הביקור אצל המקובל 'הסנדלר'
וכאשר עסקינן בהכנה לחג הפסח אספר, שזכיתי פעם להתלוות אל כ"ק מרן שליט"א לביקור מיוחד לפני החג. בימים ההם היתה עבודה רבה בנקיון וסידור ביתו נאוה קודש, והוצרכו בין היתר לנקות את אלפי הספרים שבבית מרן שליט"א, ואז יצא מרן שליט"א מביתו. כאמור, בניגוד לזמנים אחרים, שבשעה שיצא לשאוף אויר צח, היה מרן מדבר עמי גם במילי דעלמא, הרי שבאותם ימים נעלים, היה מרן עסוק עם עצמו ובעניניו של חג הפסח, וכשהיה מדבר היה מדבר רק בעניני לימוד.
פעם אחת כשהתלוויתי אל מרן לפני חג הפסח, אמר מרן: "לאמיר אריין גיין צום שוסטער" (=הבה נלך אל הסנדלר), ה"ה המקובל רבי שלום שמואלי שליט"א, מגדולי תלמידיו של המקובל רבי מרדכי שרעבי זצ"ל, שהיה מקריא לפניו את דברי הזוהר ופרי עץ חיים בשיעורים שהיה מוסר ביום השבת, כאשר רבי מרדכי שרעבי היה מלמדם בעל פה (אף מרן שליט"א עצמו היה הולך לשיעוריו של רבי מרדכי, כנודע).
לפרנסתו עסק ברצענות ועמד בחנות ברחוב אגריפס ותיקן מנעלים, זכורני שהיה מביא כל שנה אתרוגים למרן שליט"א לחג הסוכות.
מרן נכנס אליו לחנות כשהוא מעיין באיזה ספר של קבלה. מיד כשהבחין שנכנסים אנשים, סגר את הספר והטמינו במגירה שלפניו מתחת לדלפק, שם היה עומד ושם היה קרש עץ עליו יכלו לשבת אלו שנכנסו אליו. מרן שליט"א הקיף את השולחן כדי לזהות באיזה ספר הגה, ושאלו: "היכן אחז הרב?", והרב שמואלי השיב שכעת עסוק הוא בענין שיעור חמץ אם הוא ככותבת או כביצה, שכידוע יש בזה מחלוקת בין ה'נגלה' ל'נסתר', ואף שתמיד הולכים אחר דעת הגמרא, ולא כדעת הזוה"ק, הרי שבענין זה פוסקים כדעת הזוהר והמקובלים. מרן שליט"א הורה לי לצאת מהחנות ולשמור מבחוץ שלא ייכנסו אנשים, ונשאר שם למשך כמחצית השעה ודיברו בענינים גבוהים שאין לנו עסק בהם.
אגב, לימים סיפר הרב שמואלי, כי כאשר השיא את בנו, שאל אותו מרן שליט"א מהי העלות של החתונה, וכשנקב בסכום הוציא מרן את כל הכסף וכיסה את כל הוצאות סעודת החתונה.
בצאת מרן מן החנות ישב שם אחד שנחשב גם הוא כמקובל, הוא חבש כיפה לבנה ולבש גלימה עד לרצפה, והוא נשק את ידו של מרן שליט"א. לאחר שמרן התרחק משם, הראה אות סלידה מהנ"ל.
העזתי לשאול את מרן שליט"א מה ההבדל בין הסנדלר לבין אותו מקובל נענה לי מרן: "הלה אינו ראוי ללמוד סתרי תורה, ואילו הסנדלר הוא חד מבני העליה ממש!".
והמשיך מרן ואמר לי: "ווען דער רב" – כך כינה מרן את המקובל רבי מרדכי שרעבי, "דאווענט מוסף, בעומדו על הבימה, מקיפים אותו עשרה תלמידים ומכוונים את השמות כאשר היה מאריך בכתר, והוא – הסנדלר - ראש המכוונים שבכל החבורה".
מרן שליט"א עצמו היה נוכח לא אחת בתפילת מוסף, וכן היה משתתף בשיעוריו עוד בצעירותו. הגר"מ שרעבי לא היה שבע רצון שבחורים ישתתפו בשיעורים, ולא היה מתייחס אליהם. פעם אחת הקשה מרן שאלה כבדה בענין הלימוד. פנה הרב אל תלמידו הרב שמואלי ושאלו אותו מי הוא השואל, ואז ענה לו שזה בן אחיו של כ"ק מרן מהר"א זי"ע. או אז פנה הגר"מ שרעבי אל מרן שליט"א, ואמר שמהיום והלאה לא יבוא להשתתף בשיעורים הכללים, אלא קבע עמו שיעור בפרטות במשך כשנה שלימה בשעות שלפנות בוקר.
לאחר שיצא מרן שליט"א מחנותו של הסנדלר, הלך מרן משם רגלית לעבר חנות הספרים של הרה"ח ר' מנדל הרשטיק ז"ל במאה שערים. מרן עבר את השוק כמי שהולך על גחלים ורץ במהירות בכל כוחו, עד שבקושי הצלחתי להשיגו.
היתה לו חנות עם ארונות ספרים שהגיעו עד לתקרת הבית, מרן עלה עם הסולם והוריד משם סט 'תכלת מרדכי' להגאון המהרש"ם מבערז'אן זצ"ל, ורכש אותם. מרן אמר לי אז: "תראה ללמוד בזה".
ואגב, זכורני על רב אחד שהיה בקי מאוד בספרי מהרש"ם שהגיע לבקר את מרן שליט"א, ואחר כך אמר לי: "מרן שליט"א מכיר את דברי המהרש"ם בעל פה, ואיני יכול לתפוס את מרן בשום דבר".