בענין בעלות על זמן | בית המדרש| דף 3 | פורום אוצר התורה בענין בעלות על זמן | בית המדרש| דף 3 | פורום אוצר התורה
אפשר הסבר?

מה הקשר בין זמן לקנין? איפה החיבור בין מהות הזמן לקנין?
בפשוטו הזמן הוא היכי תימצי להשתמש בחפץ
ז"א שאני משתמש בחפץ מס' שימושים הוא קשור לזמן דבלא הזמן לא היה חלוקת שימושים
תאורטית אפשר לומר במקום מזמן פלוני עד זמן פלוני משמוש מס' 45
שאני מתיחס לחפץ ביחס של זמן הינו היכולת להשתמש בחפץ או השימושים שמעמיד לי באותו זמן
וא"כ כשעושה קנין לזמן פי' שקונה את השימושים האלו הינו בגוף החפץ קונה את הסיבה לשימושים אלו שיהו בזמן [שזה כל מהות הבעלות על גוף החפץ]
וכמו"כ שמקנה מעכשיו ולאחר ל' הכוונה היא שמעביר לבעלות את גוף החפץ לענין השימושים שמעמיד לאחר ל' [לאחר ל' הוא ענין אחר כבר על מעש"ק בעצמו]

שמעתי פעם בשם ר' אביעזר שאמר שלחפץ יש שלושה מימדים
אורך
רוחב
זמן
זכור לי כדבר הזה מהגרש"ש.

יעוי' קובץ שיעורים ביצה (או' לד)
ב' מיני חלויות
החלים מתחילה לעולם, והמתחדשים כל רגע מכח מעשה הראשון
הקונה חפץ קונהו לעולם לא מצד שקנה זמן פלוני ופלוני אלא שהועיל הקנין להכניסו לרשותו
בדומה ממש למכניס חפץ לחצירו שאין נכון לומר שעומד שם כל שעה מכח מעשה הראשון
שאינו אלא ה"ת להמשך מציאותו שם (וכמו שכבר כתבתי במקו"א)

אדם הקונה חפץ מכניסו לרשותו למען יעמוד שם ימים רבים
כל זה כלול בזכות הראשונית של בעלותו
לא מכח מעשה הקנין אלא מכח הקנין גופא

מכאן ואילך הוא יכול למכור החפץ לזמנים
אם באופן של קנין לזמן או קנין לאחר זמן
יותר קשור לדיון אם זמן הוא מציאות או משהו מופשט בהנחה שהזמן הוא מציאות אזי מתחיל כל הדיון.
במשך חכמה כתב
שהזמן הוא הגשם הדק שבעולם המציאות

לשאלת פוהא"ש
ע"ד החידוד [באם נסכים עם השאלה] ניתן לתרץ שמה שיש את החפץ בעתיד הוא תולדה של קיומו בהווה, וא"כ הוא של הבעלים כמו פרה שילדה [וכשמוכרו עד זמן מסויים הוא כמוכר פרה חוץ מחלק מולדותיה]

לשאלת פוהא"ש
ע"ד החידוד [באם נסכים עם השאלה] ניתן לתרץ שמה שיש את החפץ בעתיד הוא תולדה של קיומו בהווה, וא"כ הוא של הבעלים כמו פרה שילדה [וכשמוכרו עד זמן מסויים הוא כמוכר פרה חוץ מחלק מולדותיה]
כוונתך בעצם (וגם אם לא אפשר לבאר בכוונתך....) שזה כדין ארעאי אשבח שהחפץ של היום הביא לי ממון מחר ולכאו' זה יכול להיות, אך קשה מה שייך למכור את זה היום, כענין אחריך.

הודעות מומלצות

איך בדיוק ניתן להרבות בשמחה למרות הקשיים?
על...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון