• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
פעם התלונן אחד מראשי הישיבות באזני הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ״ל ואמר לו ״אני מקנא בכם. אני חי ממש באוירה של גיהנם״..

ראש הישיבה תיאר בפני רבי שלמה זלמן כיצד פוגעים בו בעלי המחלוקת בישיבה ללא הרף. ״ואילו אתם״ – טען־ ״חיים באוירה של גן עדן. שלות הנפש שאתם מקרינים מעידה כאלף עדים שאין פוגעים בכם״.

השיב לו הגרש״ז: אמת, נכון הדבר. אני חי באוירה של גן עדן, וברצוני להסביר לך את הסיבה לכך: כאשר אני חש שמישהו מבקש לדחוף אותי מעט הצידה, אני נסוג מיד כמה מילין.. עוד לפני שמישהו חושב לפגוע בי, כבר אין במי לפגוע, כי כבר מזמן עזבתי את מקומי ואת מעמדי״.

(גליון איש לרעהו)

בבית המדרש "חניכי ישיבת קול תורה" שבבני ברק ביקשו להנהיג שעה של לימוד לאחר התפילה בשבת והביאו את ההצעה לפני רבינו, אך הוא שלל זאת מכל וכל, וטען שבבתים רבים האישה ממתינה בבית ומצפה לבואו של הבעל כדי שיעשה לה קידוש ותוכל לטעום משהו לאחר התפילה. במקום זאת הציע ללמוד שעה אחת לפני זמן קבלת שבת (בקיץ) או שעה לפני התפילה בבוקר. (גאון ישראל)

פעם הגיעו תושבי בית כנסת מסוים לפני רבינו, כדי ליישב מחלוקת שהתפתחה ביניהם, האם להקדים זמן התפילה בליל שבת לזמן שכתוב, או שמא לאחרה מעבר לזמן שכתוב בהלכה. רבינו הכריע להם שצריך להקדים וכי כך מפורש בהלכה שכך יש לנהוג.

תהו האנשים, היכן מופיע הדבר בהלכה, השיבם רבינו שזה לא בהלכות תפילה ולא בהלכות שבת, אלא בהלכות בין אדם לחבירו; בצורך להתחשב בבני הבית. (גאון ישראל)

רבינו נכנס פעם למשרד הישיבה, ושאל מיהו אחראי המשק של הישיבה שקונה את הסחורות שנדרשות לה, כשפגש את האחראי, שאלו, האם יש ספק ביצים קבוע שהישיבה קונה ממנו וסיפר שהוא מתעניין, כי פגש אחד שמסחרו בשיווק ביצים והתאונן על קשיים בפרנסתו, וביקשו אם יוכל להשתדל לפרנסתו, ועל כן עלתה על דעתו לברר אולי הישיבה תוכל לקנות ממנו.

הג"ר אלחנן קונשטט מראשי הישיבה, שסיפר זאת כשיצא ממשרד הישיבה ששמעו אז מהאחראי, היה נרעש, היכן נשמע ענוה שכזו, שרבינו ירד מהגבהים הרוחניים בסוגיות שעוסק בהם שעוסק בהם, להורות את עם השם הלכה וכו' לרדת למשרד הישיבה, לנסות לדאוג ליהודי שמתקשה בפרנסתו. (גאון ישראל)

עבודה מיוחדת ונשגבה אצלו היתה ההנהגה של הליכה להשתתף בשמחות שהיה מכתת רגליו ומתרוצץ משמחה לשמחה לאחל מזל טוב לבעלי שמחה ולפעמים לכמה בעלי שמחה בערב אחד, לשמוח בשמחת הזולת. פעמים שמלוויו ניסו לשכנעו שהשעה מאוחרת וכבר מאוחר ופלוני לא כל כך מצפה ולא יפגע אם לא יבא, אך הוא השתדל בכל כוחו לשמח כמה שיותר. וסיפר אחד שנתלוה לרבינו באחת משנותיו האחרונות כאשר נסע לכינוס שהתקיים מחוץ לעיר וחזר לירושלים. עצם השתתפותו באותו כינוס היתה חידוש שכן בכוחותיו החלושים באותה תקופה כבר לא נסע חוץ לעיר, אבל היות וראה בזה ענין גדול ובשורה של אחדות המחנה נסע.

כשחזר כבר היתה השעה מאוחרת מאד ורבינו החל לחשוב, יש הרי בשמחה בחצר חסידות פלונית ובעוד חצר והלא הם ביקשו מאד שאבוא והלך. כשסיים נזכר שהיה בחור בישיבה שהיה מדובר שרבינו יהיה מסדר קידושין שלו ובגלל הכינוס לא הגיע לסדר לו קידושין, ואמר שמן הראוי ללכת לשמחו. אמרו לרבינו מלוויו, מה שייך ללכת עכשיו, והלא כבר שעת חצות קרבה, ויתכן שכבר אינם באולם. אולם רבינו עמד על שלו, ננסה. הלך וטיפס מדרגות רבות וכשנכנס כבר עסקו בנקיון האולם, אך החתן והכלה עוד היו, רבינו דאג שמלוויו ירקדו מעט לכבוד החתן והכלה ובירכם בחום וחזר לביתו. כשעלה את מדרגות הבית, תפס בחזקה את המעקה ואמר לבנו הג"ר ברוך, אני אפילו לא רואה את המדרגות מרוב חולשה. (גאון ישראל)

את שמחתו עם הזולת ראו גם בברכות שהיה מאחל מעומקא דליבא. ובכלל תמיד כשהיה מברך ראו שזה נובע מעומקא דליבא שלא אחת בירך צרור ברכות נרחב, ולפעמים בירך חתן שבא לפני נישואין בקטעים שלמים מתוך נוסח ה"יקום פורקן" שאומרים בשבת. והיה מתאונן שכיום לא רואים שהבריות שמחים בשמחת רעיהם כפי שראו זאת פעם. וכשנשאל פעם על מנין ובו מתפלל מוהל בקביעות, האם להמנע מלומר שם תחנון, היות וימים רבים, כמעט בקביעות יש לו בריתות. נענה ואמר שמסברא צריך היה כן לומר תחנון בכה"ג, היות וכל הטעם שלא אומרים משום השתתפות בשמחה שהיתה פעם לציבור, ולצערינו כהיום אפילו אם רואים ברחוב חתן וכלה בתוך ימי המשתה לא מאחלים להם מזל טוב, אבל מאידך, אין לנו את הכח לשנות ולחדש דברים, ולכן צריך לעשות כפי שכתוב בהלכה ולא לומר תחנון.

מוסיף רבי יצחק פריימן ומספר: רבינו היה מספר שבעבר כשבעל שמחה היה מקבל עליה להולדת ילד וכד' כולם היו ניגשים לאחל לך מזל טוב ולשמוח בשמחתו. וסיפר שב"שערי חסד" כשהייתה שמחה, כולם היו מכינים כיבוד לבעל השמחה והיו באים להשתתף בה, אם היתה ברית היו אומרים בתפילה בבוקר "וכרות עמו הברית" יחד עם בעל הברית, לכן היה מובן שלא אמרו תחנון, אבל היום אומרים 'לא לומר תחנון' כי יש בעל ברית, בזה זה מתחיל ונגמר ההתייחסות של הקהל לבעל השמחה.

בהקשר זה מספר הג"ר יצחק דרזי (בעל ה"שבות יצחק"): ירדתי פעם עם רבינו במדרגות ביתו וכשעבר ליד תיבת הדואר הוציא את צרור המכתבים מהתיבה. הוא מיין את המעטפות השונות וכשראה הזמנה לחתונה, טרם ראה מי המזמינים, התפעל בשמחה ואמר, זה דבר טוב, מהנה, משמח, וכשפתח וראה שמות המחותנים הוסיף ואמר, ואני גם מכירם. מתאר זאת רבי יצחק, רבינו היה נראה אז בעיני, כאדם המאושר עלי אדמות, עד כדי כך שמחשבתי היתה כשהגענו למנחה, שאולי צריך לומר לחזן שלא יאמרו היום תחנון, כי רבינו קיבל "הזמנה". (גאון ישראל)

אדם אחד הגיע עם בתו לבית החולים לצורך טיפול רפואי, וכך סיפר את סיפורו.

התחום הרפואי תמיד מלא בחששות, וכן בתקוות שהכל יצליח. ובכלל, ועצם השהות במרכז רפואי, במקום בו מצויים חיידקים כאלו ואחרים, צריך שיהיה הרבה סייעתא דשמיא. בכל אופן, לפני שהבת נכנסה לטיפול, אמרתי לה לומר את התפילה המובאת בהלכה: "יהי רצון מלפניך… שיהיה עסק זה לי לרפואה כי רופא חינם אתה", ואז הבת שאלה אותי: "לפני שאני אומרת משהו, אני רוצה לדעת מה הפירוש של הדבר שאני אומרת. אז מה הפירוש של "כי רופא חינם אתה”?

עודנו מדברים, ולחדר נכנסת עגלה מלאה כל טוב ואחריה אישה. היו שם סנדוויצ'ים, שתיה, ממתקים, ומה לא. היא מציעה לנו: " בבקשה, תתכבדו! מה אתם רוצים? סנדוויץ', ממתק, שתייה, קחו גם וגם!" "כמה זה עולה?" שאלתי. "הכל בחינם"! הייתי בהלם. "מאיזה אירגון את"? הוספתי ושאלתי. וכאן פירטתי את שמותיהם של שורת ארגונים. " מאיזה ארגון?" – "שום אירגון". "אז מי מממן את כל השפע הזה?" "אהה. לבד". "לבד. למה?" לא התאפקתי וביקשתי להבין. "אם אתה כבר שואל, אספר לכם את הסיפור שלי".

במשך שנים רבות לא זכיתי בפרי בטן. נסינו כל מיני דברים, מה לא ניסינו? ברכות וסגולות, אבל שום דבר לא עזר. אחרי שנים של סבל ותסכול הרגשתי שזהו, אני כבר לא יכולה יותר. בצערי פניתי אל רבן של ישראל, מרן הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל. תיניתי בפניו את צרתי בבכי, ואף לא הסתרתי את תסכולי הרב. " אני כבר לא מסוגלת יותר!" ובכיתי כפי שלא בכיתי מעולם. במשך כל השיחה רב שלוימ'ה זלמן הקשיב. לאחר שסיימתי את דברי, הגיב ואמר: "הקב"ה לא חייב לך כלום!" בתגובה פרצתי בבכי חזק יותר. הרגשתי שאבדה כל תקווה באופק, שכבה האור בקצה המנהרה, הלוא הייתי בטוחה שהרב יברך אותי וירגיע אותי, אך לא זו בלבד שהרב לא נהג כך, אלא מודיע לי באופן חד משמעי – "הקב"ה לא חייב לך כלום! ומה שהוא נתן לך עד כה בריאות, בעל טוב, משפחה תומכת, פרנסה – כל זה הוא מתנה!" אז אני בוכה, ושוב הרב ממתין. נותן לי להירגע. רק לאחר שהסערה שלי משתתקת, הוא ממשיך ואומר:

"תראי, אמנם הקב"ה לא חייב לנו כלום, אבל אני חושב, שאם תראי לו שאת עושה משהו שאת לא חייבת, משהו התנדבותי – אולי גם הוא יחון אותך ויחוס עלייך ויתן לך מתנה בהתנדבות, משהו שהוא לא חייב לך!" שמעתי את הדברים בריכוז רב, הודיתי לרב שלוימ'ה זלמן ויצאתי את ביתו רגועה במקצת. הגעתי לביתי וחשבתי לעצמי: מה אני יכולה לעשות "משהו התנדבותי"? ואז החלטתי שאני מתנדבת בבית חולים, מחלקת את המזון הזה שאתם רואים כאן לפניכם… ובס"ד. הקב"ה עזר, ונולדו לי שלושה ילדים – בן ובנות תאומות. הבן נשוי, הבת הגדולה נשואה גם זה מכבר – ב"ה. הבת הקטנה? היום בערב היא מתחתנת! המספרת הלכה. ואני ובתי היינו תחת הרושם של הסיפור המופלא, ואז נצנץ לי: "מה ששאלת מקודם?" מה הפירוש של "כי רופא חינם אתה"? הנה שלחו לך משמים תשובה מאלפת!".

(הרב צבי נקר, מתוך 'ליקוטי שמואל' פרשת שמות)

בריחתו של הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל מן הכבוד היתה לשם דבר. מספר בן אחותו רבי אברהם יוסף לייזרזון שליט"א:

פעם התלוויתי אליו למעמד חלוקת קרן הפרסים של רבי אברהם הכהן במלון תמיר. כאשר הגענו לפאתי האולם, נשא אז הגאון רבי שמואל הלוי ואזנר זצ"ל את משאו. רבי שלמה זלמן שלא רצה להיכנס באמצע הדרשה, נותר לעמוד עמי ברחבה. לפתע נדמה היה כי הרב ואזנר סיים את הדרשה, או אז נכנס רש"ז לאולם לקול שירה נלהבת של 'ימים על ימי מלך תוסיף'.

אך נתברר שלמעשה זה התרחש עדיין באמצע נאומו של הגר"ש ואזנר, שעשה לרגע אתנחתא. כאשר התברר לרש"ז כי הוא קטע את הנאום, לא ידע נפשו מרוב צער ועגמת נפש, גם לאחר שביקש בתחנונים את סליחתו ומחילתו של הגר"ש ואזנר.

בדרכנו חזרה למעונו בשערי חסד, הוא לא הוציא הגה מפיו, והיה שקוע בכאבו, עד כדי כך שהתבטא בחריפות ואמר לי: "אסור לי ללכת לאירועים בציבור. אני גורם לפגיעה בכבוד התורה ובכבוד חכמים"…

ואכן, בבואנו לשערי חסד המתינה לו משלחת של בני גאב"ד ערלוי זצ"ל, שהגיעה להזמינו לאירוע דומה למחרת, ואז שלא כדרכו יצא רש"ז מגדרו ואמר נחרצות: "אין לי מנוחה על שגרמתי פגיעה לגאון הגדול לפני שעה קלה במלון תמיר. אנשים מדמים לעצמם שהם מעניקים לי כבוד, אך הם שופכים את דמי. אני לא אבוא לכנס"…

רבי שלמה זלמן הקפיד תמיד לחתום בקריאות קודש ובמכתבי רבנים בשולי הנייר, במקום הכי פחות בולט, באומרו: "צריך להשאיר מקום לגדולי ישראל"… אך לאחר שהחתימות פורסמו בעיתונות החרדית וראה את שמו מופיע בראש העמוד, תמה ואמר: "הרי חתמתי למטה"… והוסיף: "כנראה שזה בגלל ששם משפחתי מתחיל בא', אך אינני מבין מדוע מפרסמים לפי שם המשפחה ולא לפי השם הפרטי"…

(איש לרעהו)

לצד גאונותו העצומה במרחבי התורה הקדושה ופסקיו, התבלט רבי שלמה זלמן בחביבות מיוחדת, כל יהודי בכל גיל התקבל על ידו במאור פנים ועם חיוך כובש לבבות, אפילו נהגי המונית שהסיעו אותו היו מתווכחים ביניהם על הזכות להסיע אות "הרב הנחמד" ועושים ביניהם תורנות מי יזכה להסיע אותו…

רבי שלמה זלמן היה בקי מופלג בסיפורים על גדולי הדורות, אותם היה מספר במתק שפתיים ובטוב טעם ודעת. אולם בניו העידו כי הוא מעולם לא סיפר סיפור לשם סיפור אלא לשם לקח ותועלת שניתן להסיק ממנו. "אינני אוהב סיפורים על מעשים טובים יוצאי דופן – שהרי אין אדם יכול לעשות כמותם. סיפור שאפשר לחקותו ולעשות כמותו – את זה אני אוהב", נהג לומר. הסיפור שלפנינו, שהתרחש השבוע, מתאים לכלל הזה.

השבוע הופיעה מהדורה שניה ומורחבת של הספר הנפלא "גאון ישראל" על מסכת חייו המופלאה, מהרב המחבר שמענו סיפור מופלא מכלי ראשון.

במוצאי שבת האחרונה צלצל הטלפון בביתו של מחבר הספר. על הקו היה הרב י. איש חי רב פעלים, שידיו רב לו בקירוב רחוקים בתל אביב רבתי, אשר זכה גם לקרבתו של רבינו, התקשר למחבר הספר כיד להביע רגשות הכרת הטוב על החיבור הנפלא.

"אני", הוסיף האיש, "בעל הסיפור שהבאת בספרך".

איזה סיפור? שאל המחבר בסקרנות, והרב השיב "הסיפור על בעלת התשובה"…

הנה הסיפור כפי שהוא מובא בספר:

"בעלת תשובה בתחילת דרכה הגיעה להתייעץ עם הרב י. בתל אביב ואמרה, שהיא נמצאת בשלבי תשובה וליבה נפתח. האשה אמרה, כי היא מבינה שבעקבות שינוי שתעשה יהיה עליה לכסות את שיער ראשה, אולם הדבר קשה עליה מאוד ואינה יודעת מה עליה לעשות.

"הרב שמע וגם הוא לא ידע מה עליו לומר לאותה בת ישראל רחוקה. חזרה בתשובה אינה קלה לאיש, ובוודאי לא לאשה המורגלת באורח חיים אחר, אולם איך אפשר לחזור בתשובה בלי לקבל על עצמה דת יהודית ולכסות שער הראש? הרב ביקש מהאשה שתחזור אליו כעבור זמן, והוא פנה אל רבי שלמה זלמן לדעת מה יענה לה.

"רבי שלמה זלמן שמע והציע לומר לאשה, שלעת עתה תקפיד על כיסוי שערות ראשה בעודה עושה דברים שבקדושה, כגון בזמן התפילה וברכת המזון, בבואה לבית הכנסת ועוד. והוסיף מרן הגרש"ז ואמר לרב השואל: 'אנחנו הגברים לא מסוגלים להבין מה זה לשים על הראש דבר שלא רוצים בו ולא מורגלים בו'…"

"שמע הרב י' את הדברים יוצאים מפי קודשו של מרן הגאון רבי שלמה זלמן וחזר עם תשובה ערוכה וסדורה לאותה אשה כפי שהבטיח לה. הוא אמר לה, כי שאל את פיו של פוסק הדור, שכל היוצא ממנו קדוש, וערך בפניה את התשובה ההלכתית כפי שקיבל אותה. על האשה, כך אמר, להשתדל להקפיד על כיסוי שערות ראשה לפחות בעודה עוסקת בדברים שבקדושה. הרב י' הוסיף ואמר לאותה גברת, כי פוסק הדור מבין את הקושי איתו היא מתמודדת, ואף אמר, כי גברים אינם יכולים להבין עד כמה קשה לשים על הראש כיסוי שלא מורגלים בו, ובוודאי לאשה.

"האשה שמעה את הדברים והתרגשה על מעמקי ליבה, ובתוך תקופה קצרה הצליחה לכסות את שערותיה כדת משה ויהודית וזכתה לשוב בתשובה שלמה ולהקים בית גדול בישראל. דבריו של פוסק הדור שהבין לרוחה, ריגשו אותה עד מאד ונתנו לה כח להתגבר ולעשות את המוטל עליה,

"אני שמח שזכיתי להיות גם אני בעל הסיפור שהבאתם, ועל ידי התגלגלה התשובה הזו לאותה בת ישראל", סיים.

שיחה זו התקיימה כאמור במוצאי שבת, ולמחרת ביום ראשון השבוע, ליל היארצייט של מרן הגרש"ז, שוב צלצל הטלפון בביתו של עורך הספר, מעבר לקו היתה רבנית שעוסקת גם היא בארגון קירוב מפורסם, האשה סיפרה, שקראה את הסיפור הנ"ל בספר, ובמשך שנה שלמה (!) הוא עזר לה בעבודת הקודש שלה עם בעלות תשובה המצויות בשלבי התשובה, וכעת יש לה בקשה:

בתה וחתנה, כך סיפרה האשה, נמצאים בשליחות תורנית באחת ממדינות אירופה, בקהילה נידחת שיש בה מעט מאד אידישקייט. הם מתאמצים בכל כוחם להפיח חיים בעצמות היבשות. חתנה מכהן כראש כולל, ובתה פתחה גם היא את אוהלה, והיא מחזקת את הנשים המקומיות ועורכת להן מעת לעת כינוסי חיזוק בעניינים שברוח. כעת, כך אמרה האשה שמעבר לקו, עורכת בתה כינוס חיזוק שמגמתו חיזוק מצוות כיסוי הראש לנשים, ובהכירה את אופי הקהילה ואת הנסיונות עמם מתמודדות נשות הקהילה, היא רוצה לספר להן את הסיפור ולהביא את התשובה שהשיב מרן הגאון רבי שלמה זלמן לאשה שהתקשתה לכסות את שיער ראשה, אולם עליה לדעת את המקור המדוייק לסיפור, שכן בלי מקור מדוייק. היא לא יכולה לספר סיפור כזה… ונפשה בשאלתה לעורך הספר, שיואיל להפנות אותה אל המקור המדוייק של הסיפור.

על אתר העניק לה עורך הספר את המקור המדוייק לסיפור , אותו קיבל כזכור רק לילה קודם…

שתי שיחות הטלפון הללו התקבלו בהפרש של כמה שעות זו מזו, ושתיהן – ביום היארצייט!

( י. פריינד – יתד נאמן כ"ד אדר תשפ"ג)

באחת השנים בערב ראש השנה הלכתי לביתו של מרן הגרש"ז אויערבאך זצ"ל להתברך בברכת שנה טובה, אך כשהגעתי אמרו לי שהרב לא בבית. לפני יום כיפור הגעתי שוב, וגם אז הרב לא הי' בביתו. והנה בערב יוה"כ צלצל הטלפון בביתי, רבי שלמה זלמן הי' על הקו… הוא אמר שהוא מתנצל שהוא מטלפן בשעה כל כך מאוחרת, אך כבר חצי שעה תפוס אצלי, והוא מתנצל שפעמיים חיפשתי אותו…

אחרי יוה"כ פגשתי את בנו ר' ברוך זצ"ל והתנצלתי על שהטרחתי אותו לעמוד עם הטלפון בערב יוה"כ חצי שעה. הוא אמר לי: 'אני לא עשיתי כלום, אבא בעצמו ישב עם הטלפון וחיכה שלא יהי' תפוס!' מבהיל לחשוב עד היכן הגיעה זהירותו של רבי שלמה זלמן שמא נפגעתי במשהו. (רבי ישראל גנס)
לא יאומן כי יסופר! גאון הענווה!
נראה שמר זכה להיות ממקורביו או בני משפחתו.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון