• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.
בלת"ק, במקרה ראיתי היום בספ' ילדי הזמן מהגר"ה זקס זצ"ל
מתוך מעשה שסיפר שאירע בבחרותו עם חברו ש"מפורסם של שקר" א' שהיה חשוב בעיניו ידיעות נזף בהם שאינם יודעים שו"ע על בוריו,
והשיב לו החבר שזו גמרא מפורשת (גיטין ו) "א"ל אביי אטו כל דלא ידע הא דר' יצחק לאו גברא רבה הוא בשלמא מילתא דתליא בסברא לחיי הא גמרא היא וגמרא לא שמיע ליה" וקמ"ל שהעיקר בלהיות גברא רבה הוא סברא ולא ידע!

נדמה לי שהבחורים שבאמת יודעים ש"ס לא יגיבו כאן...
אמנם אני מכיר חבר שיודע (ידע כבר בישיב"ק) ויש לי הסתפקות על עוד 2 מהישיבה שלי היום
ודאי שיש כאלה והכל תלוי ברמה של הישיבה ובלחץ החברתי
תלוי במה????????
כי קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשותו !!!
לא מעבר לים!
ולא בישיבה פלונית!
ולא בשום מללת לחץ חברתי רל כזה או אחר

ר' חיים מולאז'ין בספרו נפש החיים (שער ד' פרק ג') כתב בשם הרא"ש דהאי דאמרינן בגמ' בנדרים "עשה דברים לשם פעלן ודבר בהן לשמן". "עשה דברים לשם פעלן. לשמו של הקב"ה שפעל הכל למענהו. ודבר בהן לשמן. כל דבורך ומשאך בד"ת יהיה לשם התורה כגון "לידע ולהבין ולהוסיף לקח ופלפול" ולא לקנטר ולהתגאות עכ"ל ומדבריו נמצאינו למדים שהעיקר הינו על הפילפול וזוהי תורה לשמה ולא בשביל לדעת שס וכו' שאז זה לקנטר ולהתגאות שהרי זה אינו יודע לפלפל כלל בדברים הללו וממילא לא הוי תורה לשמה. ולכן ודאי דכל בר אוריין צריך לדעת שס על בוריו אך קודם לכן צריך לדעת דף על בוריו. דבר ידוע הוא זה שמרן גאון ישראל הגר"ד לנדו שליט"א לא עושה סיום בערב פסח מחמת הסיבה שאינו גומר מסכת משום שלומד בדרכי העיון והפילפול וזהוי העיקר בימים אלו ולפי"ז ודאי דהאי דאמרינן בגמ' סיני ועוקר הרים סיני עדיף היינו סיני באופן כזה שיודע לפלפל בד בבד וכל מטרת הסיני היא בשביל לידע ולהבין ולהוסיף לקח ופילפול שאז יכול הרבה אך בדורות אלו ודאי דעיקר הוא לידע ולהבין ולהוסיף לקח ופילפול.

נערך לאחרונה:
בדורות קודמים מקובל שהיה מגיע איזה גביר לישיבה ולוקח את החתן העילוי של הישיבה, בחור שהיה יגע בתורה יודע ש"ס על בוריו,
לאחרונה עלה שאלה זו בליבי, האם, האם שייך מציאות כזו בדורינו? התבוננתי סביבי וראיתי יחידים בודדים ממש בחורים של עיסוקם בהוויות אביי ורבא
ששקועים בלימוד ועתידים להיות מגדולי הדור הבא,
האם זה ככה בכל עולם הישיבות???
אולי היום זה לא ככה בגלל ש'כאשר יעונה כן נרבה וכן יפרוץ' ובדורות הקודמים היה הרבה צרות גזרות ת"ח ות"ט וכו'.
ובכלל היום יש דברים אחרים שלצערינו יותר מושכים (כמו לשבת על מסך, נייעס) בחורי ישיבה, מאשר בדורות הקודמים שכל מעיינם היה נתון רק בתוה"ק.
וצריך לעמוד על המשמר

אולי היום זה לא ככה בגלל ש'כאשר יעונה כן נרבה וכן יפרוץ' ובדורות הקודמים היה הרבה צרות גזרות ת"ח ות"ט וכו'.
ובכלל היום יש דברים אחרים שלצערינו יותר מושכים (כמו לשבת על מסך, נייעס) בחורי ישיבה, מאשר בדורות הקודמים שכל מעיינם היה נתון רק בתוה"ק.
וצריך לעמוד על המשמר
ברור שעמל התורה היה תמיד רק הנתונים הספציפיים השתנו

מעשה שהיה:
'גביר' אחד מכובד בא לישיבה לקחת לבתו חתן שסיים ש"ס.
הראה לו הראש ישיבה על בחור צעיר כבן 14,
התלהב, חטף את הבחור וכעבור זמן לא רב חגגו אירוסין.
בסוף התברר שהחתן דנן כבר בשנתו הט"ו,
ביטל הגביר את השידוך.
כי אין זה גדלות לסיים ש"ס עד גיל 15.
ה'קונץ' הוא מי שמסיים בגיל 14.

ובעיון אף פעם לא יכולים להגיע לשלימות
כשאמרו חז"ל לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא
הורונו במשפט זה עד היכן החיוב והצורך ומה נקרא סיום סוגיה
וללא זה אין מקום לספרי מסקנות(כגון ספרי הלכה) לאחר חתימת השס

בדורות קודמים מקובל שהיה מגיע איזה גביר לישיבה ולוקח את החתן העילוי של הישיבה, בחור שהיה יגע בתורה יודע ש"ס על בוריו,
לאחרונה עלה שאלה זו בליבי, האם, האם שייך מציאות כזו בדורינו? התבוננתי סביבי וראיתי יחידים בודדים ממש בחורים של עיסוקם בהוויות אביי ורבא
ששקועים בלימוד ועתידים להיות מגדולי הדור הבא,
האם זה ככה בכל עולם הישיבות???
יתכן שכמות הבחורים ששולטים בש"ס לא התמעטה, אלא הסובבים אותם התרבו.
ב"ה עולם הישיבות פרץ כל סטטיסטיקה, והרבה חצבי חיוורי דמליין קיטמא מתאכסנים בו.
ולכן הזכרנים בולטים פחות לעומת הלמדנים והעסקנים.
לגוף העניין, בשיעור שלי (שמנה 60 בחורים) היה בחור ששלט חלק בש"ס בבלי.

בשיעור של אחיין שלי (בישי"ק) יש שני בחורים אחד ששולט בכל השס כבר מתחילת ש"א ובעל כישרון וזיכרון גדול אך אחיין שלי הוא בחור בעל כישרון יוצא דופן למדן משהו נדיר בעל יכולת לחדש דברים נוראים כמו ממש אחד מהאחרונים בגיל צעיר של 14-15 "(וראיתי חיבורים תורנים שלו בקנה מידה מרשים בשס קושיות מרחבי השס גם הוא בעל שליטה לא קטנה אבל לא כמוהו) הוא הוציא קונטרס כבר וכו'.
וב"ה שהם בשיעורים המקבילים כך שלא נגע זה בזה וזה מקבל הערכתו מהרמי"ם האלו וזה מהרמי"ם האלו.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון