האם נשים פטורות מוידוי דיוה”כ משום שהזמ”ג
יט. נשאל מרן החד”ה קוק שליט”א משמיה דהגאון הנורא ר’ דב לנדא שליט”א, ר”י סלבודקא, והגר”מ רוטנברג שליט”א מישיבת “חברון”, דהנה מבואר ברמב”ם (פ”ב מתשובה ה”ז) שיש מצות עשה על כל אדם להתוודות ביום הכיפורים, ולכאו’ נשים צריכות להיות פטורות ממצות עשה זו כיון שהיא מצות עשה שהזמן גרמא. וזו לא שמענו מעולם דנשים פטורות מוידוי דיוה”כ, וגם לשון הרמב”ם משמע דכולם בכלל המצוה. [ודוחק לומר דוידוי הוי כגדר מצות מזוזה דחייבות הנשים, ולא פטרינן להו משום היקש דמזוזה לת”ת, דהא כתיב בה למען ירבו ימיכם וכו’, ואטו נשי לא בעו חיי כמבואר בקידושין (לד ע”א). ע”ש. דזו לא שמענו שבוידוי יש גילוי בפסוק שיש בו חיים].
ולאחר שהסתכל מרנא שליט”א בלשון הר”מ, אמר, דלא מצינו בספר המצות של הרמב”ם מצות עשה מיוחדת של וידוי ביום הכיפורים, אלא יש מצות עשה כללית של וידוי בכל עת שיחטא. וגם בראש הלכות תשובה ביד החזקה, הרמב”ם מונה רק מצות עשה אחת לשוב החוטא מחטאו, ויוה”כ לא מוזכר כלל ועיקר, ועל כרחין שביוה”כ יש הדגשה נוספת על המצוה הכללית של וידוי, ולכן גם הנשים בכלל היו. והוסיף מרנא שליט”א שזה כעין ד’ הריטב”א בשבת (מט ע”א) דאמנם איכא קיום מצוה בהנחת תפלין כל היום, אך עיקר המצוה היא, בשעה שמקבל עליו עול מלכות שמים. ע”כ.
שוב ראיתי להגאון הנודע ר’ נתן גשטטנר זיע”א בשו”ת “להורות נתן” חי”ב (סי’ לד) שהרחיב בשאילתא דא אי מצות וידוי של יוה”כ הוי מ”ע שהזמ”ג, ומרחיב לבאר דהיא מצוה ששייכת בכל ימות השנה, רק שיוה”כ הוא “קץ” האפשרות לקיימה, וע”כ גם הנשים שייכות בזה. עכת”ד. וע”ש דבריו הנפלאים. ובדברי מרנא שליט”א הודגש טפי, דהוידוי של יוה”כ, הוא “שדרוג” מצות התשובה של כל השנה, אך היא “טירת כסף” הנבנית על “חומה” של מצות תשובה דכוליה שתא. [וידוע דתשובה כל השנה היא על ה”מעשה”, ותשובה יוה”כ היא “תיקון הלב והמחשבות”. ואכמ”ל כעת].
והוא רחום בערבית דליל כיפור
כ. ר’ שמואל [בן רבינו שליט”א] שאל מרבינו שליט”א, אם לומר “והוא רחום” בראש תפלת ערבית דליל כיפור, ואמר רבינו שליט”א שיש ענין בדוקא לומר והוא רחום, ויש בו י”ג מילים כנגד י”ג מכילן דרחמי, [וכמבואר ב”פרי עץ חיים” שער מנחה ומעריב פ”ג], והאריז”ל היה עושה ערבית מוקדם כדי לומר פסוק זה, מבואר שיש ענין גדול לכלות את המשחיתים, ועתה כולי יומא זימניה הוא. עכ”ד. [וכן שיטת ה”חמדת ימים” כנודע].
עוד אמר רבינו שליט”א, דארבעה משחיתים איכא, והם, “משחית, עון, אף, וחמה”, וע”י עבודת יוה”כ מתגברים על כל ד’ קליפות קשות הללו, אשר אפי’ משה רבינו היה ירא מהן, כמ”ש “כי יגרתי מפני האף והחמה”, וביוה”כ מעוררים את ד’ אותיות הוי”ה ב”ה [אשר היו יוצאים מאליהם מפיו של כה”ג], לבטל את ד’ קליפות הללו. [ועיקרי הדברים מבוארים בפע”ח שם].
ורימז רבינו שליט”א, דהגם שבשבתות וימים טובים אין אומרים והוא רחום, כיון שהגיהנם שובת ביום שבת קדש וכו’, ואין הזמן גרמא לומר פסוק זה, מ”מ שאני יומא דכפורי שעיקר ענינו להגביר חסדים על הגבורות, ולבטל פרצופין דקליפה, שלכן הזמן מתאים מאד לומר “והוא רחום”, ולכן ביקש רבינו שליט”א שכל הציבור יאמרו יחדיו י”ג פעם פסוק והוא רחום שיש בו י”ג מילים כמבואר בס”ד.
ויש שנהגו בדוקא שלא לומר “והוא רחום” בליל כיפור, וכמ”ש בסידור “חקת עולם” (עמ’ כט), וכן הנהיג ראש גולת בבל הגרי”ח זיע”א בס’ בא”ח (פ’ וילך אות יג), ומדמין כיפור לשבת ע”פ מ”ש ביומא (כ ע”א) דביומא דכיפורי לית ליה לשטן רשות להשטין על ישראל. וע”ע בשו”ת מחקרי ארץ ח”ה (סי’ קיב) שנתאמץ לבאר למה לא לומר והוא רחום בליל כיפור. וכן הנהיג הגר”מ אליהו זיע”א בבית מדרשו.
אכן, רשות להשטין לית ליה, אבל ודאי דבעינן עבודה גדולה ביוה”כ למתק כל הדינים שכבר היו ונמצאים בעולם. ולא לחנם מרבים בי”ג מידות ווידויים בבכיות ותחנונים ביוה”כ, מה שלא נשמע מעולם בשבתות וימים טובים, כי הזמן גרמא. וע’ שד”ח (מע’ יוה”כ סי’ ב שלהי אות ד). ושו”ר שכ”כ ככל דברינו הנ”ל, הרה”ג ר’ עמרם אבורביע, רבה של “פתח תקוה”, בספרו החשוב “נתיבי עם” (סי’ תריט), ושכן נהגו הספרדים בכל מקומות מושבותיהם.
וכן היה המנהג במרוקו לומר והוא רחום בליל כיפור גם אם חל להיות בשבת קדש, וכמ”ש המנוח ר”א עטיה ז”ל בס’ “משלחן אבותינו” (עמ’ שסו), וע”ע בס’ מגן אבות (עמ’ שפ). וכן העיד על מנהגם רבה של ירושלם הג”ר שלום משאש זצ”ל, וכמ”ש בשמו בס’ מקראי קדש (יוה”כ, עמ’ ק). וכן העלה למעשה מרן מופת דורינו מוהרע”י זיע”א בשו”ת יחוה דעת ח”ה (סי’ מה).
יום הכיפורים בתורת יום טוב
כא. רבינו צידד לומר בנוסח וכו’ “ביום הכפורים הזה ביום טוב מקרא קדש הזה”, ואמנם ברוב ככל הסידורים הנוסח הוא “ביום מקרא קדש, בהשמטת תיבת “טוב”, וכן גירסת הרמב”ם בנוסח התפלה דיוה”כ שבסוף ס’ “אהבה”. ע”ש. ויסוד הענין במסכת סופרים (פי”ט הלכה ו) שכאשר אין אכילה ושתיה ל”ש לומר “יום טוב”. ומטעם זה אין מזכירין בו לא מועד ולא שמחה. ע”ש.
ובסברא זו יש לדון דמה שאין אכילה ושתיה ביום הכיפורים אינו מחמת צום של צער, אלא משום שדומין אנו למלאכים, וממילא הצום הוי כעין הנאת אכילה, ואין בזה חסרון ב”טוב” של היום. וכעין יסוד ד’ המאירי במגלה (ד ע”א) שכתב, דכל יום שאין בו קידוש אין בו “זמן”, ואל תשיבני מיוה”כ שקדושתו יתירה, ולא נפקע כוסו אלא מצד איסור שתיה שבו. ע”כ.
ולכאורה יש להביא ראיה מנוסח הדלקת נר יוה”כ מוכיח כן, שלא מברכין “להדליק נר של יו”ט”, אלא “להדליק נר של יוה”כ” [ע’ רמ”א סי’ תרי]. אכן אמר לי מרנא שליט”א דלא שמיה מתיא, כיון שאם נברך על נר של כיפור בנוסח “יום טוב” גרידא, איכא בזה “הקטנה” לעיצומו של יוה”כ, ולומר תרתי א”א, גם מצד “טיב הנוסח” וגם מצד שאין לחתום בשתים. [ונפק”מ לדון אם ברכה ביוה”כ להדליק נר של יו”ט, וע’ תשו’ מהר”ם בריסק ח”ב (סי’ מד). ועוד, ואכמ”ל]. ולפי”ז יל”ע אמאי אין מברכין בר”ה בנוסח מיוחד להדליק נר של יום הזכרון. וי”ל. וע’ מועדים וזמנים ח”ז (סי’ רלג).
ויש לפלפל בזה בחקירה אי איכא מצות שמחה ביוה”כ, [וגם בר”ה דנו בזה כנודע, ואכמ”ל כעת], ומצד דר”ה ויוה”כ לא איקרו רגל [ע’ עירובין מ ע”ב], ומאידך הוו כרגלים לענין הפסקת אבילות כנודע, וע’ תשב”ץ ח”א (סי’ קנז). והרבה יש להרחיב בהגדרות וחילוקים. ואכמ”ל.
שוב אמר לי רבינו שליט”א דלנוסחת מס’ סופרים י”ל “ביום צום הכפורים הזה”, [וכן גריס הרמב”ם שם], ו”יום צום” סותר להגדרת “יום טוב”, אך לדידן דלא גרסי’ בתפלה “צום”, אכן אין חסרון כולי האי לומר “יום טוב”. ובודאי שלא בא לשנות מה שנהגו העולם, רק שכך מתפרץ לו טפי לומר “ביום טוב מקרא קדש הזה”, מצד שיום זה נאמר עליו “האור כי טוב”. [ובשלהי תענית איתא, “לא היו ימים טובים לישראל כט”ו באב וכיוה”כ”]. וע’ מגלה (ז ע”ב), ושבועות (יג ע”א).
נגילה ונשמחה ב”ך
דברים מופלאים ומחזקים
ממרן אור העולמות החד”ה קוק שליט”א
במה בעלי תשובה יותר חשובים מצדיקים?
דברים שבלב… מה גדר התשובה האמיתי?
למה “צדיקים” צריכים את יום הכיפורים?
א. אמרו רבותינו במסכת ברכות (לד ע”ב) “במקום שבעלי תשובה עומדין צדיקים גמורים אינם עומדין, שנאמר שלום שלום לרחוק ולקרוב, לרחוק ברישא והדר לקרוב”…, והקשה מרנא הגר”ד קוק שליט”א [בסעודה שלישית שנתארכה למוצ”ש וילך התשפ”ג], הלא זה ברור שמעלתו של הצדיק שלא טעם טעם חטא מימיו אין ערוך אליה, [המשל הנודע בדורינו של שר התורה מהרח”ק זיע”א מול שר התשובה הרה”צ ר’ אורי הלוי זהר זצ”ל], ואם כן מה כיון רבי אבהו באומרו שלבעלי תשובה יש דרגה גדולה יותר גדולה.
ב. וביאר מר שליט”א, שזה ידוע אצל כל מבין בכחות הנפש, כי עיקר גדר העבירה הוא, שהאדם יוצא מתוך ה”אני” שלו… וזורק את ה”אני” בבזיון נורא… כי אם “אני ראובן” מזהה [ומכיר ומוקיר] את ה”אני שבי”… דהיינו ה”נשמה” ה”טהורה”, שהיא “חלק אלוה ממעל”, בודאי שלא שייך כלל ועיקר לגייס את ה”נשמה”, שהיא שורש כל ה”הרגשות”, ולאגף בברוטאליות את ההרגשה הטהורה שבאה מן הנשמה – כדי ליהנות מדבר עבירה – שהוא גדר מות בעבורה… ואם כן נמצא, שהגדרת בעל עבירה היא, שאינו מזוהה עם עצמו… והגדרת הלומד תורה ומקיים מצות היא, שהוא בשיא החיבור אל נשמתו והוא מזהה את עצמו… ואין לך מדה טובה הימנה…
ג. הלא מעתה, ברור הדבר לכל בר דעת, שבכדי לעשות תשובה ולתקן את במצב הפגום הנ”ל, ראובן מוכרח להגיע למקום שלפני ה”מדה טובה” הנ”ל, והמקום הזה של לפני ה”אני” [היינו לפני אתרא דנשמתא] – הוא מקום גבוה וקדוש… וזוהי מעלת הבעל תשובה בהגעתו למקום “קדש הקדשים”, שאלמלי העבירה לא היה לו את הכח להגיע ל”מקום” ההוא… וזהו שאמר השי”ת (שמות לג, כא) למשה רבינו בזמן חטא העגל שהוא שורש היצה”ר, “ויאמר ה’ הנה מקום אתי ונצבת על הצור”…
ד. ואמר רבינו שליט”א, אנשים חושבים שלעשות תשובה, זה לומר לבורא עולם – עשיתי עבירה, ואני מתחרט… כאן זה מתחיל ונגמר… ובשביל זה יש את יום הכיפורים… זה לא נכון!! וכי מי שלא חטא אינו צריך את יום הכיפורים?!
ה. וקודם שהשיב רבינו שליט”א את התשובה לשאלות הנ”ל, הוסיף מנהמת לבו ואמר… אני לא מדבר עכשיו מצד השכל, אני מדבר מצד הלב שלי, אני מאיית את רחשי לבי ומוציא אותם החוצה… כשאני עושה תשובה אני לא אומר לבורא עולם שאני מביע חרטה על המעשה… אלא אני אומר להשי”ת “הייתי משוגע”… רוח שטות שלטה עלי, ויצאתי מגדר אדם נורמלי… התשובה היא לא “לחזור בך”, אלא “להבין שהיית טפש”… ונמצא שעל ידי התשובה הזאת הוא “עובר ממקום רע למקום טוב”, וזוהי הדגשת חז”ל בלשון “במקום שבעלי תשובה עומדין”… וכפי שנתבאר לעיל עומק הענין.
ו. זה כמו שאתה רואה ילדים בני 6 משחקים “גוגואים” והם מתלהבים מזה, ומסוגלים לריב מכות זה עם זה בשביל גרעינים בעלמא… וגם אתה כשהיית ילד כך היית נוהג… ועכשיו כשאתה מתבגר וצופה בילדים שעושים זאת, וכי אתה “מתחרט” על זה שגם אתה עשית זאת כשהיית קטן, או שאתה אומר לעצמך, מה לעשות… “גם אני הייתי פעם תינוק”… וזה בדיוק היחס [בזעיר אנפין] למצב של אדם שעשה עבירה… הוא צריך לומר לעצמו, הייתי שוטה משוגע… [וכדאמר ריש לקיש בסוטה (ג רע”א) אין אדם עובר עבירה אא”כ נכנס בו רוח שטות].
ז. ואמר מרנא שליט”א שהשורש ליסוד הנ”ל בגדרי התשובה המעולים, ממה שכתב בחטא העגל [שהוא “אם כל חטאת”] שמשה רבינו שאל מה’ יתברך “הודיעני נא את דרכך”… [להורות על הגדר הנ”ל שבעל תשובה אומר “הייתי טפש”… “לא ידעתי כלום”… “רק עכשיו אני מתבונן ומכיר”…], ואז ה’ משיב לו בסוד הגדול של “י”ג מידות”, י”ג מידות היינו “בן י”ג למצות”… שאז נשלם בו י”ג מידות, [כניסת הרחמים – בעידן שנעשה “מצווה” וחלים עליו ה”דינים”], והעומק בזה הוא, שרק עתה ישראל נכנסו ל”בר מצוה”, ועד עתה הם היו בגדר “קטן” שפטור מן המצות, ובזה נמתק הקטרוג הנורא של חטא העגל…
ח. ולכן יש לנו את יום הכיפורים, שהוא בגדר “מקומו של עולם”, משורש “הנה מקום אתי” הנ”ל, ומי לא זקוק להגיע לאתרא קדישא הדין הנקרא “מקומו של עולם”…
יהי רצון שיהיה כל ה”קיבוץ” הזה לרפואתו של מרן שליט”א אכי"ר
נכתב ע"י הרב יקותיאל אוהב ציון שליט"א( הועלה מאתר עץ חיים)