@ישעיהו מנחלת דן זה פעם ראשונה שאני זוכה לראות את האשכול ואין מה לומר חוץ מ'לא כל אדם זוכה'
חשוב על זה ככה בימים עברו היו רוב ישראל עמי הארצות לא בשיטה אלא במציאות ה' לא יצר את כולם אם מנת משכל גבוהה בהכרח ולא בסביבה תומכת בדווקא
ואם כן מה נשתנה הדור הזה שכל אחד ללא יוצא מן הכלל מוכרח לנהוג בדרך תורתו אומנותו שמבואר ברא"ש שזה מי שלא יוצא לטייל בשווקים בזמנו הפנוי
מדוע אין חלק ניכר מהציבור בכלל כיון שקרא אדם ק"ש שחרית וערבית קיים לא ימוש
מדוע העולם עומד על קדושא דסידרא ואיה שמיה רבא דבתר אגדתא אם לא בשביל עמי הארצות שהבינו את דברי תורה אלו בדווקא
מדוע לא ניתנה תורה אלא לאוכלי המן
ויודע אני מה תענה לי על זה שהרי הפליגו חז"ל מאוד מאוד בעונש המתבטל מתורה ואמרו עובר בעשה ולא תעשה וסופו יורש גהינם וכו' וכו'
אבל דבר אחד צריך אתה לידע שאין כל אזהרות אלו אלא להמריץ האדם ללמוד לפי שבוודאי נאה ויאה לכל להיות בה' מבטחם ולהיות כאנשי לוי ואם תאמר אי אפשר לו לעולם בלא חרישה ע"ז אמר ירמיהו הדור ראו דבר ה' אבותיכם וכו'
אבל כבר מבואר בכמה מקומות בראשונים שאין דברים אלו כפשטם ואין שורת הדין כך לכל אדם באשר הוא שם.
אם כן ילדות היית בך שהעזת פניך בגדולים ממך שלא ביטלו הדבר הזה ועיננו הרואות שת"ח רציניים ואף בחורים חמד יושבים ולומדים בהתמדה עצומה לא כבזמן כדי שבזמן זה יהיה אחרת דהיינו אילו לא היו לומדים פחות בבין הזמנים אזי כך היו לומדים בזמן.
ועת לעשות לה' הפרו תורתך.