• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
הוא אשר אמרתי, שאין כאן בעיה של זילזול, יש כאן כעס, הזילזול זה ביטוי של הכעס ולא משהו נוסף, כשהכעס מבורר, אין צורך בזילזול.
יש בזה משהו נכון.
אני אומר את אשר הרגשתי במציאות, תאמר לי אם לזה כיוונת.
אם באמת האדם - במקרה הזה אני למשל - מפנים שאכן החוסר צדק הזה הוא באמת חוסר צדק.
הכעס עליו באמת מוצדק, הוא באמת לא ראוי להערכה, ואני מתרגל לעובדה. הזאת. אז באמת אני כבר לא חש צורך לזלזל, כאי' שהזלזול הזה הוא נועד בפנים רק כדי לתת משען וחוזק לתחושה הזאת ולמבט האמיתי שלי, שהוא אינו ראוי להערכה אותה הוא מקבל, וכאשר המבט הזה מתייצב, אזי הכל נרגע, ואני כבר לא מסתכל עליו כראוי להערכה, וכך אני גם תופס את המציאות, וממילא אין בי דחף לזלזל כדי להוכיח - לעצמי - את המציאות הזו.
האם לזה כיוונת גם אתה? האם זה נכלל בדבריך?

הזילזול הוא ביטוי של הקול בתוכי שלא מאפשר לו לקבל את היחס והכבוד שהוא מקבל, [בהנחה ולא מתערבב פה קנאה וחוש צדק ועוד], כשאני מבין את זה שאני לא מזלזל אלא כועס, או מתוסכל, אז א. אין זילזול בו, אלא בירור שלי עם עצמי על מה אני כועס וכו', ב. גם המבט עליו נכנס לפורפורציה העוצמה של הזילזול בו תהיה נמוכה ככל שאני לא מעורב רגשית באופן אישי בסיפור הזה.
ויש מקום להיות מדוייק יותר ולהבין שאין מושג כזה לזלזל בבן אדם באופן גורף, אני יכול להעביר ביקורת, אני יכול להסתכל עליו כמו שהוא באמת, אבל למחוק אותו לגמרי זה לא קיים.
מקווה שהבנתי נכון.

אשמח גם לעוד עצות והבנות, בדומה לסוג עצות שסימנתי שיותר מתאי

מבט סלחני על עצמנו יכול להיות גם אם אנחנו ביקורתיים לעצמנו, אבל עדיין סלחניים, זה לא סתירה חזיתית לענ''ד
בכל אופן אני לא רואה הצלחה בזמנים שאני ביקורתי כלפי עצמי, אני עדיין מזלזל בשני
ובמיוחד שבדרך כלל אני 'מרגיש' הבדל עצום בין החסרונות המלומדים שלי, לבין החסרונות של השני,
אני גם מדבר למשל על ידיד או אדם נקץ/ טרדן / עלוקה / מבולגן / רדוד / טיפש / אחד שאינו חכם וחושב שהוא כזה וכו'
(על זה אמר הקוצקער ויחכם שלמה מכל אדם פי' רש"י אפי' מן השוטים - הקושי היותר גדול זה ששוטה יכיר בחכמת החכם...)
כאלו דברים גורמים אצלי לזלזול עמוק, והעצה הזאת לא רואה בה מספיק פתרון בשבילי
אם נחשוב על זה
לעיתים קרובות רבות ממעלותינו אינם פרי עמלינו, אלא מתנת שמיים.
זה כמובן ברור בתחום החכמה, אבל גם היותו של אדם בעל טאקט (לאפוקי קץ/ טרדן / עלוקה) זה שילוב של הבנה מולדת, עם חינוך.
וגם החינוך הוא מתנת שמיים, לא בחרנו את הורינו בעצמינו.
וגם היותו של אדם מבולגן זה דבר ששיש לו בסיס רחב בטבעו המולד של האדם.

ולפעמים לחשוב איך אנחנו היינו נראים בנתוני החיים של השני, מועיל לכבד את אלו שלא זכו למתנות שקיבלנו.

ואני יוסיף על המילים האלו, פעמים יש ואני בהחלט מבקר את המידות הפחות טובות שלו, שניבטות בצורה גלויה, או את הגאווה המזוקקת שיוצאת לעין כל,
והרבה פעמים זה יכול להיות על אנשים שהמעמד שלהם לפחות ביחס אלי רב, ראש ישיבה וכו' או מהמעגל הקרוב או אנשים שאין להם יחס איתי אבל יש להם תפקיד אמיתי שגורם לי צייפיה מהם להתנהג בהתאם לאמות מידה מתאימות, של מידות חכמה וכו'
כלומר אני מזלזל בהם כי אני מצפה מהם! כי זה ראוי ונדרש מהם להיות בעיניי אל כהפחותים שבעם, שמהם אני לא מצפה ולכן אני גם לא מזלזל!!
האם אתם מכירים את התופעה הזאת?
העולה לגדולה נמחלים עוונותיו
ואפשר שזה משום שנעשה מעין אדם חדש, וממילא נסיונותיו חדשים.
אף אדם אינו יודע מה היה קורה לענווה שלו אם היה מחזיק לאורך זמן בעמדת כח כשכולם סביבו מחניפים לו.
אפי' יואש מלך יהודה כשפימפמו לו באוזן - הוא השתכנע

כשאני מבין את זה שאני לא מזלזל אלא כועס, או מתוסכל, אז א. אין זילזול בו, אלא בירור שלי עם עצמי על מה אני כועס וכו', ב. גם המבט עליו נכנס לפורפורציה העוצמה של הזילזול בו תהיה נמוכה ככל שאני לא מעורב רגשית באופן אישי בסיפור
ממש נכון!!
ככל שהבירור עם עצמי על כמות הכבוד שבאמת מגיעה לו - מתבררת, כמות הזלזול שאני חש בתוכי נרגעת, כאי' שתחושת הזלזול היתה נצרכת בשביל התהליך... משהו כמו לתת תחושה שאני לא חייב לכבד אותו, ועובדה שאני באמת מזלזל בו בתוכי, עד שהערפל מתבהר, ואני מפנים את רמת הכבוד הראויה לו באמת.
יש לציין שלרוב אחרי שזה קורה אני מכבד אפי' יותר טוב, כי אני נותן לעצמי לכבד אותו על מה שבאמת יש לו, כי מה שאין לו לא מערבב אותי,
אחרי שזה קורה ואני מבין שלא מגיע לו כבוד ברום המעלה אני מכבד אותו בתוכי כאדם מהשורה או אפי' יותר אם הוא אכן כזה.
עוד מילה על הסיבה שהרגשות רוצים בהירות בנושא, וכאי מה אכפת לך ...
יש ברגש איזה שהוא ענין או של חוש צדק או של אמת כזאת, שאני לא מוענין לתת לשני יותר ממה שמגיע לו, במיוחד אם זה לא מרצוני הטוב, אלא סוג של דרישה של המציאות, כמו למשל אם יש לו מעמד מורגש - מצידו - שזה כביכול הוא אומר לי אני דורש ממך את הכבוד הזה, וזה יוצר התנגדות פנימית שגורמת לתהליך הזלזול הזה, תהליך הזלזול הזה הוא חלק מההתנגדות, - תופעה מוכרת אצל נוער נושר מול הרבנים שלהם.

יש ברגש איזה שהוא ענין או של חוש צדק או של אמת כזאת, שאני לא מוענין לתת לשני יותר ממה שמגיע לו, במיוחד אם זה לא מרצוני הטוב, אלא סוג של דרישה של המציאות, כמו למשל אם יש לו מעמד מורגש - מצידו - שזה כביכול הוא אומר לי אני דורש ממך את הכבוד הזה, וזה יוצר התנגדות פנימית שגורמת לתהליך הזלזול הזה, תהליך הזלזול הזה הוא חלק מההתנגדות, - תופעה מוכרת אצל נוער נושר מול הרבנים שלהם.
ועומק ההתנגדות, כי כשאני מכבד אותו מעבר למה שמגיע לו, ו מ ב ט ל את דעתי והרגשתי בעניין, אני באיזשהו מקום ממקם אותו מעליי, וממילא אני מרגיש מושפל. ויש בזה גרעין אמת, וזה יסוד גדול ובל"נ אאריך כשיהיה לי זמן

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון