אוהב ספר

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
8,904
נקודות
690
הרב שמואל יעקב בורנשטיין נולד בכ"ט באלול ה'תש"ו, לישכר דב ויהודית צביה (לבית לובין) בורנשטיין, משפחה חסידית ירושלמית. למד בתלמוד תורה 'יבנה' בעיר, ואחר כך בישיבת תפארת צבי ותקופה קצרה בכולל ברעננה. מקיץ ה'תשכ"ב למד בישיבת חברון, שם התקרב לרבי חיים סרנא שהחל אז להעביר שיעורים בישיבה. הם עבדו יחד על הדפסת כתבי אביו רבי יחזקאל סרנא. כבר בהיותו בישיבה התחילו להתאסף סביבו קבוצת בחורים, בהם הרב דוד כהן, לימים ראש ישיבת חברון.

במקביל שמע מדי שבוע את שיעוריהם של ראשי ישיבת מיר, רבי חיים שמואלביץ וחתנו רבי נחום פרצוביץ. שם הכיר גם את הרב אליהו זילברמן עמו למד חברותא והיה בקשר לאורך כל השנים.

לאחר נישואיו בחשוון ה'תש"ל עם שרה רסיה, למד בכולל בישיבת מיר, הוא נחשב לאחד מתלמידיו המובהקים של הרב שמואלביץ ועסק בעריכת ספריו "שערי חיים". למד גם בחברותא עם הרב נחום פרצוביץ, ולימים סייע לעורכי ספרי שיעוריו וחידושיו.

היה מקורב גם לרבי חיים זייצ'יק, שהיה שכנו שנים רבות (נהג לומר שרבו בתורה היה הרב שמואלביץ, ובמוסר ועבודת ה' הרב זייציק).

היה ר"מ בישיבת "כנסת יהודה" בשכונת סנהדריה בירושלים. לאחר מכן נסע לארצות הברית ושהה שם שלוש שנים. כשחזר מונה לר"מ בישיבת נחלת דוד בפתח תקווה. לאחר שנתיים כיהן במקביל כר"מ בישיבת 'טורדא' בירושלים, לאחר כשלש שנים עזב את נחלת דוד ונשאר ר"מ בישיבת "שערי ציון-טורדא" לאחר כך מונה לראש הישיבה עד נסיעתו לארה"ב לכמה שנים וכשחזר הקים יחד עם רבי חיים סרנא את ישיבת חברון בגאולה.

בתקופת היותו ראש ישיבת בית התלמוד-גור אריה למד מפי רבי חיים זייצ'יק.

בשנת ה'תשמ"ז, עם חידוש ישיבת כנסת ישראל-חברון בשכונת גאולה בירושלים שימש שם כראש ישיבה עם הרב חיים סרנא במשך כעשרים שנה.

בשנת ה'תשס"ג מונה לראש ישיבת קרית מלך בבני ברק, לאחר פטירת רבי בערל אייזנשטיין. בעקבות זאת עבר לגור בבני ברק.

נודע כבעל תפילה, ושימש כאחד מנשיאי קופת העיר.

היה מרבה לעורר על הציפייה לבניין בית המקדש, היה נוהג בערב פסח לומר סדר הקרבת קרבן פסח וחיבר פיוט מיוחד לזכר קרבן פסח[3].

סבל מבעיות לב, מהן נפטר במוצאי שבת 'אמור' ל"ג בעומר, ה'תשע"ז.

(לוקט מתןך המכלול)

ספריו
זאת ליעקב - על מסכתות יבמות, כתובות, קידושין וגיטין.
שיעורי רבי שמואל יעקב, על מסכתות סנהדרין, בבא בתרא.
זאת ליעקב - על התורה.
זאת ליעקב - על שיר השירים, ועל אגדות פרק חלק.
אורה ושמחה - על חנוכה ופורים.
שי למורא - על תפילות ימים נוראים.
ברכת שמחה - על ברכת המזון.

אחד מגדולי בעלי התפילות שידע עולם הישיבות בדורות האחרונים, היה ללא ספק הגאון הגדול רבי שמואל יעקב בורנשטיין זצ"ל, ראש ישיבת קרית מלך, שבמשך שנים היה שליח הציבור בישיבת חברון-גאולה, ובהמשך עבר להתפלל בישיבת 'קריית מלך' בבני ברק, שבראשה עמד.

לקראת ראש השנה והימים הנוראים, ביקשנו לשוחח עם אחד מהתלמידים הקרובים ביותר לרבינו הגרש"י זצ"ל, הלא הוא הרה"ג ר' ישראל היימן, מבכירי הפעילים של ארגון 'אחינו', וחבר בצוות הכותבים ב'לקראת שבת'.

הרב היימן, שבעצמו משמש כשליח ציבור בימים הנוראים, היה בן בית אצל ראש הישיבה זצ"ל. הוא זכה לנהל עמו שיחות אישיות וקרובות מאוד, למד תורה מפיו, שתה בצמא את דבריו בהמוני שיעורים וב'וועדים' שמסר ראש הישיבה, וגם… קיבל ממנו הדרכה מה עליו לכוון לפני שהוא ניגש לעמוד כבעל התפילה, בימים הנוראים.

"כשאנחנו מדברים על 'ראש השנה' בישיבת קריית מלך, חייבים להבין שראש השנה לא היה יומיים בלבד. זה התחיל כבר ב-א' אלול. 31 ימים בשנה חיינו את ראש השנה, כל חודש אלול ועוד יומיים של ראש השנה עצמו", פותח הרב היימן.

"האווירה היתה מאוד מיוחדת. זה לא היה פחד ואימה. חלילה לא היתה עצבות ולא דיכאון. האווירה היתה אווירה של יראת הרוממות, תחושה של קרבת ה' לי טוב. הרגשנו שהימים האלו הם ימים מאוד מיוחדים, שבהם אנחנו יכולים לזכות ולהעפיל לדרגות רוחניות גבוהות במיוחד.

"עיקר העיסוק שלו בחודש אלול, היה בכך שבראש השנה אנחנו נזכה להמליך את הקדוש ברוך הוא על העולם כולו. שתהיה לנו הזדמנות להתקרב אליו, וכביכול לתת לו כתר מלוכה….

"במשך כל השנה היו לו וועדים רבים שהיה מוסר במשך השבוע, עם כל ועד היה לו סדר לימוד אחר, חלק למדו גמרא, אחרים מוסר, למדו ספר כזה, ספר אחר. אבל בחודש אלול כמעט כל הוועדים שינו כיוון. לא המשיכו ללמוד את מה שלומדים כל השנה. עברו להתעסק בהכנה לראש השנה.

"כמעט בכל יום היה מזכיר כמה ימים כבר עברו מאז ראש חודש אלול, וכמה ימים עוד נותרו עד ראש השנה. הוא היה חי בציפייה עצומה לרגע שבו יישמע קול השופר, ונאמר לפניו מלכויות כדי שנמליך עלינו את בורא כל עולמים.

"בימים האלו, הוא היה מתעסק רבות בלימוד של התפילות והפיוטים, בהתבוננות מעמיקה בפירוש המילים, וזה לא היה סתם לימוד פשטני של ביאורי תפילה. בכל מילה הוא היה לומד משמעויות שונות ומיוחדות. נוסח התפילה, כשהתפלל לפני העמוד, היה בהתאם.

"ראש הישיבה גם כתב חיבור מיוחד לימים אלו, 'שי למורא'. הספר יצא בכמה מהדורות, ומי שמעיין בו מבין מה זה אומר להיכנס לעומק העניין של התפילות בימים הנוראים.

"מעניין לציין, שמי שהיה בקי בספר ונכח בישיבה כשראש הישיבה זצ"ל היה ניגש לעמוד, יכול היה לשמוע אותו כביכול מבאר את התפילה, על ידי הניגון שהיה מנגן באמירת המילים. פה הוא מתרגש, כאן הוא מדגיש, בפסוק הזה הוא עוצר לרגע, עכשיו הוא אומר את המילים בניגון שמח ותוסס, פתאום הוא עובר לומר את המילים באיטיות ובהטעמה… כל כזאת תנועה היתה כאילו לקוחה מתוך הספר שחיבר, כי הניגון אצלו לא היה רק להנעים את התפילה, אלא לבטא את הרגש ואת הכוונה שיש בעומק המילים של התפילה".

"באחת השנים הלחין ראש הישיבה ניגון חדש ל'היום הרת עולם'. הניגון לא מאוד מורכב, אבל ראש הישיבה השקיע הרבה זמן כדי ללמד אותנו את השיר. היה לו מאוד מאוד חשוב שנדייק ממש בצורה מושלמת בכל ה'קוועצ'ים' של השיר, כאן הניגון קצת עולה כאן יורד, כאן יש מעין צעקה קטנה וכו'.

"ראינו שראש הישיבה ממש לוקח את זה ברצינות תהומית, ומאוד מאוד חשוב לו שנשיר את השיר בדיוק מושלם.

"הבחורים שאלו אותו, מאי האי? מה זה כל כך משנה אם אנחנו שרים את זה ככה או קצת אחרת, העיקר זה הקצב והניגון, כולם שרים, נהנים, מתעוררים… למה להיכנס לדקויות כאלו?

"אמר לנו ראש הישיבה: מה אתם מדברים בכלל? המשמעות של 'אם כבנים' היא אחת, ושל 'רחמנו כרחם אב על בנים' היא שונה לגמרי, יש הבדל שמים וארץ בין 'אם כבנים' ל'אם כעבדים', ובין 'רחמנו' לבין 'ותוציא כאור משפטינו'. כל בקשה כזאת זה עולם בפני עצמו. הוא הסביר פלפול שלם במילים של הפיוט הזה, ואחר כך שר שוב את השיר, והראה לנו איך שכל תנועה קטנה בשיר אומרת משהו, היא מבטאת עומק במשמעות בין הגדרה של בן להגדרה של עבד וכדו'.

"מתוך הסיפור הזה, הבנו שכל ניגון שהוא מנגן וכל שיר שהוא שר, יש לו סיבה. זה לא סתם אוסף של צלילים שמתחברים זה לזה בצורה נעימה לאוזן, אלא תנועות ותנודות של הלב והנשמה לפי פירוש המילים ועומק הכוונה…".

להתרגש מפר ואיל

"כשמדברים על מורי ורבי הגרש"י בורנשטיין", מוסיף הרב היימן, "מדברים על תפילות הימים הנוראים. הוא היה מאוד מזוהה ומפורסם כבעל תפילה מיוחד במינו, וכל מי שהסתובב סביבו הכיר את האנקדוטה המפורסמת מאוד אודותיו:

"במשך ימי חייו, היתה פעם אחת ויחידה בה אובחן עם התקף לב. זה קרה בשעה שהוא אמר את פיוט 'ונתנה תוקף', והגיע למילים 'מי יחיה ומי ימות', ההתרגשות שלו היתה כל כך גדולה, עד שהוא פשוט לא יכול היה להמשיך ולקה בלבו.

"שמעתי מפיו כמה פעמים, שהסיבה שבגינה הוא לקה בהתקף לב, היתה שקודם לכן כשנכנס להתפלל, הוא ראה בין הקהל אדם שהכיר, ושבשנה הקודמת פקדו אותו כמה מקרים קשים מאוד רח"ל. ראש הישיבה זצ"ל לקח את זה מאוד ללב, וכשהגיע בתפילה ל'מי יחיה ומי ימות', זה הציף אותו עד כדי כך…

"האמת שכולנו מתרגשים ב'ונתנה תוקף', כל אחד ואחד מאתנו", מחדד הרב היימן, "יש כאלו שבוכים, יש שצועקים, יש שמאמצים את מוחם ומקמטים את מצחם בכל כוח הכוונה במילים…

"אבל מהאנשים שאני מכיר, רק אחד הגיע לכדי התקף לב באמירת הפיוט הזה… לא שמעתי על עוד אחד שזה קרה לו, לפחות לא ב-200 השנים האחרונות. וזה מראה לנו עד כמה הוא היה שקוע בתפילה באופן שאי אפשר בלל לתאר במילים.

"והאמת שהתלמידים שלו, גם אלו שכבר התחתנו לפני שנים, היו באים כל שנה לשמוע אותו מתפלל. היו כאלו שבאו 25 שנה ברציפות בלי להפסיד אף פעם, הם באו במיוחד לבני ברק עם כל המשפחה, שכרו דירה והיטלטלו עם אוכל מהבית ליומיים או לשלושה ימים, וכל זאת רק כדי לשמוע את ראש הישיבה מתפלל. כי באמת, התפילות שלו היו דבר יוצא דופן. מספר מקומות הישיבה בבית המדרש היה מכפיל את עצמו, הוסיפו ספסלים וכיסאות מכל הסוגים והמינים, והיו גם כאלו שעמדו מחוסר מקום ישיבה.

"הוא התפלל כעיקרון עם הנוסח של ישיבת חברון", מציין הרב היימן. "את הנוסח הזה הוא שמע מרבי שלום שבדרון, ואולי עוד ממי שהתפלל שם לפניו. עם זאת, הוא היה מכניס המון 'הייגענע שטיקלאך', היו לו קטעים שבהם הוא היה מוסיף ניגון בעצמו.

"אבל היו קטעים בתפילה שלא היה להם שום נוסח, לא היתה להם שום נעימה. למה? כי הוא היה בוכה כל כך חזק, שפשוט לא היה שייך להכניס נגינה במילים. בדרך כלל היו מקומות קבועים בתפילה שבהם הוא היה מתרגש מאוד ובוכה, וכבר מראש יכולת לדעת שעוד מעט ראש הישיבה יפרוץ בבכי. איזה בכי הוא היה בוכה!!! משהו שקשה לשחזר אפילו במחשבה, הוא היה מתמוסס בבכי.

"ברוב המקרים הציבור הבין למה ראש הישיבה מתרגש. אכן היו אלו מילים מאוד מרגשות, אבל היה מקום אחד בתפילה שאף אחד לא הבין מה עובר עליו. למה ראש הישיבה בוכה במילים הללו? זה אפילו הפך למעין קוריוז, שהיו מדברים על זה שראש הישיבה תמיד בוכה באמירת המילים: "פר אחד איל אחד שבעה כבשים…". אף אחד לא הבין למה הוא בוכה.

"לימים, אזרתי אומץ, וניצלתי את הקרבה הגדולה שהוא קירב אותי, כדי לשאול אותו מה הסוד שטמון מאחורי הבכי הזה… אזרתי אומץ, אפשר לומר גם שלבשתי קצת חוצפה ואמרתי: "ילמדנו רבינו… מה כל כך מרגש בפר אחד ואיל אחד?".

"חבל שאין לי תמונה שתראה איך ראש הישיבה הסתכל עלי, כששאלתי את השאלה הזאת", מתאר הרב היימן. "שמעתם פעם את הביטוי שמסתכלים על אדם 'כאילו הוא נפל מהירח'? זה בערך היה המבט שהוא נעץ בי…

"'מה זאת אומרת?', הוא שאל בפליאה. 'הרי אנחנו יודעים שכל תפילת המוספין היא כדי לקיים 'ונשלמה פרים שפתינו'. כשאני אומר פר אחד ואיל אחד, אני עכשיו מקריב קרבנות בבית המקדש. יש לך דבר יותר מרגש מזה??? יש לך דבר שמעורר געגוע יותר גדול מזה לבית המקדש??? ציפיה גדולה לבניין בית המקדש מונחת במילים הללו!'"…

מוציא, מכבס ומחזיר

"זוגתו הרבנית שרה רסיה ע"ה, היתה אומרת על התפילות של בעלה הגדול בראש השנה וביום הכיפורים, שהוא מוציא מהאנשים הניצבים בבית הכנסת את הלב שלהם, מכבס אותו, ואחר כך מחזיר אותו למקומו…

"ואכן, כך הרגשנו. הרגשנו שהוא שוטף לנו את הלב ואת הנשמה. הקול הערב שלו היה מרטיט לנו את כל הפנימיות שלנו. לא יכולת להישאר אדיש כששמעת אותו זועק 'המלך הקדוש'.

"המחזה שלו כשהיה עומד על יד העמוד בראש השנה, היה כמו מלאך ה' צבקות. הוא היה חי את התפילה, פניו היו זוהרות. כששרו 'ויאתיו כל לעבדך', הוא היה כאילו רוקד על מקומו עם תנועות ידיים, עד שנדמה היה שהוא לוקח כתר בידו, ושם אותו כביכול על ראשו של מלך מלכי המלכים.

"גם בברכת כהנים, כשהכהנים היו מנגנים לפני אמירת 'שלום', הוא היה רוקד על מקומו עם שתי הידיים פרושות כלפי מעלה, בתנועה מאוד מיוחדת.

"שאלתי אותו פעם, למה הוא כל כך יוצא מגדרו בברכת כהנים, והוא השיב לי שמובא בספרים הקדושים, שבברכת כהנים יורדת ההשפעה מהקב"ה על בעל התפילה, ממנו אל הכהנים ומהם אל העם… 'הקב"ה עצמו מברך אותי ומעביר דרכי את ההשפעה אל הכהנים והעם, איך לא אתרגש?', הוא שאל.

"כמו כן הוא היה עומד לפני התיבה עם שלושה מחזורים. מחזור אחד היה בנוסח ספרד, ממנו הוא התפלל את תפילת הלחש, כי זה היה הנוסח שבו התפלל כל השנה. המחזור השני היה מחזור אשכנז, שממנו התפלל את חזרת הש"ץ כי זה היה המנהג בישיבה להתפלל בנוסח זה, ובנוסף היה לו מחזור עם כוונות של סדר התקיעות והתפילות.

"בהקשר זה של הכוונות, אני רוצה לספר לכם סיפור, שממנו תבינו מה הוא היה מכוון בתפילה…

"בשנות בחרותי היה לי חלום, שאזכה להיות חתן בראש השנה וביום הכיפורים. חשבתי לעצמי, הרי חתן וכלה צריכים להתפלל על החיים שלהם, ועל כל הקורות שיקרו איתם כל ימיהם, ובראש השנה זה זמן שאפשר לשנות את הטבע – אני רוצה להיות בראש השנה רגע לפני החתונה, שארגיש שאני תלוי בחסדי המקום בצורה מוחלטת, ויהיה לי לב נשבר לתפילה אמתית מעומק הלב.

"ואכן זכיתי שכך היה. התארסתי בחודש אב והתחתנתי בחודש חשוון, כך שבראש השנה וביום הכיפורים הייתי חתן.

"באותה שנה התכוננתי המון לתפילות של ראש השנה. לקחתי את זה מאוד ברצינות, והייתי יושב עם המחזור ועובר על הפיוטים והתפילות, מעמיק בהבנה כדי שהתפילות של ראש השנה תהיינה בהתאם.

"אחד הדברים שרציתי מאוד לעשות, זה לכוון בתקיעות השופר כמו ראש הישיבה. אבל אף אחד הרי לא ידע מה הוא מכוון, אז פשוט שאלתי אותו. הוא התחמק ממני פעם אחת, פעם שניה, פעם שלישית, עד שלבסוף תפסתי אותו ברגע הנכון, ושאלתי אותו: 'אני רוצה שראש הישיבה ילמד אותי מה לכוון בשמיעת קול שופר…'.

"באותה הפעם הוא פלט תשובה בחצי משפט, שאמר בעצם שמי שלא מונח בעניין של השמות והכוונות, ולא לומד את זה בצורה מסודרת, זה רק מזיק ולא מועיל, אם הוא יכוון את זה בראש השנה…

"מתוך דבריו הבנתי שהוא מכוון בשמות הקדושים, ושזה לא מתאים עבורי, לפחות לא בשלב זה.

"אבל בליל ראש השנה ממש הפצרתי בו, שיגיד לי לפחות מה אני צריך לכוון, אם אני לא יכול לכוון מה שהוא מכוון.

"ראש הישיבה נתן לי תשובה מפורטת, שמבוססת על הדרושים שלו בספר 'שי למורא', והמקור שלהם הוא למעשה ב'ספר היצירה', שיש שלושה סוגי מלוכה.

"יש 'מלך על כסאו' שזו מהות המלוכה, ועיקר המלוכה שזה סוד המלכויות במוסף. יש מצב של 'מלך במדינה' כלומר ההנהגה של המלך עם בני העיר והמדינה שזה סוד ה'זיכרונות', שבאים לפניו למשפט והוא מנהיג את העולם, ויש הנהגה של 'מלך במלחמה' – היחסים שלו עם המדינות השכנות כביכול ועם הכוחות הנגדיים. במלחמה היו תוקעים בקרן, ולכן החלק הזה שייך ל'שופרות'. בספרו 'שי למורא' הוא מרחיב בעניין במתיקות מיוחדת במינה, ובהחלט מומלץ לכל אחד ללמוד את הספר הזה, כדי להרגיש ראש השנה אחר לגמרי.

"בהקשר זה אמר לי ראש הישיבה, שבסדרות של התקיעות אני אכוון בתשר"ת כנגד 'מלכויות' – 'מלך על כסאו', בתש"ת כנגד 'זכרונות' – 'מלך במדינה' ובתר"ת כנגד 'שופרות' – 'מלך במלחמה'. ובכל פעם לחשוב על רוממות המלך והדר גאונו במצבים הללו וכו'.

"כך אמר לי לכוון גם בשלוש הסדרות של התקיעות דמעומד, תפילת המוסף וחזרת הש"ץ לפי הסדר של זכרונות מלכויות ושופרות, ואילו בתקיעות האחרונות שתוקעים באמירת הקדיש, אמר לי להרהר בתשובה".

"זה מה שאני חושב לפני התפילה"

"אסיים בסיפור נוסף, שייתן לנו עוד הצצה קטנטנה לעולמו הפנימי של ראש הישיבה, ולאופן בו הוא היה ניגש לכל הנושא הזה של תפילות לפני העמוד בימים הנוראים.

"אני עצמי זכיתי להיוולד בבית שיש בו חשיבות רבה לתפילות הימים הנוראים ובכלל. אבי מורי שליט"א משמש כבר הרבה מאוד שנים כבעל תפילה בימים הנוראים, וממילא בבית היינו מתעסקים עם זה, לומדים את הנוסח ומדקדקים בו, גדלתי בעולם הזה.

"כשהגעתי לישיבה התפללתי כמובן בישיבה, והייתי מאזין בשקיקה ובשימת לב מרובה לתפילות של ראש הישיבה הגרש"י בורנשטיין.

"בשנים הראשונות אחרי החתונה, הייתי מחלק את התפילות של ראש השנה ויום הכיפורים. הייתי נוסע פעם לישיבה ופעם לאבא שלי.

"שנה אחת נשארנו בבית, ובערב ראש השנה התקשרתי לראש הישיבה כדי להתברך מפיו ב'שנה טובה', וגם לאחל לו מזל טוב ואריכות ימים ושנים, כי בערב ראש השנה היה יום ההולדת שלו.

"ראש הישיבה שאל אותי איפה אני נמצא בראש השנה, ואני השבתי לו שהפעם אני בבית. 'איפה תתפלל?' הוא שאל, ואני אמרתי לו שבבית הכנסת הקרוב לביתי… שאל ראש הישיבה אם אני אמור לגשת לפני התיבה ולהיות שליח הציבור, ואני השבתי בשלילה, אני אהיה אחד המתפללים כמו כל שאר האנשים בקהל.

"'הגיע הזמן שתהיה בעל תפילה', הוא אמר לי…

"'אבל הראש ישיבה, זה לא בכדי שיעשה', טענתי כנגדו, 'הרי עוד כמה שעות יתקדש היום, בכל בתי הכנסת כבר יש בעל תפילה שהתמנה מבעוד מועד…'.

"'נכון', השיב לי ראש הישיבה. 'כוונתי היתה שבשנה הבאה אתה כבר צריך להיות בעל תפילה. לא דיברתי על השנה הזאת…'.

"נצרתי את הדברים בליבי, אבל לא עשיתי שום פעולה כדי להתקבל כבעל תפילה, והנה שבועיים לפני ראש השנה קיבלתי שתי הצעות, משני בתי כנסת שונים שביקשו ממני להיות בעל התפילה אצלם…

"התקשרתי לראש הישיבה ואמרתי לו שאכן, כמו שאמר ראש הישיבה הציעו לי להיות בעל תפילה, ואני סבור שאני אכן כשיר לכך מבחינה טכנית. גדלתי בבית כזה, אני מכיר היטב את הנוסח, אומרים שהקב"ה זיכה אותי בקול נעים אני יכול לקבל על עצמי את התפקיד.

"'אבל אני מפחד!!! הרי חז"ל אומרים שאם יש שליח ציבור שאינו הגון, נפרעים ממנו תחילה רח"ל. וכי אני הגון להיות שליח ציבור? הרי לב יודע מרת נפשו… אני באמת ובתמים נרעש ונפחד, הנני העני ממעש, איך אוכל לגשת לתפילה לחנן ולרצות לפני בורא עולם על ישראל עם קרובו?'.

"ענה לי ראש הישיבה תשובה שעד היום כשאני נזכר בה, אני מצטמרר…

"'כבר ארבעים שנה אני בעל תפילה', הוא אמר לי, 'אתה יודע מה אני חושב על זה? אני אגיד לך מה אני חושב…

"'בכל שנה, כשמגיע ליל התקדש יום הדין, אני ניגש ברטט ובזיע אל עמוד התפילה, וחושב לעצמי: הרי הקב"ה זיכה אותי בקול נעים ובלב מלא רגש. יש לי את הכח להתפלל לפני התיבה, ולרגש את הציבור שמתפלל בבית הכנסת.

"'אני אשתמש בכח שהקב"ה נתן לי, כדי שכל הציבור יתפללו בצורה נרגשת ובכוונת הלב גדולה יותר!!!

"'מי יודע, אולי זאת תהיה הזכות היחידה שתעמוד לי שאצא זכאי בדין… אני מודה לקב"ה שנתן לי את הכישורים והיכולת לעשות דבר כזה גדול, שעל ידו אזכה בדין!!!

"'גם אתה, תקבל על עצמך את התפקיד', הנחה אותי ראש הישיבה. "תהיה שליח ציבור, ותעשה את זה עם כזאת כוונה כמו שלימדתי אותך עכשיו, ואני בטוח שתצליח!'".

בגיליון של פרשת ניצבים – ראש השנה, הבאנו שיחה מרתקת מאוד שערכנו עם הרה"ג ר' ישראל היימן, פעיל אחינו, שבעבר היה מהתלמידים המקורבים ביותר למרן ראש ישיבת 'קרית מלך', הגאון הגדול רבי שמואל יעקב בורנשטיין זצ"ל.

הגרש"י בורנשטיין עצמו לא זכה לזרע של קיימא, אבל אפשר לראות רבים מתלמידיו הקרובים ביותר, שהיו דבקים בו וקרובים אליו כקרבת אב ובניו, וגם אחרי שנים זכרו חקוק בלבם, ודברותיו נשואות על שפתיהם.

לכן, כשרק ביקשנו לשמוע מהרב היימן מעט אודות מורו ורבו הגדול, נפרץ הסכר, והסיפורים החלו לזרום בשפע. ראינו כי טוב, והחלטנו לבקש ממנו שיספר לנו גם על עבודת קדשו של ראש הישיבה בשמיני עצרת – שמחת תורה, לכבוד הגיליון של ערב חג הסוכות. הרב היימן נעתר ואף הביע שמחה על ההזדמנות הנוספת להנציח את זכרו והנהגותיו של ראש הישיבה הנערץ, והנה התוצאה הנפלאה לפניכם:

"אחד הימים הכי עמוסים בשנה, אצל מרן ראש הישיבה זצ"ל, היה יום שמחת תורה", פותח הרב היימן. "בשאר הימים הטובים היו מתארחים אצלו בקביעות בחורים מהישיבה ואורחים רבים, אבל בשמחת תורה זה לא היה אפשרי, כי ראש הישיבה עצמו היה סועד את סעודות החג בחדר שלו בישיבה, יחד עם הרבנית, כי פשוט לא היה זמן לאכול ולשיר זמירות, כמו בכל סעודת חג אחרת.

"באופן עקרוני, עמדתו הייתה שההקפות שמקיפים את הבימה ורוקדים עם ספר התורה, הן חלק מסדר התפילה של שמחת תורה, ולכן הוא לא הסכים בשום אופן לכך שיישבו לסעודת חג, ולאחר מכן יחזרו לעשות את ההקפות, בהסבירו שאין זה ראוי ללכת לסעוד את סעודת החג, לפני שסיימנו את התפילה… הוא הסכים לקצר את ההקפות אם צריך, לרקוד קצת פחות, אבל לא לעצור באמצע.

"בפועל, חלק מהשנים ההקפות היו נמשכות לאורכו של כמעט כל היום, היו מתפללים מנחה מיד אחרי מוסף, והולכים לסעוד את סעודת החג ממש דקות אחדות לפני השקיעה. רק בשנים האחרונות סידרו שההקפות בבוקר יהיו קצרות על סדר התפילה, ואחריהן יהיו הקפות נוספות אחה"צ, כדי שיוכלו לרקוד לכבוד התורה בלי הגבלת זמן…

"כמו כן, במהלך ההקפות הוא מאוד הקפיד על כל המנהגים, על אמירת כל הפיוטים לפי הסדר הכתוב במחזורים, כי אם זה חלק מהתפילה, הרי שצריך לקיים את זה בהתאם לסדר, כמו כל חלקי התפילה".

להחליף את ה'פראק'…

וכך היה נראה חג שמחת תורה בישיבת 'קרית מלך':

"ראש הישיבה היה ניגש בעצמו לפני התיבה. הוא הרי היה בעל תפילה מיוחד במינו, ונהג כמנהג ישיבת חברון, שאת תפילת ערבית של שמחת תורה התפללו בנוסח של הימים הנוראים.

"כשהוא היה שואג 'ברכו את ה' המבורך', היה בית המדרש רועד מעוצמת המענה של הקהל, תפילת ערבית היתה נרגשת מאוד, ממש מרוממת ונעלית.

"אחרי תפילת שמונה עשרה, היה פוצח באמירת 'אתה הראית', ומתחיל לרקוד עם ספר התורה…

"אשרי עין ראתה אלה. אני לא יכול לתאר את המראה הנהדר שהיינו רואים אז. הרי ראש הישיבה היה כל כולו תורה, 'איין שטיק תורה'. לא היה לו בעולמו שום דבר אחר חוץ מתורה. כל השנה הוא אצר את ההתלהבות בתוכו פנימה, הוא לא נתן לה כל כך ביטוי חיצוני. כשהגיעו ההקפות, פעם בשנה, כשהוא החזיק את ספר התורה בזרועותיו ושר 'תורת ה' תמימה', כל אהבת התורה העצומה הזאת, שבעבעה בתוכו כל השנה, פרצה החוצה כמו הר געש שיורה לבה רותחת בכוח אדיר.

"הוא היה שר, רוקד, קופץ, רץ, זה היה מדהים! ראית אדם מבוגר, חולני, איש שלא ידע לעשות שום דבר חוץ מלהעמיק במחשבה אל מול הספר שלפניו, כשהוא הופך ללהבת אש, עם מרץ אינסופי, רוקד ורוקד ורוקד במשך שעות!!!

"רוב השנים הוא אפילו לא ישב לרגע לנוח במהלך ההקפות, כי הרי יש ספרי תורה – עומדים, אסור ע"פ ההלכה לשבת, על אף שיש בזה דעות שונות הוא לא ראה לנכון 'להקל' בכבוד התורה.

"הציעו פתרון שיחזיק ביד ספר תורה, וישב עם ספר התורה, אבל ראש הישיבה לא הסכים לשמוע על דבר כזה. מה? להשתמש בספר התורה כדי להתיר לו לשבת, בזמן שיש כאן בחורים תלמידי חכמים שרוצים לרקוד עם ספר התורה? היה לא תהיה. הוא היה עומד ורוקד ושר וקופץ במשך שעות ארוכות, לכבוד התורה.

"בשנים יותר מאוחרות, כשהוא כבר הזקין והיה לו מאוד קשה, הצליחו להשיג לו את ספר התורה הקטן שהיה של הגרמ"י לפקוביץ' זצ"ל. מאחר והיה זה ספר יקר מאוד, רק ראש הישיבה החזיק בו ולא נתן לאף אחד אחר לרקוד איתו, ולכן הוא יכול היה לשבת כשספר התורה בידו, בלי לפגוע בשמחת התורה, ובלי לגרוע מהזכות של הבחורים לרקוד כשהם מחזיקים בספרי התורה הרגילים של הישיבה.

"אבל לא רק ריקודים היו שם", מתאר הרב היימן. "ראש הישיבה השקיע הרבה מחשבה במילות השירים ואפילו בתנועות של הניגונים".

"כך למשל היה שר את הניגון המפורסם של רבי ברוך בער, 'אמר אביי'. הוא היה שר את הניגון בית אחר בית והיה 'מתרגם' את המנגינה. זה מתחיל עם חשש, מנסים לגשש את הדרך בסוגיא החדשה שעכשיו התחלנו ללמוד, מה הולך פה? לא כל כך מובן… לאט לאט הסוגיא מתחילה להתבהר, הניגון הופך להיות יותר קצבי, השאלות ברורות, התמיהות מחודדות, ואז מגיע התירוץ והשמחה פורצת גבולות.

"כמו כן היו לו דרשות שלמות על השיר 'אנא עבדא'. הוא היה מסביר איפה יש בשיר הזה תהיה, איפה חיפוש, באיזה שלב מגיעה קבלת העול וההכנעה, וכן על זה הדרך הוא היה מסביר כל מיני ניגונים ומאריך בזה".

אה, גאר גישמאק!

"כמו שאמרנו, ששמחת תורה היתה כבר התוצאה", מחדד הרב היימן, "היתה זו התפרצות של אהבת התורה הנדירה שלו. היו לה לאהבת התורה הזו הרבה מאד ביטויים גם כל השנה, גילויים שמי שהיה רגיל וותיק איתו, יכול היה לשים לב ולראות את אהבת התורה העצומה שלו מתפרצת בכל מיני אופנים, את מה שכולם ראו בעוצמה גדולה ביום שמחת תורה, היה ניתן לראות כל השנה מאחורי הפרגוד.

"כשראש הישיבה היה לומד", הוא מתאר, "יכולת לראות שהוא ממש שואב הנאה גשמית מהלימוד. כמו להבדיל, אדם שאוכל מאכל מאוד טעים, נדיר במיוחד, וממש מפגין את ההנאה שלו.

"היו לו כל מיני לשונות מעניינים כאלו, שהיה אומר תוך כדי לימוד, שמהם יכולת להבין מה הוא מרגיש ואיך הוא חווה את הלימוד.

"אין אחד שלמד ב'קרית מלך' בבחרותו, ולא זוכר את ראש הישיבה זצ"ל, אומר סברא נפלאה ולאחר מכן מפטיר בינו ובין עצמו 'אה! גאר גישמאק!!!'. איזו מתיקות!

"הוא לא היה אומר את זה בקול לתלמידים, כדי שאנחנו נבין שהסברא מתוקה מדבש. זה היה בקול שקט, הוא היה מפטיר בינו ובין עצמו, מתאר לעצמו איך הוא מרגיש. גאר גישמאק!

"לא פעם היה מסיים לומר איזה מהלך מחודש, והיה מציין 'ס'ווערט א טענצל', זה שווה ריקוד! שווה לרקוד משמחה על כזאת סברא נפלאה.

"זה היה העולם שבו הוא חי, עולם שבו התורה היא הדבר הכי מתוק, ושאין שום דבר שיכול לשמח את האדם יותר מסברא טובה, דיוק נפלא בלשון רש"י, או חידוד מחודש של סברת התוספות החולקים עליו.

"כל ה'טענצלאך' – הריקודים הקטנים האלו, שהוא רצה לרקוד בכל פעם שהוא אמר סברא טובה או מצא איזה חידוש נפלא בדברי אחד הראשונים והאחרונים, התרכזו יחד לשמחת תורה, אז הוא היה פורץ בכזה ריקוד עצום ובלתי פוסק, שבו הוא ביטא את השמחה של כל השנה על כך שזכה לעסוק בתורה המתוקה מדבש ומנופת צופים.

"הריקוד היה כל חזק, עד שבכל שנה, במוצאי שמחת תורה, הוא היה פושט את הפראק, והרבנית היתה זורקת אותו לפח! הפראק היה קרוע מכל הכיוונים, מרופט, ספוג בזיעה בכמויות שקשה לתפוס בכלל, מרוב המאמץ הגופני האדיר שהתאמץ כשרקד ורקד בכוחות על טבעיים, במשך ארבע שעות ברצף, בלילה, ולאחר מכן שוב בצהרים, ושוב יצא בריקודים סוערים בהקפות שניות.

"הריקוד היה באטמוספירה אחרת. הוא לא ראה ולא ידע איפה הוא נמצא בכלל, זה היה מדהים. פתאום היה תופס איזה בחור באקראי, ומתחיל לרוץ איתו ולרקוד. לפעמים היה זה בחור משיעור א', שרק לפני כמה שבועות נכנס לישיבה, וראש הישיבה עדיין לא הכיר אותו בכלל, לפעמים הוא תפס בכלל איזה אורח, שרק נכנס לכמה דקות לראות את ההקפות בישיבה, ופתאום מצא את עצמו רץ ורוקד עם ראש הישיבה, שבלי לשים לב תפס אותו והתחיל לרקוד איתו. זה היה מדהים!

"לא זו בלבד שהוא רקד חזק כל כך, בצורה שאי אפשר להבין איך הוא הצליח בכזה גיל לעשות זאת, אלא שהיה לו קשה לעצור את הריקוד. תמיד בסיום ההקפות הוא היה מחזיר את ספר התורה האחרון אל ארון הקודש, ואז, רגע לפני שהריקודים מסתיימים, הוא היה פורץ בריקוד סוער במיוחד. היו פותחים ריבוע ענק, כל הבחורים הצטופפו הכי קרוב שיכלו לכותלי בית המדרש, וברחבה שנפתחה באמצע היה ראש הישיבה רץ בעיגולים כשספר התורה בידיו, מתרגש עד עמקי נשמתו. לא יאומן איך הרגשנו את השמחה שלו וההתרגשות שלו, זה היה משהו שקשה לתאר במילים".

כבוד חכמים ינחלו

"אבל יום שמחת התורה, היה אצל ראש הישיבה לא רק שמחה עם התורה, אלא גם של כבוד התורה. הוא הנהיג בישיבה שאחרי שהתחלקו ל'בתים', למניינים רבים לקריאת התורה כמקובל, היו מתכנסים יחד למניין אחד גדול, והעלו את ראשי הישיבה ורבניה לעליות החשובות, חתן תורה, חתן בראשית, מפטיר וכו'.

"בשלב זה, היו עוצרים את קריאת התורה, והיו שרים ורוקדים לכבוד מי שקיבל את העליה. זה יכול היה לקחת אפילו עשר דקות תמימות, שהיו רוקדים לכבוד אחד מרבני הישיבה, ולאחר מכן עשר דקות נוספות, עבור עוד אחד מרבני הישיבה וכן הלאה.

"המנהג היה מבוסס על האמור בגמרא במסכת מכות דף כב: 'אמר רבא כמה טפשאי שאר אינשי דקיימי מקמי ספר תורה ולא קיימי מקמי גברא רבה'. כלומר, אם אנחנו עושים כל כך הרבה כבוד לתורה ביום הזה, אנחנו לא יכולים להיות כאלו טיפשים, ולהימנע מלכבד תלמידי חכמים. זה יום שבו צריכים לעשות גם כבוד ללומדי התורה!

"את הדבר הזה, לכבד את חכמי התורה, יכלו לראות שהוא נוהג בעצמו ולא רק מנסה ללמד את תלמידיו. כשהוא היה נפגש עם אחד מגדולי התורה, הוא היה מתבטל אליו כעפרא דארעא. כשהיה מדבר עם אברך כולל פשוט, היה מדבר אליו בלשון רבים כי הוא תלמיד חכם…

"זכיתי להיכנס עמו כמה פעמים למעונו של מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי זצ"ל. זה היה ממש מפליא לראות את ההתבטלות שלו אליו. כשעלינו במדרגות, לפני שנכנסנו לבית, הוא תפס ביד שלי בבעתה. חשבתי שהוא עומד ליפול או משהו כזה, אבל ראש הישיבה לחש לי באוזן 'איך האב מוירא' – אני מפחד! הוא פחד להיכנס לרבי חיים! וזאת, למרות שמרן שר התורה עצמו היה קם לכבוד ראש הישיבה כשנכנס אליו לחדר. ראש הישיבה גם אמר לי פעם, שהוא בטל ומבוטל למרן הגר"ח, ואפילו בשאלות של פיקוח נפש, הוא יעשה מה שרבי חיים יורה בלי לחשוב פעמיים ובלי להציע סברא נוספת…

"בכל אופן, נחזור לעניינו, למרות שכל ההקפות של שמחת תורה התנהלו כאמור באריכות רבה והיו רוקדים שעות ללא הפוגה, זה לא הספיק לראש הישיבה. הוא היה עושה גם 'הקפות שניות', ושוב היה רוקד בעוז ותעצומות, וגם אחרי שסיימו הקפות שניות, וכבר החזירו את כל ספרי התורה לארון הקודש, זה לא הספיק. או אז הוא היה מתיישב יחד עם כל התלמידים לשירה בצוותא חדא, הוא היה שר את כל השירים הישנים, שירים של געגוע ודבקות עד אחרי חצות הלילה, או אז היה קם ופונה לביתו, כדי לאפשר לבחורים לאגור כוחות ולהשכים מחר ליום שגרתי של לימוד התורה…".
(דרשו)

"למדתי בישיבה פלונית, וחפצתי לעבור לחברון-גאולה. באתי אל רבי שמואל יעקב וביקשתיו להתקבל לישיבה. בפגישה זו הוא שאל אותי: מדוע אתה רוצה לעבור מישיבתך אלינו? השבתי לו מיד: חפץ אני לשמוע ולקבל מראש-הישיבה!

הוא נהנה מאד מהתשובה. לא רק מראה פניו לימד אותי על כך, אלא הוא גם אמר זאת בפירוש. אבל ההנאה הגדולה לא היתה מההשתוקקות שלי ללמוד אצלו ולהיות תלמידו – אלא מדבר אחר בכלל… וכך הסביר לי: 'אני נהנה שבחור אינו מוציא לעז ואינו מקטרג על הישיבה שממנה בא. הוא לא אומר 'בישיבה ההיא חסר ענין פלוני או לא בסדר דבר אלמוני, ועל כן אני חפץ לבוא לכאן', אלא אומר 'אני רוצה לבוא לכאן בגלל ענין פלוני שיש כאן' ותו לא. מתשובה כזו אני נהנה!' וזו היתה השיחה המוסרית הראשונה ששמעתי ממנו…"

מעשה נאה ומאלף זה ראוי לפתוח את היריעה לדמותו של הגאון הגדול רבי שמואל יעקב זצוק"ל, שכל ימיו אשר חיה הרביץ בתלמידיו תורה לצד יראה והנהגה טהורה, כאשר מצידו עומד הוא עליהם, בחינת 'הוא היה אומר', ונאה מקיים את אשר נאה דורש.

כתמר וכארז

נוסח הברכות של רבי שמואל יעקב למבקשי ברכותיו, היה: "שתהא נפשך חושקת בתורה, ותגדל תלמיד חכם אמיתי". ומיהו תלמיד חכם אמיתי? תלמיד חכם אמיתי, אמר, הוא מי שיש לו חוט המשולש של שלושת אלו: תורה, יראת שמים, ומידות טובות

מידות טובות, הנהגה נכונה בין אדם לחבירו, זהירות בכבוד הזולת – כל אלו היוו עבור רבי שמואל יעקב אבן בוחן לכל האדם כולו. 'עלינו לדעת', היה אומר, 'כי הגשמיות של השני היא הרוחניות שלנו'.

בשמחת בר-מצוה אצל תלמיד, בה השתתף רבי שמואל יעקב, לחש בעל השמחה לצלם כי ינסה להשיג תמונת תקריב איכותית מרבו, על מנת שיוכל להגדילה ולתלותה בביתו. הצלם בתמימותו לא חשב פעמיים. ניגש לרבי שמואל יעקב עצמו, ושאל אותו אם יסכים להצטלם באופן שביקש בעל השמחה… רבי שמואל יעקב לא הרהר ולו שניה אחת. 'ודאי ודאי' השיב. מיד נעמד, יישר את כובעו, יישר את קמטי חליפתו, סידר קלות את זקנו, ושאל את הצלם אם המראה מתאים לדרישות…

סיפור זה אופייני לרבי שמואל יעקב מאוד. עם כל הנכבדות שאפפה אותו, וביודעו גם כבוד התורה מהו – עם כל זאת בער בו רצון להיטיב לזולת, ועבור זאת היה מוכן למסור את עצמו. אם פלוני רוצה תמונה ממנו, הוא יעשה הכל כדי לסייע לו להשיג אותה.

ההטבה לאחרים היתה אצל רבי שמואל יעקב מקור הנאה. עקב בעיות רפואיות, היה רבי שמואל יעקב אסור באכילת מאכלים מסויימים. כל מכיריו וידידיו לאורך כל השנים, מספרים כיצד כיבד אותם בעוגיות ומעדנים האסורים לו באכילה, באומרו להם: 'מאכלים אלו אסורים עלי; ההנאה היחידה שיש לי מהם, זוהי לראות אחרים האוכלים אותם… אל תקחו ממני הנאה זו!'

מדרגת האדם

בלילות שבת היה רבי שמואל יעקב מוסר שיעור-חומש בביתו. השיעור התקיים מיד לאחר הסעודה. אחד מבני הישיבה שלא היה רגיל להשתתף בשיעור החומש, הוזמן לסעודת שבת אצל רבי שמואל יעקב. רבי שמואל יעקב הבין אל נכון כי הבחור יחוש אי נעימות לעזוב את הבית מיד אחרי הסעודה מבלי להשתתף בשיעור. על כן, מיד אחר הסעודה, פנה אליו ואמר לו: אין שייכות בין הסעודה לשיעור; אם אינך רגיל להשתתף בשיעור, יכול אתה לחוש בנוח ולחזור מיד לישיבה…

בחור ליווה את רבי שמואל יעקב בדרכו. בידו של רבי שמואל יעקב היה תיק כבד, והבחור התנדב לקחתו. רבי שמואל יעקב סירב; איני רוצה להשתמש בתלמיד חכם… בהמשך הדרך חזר בו רבי שמואל יעקב: "הלא הנך עומד בעונת השידוכים. ובכן, הבה נתאר לעצמנו כי מישהו מביט בך בשעה זו ורואה אותך מהלך לצד אדם עם זקן לבן, ובעל הזקן הלבן נושא תיק כבד, ואתה פוסע לידו בידיים ריקות… כיצד יראה הדבר? אין מנוס אלא שתיטול את התיק…"

עקב מצב בריאותו, ועל פי הוראת הרופא, לא היה רבי שמואל יעקב צם בתעניות שבמהלך השנה. למרות שכל סובביו ידעו מכך, בכל זאת נזהר היה בעקשנות שלא לאכול בפני אחרים המתענים. לעיתים נצרך היה לבקש את הנוכחים לצאת, כדי שיכול לאכול: 'איך אפשר לאכול בפני אנשים השרויים בתענית?'

ומעניין לעניין: מצב בריאותו של רבי שמואל יעקב לא איפשר לו לעלות במדרגות במהרה, ועל כן היה עולה לאיטו. (לעיתים היה מתבטא תוך כדי כך, ובחיוך, כי כבר אמר מרן הגאון רבי חיים שמואלביץ זצוק"ל, לגבי עניינים רוחניים, כי קל לרדת וקשה לעלות…) ביום השבת, כאשר היה שב מהתפילה בישיבה עם קבוצת בחורים שבאו לסעוד עמו על שולחנו, היה מסיט את עצמו לצדדים, ואומר להם: אני עולה לאיטי. אל נא תתעכבו בגללי. עלו לביתו והמתינו לי שם!

הסוד שהתגלה

ביתו של רבי שמואל יעקב היה, כידוע, בית ריק מילדים, משום כך היו הוא והרבנית מרבים בהבאת אורחים לסעודת השבת. הבאה זו היתה בשפע רב – עיתים וסעדו על שולחנם עוד כשלושים איש! סעודות אלו היו אצל רבי שמואל יעקב בגדר עבודת קודש. הוא היה מרבה לומר בהם 'מאמרים' עמוקים מענייני פרשת השבוע ועניינים אחרים, כמו כן היה משורר עם הציבור הגדול שירי דבקות.

והנה אירע פעם כי במשך שלושה חודשים רצופים, לא הזמינו רבי שמואל יעקב והרבנית אל סעודות השבת אף לא אורח אחד! את כל הסעודות במשך הזמן הזה אכלו הם לבדם; שני אנשים ליד שולחן אחד, בליל שבת, בשבת בבוקר, ובסעודה השלישית. כך במשך שלושה חודשים. מה אירע?

אח"כ נודע הדבר: שכן אחד בביתם הגיע לידי מצב כלכלי קשה ביותר. הדבר נודע לרבי שמואל יעקב, והוא סיפר על כך לרבנית. הוא חיווה דעתו, כי מן הראוי שהם ינסו לשקם את המשפחה על ידי תמיכה קבועה במשך שלושה חודשים. שאלה הרבנית: וכי מהיכן נעמוד בכל ההוצאות הללו? הציע רבי שמואל יעקב כי במשך תקופה זו ימנעו מאירוח אורחים, ואת הכסף שיחסכו, יתרמו לאותו שכן! כה נחוצות היו סעודות-רבות משתתפים אלו עבור רבי שמואל יעקב והרבנית, אבל כדי לסייע לאותה משפחה עמדו וויתרו עליהן…

'בכל ברכה וברכה בשמונה עשרה', אמר רבי שמואל יעקב פעם ברגע של גילוי לב, 'אני מכוון על הצרות של האנשים הקשורות לברכה זו'. 'אותך אני מזכיר בכל תפילה', אמר פעם לתלמיד. 'מאז שאשתך חלתה, אין תפילה שאינני מזכירה', שמע ממנו תלמיד אחר. 'למעלה מארבע שנים, יום יום ללא יוצא מן הכלל, התפללתי על צרתו של פלוני', סיפר בהזדמנות אחרת.

רבים מידידיו גילו בדיעבד כי הוא מתפלל בהזכרת שמם באופן קבוע. ולא רק מתפלל – אלא שופך דמעות עבורם. היה אומר שמכוון ב'מלך עוזר ומושיע' על כל הבחורים המבוגרים שזקוקים לזיווג. כשעלה לתורה עשה 'מי שברך' עבור החולים, אלו שהכיר ואלו שביקשוהו להעתיר עבורם. הוא הקריא רשימה ארוכה מאד של כל השמות על פה, שם החולה ושם האם.

"ופניהם איש אל אחיו"

חברות אמיתית כיצד? רבי שמואל יעקב היה אדם חברותי מאד. חברים רבים היו לו, וכלפי כל אחד מהם חש כאח. ולא רק הוא חש כך כלפי אחרים, אלא גם רבים אחרים חשו כלפיו כאחים ורעים קרובים, ואלו היו מכל הגילאים, צעירים ומבוגרים.

בהקשר זה היה רגיל רבי שמואל יעקב להביא את דברי הבעל הטורים, על הפסוק "והיו הכרובים פורשי כנפיים למעלה, סוככים בכנפיהם על הכפורת, ופניהם איש אל אחיו, אל הכפורת יהיו פני הכרובים". על פסוק זה כותב בעל הטורים 'כמו שני חברים שנושאין ונותנין בדברי תורה'. מה פשר הדברים? מדוע 'פניהם איש אל אחיו' מוכרח להיות באופן של חברים העוסקים בתורה?

ביאר רבי שמואל יעקב: התקשרות בין אדם לאדם באה על ידי דיבור. אם תוכן הדיבור הוא עניינים פשוטים – אף ההתקשרות היא פשוטה וחיצונית. אבל אם היא באה על ידי דיבור בתורה ובחכמה, שזהו עיקרו של הדיבור, ההתקשרות עמוקה ופנימית יותר, ונוצר בין המדברים חיבור מושלם.

היות ופני הכרובים איש אל אחיו, באה לסמל את החיבור בין הקב"ה לישראל, שהוא חיבור עמוק ביותר, ולפיכך אין למשול לה אלא חיבור 'איש אל אחיו' שבא על ידי דברי תורה, שכאמור הוא החיבור הגמור והמושלם.

והוסיף רבי שמואל יעקב: נקודה זו המתבארת בבעל הטורים, יכולני להוכיח אותה מקורות חיי. היו לי חברים וידידים רבים במשך כל השנים, מהם שגיליתי להם מסתריי וסודותיי. אמנם, במהלך השנים לא נשאר הרבה מאותן חברויות. חברים באו וחברים הלכו, ואלו התחלפו באלו. רק אותם אלו שחברותנו היתה מיוסדת על דיבור בדברי תורה – רק הם נותרו חברים לעד. עם אלו, אף אם במשך שנים לא נפגשנו ולא שוחחנו – כאשר חזרנו ונתראנו זה עם זה, צפה ועלתה מיד החברות העזה והפנימית שנוצרה בינינו על ידי דברי התורה!

ברכה או הודאה?

כשהיה נשאל אימתי יש ללכת לחתונה של חבר, היה משיב: היסוד של הכל הוא הכרת טובה. למדתם יחד? היה לכם קשר מיוחד? נהנית ממנו עצה ותושיה? עליך להשתתף בשמחתו.

'היתה חתונה אחת', סיפר, 'ששהיתי בה זמן רב. הייתי חלש ומותש ולא יכולתי לרקוד הרבה, ובכל זאת שהיתי שם כשעה. הגעתי בעיקר, לא בגלל מעלת החתן ובגלל שהוא בקשר קרוב עמי, אלא יותר מזה – מפני שהיה לומד בשעות מאוחרות עם חברותא ליד מיטת הרבנית בבית החולים כדי שלא תישאר בלילות לבדה'. וסיים: 'הכרת הטוב, כפי שהורוני רבותי, היא מעל הכל, והיא החשבון העיקרי בכל השאלות מסוג זה'!

כשהיה רבי שמואל יעקב מדריך חתנים מהישיבה, היה אומר להם כי עליהם להודות לאשה ולהכיר לה טובה על כל דבר ודבר. 'אין לכם', היה אומר, 'לקבל את מעשיה כמובנים מאליהם; עליכם להכיר לה טובה כאילו לא מגיע לכם דבר'.

פעם, אחרי 'יישר כח' לבבי שקיבל אחד התלמידים, והיה זה עקב עניין פעוט ביותר שעשה עבור רבי שמואל יעקב, הביע התלמיד את פליאתו על הצורך בהודאה זו. רבי שמואל יעקב ענה לו לשיטתו, כי אין כאן קושיא – 'יישר כח' אינה אלא ברכה שיתחזק כוחו של המסייע. והראיה, הוסיף, שר' אהרן הוניגסברג (מנהלה של 'קריית מלך' שהיה איש חסדו של רבי שמואל יעקב), אחר שאומרים לו 'יישר כח' הוא עונה אמן… והרי לברך אפשר תמיד, ובפרט כשמישהו עשה לך טובה…

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון