נערך לאחרונה על ידי מנחה:
הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין שהיה משכים קום בכל יום לתפלת הותיקין, בלכתו לבית הכנסת היה מקפיד להקדים שלום לכל הנקלע בדרכו. ביותר היה מקפיד לברך באשמורת הבוקר את מנקי הרחובות, שאף הם היו משכימי קום. הוא הסביר את מנהגו זה: מחבב אני את מנקי הרחובות. צאו וראו: בשעה שאנשים נמים את שנתם, מטריחים הם את עצמם לכבד את שוקי ירושלים ונהנים מיגיע כפיהם, מלאכתם אינה נכבדה, כבוד אינם נוחלים, משכורתם זעומה - ואף על פי כן מקפידים הם לעשות מלאכתם נאמנה. (''איש צדיק היה'', עמ' 64)​

כמו כן היה נוהג ללחוץ בחמימות רבה את ידיהם של הנקלעים בדרכו. פעם טרחה מי שהיא לסרוג עבורו זוג כפפות צמר, והוא סירב לקבלן באומרו: ''הכיצד ארגיש חמימות בידו של אדם עת שיושיט לו כף ידו לשלום?'' (''איש צדיק היה'', עמ, 233)​

כשאשתו של רבי אריה לוין קנאה....

אשתו הצדקנית של רבי אריה לוין זצ"ל היתה ידועה באהבת התורה שלה, במידותיה הטובות ובאהבת החסד המופלגת שהייתה בה.. לאור כל זאת, גדולה הייתה תמיהתו של רבי אריה, כאשר אמרה לו אשתו יום אחד: "אני כל כך מקנאת בשכנה פלונית! אני מרגישה שאני לא מחזיקה מעמד".

רבי אריה לא הבין מה קרה לאשתו. היא מעולם לא קנאה, מעולם לא בקשה לעצמה שום דבר מותרות. היא הייתה מוכנה לכל ויתור למען הזולת. ועניינים גשמים לא תפסו שום מקום בליבה. איך יתכן שהיא מקנאת? במה, בכלל יכולה היא לקנא? אמר לה רבי אריה: "אולי תאמרי לי במה את מקנאת אולי אני אוכל לתת לך מה שיש לה?"

"לא, אי אפשר", אמרה הרבנית. "אתה לא יכול לתת לי". "אולי לפחות תספרי לי על מה הקנאה הגדולה?" בקש רבי אריה. "כן", אמרה הרבנית, "אני אספר לך. שכנה פלונית הייתה תמיד אישה צנועה וטובה, וקיימה בעצמה 'כל כבודה בת מלך פנימה', אבל לפני זמן קצר החלו אנשים לדבר עליה לשון הרע. ולמה?

מזה זמן מה, בכל יום בשעה קבועה היא יוצאת מחוץ לבית עם מלבושים יפים ותכשיטים נאים. ניכר עליה שהיא רוצה להיראות יפה ולהרשים. רבים דיברו עליה לשון הרע, ואף אחד לא רצה ללכת להוכיח אישה שכבר נכשלת בדברים כאלה. "לי עצמי היה קשה להאמין שהיא התקלקלה עד כדי כך. החלטתי ללכת לדבר איתה, ולשאול אותה בעדינות לפשר העניין התמוה. אם יתברר שאכן נפלה ברשת היצר, אולי אוכל לנסות להחזיר אותה בתשובה.

"באתי אליה ואמרתי לה: 'אנחנו הרי חברות טובות, תגידי לי את האמת, למה את עושה כך?' "והיא אמרה: 'אני אגיד לך למה. בעלי היה עשיר גדול, וכולם כיבדו אותו. בכל מקום שאליו הגיע, היו ממהרים לקראתו ומשתדלים לעשות את רצונו. לפני זמן מה הוא ירד מנכסיו, ועכשיו הוא עובד כפועל פשוט. כל החברים שלו הפנו לו עורף, כולם בזים לו. הוא שרוי בצער גדול ובעצבות. כיון שכך, החלטתי לצאת לקראתו בכל יום, כשהוא חוזר מהעבודה המפרכת. אני מתלבשת יפה ומתקשטת במעט התכשיטים שעוד נותרו לי, ויוצאת לקבל את פניו. אני מלווה אותו הביתה, ומיד מגישה לו את הארוחה שכבר ממתינה חמה עבורו. ככה הוא מרגיש טוב יותר' ".

אשתו של רבי אריה התמוגגה בבכי. "לכזה דבר", היא אמרה, 'עוד לא זכיתי. כמה אני מקנאה בשכנה הזאת'..."​

מעשה זה אירע פעם אצל הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל, שבאחד הימים קיבל הזמנה לבית המשפט, רבי אריה התפלא מה קרה? אך בהגיע היום התייצב בבית המשפט, ואז התובע טוען שהוא הלוה כסף לאדם, ואין לו לשלם, ורבי אריה הוא הערב, והוא מבקש שישלם את החוב.

רבי אריה ביקש לראות את השטר, וגילה מיד שחתימתו זויפה, והוא יכול לגלות זאת מיד, אלא כשהסתכל על המלוה, ראה שהוא כובש פניו, ומתבייש להסתכל בפניו, הבין מיד שהלה מסתמא נמצא במצוקה כספית, וזה מה שגרם לו לעשות את המעשה.

רבי אריה הודיע שהוא מקבל עליו לשלם את הכל עד הפרוטה האחרונה, אך ביקש שיפרסו לו את החוב לכמה שנים, ואכן רבי אריה עמד בכך, ושילם עד הפרוטה האחרונה.​

הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל התיר עגונה מעגינותה
ומעשה שהיה כך היה, היה תושב חו"ל ברח מאשתו, ועיגן אותה מבלי לתת לה גט, כולם חיפשוהו בכל מקום, ולא מצאוהו. והנה רבי אריה זצ"ל באחד מביקוריו בכלא בא"י, הוא רואה את הבעל היהודי כלוא, הוא שאל את אנשי הצוות, האם זהו "דוד בן ישי קופמן" מליטא? השיבו לו כולם, זהו "שלמה ברנשטיין" (כמובן שהשמות בדויים) מרוסיה, דעתו של ר' אריה לא נחה, כי חשב שכנראה שינה את שמו, מ"דוד" ל"שלמה" ומ"קויפמן" ל"ברנשטיין", התחכם רבי אריה והודיע, שלמחרת ביום שני בשבת הוא בא לכלא, ורוצה להיות הבעל קורא והגבאי. והנה רבי אריה פותח את ספר התורה, ומכריז "יעמוד רבי דוד בן ישי". והנה, הבן אדם הזה עולה לתורה... כנראה שלרגע שכח משמו החדש, ונענה על פי שמו הישן, כעת תפסו רבי אריה, ועירב את בית הדין ואת המשטרה, והוא עצמו גם הודה, ונתן מבית הכלא גט פיטורין, לאשתו העגונה.​

בתולדות הגה"צ רבי אריה לוין זצ"ל מסופר שהיה נוהג לחלק בערבי פסחים כספים לעניים, שנה אחת לא השיגה ידו את הסכום הדרוש, והלך להתפלל בכותל המערבי, בדרך פגשו ערבי ונתן בידו חבילה ואמר לו תחלק זאת, פתח רבי אריה לוין את החבילה ומצא בה בדיוק את הסכום הדרוש לחלוקה. וכנראה דהוה אליהו הנביא (עיין ברכות דף ו ע"ב חליף אליהו אידמי ליה כטעייא).​

מעשה בגנב שנשבע שיותר לא יגנוב, אולם הוסיף ונדר שיגנוב רק פעם אחת בלבד, והוא שעון זהב לר' אריה לוין זצ"ל, כיון שלר' אריה אין שעון, וגם התחייב שאם לא יביא לר' אריה שעון זהב, יתן סכום נכבד של צדקה​

מעשה יפה שסופר על רבי אריה לוין:
אחד מתלמידיו שלמד אצלו בעץ חיים, התפקר, רח"ל - והוריד את הכיפה. ומכיון שהיה בוש מרבו רבי אריה, היה מתחמק ממנו בכל פעם שראהו ברחוב.
רבי אריה שם את ליבו לכך, ובפעם הנוספת שראה את תלמידו לשעבר מתחמק ממנו. רבי אריה תפס אותו, ושאל 'מדוע אתה מתחמק ממני?'
התלמיד השיב שהוא בוש בכך שאין לו כיפה.
ורבי אריה באהבת ישראל שלו, ענהו, אני רואה רק עד הלב, ולא מעבר לכך.

תפקידנו היא שלא ללמוד מדרכיו של לבן, אלא ההיפך נתרחק עד הקצה מכל בדל של רמאות או שקר במקח ובממכר. ואך זך ונקי יהיו עסקינו תמיד, צמודים להוראות הבורא בתורתו!

הבה נחזה לצדיק ירושלמי, ההיפך הגמור מלבן הארמי, כיצד התנהג בענייני ממון.

גם היה נודע כ'רב בתי הכלא והמצורעים'

דמותו היתה יחודית, אף בנופה של ירושלים של מעלה באותם ימים רחוקים, היתה היא יחודית ביותר. מן זוך פנימי ומזוקק, שלוב עם הבנה עמוקה לנפש הזולת, בד בבד עם עמידה על כל קוצו של יו"ד במצוותיו של השי"ת בתורתו.

כזו היתה דמותו של הגאון הצדיק רבי אריה לוין זצ"ל. היה הוא תלמיד חכם מופלג ביותר, ממנהליה הרוחניים של תלמוד תורה 'עץ חיים'. שהיה הת"ת הראשון שהוקם בירושלים, והיא שקבעה את המתכונת של כל בתי הספר ותלמודי התורה בציבור היראים לדבר ד' לדורות, אך על אף גאונותו וחכמתו, ואולי בגללם, היה רבי אריה ראש וראשון לכל דבר שבקדושה ובחסד, כפשוטו ממש ולא כמליצה בעלמא.

היה רבי אריה מיטיב עם המסכנים והמדוכאים שהתגוללו בימים ההם בירושלים בצוק העתים ובחרפת רעב, והוא היה להם לאב, רחצם, טיפל בהם, ואף האכיל אותם במו ידיו העדינות.

גם היה נודע כ'רב בתי הכלא והמצורעים', כאשר בשני סקטורים אלו השקיע את מיטב כוחו ומרצו. מתרוצץ היה עם כל רמ"ח איבריו בין בתי הכלא השונים ודואג לחזק את האסירים הנמקים בכלא באומר ובמעשה, ברוח ובגשם. בתחילה היו אלה אסירי המחתרות הרבים שנמקו בכלא הבריטי בעוון פעילותם הבלתי חוקית למען הקמת המדינה, ובשנים המאוחרות יותר היו אלה סתם אסירים שמצאו את מקומם בכלא בשל סיבות שונות ומשונות, לכולם דאג רבי אריה, ואת כל אחד מהם קירב ואהב כמו אב רחום לבניו, על אף עברם.

תחום נוסף בו התעלה מקודמיו היתה עבודתו המסורה והאכפתית עם המצורעים. שכן בימים הרחוקים ההם, חולה שהיה נחשב כמצורע גורש לבתי החולים מיוחדים למצורעים, שם טיפלו בו במצורע בבעיותיו הגופניות. אך גם חולי נפש היה כרוך בחולי זה, שכן בדידות קשה היתה נגזרת על מצורעים אלה, כאשר בשל חשש להידבקות היו בתי החולים אלו סגורים ומסוגרים, אין יוצא מהם ואין בא בתוכם. משכך נגזרה על השוהים בקרבתם גזירת בדידות איומה, שהיא כידוע מן הגזירות הקשות שקיימים על האדם.

היחיד שהפר את בדידותם היה רבי אריה. רבי אריה לא התחשב בסכנת ההידבקות, שם את נפשו בכפו, והרבה לבקר את אותם אומללי נפש. ובהרעיפו עליהם במשך כל הביקור טללי אורה ונוחם, משולבים בדברות תורה ואמרות קודש, היה מבקרם תדיר בכל הזדמנות.

כי כזה היה רבי אריה לוין. עבד את ד' בהצנע לכת תמיד, והיה מושלם בשני חלקי הלוח, הן בחלק הבין אדם לקונו ויוצרו, והן בסמוך לו, בחלק הבין אדם לחבירו ולזולת. ובמעשיו אלו קנה את שמו שנהגה בגעגועים תמידיים בין אנשי ירושלים של מעלה תדיר.

הסיפור דלהלן הוא הדוגמא טובה ביותר לשלימותו בשני חלקי העבודה גם יחד באופן מיוחד.

רבי יעקב גליס ז"ל מאנשי ירושלים היה, והיה מכיר את סימטאותיה וקורותיה כשבילי כף ידו. בין יתר פעולותיו הוציא לאור ספר מיוחד במינו, 'שבעים שנה בירושלים' נקרא, ובו קיבץ וריבץ מקורותיה של ירושלים הבנויה והחריבה.

מספר רבי יעקב: 'פעם ביקרתי במשרדי ישיבת 'עץ חיים', ותחת בית שחיי התלווה הספר החדש, לפרקים הנחתיו על השולחן. בינתיים נכנס רבי אריה, המשגיח הרוחני של החיידר, ומשראה את הספר הנפלא, החל לעלעל בו בהתעניינות. תוך כדי העיון הבחין שפרק שלם בספר מוקדש לסיקור תולדותיו והליכותיו בקודש של רבה של ירושלים והגלילות מרן הגאון רבי שמואל סלנט זצוק"ל, מקים ומייסד ישיבת ות"ת 'עץ חיים' בירושלים שבין החומות. כיוון שרבי אריה הוקיר והעריץ במיוחד את דמותו רבת האנפין של רבי שמואל סלנט, התלהב מהספר במיוחד, והודיעני שחפץ לקנותו לביתו ולעצמו.

מששאלני רבי אריה למחירו, השבתי ששלוש לירות מחירו. חיטט רבי אריה בכיסו, הוציא שלוש לירות מתוכו, ושלשלם לידי. העברתי לידו את הספר ופניתי לדרכי שמח וטוב לב מהעובדא שרבי אריה מחשיב ומתעניין בספרי ואף קונה אותו'.

הלמאי טיפס את כל ארבע קומות הבנין?

'עברה תקופה'. מספר רבי יעקב. 'ובפתח ביתי נשמעות נקישות, פתחתי את הדלת. רבי אריה לוין עומד שם במלוא הדרו. הופתעתי ביותר. מה לצדיק וגאון בביתי? הלמאי טיפס את כל ארבע קומות הבנין?

לפני שהספקתי לשטוח את תמיהתי זאת, פנה אלי רבי אריה בנימה קלה של טרוניה, באומרו: 'הן קניתי את ספרך, הנפלא ביותר, בעד שלוש לירות, והייתי בטוח שזהו מחירו, אך עתה נקלעתי לחנות ספרי קודש, וכדרכי עלעלתי בין ספרי החנות ובתריו, לפתע הבחנתי בספרך וממעל לו היה רשום שמחירו הוא חמש לירות שלמות.

כך התברר לי שמחירו האמיתי של הספר הוא חמש לירות ולא שלוש כפי ששילמתי בעדו, ואילו אני שלמתי בעדו רק שלש, לכן טיפסתי עד לפתח ביתך כדי לשלם את שתי הלירות החסרות שאני 'חייב' לך, שכן איני רוצה חלילה להונות אותך'.

כמובן שניסיתי להתנגד לכך, כאשר אף שלפתי סיבה מוצדקת מאמתחתי, בטועני שעל אף שהמחיר לציבור הרחב הוא אכן בסך של חמש לירות, הרי שלבני תורה ואברכי כולל הנני מוכרם במחיר מופחת, של שלש לירות, בהוקרה על תורתם ועמילותם! לכן תנוח דעתו של הרב, שכן המחיר ששילם היה מחיר מלא של בן תורה!

אך רבי אריה לא קנה את הצידוק. "ראה", אמר לעומתי. "על אף שאתה מחשיבני לבן תורה, הרי שהאמת היא שאינני אברך כולל, שהרי 'מלמד' אני בת"ת עץ חיים ותו לא, לכן עלי לשלם את המחיר של חמש לירות טבין ותקילין". סיים, בהושיטו לידי עוד שני לירות שלא יכולתי עוד התנגד מלקחתם!

ראו נא. הפנימו והתבוננו האיך גדלות, ישרות וענוה חברו יחדיו לכדי חטיבה אחת ש'רבי אריה לוין' שמה!

'אך מלמד בתלמוד תורה 'עץ חיים' הנני'

נתבונן בדרכיו, נלמד ממעשיו וננחל חיי העולם הזה והבא גם יחד!
דרשו​

מעשה יפה שסופר על רבי אריה לוין:
אחד מתלמידיו שלמד אצלו בעץ חיים, התפקר, רח"ל - והוריד את הכיפה. ומכיון שהיה בוש מרבו רבי אריה, היה מתחמק ממנו בכל פעם שראהו ברחוב.
רבי אריה שם את ליבו לכך, ובפעם הנוספת שראה את תלמידו לשעבר מתחמק ממנו. רבי אריה תפס אותו, ושאל 'מדוע אתה מתחמק ממני?'
התלמיד השיב שהוא בוש בכך שאין לו כיפה.
ורבי אריה באהבת ישראל שלו, ענהו, אני רואה רק עד הלב, ולא מעבר לכך.​
מסופר על הרב אריה לוין זצ"ל, שהלך יום אחד ברחוב, ומולו הלך תלמיד שלו. כשהתלמיד ראה את הרב, הוא היה נבוך מאוד, כי הוא לא לבש את הכיפה באותו זמן... הוא ניסה לעבור כביש, כדי שהרב לא יראה שהוא מסתובב כך, אבל הכביש היה עמוס, ובינתיים הרב התקרב, ולכן התלמיד הקדים לו שלום, והתנצל שהכיפה עפה לו קודם ברוח... הרב חייך וענה לו: "הכל בסדר. אני אדם די נמוך, אני רואה רק עד הגובה של הלב"...
הרב אריה לוין לא היה יוצא דופן. הרבה מגדולי ישראל הירבו להשתמש במשפטים כדוגמת: "אין ילד רע, יש ילד שרע לו". אם ילד מתנהג בצורה לא ראויה, זה אומר שכואב לו משהו. בלי להבין את היסוד הזה, קשה מאוד לאמץ סט כלים מתאים. בלי לסגל מבט אמפתי, קשה מאוד להגיב בצורה עניינית ומקצועית, שתעזור לו להבריא.
כנראה גם אנחנו צריכים יותר לראות את הלב. זה לא קל, כי עם הילדים שלנו זה טעון, קשה לראות ולהבין את הכאב. כנראה, כדי לראות את הלב צריך לסגל מבט פחות ביקורתי ושיפוטי. זה הטעם במשנה במסכת אבות: "איזהו חכם – הלומד מכל אדם, שנאמר: "מכל מלמדי השכלתי". לא מדובר כאן רק על חסד עם הזולת, לתת לבריות להרגיש כאילו אני מכבד אותם, כאילו אני מקשיב להם. ממש לא. זה הרבה יותר עמוק. כתוב בספרים שכל אחד מקבל חלק ופתח משלו להתחבר עם החכמה ועם הקדושה, והפתח הזה הוא חלקי. אני לא יכול לחשוב שכל החכמה וכל האמת אצלי בכיס. יש סוגי לימוד שאין לי, וזה לא מחוסר זמן, אלא בהגדרה, הדרך היחידה שלי לקבל אותם היא רק דרך הזולת. רק כאשר אהיה במצב של: "מקבלים דין מן דין", ואתייחס לחבר בכבוד, רק אז אוכל לקבל את נקודת החכמה שיש לו. רק אז הקשר לא יהיה חד צדדי, אלא יאפשר לי לקבל את נקודות החכמה והחיבורים לקדושה שיש לו, ובהם אני חסר.
אולי כל זה מרומז בברכה: "בורא נפשות רבות וחסרונן". זה ביטוי מוזר, בד"כ אני מודים לקב"ה על מה שיש לנו, לא על מה שחסר לנו. שמעתי מהרב זקס הסבר מקסים - רואים כאן שגם על החסרונות צריך להודות. אם לא היה חסר לנו דבר, לא היינו זקוקים זה לזה. היינו בודדים ומכונסים בתוך עצמנו. העובדה שאנחנו שונים זה מזה, משמעה שמה שחסר לי - יש למישהו אחר, ומה שחסר למישהו אחר - יש לי. מול רבנים או אנשים גדולים קל יותר להבין את זה. מול ילדים או מול תלמידים, בטח אלה שמאתגרים, זה הרבה יותר קשה. הם קטנים. אבל זה זמני, הם עוד יגדלו, והעובדה שאני גדול מהם, לא מתירה לי לזלזל בכבודם או להמעיט מחשיבותם. גם להם יש נקודות שבהם אני חסר, ועליהם נאמר: "יהי כבוד תלמידך חביב עליך כשלך". אז נכון, צריך להפעיל מסננים ופילטרים, אבל כדי שגם הם יצליחו להפעיל מסננים משלהם, צריך לראות את הלב שלהם, במבט אוהב ומכבד.
הידברות​

סיפר הרב יוסף בוקסבוים ז"ל, שהתגורר בבניין בו התגורר הרב מטשעבין, ותקופה קצרה אחר פטירתו של הרב מטשעבין, יצא מביתו והבחין בר' אריה לוין זצ"ל עומד עם ספר תהילים בידו כשהוא מתמוגג בדמעות, ושאלו לפשר הדבר.

ענה לו ר' אריה, שאחד ממיודעיו חולה מאוד וזקוק לישועה, וחיפש מקום שבו יוכל לשפוך את ליבו בתפילה, ומכיון שבאותה תקופה לא התאפשרה התפילה בכותל המערבי, החליט רבי אריה שכאן, ליד בית גדול זה שממנו יצאה תורה והוראה לישראל, ובו מצאו שבורי לב ונזקקים לישועות פורקן ונחמה, זהו המקום הראוי לתפילה.​

חסד של אמת

ככה זה נראה – פעם אחת השתתפתי בהלויתו של אחד מנקיי הדעת מירושלים. לאותו נפטר היה ידיד ורע משכבר הימים, שהיו נאהבים ונעימים בחייהם, ושעבדו במחיצה אחת במשך שלשים שנה. לפתע ראיתי שידידו זה פורש מן ההלויה, שהיתה בתחלת דרכה, אינו מלוה את חברו המנוח לבית עולמו כראוי, ובמקום זה נכנס לחנות פרחים שהיתה בסמוך, כדי לקנות עציץ... חשבתי בלבי: הכך ינהג ידיד לחברו הקרוב שהטיב עמו בחייו, ולא יגמל עמו חסד של אמת כלום אינו יכול למצא שעה אחרת לקנות את העציץ, והוא צריך לקנותו בעת ההלויה דוקא.

האם אתה מסוגל לדון מקרה כזה לכף זכות ?

סוף הסיפור - כדי לא לעבור על הכתוב "הוכח תוכיח את עמיתך'', נגשתי אליו והוכחתיו על פניו ואמרתי לו: ילמדני ואדע גם אני, הלא שנים היית רע כאח למנוח, ומדוע פרשת מהלויתו כדי לקנות עציץ. הסביר לי אותו יהודי ואמר: מזה שנים מטפל אני במצורע זה אשר מת אתמול. מטעמים מובנים החליטו הרופאים, שאינם יהודים, לשרוף את כל בגדיו וחפציו, שבכללם היה זוג תפלין. התקוממתי בכל לבי שישרפו את התפלין, ואז סוכם ביני לבין הרופא, שעד שעה שתים עשרה בצהרים אביא עציץ, והתפילין יונחו בתוך העציץ העשוי חרס, ויגנזו בתוך האדמה כדין. מוכרח הייתי איפוא לרוץ ולקנות את העציץ על מנת לקבור את התפלין. מאז הוסיף ואמר רבי אריה קבלתי על עצמי לדון כל אדם לכף זכות... (ר' אריה לוין – איש חסיד היה)​

זהירות מונעת...

ביום שישי מנסה היצר הרע לחבל בשלום הבית כדי שבשבת כולם יהיו כועסים ופרודים לכן יש להשגיח שביום שישי לא מתווכחים ואת כל המריבות דוחים

כל אחד והניסיון שלו בשמירת השבת כולנו יודעים שאסור לעבוד בערב שבת וכל העובד בערב שבת בשעות הסמוכות לשקיעה אינו רואה סימן ברכה ממלאכתו ובפרט שיש חשש של חילול שבת.

מסופר על רבי אריה לוין שבערבי שבתות נהג לסובב בין בעלי החנויות ולזרז אותם לסגור את החנויות לקראת שבת כדי שלא יעברו על חילול שבת הם והקונים.

באחת השבתות כשהגיע עת כניסת השבת ראה יהודי שהמשיך למכור וחנותו היתה עמוסה קונים הממתינים. וניכר לכל שהמוכר לא מתכונן כלל לנעול את החנות לפני כניסת שבת, רבי אריה ראה את היהודי עומד להכשל בחילול שבת נכנס פנימה לחנות והניח את השטריימל על הדלפק וישב לנוח, ראה אותו בעל החנות מופתע ואמר לו כבוד הרב מדוע כבודו בא אלי בשעה כל כך מאוחרת לפני כניסת שבת?

אמר לו רבי אריה לוין בלב אוהב וכואב מה אומר לך, אתה עומד בפני נסיון גדול של כסף, אבל שבת זה שבת, לא ישווה לה כל הון שבעולם! אולי תרויח מאה או מאתיים אבל תפסיד הון שלם.

בעל החנות חשב רגע הסתכל בעיניו של הרב המתין שניה ואמר כבוד הרב צודק, יש לי יסורי מצפון שאני עושה זאת, ואני לא אמשיך לחלל שבת בפרט שאתה מצטער ואני לא רוצה לצער אדם כמוך ומיד פיזר את הקונים וסגר את החנות.

אמר רבי אריה ברוב ענוה אשריך יהודי יקר, אני לא יודע אם הייתי עומד בנסיון של הפרנסה כמוך. הזכות שלך גדולה מאוד ובוודאי שתיתן לך ברכה בפרנסתך כיאה לשומר את השבת. כך כל יהודי יכול להרויח את כל עולמו במעשה קטן של שמירת שבת.​

מילה רכה תשבר גרם...

רבי אריה לוין היה מלווה את האסירים בבית הכלא ומלמדם אורחות חיים ודרך מוסר רבם של האסירים קראו לו.

באחת מהשבתות שהצדיק רבי אריה לוין זצ"ל היה בבית הכלא עם האסירים ניגש אליו אחד האסירים ואמר לו, רבי תדע לך שבזכותך אני לא מעשן בשבת.

שאל אותו רבי אריה לוין כיצד בזכותי?

אמר לו האסיר בשבת שעברה שהגעת לבקר אותנו ראיתי אותך מתקרב ובאותה עת עישנתי סיגריה, אבל כשהבחנת בי הסתרתי את הסיגריה מאחרי גבי, בירכת אותי בשבת שלום ולחצת את ידי מבלי שתדע שידי השנייה שמאחורי גבי יש סגריה בוערת, וככל שלחצת את ידי בחמימות ובאהבה הרגשתי איך הסיגריה צורבת לי את כל האצבעות ומצפוני לא הניחני, כיצד אני לוחץ יד לרב, אומר שבת שלום ובידי השניה מעשן בשבת.

לכן מיד לאחר שהרב הלך חשבתי לעצמי ונשבעתי שאני לא אעשן בשבת לעולם !!! וכל זה בזכותך כבוד הרב שלחצת לי את היד ואמרת לי שבת שלום בנעימות...​

היום ו' ניסן יום הולדת חסידא ופרישא זה

לכל אדם יש נקודת שבירה​

בערב שבת לאחר הדלקת נרות, רבי אריה לוין צועד לעבר הבית כנסת לתפילת שבת, לפתע ניגש אליו יהודי עם סיגריה בפיו ושואל אותו תגיד לי איך אני מגיע לבית מלון פלוני ?

רבי אריה חשב מה לעשות, מצד אחד עכשיו בין השמשות ונכנסה השבת, וללכת ברחובותיה של ירושלים ולצידי יהודי המעשן בפרהסיה זה לא מראה כל כך ראוי...

אבל... מצד שני חשב רבי אריה שיהודי זה זר הוא ובקלות הוא יכול ללכת לאיבוד ברחובותיה של ירושלים ובסמטאות של הרובע היהודי ומי יודע לאן יגיע, לאחר מחשבה וחשש של פיקוח נפש החליט רבי אריה ללוות את היהודי הטועה לבית המלון שאותו הוא מחפש, על מנת שלא יטעה בשבילי ירושלים העתיקה. שניהם הולכים יחדיו רבי אריה עם לבוש שבת מהודר חליפה ומגבעת וזקן לבן, ולצידו פוסע אדם הלבוש כולו חולין, וסיגריה בוערת בפיו. בדרך שאל אותו רבי אריה מה שלומו ומהיכן הגיע ולאן הוא הולך? ואפילו בירך אותו בהצלחה ושיהנה מביקורו כאן בארץ הקודש ובירושלים. רבי אריה לא העיר לו דבר על הסיגריה וכך פסעו לאיטם לעבר הבית מלון.

האורח הזר לא מצא מנוח לנפשו הרי לידו פוסע יהודי שניכר עליו שהוא משכמו ומעלה ואילו הוא עם סיגריה בפה, כל הדרך הסיגריה בערה בנשמתו, ומיד כשהגיעו למלון השליך האיש את הסיגריה מפיו, ופנה לרבי אריה ואמר לו "רבי אני לא דתי ומעולם לא נכנעתי לפני אף אחד שרצה להחזיר אותי בתשובה אבל אתה שברת אותי לא הערת לי הערה אחת על הסיגריה אני מקבל על עצמי שלא לעשן בשבת קודש".

חברים מקוונים לאחרונה

חזור
חלק עליון