לאחר למעלה ממאה שנים של שהייה בגלות במוסקבה, נחשף לאחרונה אוצר של ממש המעניק הצצה נדירה אל עולמו הפנימי של הרבי הרש"ב. בלב ספריית ליובאוויטש במוסקבה, בין אלפי ספרים שנותרו ארוזים, התגלה עותק כיס אישי של הספר 'כף החיים', חיבורו ההלכתי של הפוסק הספרדי הנודע רבי חיים פאלאג'י. על גליונותיו של הספר נתגלו עשרות הערות בכתב יד קודשו של הרבי הרש"ב, המגלות טפח מהנהגותיו, דרך לימודו וסדר יומו.

הספר שבו נכתבו ההערות חובר על ידי רבי חיים פאלאג'י, שנולד באיזמיר בשנת ה'תקמ"ז וכיהן בה כרב הראשי. רבי חיים היה דמות מופת בהנהגה הרבנית של תקופתו, והחזיק בסמכות אזרחית ומשפטית רחבה מטעם השלטון העות'מאני. הוא נחשב למעיין בלתי נדלה של תורה, כאשר לאורך שמונים שנות חייו חיבר קרוב לשמונים ספרים, ביניהם 'לב חיים', 'מועד קול חי' ו'רוח חיים'. מעבר לגדלותו בתורה, נודע רבי חיים באהבת ישראל יוצאת דופן: הוא חקק תקנות לרווחת העניים, נתן צדקה ביד רחבה ללא בחינת המבקש, והיה מפורסם במסירותו להצלת יהודים בעת צרה, כפי שפעל לשחרור אסירים בתקופת עלילת הדם בדמשק.

ספרו 'כף החיים' נחשב ליצירה מיוחדת בנוף ההלכתי של התקופה. ייחודו טמון ביכולתו של רבי חיים לאסוף דעות הלכתיות ממקורות מגוונים, תוך שזירה של הנגלה עם הנסתר. הוא שילב דרך קבע את פסקי האריז"ל, השל"ה וכוונות הרש"ש לצד ספרות ההלכה הסטנדרטית – גישה שהייתה נדירה באותה עת וסביר להניח שקסמה במיוחד לרבי הרש"ב, שחיפש תמיד את החיבור שבין הדיוק ההלכתי למעמקי תורת החסידות והקבלה.

נראה כי הרבי הרש"ב נשא עמו את עותק הכיס הקטן הזה בנסיעותיו הרבות, וברגעים של התבודדות מחוץ לספרייתו בליובאוויטש, היה מעיין בו ומעלה על הכתב את הערותיו. ההגהות הללו, שנכתבו בכתב יד קדשו, מקיפות יריעה רחבה של נושאים: החל מפרטים מדויקים בהלכות ציצית, תפילין, ברכות השחר ואופן התפילה, ועד לעצות מעשיות לשמירת קדושת המחשבה והעיניים. הרבי מביא בהערותיו הדרכות לחיים של עבודת ה' מסודרת – החל מהכרה עמוקה בכך ש'לפני מי אתה עומד', דרך מוסר השכל בבין אדם לחברו והימנעות מוחלטת מחשד, ועד לכוונות פנימיות בתפילה.

ההגהות הללו מהוות צוהר מרהיב לדמותו של הרבי, המעיד על צדיק שכל תנועה ומחווה גופנית שלו היו מכוונים ומסודרים על פי ה'שולחן ערוך', עוד מצעירותו. הן מלמדות על השאיפה המתמדת שלו ליצוק חיות של קדושה בכל פרט ופרט, ועל החיבור הטבעי בין הדיוק ההלכתי לבין נשמת החסידות. העובדה שהערות אלו נחשפו לאחר תקופה כה ארוכה מאפשרת כיום לכל מבקש דרך להתבונן בכתב ידו הקדוש של הרבי, וללמוד על העדינות, הקפדנות וההתמדה שהושקעו בכל צעד בדרך לעבודת השם אמיתית.

קבצים מצורפים

• תורת שלום.jpg
    תורת שלום.jpg
    13.3 KB · צפיות: 3
1783840460788.png
בשורה לעולם התורה!
יצא לאור הספר "שות במעגלי צדק" (ב כרכים) על ידי הגאון הרב אברהם צבי גאופטמן, ראש כולל דיינות בישיבת מרכז הרב ודיין בבית הדין הרבני בבאר שבע.
בספר מובאים פסיקותיו של המחבר בבית הדין, מהם פסקים ייחודיים כמו ההכרעה בשאלה איך כותבים את שם העיר אילת בגט ועוד כהנה וכהנה.
הספר מעוטר בהסכמות תלמידי חכמים מובהקים, מהם מגדולי הפוסקים, ראשי ישיבות, דיינים ותיקים ועוד.
לפרטים ניתן לפנות למחבר: avrahamg@rbc.gov.il

מצ"ב תוכן עיניינים: 1783840825134.png
1783840552543.png

קבצים מצורפים

• 1783840845193.png
    1783840845193.png
    430.8 KB · צפיות: 0
תמונה כרם שלמה ירח האיתנים.jpeg

בשורה כפולה ומכופלת לעולם התורה: הסט החדש מסדרת המועדים "כרם שלמה" – ימים נוראים וסוכות

שמחה גדולה והתרגשות רבה בעולם התורה הצמאים לדבר ה', עם הופעתם של שני כרכים מרהיבים מסדרת המועדים "כרם שלמה" – ימים נוראים וחג הסוכות, הממשיכים את ההצלחה הכבירה של סדרת הספרים הייחודית, שהכתה גלים ונטעה שורשים בכל תפוצות ישראל.

לקראת ימי "ירח האיתנים" – ימי הדין והרחמים, וזמן שמחתנו – חג הסוכות, מוגשים, הכרכים החדשים והמפוארים, הכוללים חידושים ומאמרים נפלאים מתוך תורתו הענפה של הגאון הינוקא - רבנו שלמה יהודה בארי שליט"א.

לסבר את האוזן, ולפתוח הלב, נציץ מבין החרכים לנקודה יסודית וחשובה המתבארת בתוך הכרך הראשון: בעוד שהורגלו בני האדם למקד את מחשבותיהם בימי הרחמים והסליחות בשאלה הגשמית הפרטית, "מה ה' יתן לי" – בבריאות, בפרנסה ובצרכים הגשמיים – מבאר הגאון שליט"א בעבודה מעשית את היסוד הנוקב והעמוק: "מה אני אתן לה' ברוך הוא". ובטוב טעם ודעת הוסיף, כי עיקר תכלית יום ראש השנה, אינה בקשת צרכיו של האדם, אלא יום המלכת הבורא יתברך על כל הבריאה כולה, שעניינה התעוררות הלב לכסוף ולצפות לגילוי כבוד שמים ולבנין בית מקדשנו שיבנה במהרה בימינו, והענין מרומז בעצם השם 'ראש השנה' שעולה בגימטריא 'בית המקדש'. ובזה תבואר בקשת "זכרנו לחיים - למענך אלוקים חיים", שהרי אין לבקש בקשות פרטיות בשלוש ברכות ראשונות.

נקודה נוספת וחשובה עולה ובאה מתוך הכרך השני: מובא בחז"ל על הלל הזקן שאמר בשמחת בית השואבה: "אם אני כאן – הכל כאן". ובביאור כוונתו חידש הגאון שליט"א על דרך אמרתו הידועה של הרבי מקוצק: "אם אני – 'אני', משום שאני 'אני', ואתה – 'אתה', משום שאתה 'אתה', הרי שאני – הנני 'אני', ואתה – הנך 'אתה'. אבל אם אני – 'אני' – משום שאתה 'אתה', ואתה – 'אתה' – משום שאני 'אני', הרי שאני – איני 'אני', ואתה – אינך 'אתה'. והיינו שעל האדם להיות אמיתי ולחיות לפי ה"אני" האמיתי שלו ולא מתוך הגדרות של אחרים, ורק כאשר בעבודתו הוא מביא את ה"אני" שלו – הרי ש"הכל כאן".

&*&

ב' הכרכים הינם יצירה תורנית מקיפה ומאירת עיניים, הספרים נערכו בחרדת קודש ובמלאכת מחשבת על ידי צוות תלמידי חכמים מופלגים, אשר עמלו לזקק את השיעורים הקדושים "נפה אחר נפה", להעלות סולת נקייה וזכה הראויה לעלות על שולחן מלכים – מאן מלכי רבנן.
הספרים שוזרים יחד את עומק הפשט, מאמרי חז"ל בש"ס ובמדרשים, לצד סודות הקבלה מדברי הזוהר הקדוש והאר"י ז"ל – הכל בשפה ברורה, ובספר מאיר עיניים.

מילואים ומראי מקומות: בשולי העמודים נוספו מדורים מורחבים במקבילות משיעורים אחרים, וכן הרחבת מראי המקומות בפשט, רמז, דרש וסוד ("מילואים, מקורות וביאורים"), השופכים אור לרדת לעומק המקורות ולסלול מסילה להבנת השיעורים.

אוצר כפול – הספרים הם אוצר תורני כביר המלווה את הלומד, ומוליך אותו צעד אחד צעד במהלך הימים הנעלים - ימי הרחמים הסליחות והשמחה של החודשים אלול ותשרי.
הכרך הראשון – מקיף את כל ימי הרחמים והסליחות, ראש השנה, עשרת ימי תשובה, ויום הכיפורים, בהנחלת יסודות התשובה, התפילה והמלכת ה'.
הכרך השני – על ימי החגים והשמחה – חג הסוכות, ארבעת המינים, הושענה רבה ושמחת תורה.

צמד הספרים הללו, הם בבחינת 'טובים השניים', המשלימים זה את זה ומביאים את המעיין להבנה האמיתית של עבודת הקודש של הימים הללו - מרישא ועד גמירא.
מקומם באוצר הספרים של כל בית מדרש, ושל כל מבקש ה' החפץ לדעת דרך ה', ולרוות נפשו מדברי אלוקים חיים.

טעמו וראו כי טוב ה'!

יצא לאור מסכת אבות דרבי נתן (ב"כ) ע"י מכון קרן רא"ם (במתכונת מסכת סופרים שיצאה לאור על ידם).
גוף המסכת נערך ונוקד כולו, סביבו הודפסו שלשה פירושים ומדור שנו"ס, ובסוף ח"ב אבות דר"נ נוסח ב'.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון