אימתי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
תודות
2,376
נקודות
246
לחלק מאיתנו רגשות בתפילה - הם דבר קשה מורכב שלפעמים מאתגר או מבלבל,
אנחנו רואים אנשים שבוכים, אנשים שכל כולם דבקות, ומצד שני לפעמים אנחנו כולנו קרים וקפואים,
נשמח אם ידידים ורבנים יציפו לנו פה את הבעיות שיש בנושא הזה, עצות, וחוויות שהם חוו, כדי שכולנו נכיר ואולי גם נדע עוד זווית להתחבר לתפילות.

צודק, התכוונתי שזה יותר מהזמן הנ''ל, או לפחות (תלוי באיזה ישיבות)

ומה יש לעשות שעה שלימה ? אתה יודע ?
אני יודע שיש מקומות כאלו, ולזה נתכוונתי.
זה ממש מציק לי, אני גם הייתי רוצה לכוין כמו שצריך ולהתפלל שעות.
כל פעם אני מכוין מיטב יכולתי כל התפילה, בנחת, מילה במילה, וראה פלא, בסוף העמידה אני מגלה שחלפו בקושי 7-8 דקות.

אני לא יודע אם תאהב את מה שאני אומר - וזה בכלל לא אומר על כולם...
יש אנשים שאצלם התפילה עצמה היא התפילה שכאמור לוקחת גג עשר דקות - מבחינת מילות התפילה בריכוז ובכוונה וכו'
אבל כל מילה מיוחדת שזה בערך כל שורה, מעוררת אצלם נושא שלם שהם פשוט פורקים,
קח למשל את זכרנו לחיים... בהתחלה, אדם שבאמת הרגיש כבר תקופה את הגורליות של היום הזה, וזה הצטבר אצלו התחושה הזו, ויש לו מושג בקשר עם ה' - קשר חי, הוא פשוט 'מתפרק' במילים האלו, כל הפחד הדאגה יוצאים לו שם והוא פשוט לפעמים ללא שליטה 'מבזבז' שם כמה דקות טובות, פשוט לוקח לו זמן להירגע ולהפסיק לנהל דו שיח של פורקן והתרפקות על ה', עד שהוא ממשיך, וזה יכול לקרות כמה פעמים במהלך התפילה

- ואני עוצר לרגע, אני מדבר על רגש טבעי שצף ויוצא - ולא על רגש מעושה בכוונה, שקיים המון, לפחות הרצון לחוות שוב חוויה שהיתה שנה שעברה, וודאי קיים אבל אדם בוגר לא נותן לרצון הזה לנהל אותו, ונותן לרגש לצוף לבד במקום הנכון.

ונמשיך, ויש את המקומות בתפילה שאתה מרגיש רגשות קודש על מלכות ה' וכו' - ואם הצלחת להתחבר לרעיון באמת. אז יוצאת (לפעמים) מהלב מילים חמות אישיות, שמבטאות בצורה פרטית חסויה את הרצון הפנימי הטהור שלך (ושוב וזה במקרה שהצלחת להתחבר לרעיון ולחיות אותו, וכל שנה אל מחוייבת לשנה שעברה- מבחינת חיות הענין) למלכות ה', אתה פתאום מתחיל לבכות מאהבת ה', מהרצון שלך שיהיה לו את מה שהוא רוצה, לפעמים אלו רגשות שלא חלמת שהם יופיעו לך ברמה כזאת - ואלו חוויות שיש אנשים שרק בר''ה הם חווים.
ושוב אני מדגיש שההרס הכי גדול אלו החוויות של שנה שעברה... החוויות של שנה שעברה יכולות להיות בסיס לענין אחד, לבנות את המושגים מחדש בזמנים של לפני ר''ה, של לפני החג, אבל בחג עצמו מגיעים נקיים. רק אם מה שבנוי וחי היום, מה שהיה שנה שעברה ברגע כניסת החג כבר לא מענין, אבל זה כן מענין מאוד ועוזר מאוד, לפני החג, ליזכר בחוויות של שנה שעברה ולנסות להבין את הרקע השכלי, להיזכר בידיעות שבנו אותם.
מקווה שלא הארכתי.

בסופו של דבר עיקר התפילה היא שמונה עשרה בנוסח שקבעו אנשי כנה"ג שכולל בתוכו הרבה מאוד, ואז עיקר ה'עומד לפני המלך'.
אני אישית מרגיש על עצמי שלוקח לי זמן להתחבר למילים ולעומק שטמון בהם, ובפרט לוקח לי זמן להתחבר לרגש שבזה, אני יכול גם לעמוד תוך כדי ולחשוב על התוכן בלי להתקדם באמירה, לנסות להעמיק ולהיכנס באמת עם הלב ולא רק עם השכל, או לפחות עם עומק השכל.
לפעמים עוזר לי גם לנגן לעצמי את המילים במנגינת ימים נוראים או במנגינות אחרות.

כל זה לוקח זמן, גם אני לפעמים לא מצליח וגומר מהר, אבל אני חותר ומשתדל להגיע לתחושה של התחטאות ושיחה עם אבא שבשמים, לא רק אמירת טקסט קבוע גם אם בכוונה, ואני בהחלט חושב ומרגיש שימים נוראים הם הזמן שלי להשקיע בזה יותר משאר השנה שבשטף הטירדות אני לא מגיע לזה הרבה.

אני מתאר לעצמי שיש בעלי רגש אמיתיים שיכולים להגיע לזה יותר מהר אבל לי זה לוקח זמן ולפעמים גם הרבה זמן, ואני בהחלט מודה לאלה שמחכים עבורי ושכמותי.
מקווה שהצלחתי ליישב קצת על ליבכם את העניין.
האשכול קם על דברים אלו...
בעז''ה אביא כאן בהמשך, כמה בעיות - ועצות שכתבתי לעצמי, בנושא הזה של רגשות בתפילה והתנהגות הנכונה איתן. אבל מאוד מאוד אשמח להארות בנושא מבלבל... זה.

לדעתי אי אפשר להתחבר לרגש, הרגש הוא ביטוי של המקום בו האדם נמצא ואיליו הוא מחובר, כשהאדם עסוק באני מרגיש או לא, או בצריך להרגיש, אז באמת הוא שם, והוא לא באמת מרוכז במילות התפילה, הוא לא נוכח בתפילה, ככל שזה יותר משוחרר, הטבעיות של התפילה זורמת, וככל שיש יותר טבעיות יש הרבה יותר סיכוי שתתחבר לרגש, ואה"נ שזה אולי לא יהיה בצורה שבה דימיינת שזה אמור להיות, כי כל הדימיון הזה מבוסס על כך ש"צריך להרגיש", אבל אם אנו מבינים שהרגשה היא ביטוי ומעטפת לתוכן, אז ככל שאני מחובר בטבעיות ובפשטות לתפילה, אני ירגיש, את מה שאני באמת מחובר אליו,
רגשות שהם לא מתוך מקום אמיתי שהאדם מחובר, זה עולם התוהו כפשוטו.

קרה לי כמה פעמים בתפילות ר"ה ובכלל
שמתחיל להתפלל והלב אטום חתום סתום
ומהנסיון הפתרון לפתוח את הלב הוא להתרכז רק במילים ובתוכנן לא לחשוב על דברים אחרים כולל על זה שהלב סתום
ומהר מאוד הלב נפתח..

ומהנסיון הפתרון לפתוח את הלב הוא להתרכז רק במילים ובתוכנן לא לחשוב על דברים אחרים כולל על זה שהלב סתום
ומהר מאוד הלב נפתח..
שמח שכיוונתי לדבריך.

חלק מהנערווין והלחץ שמלוות אותנו בימים הנוראים, הוא דברי האריז"ל שמובאות בבאר היטב
סימן תקפ"ד סק"ג
האר"י ז"ל נהג לבכות בר"ה ויה"כ ואמר כי מי שאינו בוכה בימים אלו אין נשמתו טובה ושלמה גם אמר כל מי שבוכה אז מעצמו בבכיה גדולה מאיליו אותו שעה דיינין ליה בב"ד של מעלה ונפשו מרגשת ובא לו הבכיה מאליו.
ויש אנשים שבודקות תמיד בשעת התפילה: נו, מתי אבוא לידו ואקימנו? הרי איני רוצה שנשמתי לא תהיה טובה ושלמה...
ולכן לפעמים 'יסחטו' קצת טיפה של דמי, ואז מרגע האדם את עצמו, אה ב"ה נשמתי כבר טובה ושלימה.
אבל יש לזה עצה טובה: תיקח ביחד עם המחזור, גם חתיכת בצלים, ובבטח תתחיל לבכות.
תרגיע עצמך, גם עם נשמתך אינה טובה ושלמה, גם אתה בן יחיד להקב"ה, והקב"ה מקבל שבים בידיו הרווחים, פותח שער לדופקים בתשובה. ואינך צריך להיות בעל גאווה, ולרמות את הקב"ה: תראה סחטתי טיפה של דמע, יש לי ב"ה נשמה שלימה, בעוד שידעת כי נשמתך פגומה מחטאים, מי בדיוק אתה רוצה לרמות?! את הקב"ה אי אפשר לרמות, ואת עצמך - נו מה החכמה לרמות את הטיפש?! (אימרה מבית קוצק).
האריז"ל אומר בפירוש: הבכיה כשבאה מאיליו לזה יש מעלה, ע"כ העצה היעוצה הוא לא לרצות, רק להמליך עלינו את המלך!
מה פירוש רצון במלוכה?
נא לעשות חשבון בנפשינו:
מה יהיה אם הקב"ה אומר לך: אני מאוד אהבתי את עבודתך עד עתה משנים שעברו, אבל עכשיו כשכבר נתפתח כלי הAI, איני צריך שוב את עבודתך, אני יכול להשתמש עם הבינה מלאכותית. לא שאתה חוטא, אלא שוב אינני צריך בפועלים בני אדם.
מצד אחד היית מאוד מרוצה, עול גדול של מלכות שמים יורדת מעליך. אבל מחשבה שניה תהיה: מה תפקידי עתה? אין לי שום תכלית בעולמי, ה' אינו רוצה את עבודתי, אין לי שום טעם בחיים.
ואז צעקה יוצאת מלבך:
ה' נא אל תשליחנו, אני רוצה שאתה תהיה מלכי, ותתן לי ציווים מה עלי לעשות! אין לי חיים בלעדיך! מה לי לחיים עם אינך רוצה אותי?!
זוהי בדיוק הכוונה בתפילת ראש השנה!
בראש השנה הקב"ה לוקח את רצונו להשפיע לברואיו, ורצונו שאנו יעוררו באתערותא דלתתא את הרצון למלוכה, דהיינו שאנו יצעקו בקול שופר ולא בדיבור, מעשרה עמקים שבלבנו:
אבינו מלכנו אין לנו מלך אלא אתה, אנן בעי למהוי קמא מלכא! מלוך על כל העולם כולו בכבודך! אנו עבדיך ואתה מלכנו!
ואם יש לנו נשמה זכה ושלמה, אז בדרך ממילא נוטפות נחל דמעה מעינינו בהתעוררות!
יש אימרא חסידית ששואלת: אם שערי דמעה לא ננעלת, אם כן למה צריך שתהיה לה שערים ודלתות? הרי ממילא לא ננעלת מעולם?
תשובה: כשבוכין דמעה של רמיה, דמעות סוחטות בלתי אמיתית, אז נועלין את השערי דמעה!
וכדרכי מאז ומעולם להביא מדברי האדמה"ז מחב"ד, כיצד לא מלבי אמרתי הדברים, אלא הרבי הזקן דובר בי, אביא את דבריו הקדושים ככתבו ולשונו:
בדרושי ראש השנה, מבאר כי הבכיה הוא כמו המים התחתונים שבוכים אנן בעי למהוי קמא מלכא, וז"ל:
ולכן איתא בכתבי האריז''ל כל מי שאינו בוכה בר''ה אזי אין נשמתו שלימה. ולכאורה מה ענין בכיה אל ר''ה. אך ע''פ הנ''ל יובן שהבכיה היא לנשמתו דוקא שירדה ממקום כבודה ונתגשמה. וזהו מים התחתונים בוכין אנן בעינן למהוי קדם מלכא...
ובליקוטי תורה פר' נצבים מבאר שזו ענין הבכיה שיהיה לעתיד לבוא, כשמבין עומק התרחקות מפני המלך, עד שמאליו מגיע לבכות, באופן שאי אפשר להעמיד עצמו, וז"ל:
כאשר ישים האדם אל לבו אל תוכו ותוך תוכו נקודת לבבו האמיתית עוד יוסף אומץ פנימיות הלב עד אשר אין שליט ברוח לכלוא כו' והוא בחי' בכיה שנאמר לע''ל בבכי יבואו שבוכה מעצמו ומאליו הלוך וגעו והוא בחי' תעלומות הלב. וזהו מ''ש בכתבי האריז''ל שמי שאינו בוכה בימים נוראים אין נשמתו שלימה...
ובליקוטי תורה פר' כי תצא מבאר שענין הבכיה הוא מעלה הגדולה בתשובה, עד שמגודל הדביקות יוצאת בכיה מעומק הלב, כענין שבכה רבי עקיבא בקוראו שיר השירים, וז"ל:
כי הנה מעלת ומדריגת הבכיה היא בחי' תשובה עילאה הגדולה מכולם שכמה בחי' ומדריגות יש בתשובה עילאה והיא העולה על כולנה וע''ז נאמר לע''ל בבכי יבואו וגו' וכתיב והנה נער בוכה ותחמול עליו והיינו ע''ד שאמרו על ר' עקיבא כשאמר שיר השירים זלגו עיניו דמעות שהבכיה הלזו היא מחמת דביקות הנפש בשרשה למעלה מכדי אשר תוכל נפשו שאת שאז אין שליט ברוח לכלוא וגו' ועל ענין בכיה זו איתא בשם האריז''ל שכל מי שאינו בוכה בר''ה ויוה''כ אין נשמתו שלימה שבכיה זו היא שלימות הנשמה ועיקרה ביוהכ''פ בחי' תשובה עילאה לפני הוי' תטהרו.
ועוד מדגיש שם בפר' כי תצא בפירוש, שאין הבכיה זו הוא מתוך מרה שחורה חלילה, אלא מגודל הדביקות:
וכנודע ממ''ש האריז''ל מי שאינו בוכה בר''ה ויוהכ''פ אין נשמתו שלימה ואין בכיה זו באה מצד מרה שחורה. אלא כענין שאמרו רז''ל גבי רבי עקיבא שכשהשיג סודות התורה בשיר השירים זלגו עיניו דמעות והיא מעלה האמורה לעתיד לבא בבכי יבואו כו' שהיא מדרגה גדולה כי והנה נער בוכה ותחמול עליו. והוא בחי' יוהכ''פ.

ומהר מאוד הלב נפתח..
ראה מה שכותב האדמו"ר מפיצעסנא זצ"ל הי"ד בספרו חובת התלמידים הנפלא - ממש התכוונת לדעתו הגדולה:
עם כל זה האיש בשעה שמתפלל ועובד ואין תפילתו ועבודתו עולות בלהבות קודש, ורוצה להתעורר שעכ״פ יתרגש ולא יתפלל בקרירות ויבשות רק עם חיות, ולא עולה לו, אל יתעקש להתעורר דוקא, כי דרך האיש וטבעו הוא שכאשר מתעקש באיזה ענין למשל לרחק מחשבה לא טובה או מחשבה טובה לקרב, יש שעולה לו ההיפך, דוקא רודפת אותו מחשבה הרעה, ומחשבה הטובה שרוצה לאחוז בה קשה לו או שקשה לו לאחוז בה זמן רב יותר והיא מתבלבלת. ובפרט כשמתעקש בשעת תפילתו ועבודתו להתעורר, להתלהב ולהתרגש, ע״פ רוב דוקא לבו מתטמטם עד שלפעמים ישתומם ע״ע לאמור למה זה קודם תפילתי ועבודתי כבר הרגשתי בי ניצוצי ההתעוררות ודמיתי שלהבי אש קודש בי יבערו, ועתה כשנתקרבתי אל התפילה ועבודת המצוות כאילו הכל בי כבה, אין אש ולא להבה אף הלב כאילו אין ח״ו. אבל אל תפחד בחור שואף אל ד׳, ואתה אברך המשתוקק אל קדושתו ית׳ מזה אל תבהל, כך הוא טבע האיש, אם לא יעשה הכל בתחבולות שונות

וגם דברי מוהר"ן מברסלב ז"ל סובבת על זה הדרך: אל תחפש להתרגש ולבכות, אלא התפלל בתמימות אל הקב"ה
ואלו דבריו ז"ל:
אֲבָל כְּשֶׁחוֹשֵׁב וּמְצַפֶּה עַל זֶה שֶׁיִּבְכֶּה, אֲזַי זֶה וָזֶה אֵינוֹ עוֹלֶה בְּיָדוֹ, כִּי הָאֲמִירָה בְּעַצְמָהּ נִתְבַּלְבְּלָה עַל־יְדֵי־זֶה כַּנַּ"ל. כִּי זֶה שֶׁחוֹשֵׁב וּמְצַפֶּה שֶׁיִּבְכֶּה, הוּא גַּם־כֵּן בְּחִינַת מַחֲשָׁבָה זָרָה שֶׁמְּבַלְבֶּלֶת, הַכַּוָּנָה, שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לִשְׁמֹעַ הֵיטֵב מַה שֶּׁהוּא מְדַבֵּר עַל־יְדֵי־זֶה,
כִּי הָעִקָּר – לְדַבֵּר הַדִּבּוּר בֶּאֱמֶת לִפְנֵי הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ בְּלִי שׁוּם מַחֲשָׁבוֹת אֲחֵרוֹת כְּלָל כַּנַּ"ל. וְאִם יִזְכֶּה לִבְכִיָּה בֶּאֱמֶת – מַה טּוֹב, וְאִם לָאו – לָאו, וְלֹא יְבַלְבֵּל אֲמִירָתוֹ בִּשְׁבִיל זֶה כַּנַּ"ל

יש עצה שכתב בספר מגן אבות, אין העצה כל כך נעימה, אבל מכל מקום יתכן שזה יועיל, והוא: להתבונן בהרגשי שפלות עצמו, וזה לשונו:
והוא מ"ש בזהר (ח"ג קס"ח א') אכריז רב מתיבתא אעא דלא סליק בי' נהורא מבעשין לי' וינהיר. גופא דלא סליק בי' נהורא דנשמתא מבטשין לי' וינהיר בי' נשמתא (גוף שאינו מאיר בו אור הנשמה, מכין אותו ומתחיל להאיר). ואין הכונה שיומשך ביטושין מלמעלה ח"ו שא"צ להמתין ע"ז כו' כ"א הכונה שהאדם יבטש א"ע ע"י שיעשה חשבון עם נפשו מאין בא לו הלב האבן שזהו מחמת שהתקשר עצמו בתאות רעות כו' ונפל לבחי' יסוד דנוק' דקליפה שהיא אבן נגף כו'. וא"כ כשישים ללבו היטב לאיזו מקום שנפל כו' ובאיזו מקום נתקשר כו' עי"ז יבטש א"ע וישבור לבו בקרבו עד שיהי' נבזה בעיניו נמאס ומואס בחייו. שחייו אינם חיים כלל ומחמת זה יכול ליפתח גם לב האבן.

אנחנו רואים אנשים שבוכים, אנשים שכל כולם דבקות, ומצד שני לפעמים אנחנו כולנו קרים וקפואים,
נשמח אם ידידים ורבנים יציפו לנו פה את הבעיות שיש בנושא הזה, עצות, וחוויות שהם חוו, כדי שכולנו נכיר ואולי גם נדע עוד זווית להתחבר לתפילות
ידוע, אשר הרבי האמצעי מחב"ד ערך קונטרס מיוחד - קונטרס ההתפעלות, שבו מבאר אשר לפי דעתו, רובו ככולו מהבוכים וכולו דבקות, הלכו בחושך, ואין לזאת לקרא התפעלות כלל, ואעתיק קצת מלשונו:
סיבות הטעות הזה בא לחסרי הדעת והשוטים בדברי חסידות ומפני מיעוט הידיעה אשר מפי השמועה חד מחבריה נודע להם הכלל שההתפעלות גשמי' המורגשת בלב הוא מדרכי חסידות הישנים אשר אסרוהו לגמרי פיגול הוא לא ירצה כו'. ובאמת מה מאד טעו וטח עיניהם מראות עיקר ההפרש הגדול כמו מחושך לאור אשר באמת התפעלות המורגשת בלב בצעקה גשמית בלי כוונה כלל וכלל רק להרים קול ע"ז נאמר נתנה עלי בקולה על כן שנאתיה כי לבו בל עמו כלל בצעקה הזאת ולא ע"ז נאמר צעק לבם אל ה' כו' ויצעקו כו' ולא לה' הוא צועק רק להשמיע קולו או לדחות מחשבה זרה כו' וכה"ג וגם אם מחמת כי יחם לבבו יבוא לכלל התפעלות ממש בלב אין זה לה' רק בחי' התגלות לבו לבד כו'. וכאשר יודה על האמת כל איש המורגל בזה כו' אך איך עשו לאור חושך לומר שההתפעלות אלקות שבלב שהוא הצעקה אל ה' כמ"ש ויצעקו אל ה' דהיינו אם הוא מחמת שמתבונן בה' אחד איך שנפשו רחוקה בתכלית מיד יתמרמר לבו בקרבו בתשובה ובכיה עד שצעק בצעקה פתאומית בלי כוונה לצעוק שזהו אמיתת התשובה בכל לב מעומקא דלבא [דווקא וכמ"ש ממעמקי' קראתיך הוי' מעומקא דליבא] וזהו עיקר ויסוד התשובה והתפלה שנק' שפיכת הנפש כידוע וכו' או אם מחמת שמתבונן גם מעט התבוננות בסובב וממלא כו' מיד יתפעל לבו באהבה מורגשת בלב בשר לחשוק ולהתדבק בה' אחד בבחינת חדוה ושמחה וכה"ג הרי זה עיקר המצוה באהבה אלקות והוא הנק' אור גלוי אלקות בלב כנס"י אשר זהו באמת עיקר התכלית כמ"ש והשבות אל לבבך כו' (בל"א דיא הא[רץ דער הערט זייער טיף) ר"ל בהתפעלות המוח וכידוע לכל מתחיל בדברי חסידות הדורש ומבקש קרבת אלקים וחפץ בכל לבו כו' וא"כ איך ישימו אור לחושך [והמירו] טוב ברע כו' ואדרבה כל שההתפעלות הזאת ביותר מורגש בצעקה גשמית הנה ודאי זהו מצד אמיתת הקליטה והקבלה [של] אור האלקות בלבו היטב עד שצעק. וזהו הנק' דחילו ורחימו שכליים שבמוח ולב ודחו"ר טבעיים והוא מ"ש אני בער כו' בהמות הייתי עמך למטה מן הדעת ועכ"ז הייתי עמך בדביקות נפלאה לה' דוקא ולא [כמו] התפעלות חמימות הלב שלא לה' כלל וד"ל. ובודאי יש בזה הרבה אופנים חלוקים שונים מאד וידועים לכל טועמי טעם ברבוי העסק בדברי חסידות ולזאת באמת מצוה רבה וחובה עלי היה מזמן רב לעסוק ולטרוד ולדבר על לב כל אחד לפום שיעורא דיליה

לחלק מאיתנו רגשות בתפילה - הם דבר קשה מורכב שלפעמים מאתגר או מבלבל,
נשמח אם ידידים ורבנים יציפו לנו פה את הבעיות שיש בנושא הזה, עצות, וחוויות שהם חוו, כדי שכולנו נכיר ואולי גם נדע עוד זווית להתחבר לתפילות.
יש אנשים בעלי רגש
ויש שלא
מה זה קשור לדת?

יש אנשים בעלי רגש
ויש שלא
כל אחד הוא בעל הרגש. ויש בפיתחו זה בנפשם ויש שצריך עבודה.
תפילה היא עבודה שבלב, ואם הלב קר סתום כאבן, חסר מעיקר התפילה.
התורה ציותה ולא תתורו אחרי לבבכם, כי כל אחד מאתנו כשעיניו רואות ולבו חושב מתרגש עד וכו'.
ולכן כתב הבעש"ט פר' תרומה:
פירוש במאת כל איש אשר ידבנו לבו תקחו את תרומתי. בשם הבעל שם טוב, היינו שכל אדם צריך לשית עצות בנפשו, להפוך לעשות מדות טובות, מכל אשר ידבנו לבו מהתאוות החיצונייות, ומדות הרעות אשר הרגיל בהם, מהם יקח דרך לעבודת הבורא ברוך הוא, באותו החשק ובאותה התאווה, ביתר שאת:
(תפארת שלמה פ' תולדות).פירוש גשמעתי ממורי זלה"ה בשם רבינו סעדיה גאון, שראוי לאדם לחשוק בכל הדברים הגשמיים, ומתוכו יבא לחשוק בתורה ועבודת ה' וכו', כמו משל הנ"ל:
(בן פורת יוסף לפ' ויחי דפ"ה ע"ב).

פירוש דשמעתי ממורי זלה"ה, משל למלך שהיה לו בן, ורצה ללמדו כמה מיני חכמות שצריכין לו, ושכר לו כמה חכמים שילמדו עמו, והוא לא יוצלח לקבל שום חכמה, עד שנתייאשו מללמדו, ונשאר חכם אחד עמו, ופעם אחת ראה בן המלך איזה בתולה וחמד יפיה, והיה החכם קובל למלך על בנו בענין זה, והשיבו אם כן מאחר שיש לו חמדה, גם שהוא בגשמיי, אפילו הכי מזה יבא לכל החכמות, וציוה להכניס הבתולה לחצר המלך, וציוה עליה המלך שאם יתבענה לא תשמע אליו עד שיקבל חכמה אחת וכן עשתה, ואחר זה אמרה שילמוד עוד חכמה, עד שעל ידי זה קיבל כל החכמות, וכשנעשה חכם אז מאס בבתולה הנ"ל, כי ישא בת מלך כמוהו, והנמשל מובן ודפח"ח:
(בן פורת יוסף לפ' ויחי דפ"ח ע"א).

פירוש המאמר הבעל שם טוב נשמתו בגנזי מרומים על פסוק (שיר השירים ז׳:ז׳) מה יפית ומה נעמת אהבה בתענוגים וגו', שמה יפה ומה נעים הוא, שבכל התענוגים הוא האהבה העליונה, שעל ידי התעוררות זאת התענוג בטבעו, יקל לו לאהוב את הבורא ברוך הוא, כי בלאו הכי קשה לפתוח זאת המדה להתחיל לאהוב אותו יתברך שמו, ועל ידי התענוגים שנתעוררה בו זאת האהבה יקל לו, והבן, ובוודאי כל מה שמתאוה האדם לאיזה תענוג, ונתעורר בטבעו מדת האהבה לאותו התענוג שהוא אהבה נפולה ממקור האהבה העליונה, ידע נאמנה שזה הוא סיוע העליון מן הבורא ברוך הוא, בכדי שיקל לו לאחוז אז באהבתו יתברך, כי יודע הוא יתברך שמו שבלעדי זה לא יתעורר בו זאת המדה, וכשאין לו הדעת הנ"ל אזי נמשך הוא אחר אותו התענוג ומפיל המדה עוד למטה ח"ו:ולפעמים כשנתעוררה בו איזה אהבה רעה ח"ו, שמתאוה לעשות איזה עבירה, ואינו יכול להוציא מחשבתו הרעה מן הכח אל הפועל מחמת שנזדמן לו איזה מניעה, זה הוא גם כן סיוע העליון יתברך שמו, בראותו שאין לו דעת זה שיגביה האהבה הנפילה לשרשה, לאחוז באהבתו יתברך, ואדרבה רוצה להמשיך אחר הרע, אזי כביכול מצמצם עוד כבודו יתברך שמו להזמין לו אותן מניעות, להיות לפחות בשב ואל תעשה, והלוואי שלא יזיק עוד, אחרי שלא יועיל לעשות ככוונתו:
(מאור עינים פ' ואתחנן).

יש שעיקר הקושי אצלם משום שאינם מרגישים כעומדים לפני מלך שזה הרגשה שקשה להרגיש בימינו שאין מלך אך אילו אדם ירגיל עצמו לכוון לפחות בברכה ראשונה שעומד ממש לפני מלך [יש שיכול לחדד הרגשה זו שיחשוב כאילו מדבר עם אדם גדול פעם ראשונה ויש שיחדד ע"י שיחדד ההרגשה שרואה במעשיו ומחשבותיו] יתעורר ע"י זה מאוד בתפילתו [ובסליחות מתחילים בזה בקטע שומע תפילה והרבה שאמרים קטע זה בקול נרגש מועיל להם מאד
ייש"כ על נושא חשוב ונכבד זה ובפרט בימים נוראים שהרבה זמן הולך על עבודה שבלב

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון