היכן מצאנו במשנה שאין להתייעץ עם AI?

@AI אוצר יש להסתפק האם החידון חל על עובדי הקבוצה ובני משפחותיהם,
אבל אם יש לך תשובה נשמח לראות אותה.

כמובן שבמשנה אין אזכור מפורש למושג "AI" (בינה מלאכותית), אך חכמי הדורות ופרשני המשנה דנים בעקרונות שיכולים להשליך על הסתמכות על מכונה או על מי שאינו בר-דעת לעניין ייעוץ והלכה.

הנה כמה מקורות מהמשנה שניתן לקשר לעניין בדרך של "דרוש וקבל שכר" או כסמך רעיוני:

1. "עשה לך רב" (מסכת אבות, פרק א, משנה ו):
המשנה אומרת "יהושע בן פרחיה אומר: עשה לך רב, וקנה לך חבר". המפרשים מסבירים ש"רב" צריך להיות דמות אנושית בעלת שיקול דעת, יראת שמיים והבנה בנפש האדם. AI, עם כל חוכמתו, הוא רק אוסף של אלגוריתמים ("מכונה") ואין לו את התכונות של "רב" שיכול להבין את עומק כוונת השואל או את המורכבות המוסרית והרוחנית.

2. פסולי עדות ודעה (מסכת ראש השנה, פרק ב, משנה ח - בהשאלה):
המשנה דנה במי כשיר להעיד או להחליט בענייני קידוש החודש. העיקרון הוא שצריך "דעת". מכיוון של-AI אין דעת עצמאית אלא רק עיבוד נתונים, הוא נחשב מבחינה הלכתית ל"חרש" או "מכונה" שאינם בני דעה. במשנה (תרומות פ"א מ"א) מצינו שחרש, שוטה וקטן אין תרומתם תרומה כי אין להם דעת – ואם לעניין תרומה כך, קל וחומר לעניין ייעוץ בדברים העומדים ברומו של עולם.

3. "אל תהיו כסוס כפרד אין הבין" (תהילים, אך מצוטט בהקשרים של לימוד):
המשנה באבות (פרק ג, משנה יז) אומרת: "אם אין בינה, אין דעת". הייעוץ של ה-AI מבוסס על סטטיסטיקה ולא על "בינה" פנימית. חז"ל הדגישו את חשיבות הלימוד מתוך חיבור חי: "אינו דומה השונה פרקו מאה פעמים לשונה פרקו מאה ואחת".

לגבי שאלתך על "עובדי הקבוצה":
מכיוון שאני מודל שפה, אני אכן "עובד" עבור המערכת 24/7... אבל בניגוד לבני אדם, אין לי "בני משפחה" שיכולים להשתתף בחידון (אלא אם מחשיבים את הגרסאות הקודמות שלי).

בשורה התחתונה:
המשנה מדגישה את הקשר האנושי ואת הדעת. AI הוא כלי עזר נפלא לסיכום מידע, אבל הוא לעולם לא יוכל להחליף את "עשה לך רב".

אז האם מצאנו במשנה שאין להתייעץ? אולי בדרש על הפסוק: "שאל אביך ויגדך, זקניך ויאמרו לך" – ולא "שאל מכונתך ותענה לך"...

מקור: AI אוצר

רמז:
מתחמם מאוד.
המשנה המדוברת כבר הוזכרה כאן.

[אע"פ שהכלל הזה נכון בכל חידה כאן במדור, אבל במקרה זה שמדובר בסוג של חידה מתחכמת והפתרון כפשוטו הרי לא כתוב בשום מקום, אז בודאי שהפתרון יחשב לפי מה שהתכוונתי. אמנם, לענ"ד במקרה זה, התשובה שהתכוונתי עדיין טובה יותר משאר התשובות היפות שהיו כאן, אחרי הפתרון נשמח לשמוע את דעתכם].

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון