י"ג מידות

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
4,205
נקודות
448
בעקבות כמה שירים ששמעתי בסגנון זה, אני רוצה להעיר לכל המלחינים למינהם, אתם משחקים לידי הנצרות, שימו לב זהו גרסת הצנזור, שטענו שהשי"ת כביכול עזב את עם ישראל בעקבות עונותיהם, הגירסה האמיתית היא "אוי לי שהחרבתי את ביתי"

בעקבות כמה שירים ששמעתי בסגנון זה, אני רוצה להעיר לכל המלחינים למינהם, אתם משחקים לידי הנצרות, שימו לב זהו גרסת הצנזור, שטענו שהשי"ת כביכול עזב את עם ישראל בעקבות עונותיהם, הגירסה האמיתית היא "אוי לי שהחרבתי את ביתי"
אתה צודק שאין זה הנוסח המקורי של הגמרא.
אמנם יש לציין כדי ללמד זכות - שרעיון הדברים הוא נכון, כמבואר בהרבה מקומות שהבית נחרב בשל עוונותיהם של ישראל, ולמשל ביומא דף ט: "מקדש שני, שהיו עוסקין בתורה ובמצות וגמילות חסדים, מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם".

אתה צודק שאין זה הנוסח המקורי של הגמרא.
אמנם יש לציין כדי ללמד זכות - שרעיון הדברים הוא נכון, כמבואר בהרבה מקומות שהבית נחרב בשל עוונותיהם של ישראל, ולמשל ביומא דף ט: "מקדש שני, שהיו עוסקין בתורה ובמצות וגמילות חסדים, מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם".
זה לא נכון, אכן ביהמ"ק נחרב בגלל עוונותיהם של ישראל, אבל השי"ת כשהוא מצטער על הגלות, אינו מצטער על הבנים ש"זכה" בהם, משמעות גרסת הצנזור היא שהשי"ת מצטער ואומר "אוי לבנים שבעוונותיהם החרבתי את ביתי " היא כמו שאומר אוי שקיבלתי כאלו בנים שאני צריך בגלליהם להחריב את ביתי,​

ואין זה נכון כלל !!!!!!!!!!!!! השי"ת מעולם לא הצטער שאנו בניו, הוא אוהב אותנו אהבת עולם, ולכן גרסה זו אסור לגרוס אותה.

בדקתי בדק"ס ואכן כותב כדברי הרב פותהא"ש שזה גירסת הצנזור, אמנם בסוף דבריו מציין לעיין בשיטמ"ק ותוס' הרא"ש, והנני מעתיק כאן דברי התוס' הרא"ש ודוק בדבריו שלפי"ז אתי"ש גירסת הצנזור. [כמובן אין בדברים הצדקה להשאיר גירסה שאינה נכונה נחלת שונאי ישראל, רק להצדיק את ישראל ששרים שירים וכו']
ז"ל תוספות הרא"ש: אוי שהחרבתי את ביתי. אית דלא גריס ליה* ולקמן נמי ל"ג אוי לאב, וי"ל וה"פ הרבה יש להתאונן ולהצטער על זאת, א"נ אוי למחריבי ביהמ"ק שגרמו לי.
*נראה דהוק"ל איך שייך לומר לשון אוי על הקב"ה.

והריטב"א שם כתב "ואומר אוי שהחרבתי: כלומר אוי להם לרשעים שבשביל עונותם שרפתי את היכלי והגליתי את בני אפילו כשרין שבהן וכו'"​

משמעות גרסת הצנזור היא שהשי"ת מצטער ואומר "אוי לבנים שבעוונותיהם החרבתי את ביתי " היא כמו שאומר אוי שקיבלתי כאלו בנים שאני צריך בגלליהם להחריב את ביתי
כמדו' שאין פירושו מחוור יפה, אלא שהשי"ת מצטער ואומר אוי להם לבנים שחטאו, ובשלם החרבתי את ביתי.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון
✖ ❓