דיונים, שאלות ובירורים בהלכה שאינם משתייכים לאחת הקטגוריות הספציפיות בפורום

יהודי וזהו

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,976
נקודות
126
בפני יהושיע ב"מ נט:
דהא מאבד עצמו לדעת הוא עוון גדול שנאמר בו כל המאבד עצמו לדעת אין לו חלק לעולם הבא
ועי' עוד בהמכלול שדן בזה והביא צדדים לכאן ולכאן
נסתפקתי מה דין המאבד עצמו לדעת בשבת שאיסור שבת ואיסור רציחה באין כאחד
האם יהיה לו חלק לעולם הבא מדין קיים ליה בדרבה מניה
שהרי על באיסור שבת מיתתו בסקילה ובמאבד עצמו לדעת אין לו חלק לעולם הבא

קשה לומר שעונשו בסקילה שהרי ברגע שהוא מת וחל חלות הרציחה הרי הוא כבר לאו בר עונשין וא"כ ליכא הכא קלב"מ

ראשית, יש להעיר שרבים וטובים נלאו למצוא את ד' חז"ל הללו, והמקור היחיד לזה למיטב ידיעתי הוא ממדרש ולא בפירוש אתמר בד' חז"ל בש"ס.
שנית, יש לי להוסיף שמזה זמן מה מתקשה אני במעשה שמשון הגבור היאך הרג עצמו ולא חייש לזה (ובדרך מליצה יש לומר דהיה סומא וחשוב כמת וא"כ גברא קטילה קטל..) וזכורני שראיתי מי שמדבר מזה ואיני יודע כעת מקומו.
ולגופו של עניין, לא הבנתי את הטענה, והרי סוכ"ס הרג עצמו ומה גם שאינו מתחייב בסקילה משום דאין על מי להשית חיוב דכבר מת הוא, וגם לא שייך הלכתית להחיל עליו חיוב, משום שאינו עומד בפני הדיינים ובעינן שהבע"ד יעמוד לפניהם בשעת גמר דינו.

לא הבנתי את השאלה -למה קלב"ם יהיה סיבה שיהיה לו חלק לעולם הבא? אדרבה אם עבירה שאין לו חלק לעוה"ב יוחר חמור, אז משום קלב"ם לא יהיה לו חלק לעוה"ב.

שנית, יש לי להוסיף שמזה זמן מה מתקשה אני במעשה שמשון הגבור היאך הרג עצמו ולא חייש לזה (ובדרך מליצה יש לומר דהיה סומא וחשוב כמת וא"כ גברא קטילה קטל..) וזכורני שראיתי מי שמדבר מזה ואיני יודע כעת מקומו.
יש בנו"ט לקשר את מאמרו של רבינו @התורה בנוגע למעשה שאול והמסתעף. ולפי חלק מהתירוצים שהעמיד אפשר ויש ליישב.
האם והיאך מותר לאדם ליטול את נפשו

האם והיאך מותר לאדם ליטול את נפשו

ההיתר של שאול לפגוע בעצמו ולקצר ימיו נאמר בתורה בפר' נח (בראשית ט', ה'): "ואך את דמכם לנפשותיכם אדרוש". וכידוע תיבת "ואך" באה למעט, שלא תמיד יש עוון לממית את עצמו. ואם כן עלינו לדעת מהו המקרה שעליו רמזה התורה שמותר לו לאדם ליטול את נפשו. והנה מצינו במדרש רבה (בראשית פרשה ל"ד אות י"ג) שדרשו...

ראשית, יש להעיר שרבים וטובים נלאו למצוא את ד' חז"ל הללו, והמקור היחיד לזה למיטב ידיעתי הוא ממדרש ולא בפירוש אתמר בד' חז"ל בש"ס.
בכל אופן המאבד את עצמו לדעת יהיה לפחות רוצח שמיתתו בסייף שזה קל מסקילה ועוד שכתב הרמב"ם גבי אלו שאין להם חלק בהלכות תשובה פרק ג "ושופכי דמים"

מדין מלמה שלכאורה ניטל איסור מאבד עצמו לדעת

תלמוד בבלי מסכת מכות דף יג עמוד ב
כדי רשעתו - משום רשעה אחת אתה מחייבו ואי אתה מחייבו משום שתי רשעיות, ברשעה המסורה לב"ד הכתוב מדבר. וה'ה להיפך ומב''מ אדרבא איכא ראייה שמתחייב וזה לשון רש'י שם
רש"י מסכת בבא מציעא דף צא עמוד א
אלמא: אפילו במקום מיתה נמי רמו תשלומין עליה, אלא שאין כח לענשו בשתים, אבל ידי שמים לא יצא עד שישלם,

ולגופו של עניין, לא הבנתי את הטענה, והרי סוכ"ס הרג עצמו ומה גם שאינו מתחייב בסקילה משום דאין על מי להשית חיוב דכבר מת הוא, וגם לא שייך הלכתית להחיל עליו חיוב, משום שאינו עומד בפני הדיינים ובעינן שהבע"ד יעמוד לפניהם בשעת גמר דינו.
לכאורה משאלת הד' מאות ילדים בגיטין נז אם יבואו לחיי העולם הבא משמע דבסתמא אין לו חלק

במחילת כת"ר, שם מבואר להיפך, שכיון שבדיני שמים חייב ואין קלב"מ לכן קרוי אתנן ולא סתם מתנה.
לכך התכוונתי שלמרות שיש קלב"מ הוא לא הצליח להפקיע את החיוב בדיני שמים ואני מודה שלא התנסחתי בצורה מדויקת

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון