• חידוש מיוחד בפורום אוצר התורה: מערכת מתקדמת לציטוט וטעינת קטעים ממאמרים לפרטים >>>>
לא מכיר עוד סוגיא שרשית ועמוקה במרחבי הש''ס שכל בחור ישיבה דן בה בהבנה מופלגת כמו הסוגיא הזו
מי שטיפה מבין מה שהוא מדבר מבין שכל טעות בסוגיא זו יכולה לעלות ביוקר (עד מה למעלה ומה למטה מה לפנים ומה לאחור)
לא סתם רבינו האר''י החי קיצר בסוגיא זו כ''כ (יכול להיות שאם היה מאריך היינו יודעים יותר? כנראה שלא! הוא ידע מה שהוא עושה!)
איך יתכן שכל מי שאינו יודע מהם עיגולים ויושר ועולמות א''ק וכו' כבר מדבר בסוגיא זו, אמרתי אחכמה והיא רחוקה!

חייבים לציין שנקודת מחלוקת נכבדת בעניין הקבלה בין החסידות להגר"א היא עצם לימוד הקבלה כנחלת הכלל.
וזה לשון נפש החיים שער ג' פרק ג':
"אמנם כבר הקדמנו בתחלת דברינו. שהמשילו דבריהם ז"ל כגחלי אש. שיהא זהיר מאד בגחלתן שלא ליכנס להתבונן ולחקור יותר מדאי. בדברים שאין הרשות נתונה להתבונן הרבה ויכוה ח"ו. וכ"ה זה הענין הנורא. אין הדבר אמור אלא לחכם ומבין מדעתו פנימיות הענין בשיעורא דלבא לבד ברצוא ושוב. להלהיב בזה טוהר לבו לעבודת התפלה. אבל רב ההתבוננות בזה הוא סכנה עצומה. וע"ז נאמר בס"י ואם רץ לבך שוב למקום כמש"ל פ"ב וכמ"ש אי"ה להלן פרק ו'. ובאמת הייתי מונע עצמי מלדבר בענין זה כלל כי הראשוני' ז"ל הסתירו הענין מאד כמו שתרא' דברי קדוש ה' הרוקח ז"ל הובא לעיל שלא דיבר בזה רק ברמז. כי נאמנה את אל רוחם וכסו דבר. אבל שבתי וראיתי. שכך היה יפה להם לפי דורותיהם. אבל עתה הן ימים רבים ללא מורה. וכל דרך איש ישר בעיניו להלוך אחרי נטיית שכלו. וכל יצר מחשבו' לב האד' מלא רק לעוף במחשבתו אל כל אשר יענו שכלו. והעולה על כולם. שזה תורת כל האדם ונעשה משל גם בפי כסילים. לאמר הלא בכל מקום וכל דבר הוא אלהות גמור. ועינם ולבם כל הימים להעמיק ולעיין בזה. עד שגם נערים מנוערים ממשכא להו לבייהו לקבוע כל מעשיהם והנהגתם בזה לפי שכלם זה. וכמה זהירות יתירה צריך האדם להזהר בזה ולשמור את נפשו מאד במשמרת למשמרת. שאם ח"ו יקחנו לבנו לקבוע לנו מחשבה זו להתיר לעצמנו להתנהג גם במעשה לפי המחשבה זו. הלא יוכל להולד מזה ח"ו הריסת כמה יסודות התוה"ק ר"ל"

אבל בשתי מילים-
החסידות ביארה שהצמצום אינו כפשוטו כלל, ובאמת נמצא כבודו יתברך בכל מקום אף בעצים ואבנים, אין דבר חוצץ מפני כבודו יתברך.
ההתנגדות ביארה שיש צמצום כפשוטו אמנם רק כלפי הנהגת הבורא בעולמינו ולא כלפי עצמותו האמיתית.

איך יתכן שכל מי שאינו יודע מהם עיגולים ויושר ועולמות א''ק וכו' כבר מדבר בסוגיא זו, אמרתי אחכמה והיא רחוקה!
לא נראה לי שזה קשור, זו שאלה עקרונית בעיקר הצמצום שהוא הבסיס לכל הרשימה שהבאת, אני לא חושב שזה נושא שתלוי בכמות הידיעות בקבלה, אכן פשוט שצריך שיקול דעת גדול בשביל לדון בסוגיא זו, ועכ"פ להסתמך על ספרים מהימנים ולא להתבסס על שמועות.

לא נראה לי שזה קשור, זו שאלה עקרונית בעיקר הצמצום שהוא הבסיס לכל הרשימה שהבאת, אני לא חושב שזה נושא שתלוי בכמות הידיעות בקבלה, אכן פשוט שצריך שיקול דעת גדול בשביל לדון בסוגיא זו, ועכ"פ להסתמך על ספרים מהימנים ולא להתבסס על שמועות.
יהודי כתב באריכות בענין הצמצום והגיע להגרי''מ הלל שליט''א להראות לו הדברים
הוא הסתכל רגע בדברים ושאל אותו, עצרת פה או שלמדת הכל.. וכשההוא לא השיב בדיוק הטיס את הקונטרס לכיוון היציאה מהחדר
ההגיון הוא פשוט יש נוסח ושפראך מסויים שצריך ללמוד שנים בשביל לקבל אותו, ואי אפשר להתמקצע בנושא זה בלי ללמוד את המכלול
אני אישית למדתי עם הרבה מקובלים שפשוט לא בושו לומר לי שהנושא הזה מחוץ לתחום תפיסתם ומעדיפים שלא לגעת....

מצורף חוברת עם המאמר המקיף שכתב הגר"י קלופט זצוק"ל (שהיה אב"ד חיפה ומקובל גדול, אחד מהבעלי סמכא היחידים לדון בסוגיא)
עם ביאור ומאמר ארוך מבנו הגר"ח קלופט שליט"א

קבצים מצורפים

חתנו של הגרא"א - הגאון רבי אליעזר יהושע געלדצהעלער - מביא בספרו קדשי יהושע
תיקון:
לחתנו של הגרא"א דסלר זצ"ל קראו "רבי אליהו יהושע געלדצהעלער.
ולבנו קראו רבי אליעזר געלדצהעלער * ע"ש הסב הגדול, ששמו היה אליהו אליעזר -(כיון ששמו היה אליהו קראו רק אליעזר).

* כיהן כראש ישיבת אור ישראל, נפצע אנושות בתאונת דרכים בליל כ"ב בטבת ה'תשס"ה כששהה בביקור בישראל, בעת שחזר מקבר הרשב"י בהר מירון, ונפטר לאחר חודשים ספורים.

אחד מהבעלי סמכא היחידים לדון בסוגיא
זו הגדרה מעניינת מאוד.
יש ברי סמכא לפסוק ולכאורה לדון כ''א הוא בר סמכא, לא כך?
אפילו נידון לסקילה יכול ללמד זכות ע''ע ולהימנות עם הדיינים.
כת''ר יתקן אותי אם טעיתי

מצורף חוברת עם המאמר המקיף שכתב הגר"י קלופט זצוק"ל (שהיה אב"ד חיפה ומקובל גדול, אחד מהבעלי סמכא היחידים לדון בסוגיא)
עם ביאור ומאמר ארוך מבנו הגר"ח קלופט שליט"א
בר סמכא זה מי שלמד בעיון את כל הצדדים ולא מי שמגיע מנקודת הנחה מאוד מסויימת או מבימ''ד מאוד מסויים
לא שאני יודע אבל הרושם הוא כזה.. במיוחד מגדולי תלמידיו

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון