לא חסר גדולי תורה שהיו גדולים מכוח העמל והיגיעה, והדברים מפורסמים וידועים, ואף שאר גדולי התורה אשר באמת היו חכמים בעצם, כולם אמרו שלא זכו למה שזכו אלא מכוח עמלם ויגיעתם בתורה הקדושה. ולא היה אפילו חכם וגאון אחד מאומות העולם שאמר כן, והיינו ששם מי שגאון גאון ותו לא, אין לאן להתקדם.
והיינו שחכם בתורה הוא ענין ומהות אחרת לגמרי מחכמי אומות העולם.
אמנם פשוט שיכול להיות חכם יהודי אשר היה חכם יותר מן הגויים, לא חסר כזאת בהיסטוריה, אך הגישה שאומרת שברור שגדולי ישראל חכמים יותר מאיינשטיין לא מראה על חכמה ובינה יתירה.
רק אדם שהכיר את איינשטיין ואת "הרבי" ודומיו, יכול לומר מי יותר חכם
ובאמת יש סיפור עם יעקב גרומר [רוטנברג] כמדומני, שהכיר את הגר"ח מבריסק ואת איינשטיין [וערכו יחד את תורת היחסות], והוא אמר שהגר"ח היה יותר מוכשר [יש כמה גרסאות לסיפור].

העיקרון הוא שההערכה שלנו ל'חכם' היא רק לחכם בחכמת התורה

לי ידוע שחז"ל תקנו לברך על חכם מחכמי אומות העולם את הברכה 'שֶׁנָּתַן מֵחָכְמָתוֹ לְבָשָׂר וָדָם',
לא שמעתי עדיין שמדובר על כך שהוא חכם בחכמת התורה.
ז"א, יש עוד חכמות חוץ מהתורה.
ואותה חכמה ראויה להערכה ואפילו ל... ברכה!

ברור ופשוט כי גדולי הדור הקודמים היו גאונים לאין ספור מאיינשטין ודומיו,

על סמך מה הדבר 'ברור ופשוט'?

בכלל, אתה יודע איך מודדים דברים כאלו?

על סמך מה הדבר 'ברור ופשוט'?

בכלל, אתה יודע איך מודדים דברים כאלו?
איני יודע מה אתה יודע, אך לפי הבנתי הדלה, כשעיינתי בספרי המדע השונים, גליתי שהם ממש לא כל כך גאוניים כמו שעושים מהם, ודאי שהם אפילו לא מתחילים לגרד משהו מהגאונות האדירה המתפרצת בספרי האחרונים ז"ל [והדגשתי זאת בדבריי] , ואתה שואל מהיכן לי הידע?
אז אשיב לך, ראשית גם כיום רמת האִינְטֵלִיגֶנְצִיָה של חרדי גדולה לאין ערוך, מעמיתו החילוני, תשאל - למה? או אחרת: מהיכן אני יודע? התשובה היא שכמות החומר הנצרכת לאדם חילוני להיות פרופסור היא לא מתקרבת לחמש מבחנים ברבנות [ויהיו שיאמרו שאפילו פחות מכך]. אין לחילונים את המושג של למידה, כפי שאנו משיגים אותו.
אני יפשט את זה יותר, אם תיגש לרופא ותשאל אותו על דיאגנוזה מסוימת, לא תמצא רופא שיכול להשיב לך, "בא תראה אמנם זו סוגיא סבוכה, שאלה דומה אפשר לראות בספר פלוני, אך בשלש עשרה ספרים פלוניים נראה באופן שונה מקצת, וכששוחחתי עם המורה שלי ז"ל הוא טען לי כך כו'" - לא תמצא רופא כזה בשום מקום. [הוא יכול להרצות לך רק כשמחשבו פתוח לרווחה..] אצלנו אתה יכול למצוא רבנים עם היקף כזה, אני מאמין שזה ידוע לך.
נוסף על כך החומר התורני רב לאין שיעור בכלל מהחומר הפילוסופי והאקדמי, יש יותר שותי"ם מספרי פילוסופיה ומדעים, זה דבר שהנך יכול לבדוק.
אתה יודע כמה מוצי"ם יש בציבור החרדי? אתה יודע באיזה כמות מידע מדובר?
"איך מודדים דברים כאלה" שאלת - אפשר לראות זאת בכך שהציבור היהודי התורני שאף ללמידה כל הזמן ברמות מבהילות.

נערך לאחרונה:
הן אמת ופשוט שחכמת התורה היא ורק היא הערך הגדול והנעלה ביותר.
אך אין טעם לומר ולצווח, "שברור ופשוט שגדולי התורה גאונים יותר מאיינשטיין" וכדומה, אמירה זו לא מגדילה את גדולי ישראל.
ואף שטות היא זו, גאון בתורה, אין הכוונה שיש לו יכולת קוגניטיבית וכושר שכלי מבהיל
אף אחד אינו צווח, איני יודע מה צווחה מצאתי בדבריי הבהירים, האם כשאני אומר על "אדום" שהוא אכן "אדום", מדובר בצווחה? רק באתי להגיש את המציאות כפי שהיא, ללא צווחות למיניהם שמשום מה הרגשת בהם.
ועוד, גאון בתורה, בין היתר יש לו יכולת קוגניטיבית, כן, בדוק כפי שציטטת. כלומר זה משהו נגזר מכורח המציאות, אכן כן.
ולא חסר גדולי תורה שהיו גדולים מכוח העמל והיגיעה, והדברים מפורסמים וידועים,
שגיאה "מפורסמת" כפי שציינת. בדוק, ויש על כך אשכול נפרד, תוכל למצוא אותו.

הודעות מומלצות

1. פסח מצה מרור גי' קרע שטן וכן בגי' יעקב...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון