• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה

השר מקוצי

משתמש ותיק
gemgemgemgem
תודות
1,306
נקודות
104
הגמרא במסכת יומא (כג ע”א) מביאה מעשה נורא בשני כוהנים שהיו רצים ועולים בכבש המזבח. בלהט המרוץ ומתוך רצון לזכות במצווה, הקדים אחד מהם את חברו, נטל סכין ותקע בליבו. ממשיכה הגמרא ומספרת שבא אביו של הנדקר ומצאו כשהוא מפרפר. אמר האב: “הרי הוא כפרתכם, ועדיין בני מפרפר ולא נטמאה סכין”.

כלומר, עיקר דאגתו של האב הייתה נתונה לטהרת הכלי ולא לעובדה שבנו נרצח. חז”ל גינו את התגובה הזו לדורות במילים נוקבות: “ללמדך שקשה עליהם טהרת כלים יותר משפיכות דמים”. הם ביקשו להתריע מפני מצב שבו הדבקות במטרה או בטקס משכיחה מאיתנו את האנושיות הבסיסית ביותר.
בלי קשר לנמשל אני מתייחס למשל.
אני לא בקי בש''ס ולא למדתי יומא אבל את המעשה הכרתי ומשום מה תמיד עמד לי בראש שהפוך, יש בזה שבח שבתוך האבל של האב עניין אותו טהרת הכלים.
האם אכן טעיתי?
או שיש מי שמפרש כדברי?

בלי קשר לנמשל אני מתייחס למשל.
אני לא בקי בש''ס ולא למדתי יומא אבל את המעשה הכרתי ומשום מה תמיד עמד לי בראש שהפוך, יש בזה שבח שבתוך האבל של האב עניין אותו טהרת הכלים.
האם אכן טעיתי?
או שיש מי שמפרש כדברי?
הגמרא מסתפקת בכך.

יומא דף כג עמוד ב
ללמדך שקשה עליהם טהרת כלים יותר משפיכות דמים, איבעיא להו: שפיכות דמים הוא דזל, אבל טהרת כלים כדקיימא קיימא, או דילמא שפיכות דמים כדקיימא קיימא אבל טהרת כלים היא דחמירא? - תא שמע: מדקא נסיב לה תלמודא וגם דם נקי שפך מנשה - שמע מינה: שפיכות דמים הוא דזל, וטהרת כלים כדקיימא קיימא.​

יומא דף כג עמוד ב
ללמדך שקשה עליהם טהרת כלים יותר משפיכות דמים, איבעיא להו: שפיכות דמים הוא דזל, אבל טהרת כלים כדקיימא קיימא, או דילמא שפיכות דמים כדקיימא קיימא אבל טהרת כלים היא דחמירא? - תא שמע: מדקא נסיב לה תלמודא וגם דם נקי שפך מנשה - שמע מינה: שפיכות דמים הוא דזל, וטהרת כלים כדקיימא קיימא.​
פשט מחודש בספק הגמרא.
הפשטות שהסתפקה לא בהאם זה שבח שהוזלה בעיניהם השפ"ד אלא במציאות מה היה.

פשט מחודש בספק הגמרא.
מראה הפנים מסכת יומא פרק ב דף י עמוד ב
מלמד שהיתה טומאה קשה להן משפיכות דמים לגנאי. זהו כדמסיק שם בדף כ"ג שפיכות דמים הוא דזל וטהרת כלים כדקיימא קימא וזהו לגנאי דטהרת כלים כדקיימא קיימא ובשפיכות דמים מזלזלין:​

פשט מחודש בספק הגמרא.
אם שפיכ"ד כדקיימא קיימא, אין במעשיו כל חסרון, אלא רק שבח עד כמה הם חרדו מטומאה.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון