אזעקה דינה כנחש או כעקרב | בית המדרש – דיונים תורניים| דף 2 אזעקה דינה כנחש או כעקרב | בית המדרש – דיונים תורניים| דף 2
  • עקב המצב המתוח והסכנה המרחפת -היל"ת- על יושבי ציון, נרבה בתפילה ובחיזוק. לקריאת תהילים משותפת ומידע מתעדכן מבית גדו"י - לחצו כאן
א. דברי הצל"ח לא הובאו בפוסקים, ולא על פיהם נעשה מעשה.
ב. איני מבין מה כבודו שח, גם אם נחש כרוך על עקיבו הוא פחות מסוכן מנחש רגיל, וודאי שהסכנה גדולה יותר מאשר שעת האזעקה, כך שגם לדעת ה"דברי יציב" אין נגיעה בנידון דנן.​
ולגופם של דברים אין לקושייתו הכרח כ"כ ששם מדובר כשרצים אחריו, ובזה גם נחש מסוכן, או כשאינם עליו כלל, אלא רואה אותם, שבזה בשניהם לא התירו לחלל שבת.

וראה בשו"ע "ונחש נמי אם ראה שהוא כעוס ומוכן להזיק פוסק" ולכאו' י"ל דהיינו גוונא דרצים אחריו.
נאמר במשנה, כי אפילו אם נחש כרוך על עקבו של המתפלל, אין לו להפסיק את תפילתו. ודווקא בנחש אין להפסיק, אבל בעקרב יפסיק.
ומבאר רש"י (ד"ה אבל), שהעקרב מסוכן יותר מהנחש.

א"כ יש לדון מה הגדר של אזעקה, כנחש שאין להפסיק בגינו, או כעקרב שיש להפסיק בגינו לצורך התגוננות?

כיצד ניתן להגדיר? יש פה מומחה לעקרבים? צריך?
עיקר דבריי שאין לנו [לי עכ''פ] כלים למדוד את מידת הסכנה בנחש או עקרב כדי להשוותם לטיל.
מי שמשווה בין הדברים זה סברא עצמית שלו שיכול להיות שהוא צודק ויכול שלא צודק
ולא ראיתי מי שהביא כאן דברים ברורים ללמוד מנחשים ועקרבים כאלו או אחרים.

אבל מה שכן יצא מאשכול זה שהביאו את דברי המשנ"ב שמדבר על תפילת שמונה עשרה - שניתן לילך ולא הוי הפסק כשיש צורך וא"כ יוכל לילך בשמו"ע בפשטות
קשה לומר שנחשב "שלא לצורך" שייאסר.

התגובה שלי שם היא לאוהב ספר
שאמר שמסתבר שטיל לא הוי סכנה
ועל זה כתבתי לו לא הבנתי
כי לי נראה מסברא [ואכן לא הבאתי שום ראיה לדבריי] שטיל זה סכנה כספק נחש ארסי
ולא באתי לקבוע מסמרות אלא להבין דברי אוהב ספר
ואולי הייתי צריך להדגיש שאני רק שואל להבין את דבריו ולא מחווה דעה
כי כמו שכתבתי אין לי את הכלים למדוד
עיקר דבריי שאין לנו [לי עכ''פ] כלים למדוד את מידת הסכנה בנחש או עקרב כדי להשוותם לטיל.
מי שמשווה בין הדברים זה סברא עצמית שלו שיכול להיות שהוא צודק ויכול שלא צודק

הודעות מומלצות

במדרש בשעה שאמר הקב"ה אָנֹכִי...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון