על סמך מה הדבר 'ברור ופשוט'?
בכלל, אתה יודע איך מודדים דברים כאלו?
איני יודע מה אתה יודע, אך לפי הבנתי הדלה, כשעיינתי בספרי המדע השונים, גליתי שהם ממש לא כל כך גאוניים כמו שעושים מהם, ודאי שהם אפילו לא מתחילים לגרד משהו מהגאונות האדירה המתפרצת בספרי האחרונים ז"ל [והדגשתי זאת בדבריי] , ואתה שואל מהיכן לי הידע?
אז אשיב לך, ראשית גם כיום רמת האִינְטֵלִיגֶנְצִיָה של חרדי גדולה לאין ערוך, מעמיתו החילוני, תשאל - למה? או אחרת: מהיכן אני יודע? התשובה היא שכמות החומר הנצרכת לאדם חילוני להיות פרופסור היא לא מתקרבת לחמש מבחנים ברבנות [ויהיו שיאמרו שאפילו פחות מכך]. אין לחילונים את המושג של למידה, כפי שאנו משיגים אותו.
אני יפשט את זה יותר, אם תיגש לרופא ותשאל אותו על דיאגנוזה מסוימת, לא תמצא רופא שיכול להשיב לך, "בא תראה אמנם זו סוגיא סבוכה, שאלה דומה אפשר לראות בספר פלוני, אך בשלש עשרה ספרים פלוניים נראה באופן שונה מקצת, וכששוחחתי עם המורה שלי ז"ל הוא טען לי כך כו'" - לא תמצא רופא כזה בשום מקום. [הוא יכול להרצות לך רק כשמחשבו פתוח לרווחה..] אצלנו אתה יכול למצוא רבנים עם היקף כזה, אני מאמין שזה ידוע לך.
נוסף על כך החומר התורני רב לאין שיעור בכלל מהחומר הפילוסופי והאקדמי, יש יותר שותי"ם מספרי פילוסופיה ומדעים, זה דבר שהנך יכול לבדוק.
אתה יודע כמה מוצי"ם יש בציבור החרדי? אתה יודע באיזה כמות מידע מדובר?
"איך מודדים דברים כאלה" שאלת - אפשר לראות זאת בכך שהציבור היהודי התורני שאף ללמידה כל הזמן ברמות מבהילות.