פנחס ע

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
תודות
9,090
נקודות
513
בפרשתן רש"י דברים ג "ונפן ונעל - כל צד צפון הוא עלייה:" והמפרשים נתקשו האם כוונתו כיוון שהדרך צפונה הייתה בעליה, או כיון שהוא לכיוון ארץ ישראל לכן קרוי עליה ונלאו למצוא תשובה. (ראה למשל בס' באר בשדה המופיע במהדורות י"א מפרש"י לתלמיד ר"ד פארדו בעל תהלה לדוד. שכ' בזה"ל "לא ידעתי פירושו אם צד צפון הוא עלייה משום שהוא גבוה יותר מצד דרום או משום שבהליכתם לצד צפון היו מתקרבים לא"י שהיא גבוהה. והמפרשים לא פירשו)

והגם שבמציאות בתוך ארצנו הרי שהנגב בחלקו נמצא במקום הנמוך מפני הים כגון באיזור ים המלח, אך רחוק מן המציאות לומר שכך זה בכל צד דרום, ולמשל כל איזור הבקעה נמוך מהרבה מאוד אזורים הרריים בדרום. ולמעשה בדקדוק לשונו כתב רש"י ש"כל צד צפון הוא עליה", ולאו דוקא זה העולה לכיוון הארץ.

אולם, עפ"י המציאות הידועה בימינו על כך שהכדור הארצי נסוב על צירו וקוטבו העליון הוא הצפוני אין כל תימה, ונראה מכאן שאף רש"י ידע דברים אלו (אולי @יואל שילה יידע להחכים אותנו כאן). [אם כי שבאמת לא ברור לי מדוע החליטו להתייחס לזה כך ולא להיפך בדיוק]

עוד דבר הקשור מעט לנושא זה, אף הוא מפרשת שבוע.

רש"י מביא ראיה שארץ ישראל גבוה מכל הארצות מהפסוק דברים א, כה ו"ַיִּקְח֤וּ בְיָדָם֙ מִפְּרִ֣י הָאָ֔רֶץ וַיּוֹרִ֖דוּ אֵלֵ֑ינוּ " ופירש"י "ויורדו אלינו - מגיד שארץ ישראל גבוהה מכל הארצות" ולכאורה תמוה מנין לנו מפסוק זה שגבוה ארץ ישראל מכל הארצות, אכן מוכח שגבוהה מהמקום בו היו באותו זמן אך מנ"ל שמכל הארצות?

ושמא י"ל שרש"י ידע שרתמה שבמדבר פארן הינה מקום גבוה [ולא נמוך] אם כי שייתכן ואינה המקום הגבוה בעולם, אך זאת ידע שהיא גבוהה מארץ ישראל. ואם על זה נאמר בפסוק "ויורידו אלינו" הרי שגובהה של ארץ ישראל אינו במובן הפיזי, וממילא מוכרח שאין טעם לחלק בין רתמה לשאר מקומות והמשפט הנכון הוא "ארץ ישראל גבוה מכל הארצות".

אולם, עפ"י המציאות הידועה בימינו על כך שהכדור הארצי נסוב על צירו וקוטבו העליון הוא הצפוני אין כל תימה, ונראה מכאן שאף רש"י ידע דברים אלו (אולי @יואל שילה יידע להחכים אותנו כאן). [אם כי שבאמת לא ברור לי מדוע החליטו להתייחס לזה כך ולא להיפך בדיוק]
מדוע לומר שהצד הצפוני הוא העליון כי שם הציר סובב?
אנו מורגלים במפות שבהן הצפון למעלה - כי כך נוח לתאר את הכדור שמשורטים עליו קוי האורך המתכנסים לצפון לנקודה אחת
אבל בעולם של פעם המזרח היה למעלה
וכך הוא לכאורה ב'חווית המשתמש' שבה האופק שטוח לפניו, והשמש עולה מלפניו במזרח
והצפון הוא נקודה לא משמעותית במהלך המסלול השמשי ב'חווית המשתמש'

מדוע לומר שהצד הצפוני הוא העליון כי שם הציר סובב?
אנו מורגלים במפות שבהן הצפון למעלה - כי כך נוח לתאר את הכדור שמשורטים עליו קוי האורך המתכנסים לצפון לנקודה אחת
אבל בעולם של פעם המזרח היה למעלה
וכך הוא לכאורה ב'חווית המשתמש' שבה האופק שטוח לפניו, והשמש עולה מלפניו במזרח
והצפון הוא נקודה לא משמעותית במהלך המסלול השמשי ב'חווית המשתמש'
אכן אני גם לא כל כך מבין את זה, וכפי שכתבתי
אם כי שבאמת לא ברור לי מדוע החליטו להתייחס לזה כך ולא להיפך בדיוק]
ואפרופו קוי האורך, ייתכן וזו הסיבה להתייחס לזה כלמעלה. וגם הענין של הקווים, אני לא כל כך בקיא אבל מה שהרמבם לגבי גבולות הארץ וכו' שמחשבים את קו הערבה מתחת וכו' זה מידע קדום שהיה גם כן?
ואני יודע שבעולם של פעם לא האמינו שהוא עגול, אבל שמא כיוון שבחז"ל מוכח בכ"מ שידעו, אולי לזה ירמזון מילי רש"י. (בהנחה שלא נוסף מאוחר יותר לתוך רש"י, שגם זה דברים שקרו בפירש"י עה"ת)

אכן אני גם לא כל כך מבין את זה, וכפי שכתבתי

ואפרופו קוי האורך, ייתכן וזו הסיבה להתייחס לזה כלמעלה. וגם הענין של הקווים, אני לא כל כך בקיא אבל מה שהרמבם לגבי גבולות הארץ וכו' שמחשבים את קו הערבה מתחת וכו' זה מידע קדום שהיה גם כן?
ואני יודע שבעולם של פעם לא האמינו שהוא עגול, אבל שמא כיוון שבחז"ל מוכח בכ"מ שידעו, אולי לזה ירמזון מילי רש"י. (בהנחה שלא נוסף מאוחר יותר לתוך רש"י, שגם זה דברים שקרו בפירש"י עה"ת)
הרמב"ם בודאי ידע שהעולם עגול
מרש"י נראה שלא ידע
מ"ש הרמב"ם לגבי קווי האורך, כוונתו שהנוסחאות שהוא כתב לחשבונות קידוש החודש מתאימות לקווי הרוחב הסמוכים לירושלים, שזה מקסימום הריחוק שהעדים עשויים להגיע משם להעיד על הלבנה החדשה
זו כוונתו
ומה שכתבת על גבולות הארץ לחישוב קו הערבה וכו' - הוא שגיאה גמורה של אדם גדול, כי אין שום קשר בין קו הרוחב שלשים שהרמב"ם מציין ובין גבול ארץ ישראל!
המעלה השלשים שהוא כתב היא תחילת המעלה השלשים, כלומר בערך בנואיבה שבאמצע מפרץ אילת, ולא סוף המעלה השלשים שבדרום הערבה, המרוחק רק שתי מעלות מירושלים
וכפי שכתבתי לעיל, הרמב"ם בקדה"ח לא התכוון לקבוע היכן הגבול ההלכתי של א"י, אלא עד היכן הנוסחאות שהוא כתב - הן מדוייקות.

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון