• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

אימתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
2,349
נקודות
246
הצעד הראשון באלול, וההכנה הבסיסית לר''ה, היא קודם כל - חשבון הנפש!
לעצור להעמיד מראה אמיתית מול עצמנו, את החסרונות והמעלות שלנו, היכולות והמגרעות שלנו,
ומולם את מעשינו וחיינו, בשנה האחרונה, ואפי' במבט רחב יותר. - רק ככה נכנסים באמת לעניינים -

נשמח אם באשכול זה יביאו דברים, הערות והארות, רעיונות ותובנות, בנושא חשבון הנפש כראוי.

ההתחלה של כל חשבון הנפש מביאה בדרך כלל, ישירות להתבוננות בחיים. דבר שמוברך מצד עצמו.
אחרי התבוננות בחיים בשלב הבא שלה, שימת הלב מופנת בדרך כלל, לעבירות, למידות הרעות, למגרעות שלנו,
לפני שבכלל מתחילים לחשוב על הדברים הטובים והמעלות שלנו, ועד כמה שזה נשמע לא מאוזן, יש בתהליך הזה משהו הכרחי,
- כי כדי להיכנס להתבוננות אמיתית, לא משוחדת - אנחנו חייבים להתעסק במה שלא נוח לנו בתת מודע, בשלילי שלנו.
זה מוציא אותנו מהמבט הנוח המושחד למבט קצת אובייקטיבי ונקי יותר.
בהמשך העלה נקודה בדבר ענין המקום והחשיבות של המעלות בחשבון הנפש.

הצעד הראשון באלול, וההכנה הבסיסית לר''ה, היא קודם כל - חשבון הנפש!
לעצור להעמיד מראה אמיתית מול עצמנו, את החסרונות והמעלות שלנו, היכולות והמגרעות שלנו,
ומולם את מעשינו וחיינו, בשנה האחרונה, ואפי' במבט רחב יותר. - רק ככה נכנסים באמת לעניינים -

נשמח אם באשכול זה יביאו דברים, הערות והארות, רעיונות ותובנות, בנושא חשבון הנפש כראוי.
עיין מסילת ישרים בביאור חלקי הזהירות שהמעיין שם לדעתי יראה שם דרך אמיתית לחשבון הנפש.

בכל חנות ובכל עסק, יש לערוך פעם בשנה מאזן כללי: מה היו סך ההוצאות ומה היו סך ההכנסות. יש לבחון האם משתלם להמשיך ולהחזיק את העסק בשנה הבאה באותה הדרך, או שמא יש לקצץ בהוצאות, להשקיע יותר בפרסום וכדומה.

חודש אלול הוא הזמן שבו האדם עוצר ומפסיק לרגע את העבודה בעסק הגדול שלו, שהוא תפקידו בעולם הזה שלשמו ירד לכאן, ועליו לחשב שכר מצווה כנגד הפסדה:

כמה דפי גמרא למדתי?

כמה שעות ביום הקדשתי ללימוד?

כמה עמל והשקעה השקעתי בלימוד הזה?

כמה אחוזים מהלימוד שלי היו לשם שמיים, וכמה היו מתוך אינטרסים אחרים?

מה המצב של עבודת המידות שלי?

כמה טובות העניק לי הבורא במהלך השנה?

כמה עשיתי אני למען הבורא?

האם החשבון תואם? האם עשיתי למען הבורא כפי מידת הטובות שהוא העניק לי?

כמה אני עדיין חייב לו?

האם כבר הודיתי לבורא על כל הטובות שנתן לי?

בכל פעם ששומעים את תקיעת השופר, המעוררת ישנים משנתם ונרדמים מתרדמתם, עורכים חשבון מהיר: נו, האם החשבון מסתדר?

השורה התחתונה חייבת להיות מחושבת מאוד, במספרים ברורים:

כמה באמת עשיתי?

הטעות שאנשים עושים היא שהם מחקים את הקדוש ברוך הוא, המדקדק עם חסידיו כחוט השערה, וכך הם עורכים את חשבון הנפש שלהם; הם מתעלמים מההצלחות הגדולות שהשיגו. אך בדיוק כמו בעסק – אם אדם יגדיל בזכוכית מגדלת את כל כישלונותיו ואת הצלחותיו ידחק הצידה, הוא יאבד את התענוג שבהמשך ניהול העסק, והמסקנה תהיה פעמים רבות:

פשיטת רגל!!!

גם בעבודת השם, חייבים להעלות על הכתב באותיות קידוש לבנה כל התגברות וכל דבר טוב שנעשה, כדי לתת חשק להתחיל שנה חדשה בכוחות רעננים, ולערוך חשבון אמת וישר:

מה עשיתי טוב? ומה עליי לתקן?

לאחר מכן מציבים תוכנית מדויקת (והכי טוב להעלותה על הכתב): כיצד אני משתפר? האם עליי לקצץ בהנאות הגוף שאני מרשה לעצמי? האם אני יכול להרבות בתורה, בעבודה וביראת שמיים?

"וכל ערום יעשה בדעת", ובעזרת השם יראו הצלחה מרובה!

אולם היצר הרע מתמקד בעיקר בלמנוע מהאדם לחשוב, לעצור ולערוך חשבון. ההפסד הגדול ביותר של היצר הרע הוא כשאדם לא עושה דבר, אף לא מצווה אחת, אלא רק מתבונן; שם נמצא המקום החזק ביותר שבו ניתן להתגבר על היצר הרע.

"הסתכל בשלושה דברים ואין אתה בא לידי עבירה" וכו'.

הטעות שאנשים עושים היא שהם מחקים את הקדוש ברוך הוא, המדקדק עם חסידיו כחוט השערה, וכך הם עורכים את חשבון הנפש שלהם; הם מתעלמים מההצלחות הגדולות שהשיגו. אך בדיוק כמו בעסק – אם אדם יגדיל בזכוכית מגדלת את כל כישלונותיו ואת הצלחותיו ידחק הצידה, הוא יאבד את התענוג שבהמשך ניהול העסק, והמסקנה תהיה פעמים רבות:

פשיטת רגל!!!
אולם היצר הרע מתמקד בעיקר בלמנוע מהאדם לחשוב, לעצור ולערוך חשבון. ההפסד הגדול ביותר של היצר הרע הוא כשאדם לא עושה דבר, אף לא מצווה אחת, אלא רק מתבונן; שם נמצא המקום החזק ביותר שבו ניתן להתגבר על היצר הרע.
כל כך נכון ויפה, חבל שלא הדגשת את זה!
אפשר להוסיף שלא רק מהבחינה של תוצאה של נזק שיוצא מאי חישוב המעלות והמעשים הטובים, אלא גם חשבון כזה הוא לא חשבון, מאזן אמיתי זה לא!
כלומר משהו בעצם לא נכון פה אפי שזה אולי הועיל ועורר.

עם חשבון הנפש אנחנו צריכים לעבור על המידות המעלות והיכולות הטובות שלנו.
כמה סיבות
א. כדי להבין שוב ולזכור מי אנחנו - זה כולל את החלקים הפחות טובים ועוד יותר רלוונטי החלקים הטובים.
ב. יש באדם יותר יכולת לבנות בחלקים הטובים שלו מאשר להרוס בחלקים הרעים שלו. המציאות מורה אחרת כי אנחנו ממוקדים יותר ברע.
ג. כדי לחזק את אותם כוחות אנחנו צריכים להכיר בהם, וללמוד אותם.
ד. אנחנו צריכים גם לדעת האם ניצלנו ומימשנו את אותם כוחות ויכולות חיוביים.
- הדברים קצת נראים דומים, אבל יש בהם שינויים.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון