בחול המועד פסח הגיע לאופקים הגאון רבי אברהם ארלנגר, מראשי ישיבת 'קול תורה', ושוחח עם בני המשפחה וידידים קרובים מבני הקהילה אודות גדלותו של רבי שמשון. בין הדברים השמיע באוזני הנוכחים "א מורעדיגע מעשה" (-סיפור מיוחד) כהגדרתו, שהוא עצמו היה עד לו:

באותה תקופה בה התרחש הסיפור למד רבי שמשון בחברותא עם ר' אברהם בבית מדרש שבשכונת בתי הורנשטיין בירושלים. ויהי היום והזדמן לו רבי שמשון לשמוע את הרבנית ארלנגר מדברת לתומה על "המיקסר המייגע, המתקלקל מדי שבוע". התרחשות אופיינית לבית בישראל. ספק אם היא עצמה זכרה שהשמיעה את המשפט הזה, אבל רבי שמשון זכר אף זכר. מן הנסיעה הקרובה שלו לחו"ל שב כשבאמתחתו מיקסר חדש באריזה עבור ביתו של החברותא.

בספרו על כך חש רבי אברהם התרגשות, והפליג בהתפעלות על ענק הרוח כרבי שמשון ששמע בהיסח הדעת וזכר, וכך היטלטל לו עם 'מיקסר' בלי שהתבקש כלל. התפעלות מן המחשבה אודות הזולת, הרגישות, הלב, והענווה והידידות. הפלא ופלא!

הרב ארלנגר שהפליג בתיאור לא הבחין במאומה שעה שתיאר בפרוטרוט את ההתרחשות, אך משסיים הבחין שהיושבים בחדר מחייכים. "מדוע אתם מחייכים?", השתומם, "רבי שמשון, שידעתי את גדלותו, בכבודו ובעצמו הביא לנו מיקסר, אני מספר לכם מעשה נורא!".

"ראש הישיבה", התנדב אחד מן הקהל להסביר את פשר החיוכים, "אין כמעט יהודי אחד מקהילת אופקים שאין לו בבית מכשיר חשמלי מרבי שמשון…". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

אחד הפלאות הנשגבים שבהם עסק רבי שמשון, בדרך אגב, היה 'יבוא אישי' מחו"ל של כל מיני מוצרים, החל מחליפות וכלה במוצרי חשמל ואלקטרוניקה עבור בני קהילתו ושאר ידידיו. כיום ניתן להשיג כאן בארץ את רוב מכשירי החשמל הנחוצים מתוצרת חו"ל במחירים סבירים, אבל בעבר היו כל מכשיר טייפ או מכונת תספורת, ואין צריך לומר מיקסר ודומיו, יקרי המציאות תרתי משמע. תהליכי היבוא היו מסורבלים, אם בכלל היה קיים יבוא, ומחירי המוצרים שבכל זאת עשו את כל הדרך הארוכה ארצה הרקיעו שחקים. רק אנשים מבוססים יכלו להרשות לעצמם 'מותרות' אלו.

רבינו ראה בכך מעשה מצווה לכל דבר, והתקשה להבין כיצד אפשר לוותר עליה: "נוסע אני פעמים כה רבות, איך אפשר לחזור ריקם כאשר יש אפשרות להועיל ליהודי?!"… ממילא לא היה מסוגל לחזור ארצה באמתחת ריקה. "מדוע שלא אביא במזוודה מכונת תספורת ליהודי הזקוק לכך?!", היה תוהה, ותומך את דבריו בין השאר על דברי הגמרא "לא ישפוך אדם מי בורו ואחרים צריכים להם". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

לא רק לבני הקהילה השפיע רוב טובה זו, אלא אף לאחרים שלא ידע ואף את שמם לא הכיר. באחת מנסיעותיו ליוהנסבורג גילה בית מסחר לחליפות איכותיות, שבארץ מחירן היה אז יקר (בטרם עידן היבוא ההמוני מסין, למי שזוכר את התקופה). המקום היה ממוקם הרחק ממרכז העיר, ואף באזור לא סימפטי לאדם 'לבן' בסמוך לתקופת ה'אפרטהייד', שהותירה בלב ה'שחורים' זעם רב כלפי ה'לבנים'. אולם מאז ואילך לא כמעט ולא הייתה נסיעה שלא מילא את מזוודותיו בכמה חליפות כאלו, כשלא אחת טורח הוא להתקשר משם לארץ ולברר אצל פלוני או אלמוני איזו מידה נדרשת לו בחליפה.

וכך הגיע פעם היישר משדה התעופה אל אחד הכוללים החשובים בבני ברק בטרם עשה דרכו אל ביתו באופקים, נעמד סמוך לפתח, וכשיצא אחד האברכים לרגע ביקש ממנו ר' שמשון למצוא עוד שניים־שלושה אברכים במידות הגוף שלו שלהם חפץ הוא להעניק חליפה. "זה ממש 'בל תשחית'", הטעים באוזניהם להקל על הרגשתם, "החליפות האלו עולות כל כך בזול עד שחבל לא לנצל את ההזדמנות…". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

עם הזמן 'התמסד' העניין והפך לחלק בלתי נפרד מהנסיעות. התחושה הטובה שהעניק לאלו שטרח והביא במיוחד עבורם את המוצרים הנדירים או היקרים שכה נזקקו להם, הולידה בהכרח – כפי שרצה – בקשות מבקשות שונות, כל אחד ומחסורו אשר יחסר לו.

הנה, למשל, פלוני מבקש ממנו אם יוכל להביא לו 'סורק' למחשב. עידן המחשב בתקופה המדוברת דשדש עדיין בשלבי הפיתוח שלו, כשסורק היה מכשיר גדול וכבד, אבל אם יהודי מבקש כיצד ניתן לסרב ולהחמיץ הזדמנות של מצוות? אבל גם המזמין לא היה מודע לסדר הגודל של המכשיר. "כאשר הוא הביא לי את הסורק נדהמתי מהגודל והכובד", מספר בעל המעשה, "ופשוט התביישתי מעצמי על שהטרחתיו כל כך…", וכגודל אותה בושה גברה בלבו ההתפעלות על שהרב ניאות לכך ללא אומר ודברים.

אברך נוסף מהקהילה התלבט אם לבקש אם לאו, חכך בדעתו שוב ושוב, ולבסוף גבר על רגשי אי הנעימות ואזר אומץ לבקש 'שואב אבק'. כדרכו הגיב ר' שמשון לבקשה במאור פנים ובחיוך: "וכי רק את זה אתה צריך?" אמר, ובשובו הביא את השואב עמו.

אחת הבקשות היתה למכשיר טייפ בעל 'ראש מתהפך' שהיה בזמנו פיתוח חדשני בלתי מצוי, ובמכשיר הזה הקליט אותו אברך 'מבקש' מאות שיעורי תורה, שיחות ומאמרים של רבי שמשון זצ"ל. כך, שבדיעבד התברר שהודות לו נותרו בידינו מאות שיעורים ושיחות מוקלטים מהגיוני לבו, שלולא המכשיר הקטן הזה לא היה העולם זוכה להם – מעשה חסד שהפך להפצת תורתו שלו בהיקפים עולמיים. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

ועדיין לא הזכרנו דבר אודות ה'תשלום' שגבה עבור הרכישות הללו.

ובכן, למען אלו המסתפקים במועט, ובפרט כשמדובר היה בעמלי תורה, עשה כל טצדקי שבעולם ואימץ את מוחו כדי לייצר תירוצים מתירוצים שונים מדוע הוא נותן להם את המכשירים ללא כל תמורה, וממש לא זקוק לכסף עבור הקנייה בחוץ לארץ. לעתים הצהיר כי די לו בחצי מהסכום וכיו"ב, ובאשר לזמן הפירעון – ניתן לדחות אותו לזמן בלתי מוגבל, וכך הצליח לדחות באמתלות שונות את רצון המקבלים לשלם את התמורה, ובחלוף הימים הדבר נשכח מלבם כליל, וכך הצליח לחמוק לגמרי מליטול מהם פרוטה. במקרים אחרים, כאשר ידע כי בכך חותם הוא את העניין הגיב כלפי התורן ששאל: "וכי לרב זה לא עלה כסף?" בפסקנות: "אין זה ענין שלך מה שלך מה שעלה לי או לא עלה. ממך אינני רוצה לקחת כסף".

"ובל נטעה לחשוב שרבי שמשון היה בעל ממון", מעיד אחד מתלמידיו הקרובים בהקשר לכך, "פרנסתו בדרך כלל מצויה הייתה בקושי רב, אבל היה ותרן בממונו ובעל צדקה בדרגה כזו שהכסף נחשב בעיניו כעפרא דארעא; ולמען האמת, לא רק בצדקה היה כך אלא אף בשאר ענייני מצווה. השיקול הכספי לא היה קיים".

אבל הוא לא הסתפק בעובדה שהכל יודעים שהוא נענה בלב ונפש חפצה לכל בקשה, אלא במקרים רבים יזם הוא בעצמו את הפנייה אל פלוני ואלמוני אולי זקוקים הם לדבר־מה שיוכל בשמחה לספק אותו בנסיעתו הקרובה. כך מעיד אברך שקדן מהקהילה, שרבי שמשון ידע כי הוא מסתפק במועט, ולפיכך בטרם התעתד לנסוע לחו"ל היה מגיע אליו הביתה במיוחד כדי להתעניין אם זקוק הוא למשהו שניתן להשגה בחו"ל במחיר מוזל, אם מכשירי חשמל ואלקטרוניקה ואם פרטי לבוש שונים שידע כי בשל מצבו הדחוק נמנע הוא מלרכשם. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

כ'שכורת ולא מיין' התהלך לו רבי שמשון בעולמו של הקב"ה בחזרו אחר חסדים טובים שאפשר לגמול עם בריותיו של מקום. הוא לא המתין שיבקשו ממנו, ואף לא לרמז קל של "ארצויי ארצייה קמיה". הוא עצמו בחוש הריח וברצון העז שקינן בו לילך במידותיו של הקב"ה יזם את מעשי החסד המופלאים, שלפיכך התגלגלו לפתחו באלפיהם.

פעם הזדמן ביוהנסבורג הרחוקה לביתו של אברך יליד ארץ ישראל בשעת ארוחת ערב, ושמע את בעלת הבית שחה באוזני בעלה לפי תומה תוך כדי שהיא מגישה אל השולחן גבינה מקומית מ'חלב ישראל', "אה, מה חבל שאין כאן באפריקה חמאה" (-בכשרות מהודרת).

הוא לא נזקק ליותר מאמירה סתמית זו, שאף לא כוונה אליו כמובן. מאותו יום ואילך, כל פעם שהיה מגיע ליוהנסבורג זכר להביא עמו כמה חבילות חמאה הערבה לחכה של אותה משפחה. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

כ'שכורת ולא מיין' התהלך לו רבי שמשון בעולמו של הקב"ה בחזרו אחר חסדים טובים שאפשר לגמול עם בריותיו של מקום. הוא לא המתין שיבקשו ממנו, ואף לא לרמז קל של "ארצויי ארצייה קמיה". הוא עצמו בחוש הריח וברצון העז שקינן בו לילך במידותיו של הקב"ה יזם את מעשי החסד המופלאים, שלפיכך התגלגלו לפתחו באלפיהם.

פעם הזדמן ביוהנסבורג הרחוקה לביתו של אברך יליד ארץ ישראל בשעת ארוחת ערב, ושמע את בעלת הבית שחה באוזני בעלה לפי תומה תוך כדי שהיא מגישה אל השולחן גבינה מקומית מ'חלב ישראל', "אה, מה חבל שאין כאן באפריקה חמאה" (-בכשרות מהודרת).

הוא לא נזקק ליותר מאמירה סתמית זו, שאף לא כוונה אליו כמובן. מאותו יום ואילך, כל פעם שהיה מגיע ליוהנסבורג זכר להביא עמו כמה חבילות חמאה הערבה לחכה של אותה משפחה. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

יום בהיר אחד קיבל אברך נוסף מיוהנסבורג שיחת טלפון מביתו של רבי שמשון באופקים, ובה הוא הודיע שהוא יוצא היום אליהם ליוהנסבורג ושאל אם הם צריכים משהו מהארץ. הלה השיב שישאל את רעייתו, ולבסוף נקב בשמו של מוצר כלשהו הנחוץ להם. אבל בכך לא תם הסיפור, שכן למן אותה נסיעה ואילך קבע לו לנוהג לפני כל יציאה להתקשר ליוהנסבורג ולברר בסגנונו המיוחד והכובש בלבביותו: "אני עכשיו בסופרמרקט, אולי אתם זקוקים למשהו? שקדי מרק לילדים הבאתי לכם כבר פעם, אולי גם היום אתם רוצים? ואולי ביסלי בהשגחת הבד"ץ?".

כך מילא את מזוודותיו בדברים מועילים, כשהוא שמח בהם כמי שקונה לבנו יחידו המתגורר במרחקים וזו לו הנסיעה הראשונה שהוא נוסע לבקרו. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

כאמור, בחפצו העז להיות טוב ומיטיב וכחכם לב השכיל להעניק לכל אלו שבאו עמו במגע את התחושה שמעשי החסד המופלאים הללו אינם כרוכים בטרחה יתירה; ואדרבה, חסד גדול עושים עמו בזה שמאפשרים לו למלא את מזוודותיו הריקות… ולא היו אלו דברים בעלמא מן השפה ולחוץ, אלא באמת ובתמים האמין שהטובה הגדולה ביותר היא עבורו, שזוכה אגב כך לעשות רצון ה' ולמלא את חובתו בעולמו. משום כך, אנשים שונים החלו להאמין שאמנם זה כך, ושוב לא חשו אי נעימות בהטריחם אותו טרחות גדולות שאף מאנשים מן השורה מתביישים לבקש. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

מאמר חז"ל כי "יותר משבעל הבית עושה עם העני, העני עושה עם בעל הבית", הפך במחיצתו לדבר מוחשי ומובן מאליו. לכן, יותר משטרחו הפונים בבקשותיהם טרח הוא לחזר אחריהם ולשדלם בדברים כי חבל מאוד שלא ינצלו את ההזדמנות. כאמור, לצופה מן הצד התקבל רושם ברור שהצד המורווח ב'עסקה' הוא רבי שמשון, והוא הצליח להדביק באמונתו שכך היא האמת לאמתה אף את כל הסובב.

מעשים שבכל יום היו אלו, ודבר לא עמד בדרכו של רבי שמשון להעניק ולהיטיב לזולת בכל מיני הטבה, כשהוא חף מכל חשבונות וגינוני כבוד, ומפליא לעשות בהעניקו תחושה נעימה וטבעית למקבלים שעבורו זהו דבר של מה בכך. נדמה כי לא הניח לשום הזדמנות שנקרתה לו בדרכו לחמוק מבין ידיו, וכמעט שהצליח במתק שפתיו לשכנע את המקבלים כי הם הם העושים עמו טובה גדולה, בכך שאפשרו לו את מעשי החסד… (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

מידותיו התרומיות והרצון להיטיב עם הבריות באו לידי ביטוי בולט בעת השמחות שבהן השתתף בכלל, ואצל בני הקהילה בפרט. ראשית, היה משתדל ומתאמץ להשתתף בכל שמחה, ועל־פי־רוב – אף לשאת בה דברים.

הקב"ה חננו בלשון לימודים, והחן שהוצק בשפתותיו ריתק אליו את קהל המאזינים. בצירוף כישרונותיו הגאוניים וטוב לבו היו דרשותיו בעתות שמחה מלאכת מחשבת ממש. אם היה זה קידוש לרגל הולדת בת, הרי שלרוב בהתוודע לשמה של התינוקת רק שעה קלה קודם הקידוש – בעת העלייה לתורה – או אף במהלכו, עם זאת, כשנעמד תיכף לאחר מכן לשאת מדברותיו לרגל השמחה, כבר מצא את הדרך לקשר את השם לפרשה ולבעלי השמחה – גם בדרך דרוש ורמז באופן שהפליא כל שומע – והמשתתפים ציפו בכל פעם למוצא פיו, לראות כיצד ישזור את השם במעשה פלא ויצירת אמנות כמין חומר.

זכור למשל שבת אחת שבה נערך קידוש משותף לרגל הולדת חמש בנות לחמישה מחברי הקהילה. בדרשה שנשא ובה השמיע רעיון מרכזי אודות חינוך הבנות, חרז את כל חמשת אבות הבנות גם יחד בהתעכבו בפרט אודות התפקיד שנשא כל אחד מהם, אם כאברך, כר"מ בישיבה וכיו"ב, בצירוף דברי שבח חמים וברכות היוצאות מקרב הלב.

(אגב, אחת הסיבות שהניעוהו לעודד את מנהג עריכת קידוש לרגל שמחת הולדת בת, הייתה ההזדמנות שראה בכך לשם יצירת רגשי אחווה בין בני הקהילה, בבחינת "גדולה לגימה שמקרבת את הלבבות").

ניתן לומר, כי מרכיב מרכזי בכל דרשה שלו בשמחות היה ריבוי בשבח בעלי השמחה. הייתה לו הגדרה חריפה כיצד למדוד טיבה של דרשה הנאמרת בעת שמחות, וכך אמר: "החילוק בין דרשן אמתי לדרשן שאינו כזה, הוא בכך שדרשן מהסוג השני מעוניין לומר רעיון שיש לו באמתחתו, ולפיכך הוא 'תופר' את בעל השמחה לפי מידותיו של הווארט. לעומת זאת, דרשן אמתי מתחיל הפוך. הוא מחפש נקודה מסוימת בבעל השמחה ומתאים לפיה את הווארט".

אם נבקש להוסיף, נאמר כי יש הבדל נוסף בין הדרשנים, אם הוא "נאה דורש" גרידא או אף "נאה מקיים". לשמוע אודות 'בין אדם לחברו' מפי דרשן שאף מקיים את הדברים הלכה למעשה, זוהי דרשה עם טעם אחר לגמרי. וכזה היה רבי שמשון זצ"ל גופו, וממילא גם שיחותיו… (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

לימים החליט לחדול מלדרוש בשבתות 'אויפרוף' לבני הקהילה, ובכלל. גם החלטה זו מקורה היה בטוב לב וזהירות יתירה מחשש פגיעה בזולת, משנודע לו כי הבחורים משווים בין התארים בדרשותיו אלו וכמות השבחים שהרעיף על חתן פלוני לעומת אלמוני, ומתוך כך הגיעו לידי עוגמת נפש. לא הועילו דבריו שההשוואות אינן במקומן ואין לדקדק בכל אות ותג, הוא ידע שהדבר בלתי נמנע ולפיכך החליט במשך תקופה להפסיק לשאת דברים בשמחות אלו.

עם זאת, כאשר פעם חש צורך לשבח את אחד המחותנים נעמד ואמר: "אמנם, איני נוהג לדבר ב'אויפרוף', אבל אם הייתי מדבר הייתי אומר שהמחותן היקר הוא…", וכאן הזכיר את שבחו בפניו. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

אגב שמחות:

הרב זצ"ל נקט בדעה כי לא ייתכן לערוך שמחה ולהזמין אנשים, בין אם זו סעודת נישואין ובין אם 'שלום זכר', בלי להכין כיבוד בכמות שתספיק לכולם. יש והיה הוא עצמו מגיע לשמחה בקהילה כשארגז שתייה קרה באמתחתו, הן לטובת הציבור והן לטובת בעל השמחה שלא תמיד ידע להעריך נכונה את כמות המשתתפים הצפויה.

לקראת סיום חתונתו של אחד מבניו שיחיו שם לב כי הכיבוד שהוצע לאורחים כמעט ונגמר. הוא פנה לאחד מבניו וביקש ממנו למצוא מאפייה סמוכה ולקנות כמה ארגזים של עוגות. "חייב אני בכך מדינא דהכנסת אורחים", הסביר את בקשתו.

כיוצא בזה, כאשר הבין פעם שרצפת אולם השמחות הסמוך לביתו לא נוקתה כדבעי לקראת שמחת שבע ברכות שעתידה היתה להיערך במקום, העיר: "כך לא מקבלים אורחים!", אך לא הסתפק בדיבור גרידא אלא טרח בגופו לשוות מראה הגון יותר לאולם. אחד ממקורביו שנבהל למראה עיניו התחנן בפניו שגם הוא יודע לנקות ויניח לו את המלאכה, אולם רבי שמשון זצ"ל משהזדמנה לידו מצווה שוב לא הניחה מידו: "אולי אתה יודע", הגיב כלפיו, "אבל לא כמוני"… (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

באופן כללי, מתארים אנשי הקהילה, היה שמור לרב זצ"ל יחס של חביבות מיוחדת כל אימת שפגשו בו. תשומת הלב שהעניק לכל אחד וההתעניינות הכנה בשלומם הולידה בקרבם תחושת חשיבות, ובכל פעם השכיל לחדש את ההרגשה הזו באופן בלתי צפוי גם להם שכבר הכירו את אצילות מידותיו.

כך מתאר, למשל, אחד מאנשי הקהילה את בואו לחתונת אחד מבני הרב זצ"ל.

עמדו אז לפני ה'שבע ברכות', ובעל המעשה פילס דרכו אל שולחן ה'מזרח' כדי לאחל מזל טוב. לכאורה, עוד אחד מני רבים, ובמקרה הטוב מאירים לו פנים לשבריר שנייה, בין הוראה חפוזה לבין זה או אחר ברגעים טרודים כאלו. אך לא. רבי שמשון זצ"ל נעמד לכבודו מלוא קומתו, הושיט לו ידו ואמר מכל לבו: "אתה לא יודע כמה זה עושה לי טוב בלב שהגעת…". הרגשתו של האורח באותו רגע הייתה של אחד מן המשפחה ממש ולא כ'עוד אחד' מן הקהילה.

העניין הוא, שלא הייתה זו אמירה מעושה מן השפה ולחוץ. הרב זצ"ל אמנם חש כך במלוא הכנות, וממילא השכיל להעניק הרגשה נפלאה זו גם לסובביו. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

מספר בעל המעשה: "היה זה לפני למעלה משלושים שנה, כאשר חלפו־עברו להן שנים אחדות מעת נישואיי ועדיין לא זכיתי להיפקד בבנים. אין צורך לתאר את ההרגשה הנוראה והציפייה לישועה בעיניים כלות, יום יום, שעה שעה. המחשבות כולן היו אחוזות בתפילה ובדאגה מתמדת של 'הבה לי בנים…'.

"בכל פעם שהזדמנתי לבני ברק נהגתי להיכנס לביתו של מרן הסטייפלר זצ"ל ולהגיש לו בפתק את השמות שלי ושל רעייתי על מנת להתברך מפיו בזש"ק. יום אחד נקלעתי לבני ברק לצורך סידורים, וכדרכי ניצלתי את ההזדמנות ונכנסתי לסטייפלר עם הקוויטל הקבוע. למרבה תדהמתי נעמד הסטייפלר מכסאו ואמר לי בטרוניה: 'הרי כבר היית כאן היום…'.

"כמובן שהשבתי תיכף שלא הייתי, אולם הוא עמד על דעתו וחזר פעמיים או שלוש על המילים 'כבר היית פה'. משנוכח לדעת שאני מכחיש, הפטיר הסטייפלר לבסוף ואמר: 'ובכן, אם כבר היית כאן היום – לא תחול הברכה, אבל אם לא היית – תחול הברכה', וחזר על כך בקול גדול מאוד שלוש פעמים, עד שהנוכחים בחדר ההמתנה בחוץ נרתעו בבהלה וביקשו לדעת מה אירע…

"יצאתי מביתו", ממשיך בעל המעשה לתאר, "'הרוס' לגמרי. באותה עת לא הצלחתי להבין על סמך מה אמר בביטחון כה מוחלט שכבר הייתי אצלו באותו יום. רק בהמשך נודע לי, כי אחד מבני משפחתי שהה אף הוא בבני ברק כמה שעות לפניי, ונכנס להזכיר את שמותינו בפני הסטייפלר ללא ידיעתי, וכך זכר מרן זצ"ל את השמות. אולם בכל זאת לא היה בידיעה זו כדי לנחם אותי משיברוני. התהלכתי שבור ורצוץ עד שפגשתי באקראי את ר' שמשון זצ"ל ופרקתי את צערי באוזניו…

"הוא היחיד שהרגיע את לבי הסוער ומצא את המילים הנכונות להשיב את רוחי. 'דע לך', אמר בביטחון, 'שבכל פעם שהסטייפלר צועק בקול רם על פלוני, הברכה שלו חלה. אין לף מה לדאוג'.

"ואמנם כדבריו כן היה", מסיים בעל המעשה את סיפורו המפעים", באותו שנה נולדו לי תאומים". (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

המיליונים שצבר אותו יהודי דרום־אפריקאי הדובר יידיש עסיסית, שעליו נסב הסיפור דלהלן, לא הצליחו לסחוט מעיניו דמעות התרגשות. העושר לבדו, כפי שפשוט בעיני כל בר דעת, לא היה בכוחו לגרום לו אושר. אמנם כן, יהודים נכבדים מכל רחבי העולם התדפקו על דלתי ביתו בהדרת כבוד, נושאים עיניהם אל נדבת לבו, אבל היה אחד מיוחד שדאג לו באמת ועלה בידו להכניס את טעם האושר לחייו. ובשעה שסיפר על כך פרץ בעל המעשה בבכי של התרגשות בלי יכולת להירגע: "אתם לא תדעו לעולם מה זה הרב פינקוס בשבילי", הכריז בין פרץ בכי למשנהו.

היה זה בבוקרו של יום השבת. אחד מבני קהילת אופקים נתגלגל ובא ליוהנסבורג, שם נהוג לערוך מדי שבת לאחר התפילה קידושא רבה, במהלכו נושא הרב דברים באוזני הקהל.

במהלך הקידוש ניגש אותו יהודי נכבד ועשיר אל האורח מארץ־ישראל, ובמקום לדבר החל לבכות בכי חזק ללא הפוגה, עד שלא עלה בידי הנוכחים להפסיקו. הוא הושיט יד ל'שלום עליכם' אך שוב פרץ בבכי.

"מדוע אתה בוכה כל־כך?", שאל בן הקהילה דאופקים. "אני רוצה לספר לך משהו על הרב פינקוס", השיב לו בן שיחו. "מתי לבוא אליך?", שאל האורח מאופקים; "היינט ביי נאכט, צען א זייגער" (היום בלילה בשעה עשר) השיבו.

בשעה היעודה נקש האורח בדירת הפאר שבה התגורר כאמור יהודי בעל הון, שראשי ישיבות ובעלי מוסדות אחרים מכל קצוות תבל פקדו את מעונו ונהנו ממתת ידו הנדיבה לטובת מוסדותיהם.

"אתה הכרת את הרב פינקוס?", שואל אותו בעל הבית, וכשהלה משיב "קצת…", אומר לו הגביר: "אני אספר לך מיהו ר' שמשון, ואז תראה שאתה לא התחלת להכיר אותו בכלל".

והאיש החל לגולל את סיפורו המפעים:

רבי שמשון קבע לימוד גמרא בחברותא עמו ועם יהודי מקומי נוסף מדי בוקר קודם התפילה בשעה שש. יום אחד, במהלך הלימוד בסוגיה פלונית, עלה לפתע החשד בעיני רבי שמשון כי הלה נעדר ידיעה בסיסית באחד היסודות שעליהם נשען הבית היהודי. כשכולו נסער יצא אתו רבי שמשון החוצה וביקש לדעת האומנם נכונה השערתו.

"רבאיי, טוט מיר א טובה…" (רבאיי, תעשה טובה והנח לנפשי) השיב לו היהודי. אבל רבי שמשון לא שת לבו לדבריו. "גיי אריין אין קאר (היכנס לאוטו)", פקד עליו קצרות, "אני רוצה לנסוע לביתך לדבר עמך ועם בני הבית על כך".

רק זה היה 'חסר' לו ליהודי, והוא מיהר 'לבקש על נפשו' כנבהל: "רבאיי, תעשה לי טובה, רק לא זה".

אבל הדבר כבר היה מנוי וגמור עם רבי שמשון, שאף לא ציפה לאישור. הוא פשוט קבע עובדה: נוסעים. אבל עוד בטרם הגיעו למחוז חפצם כבר הספיק לייסר את האיש, בלי לחסוך ממנו את שבט לשונו: "בוודאי אתה חושב לעצמך שמוכן לך 'מזרח' גדול בשמים על כל הצדקות שעשית… אבל דע כי כאשר אך תניח את רגליך על סף גן עדן יבוא מלאך שחור, יאחז בך ויחזיר אותך אחורה".

ובכן, בהגיעם אל ביתו של האיש לבש רבי שמשון עזות דקדושה ונכנס לדירה בצעדים נמרצים, כעשוי ללא חת. הוא החל מדבר עם האיש וזוגתו אודות חשיבות העניין, והיא – תוהה לבטח בלבה על הרבאיי הזה שעמו מצא בעלה לנכון להתרועע, משיבה לעומתו, כצפוי, דברים כדורבנות ללא כחל וסרק: "דריי נישט קיין קאפ. ואס וילסטו?!" (תפסיק לבלבל במוח. מה רצונך מאתנו).

סביר להניח כי מעודו לא נתקל רבה של קהילת אופקים, שהמונים שותים בצמא את דבריו, בסגנון כה 'מכובד' כלפיו. המתח בסלון ההדור עלה לשיאים, ומעניין היה כיצד יצליח רבי שמשון לשבור את חומת ההתרסה.

אבל הוא, כמו ציפה והתכונן לתגובה כזו, הטיל בשלב הזה של השיחה 'פצצה' אל השולחן, ואמר לה בשלווה: "בבקשה, הביאי נא פתק ושבי על־יד השולחן. אני רוצה לעשות איתך הסכם. אני רב, ורוצה לערוך כאן הסכם חתום שבו אני מוכר לכם את כל העולם הבא שלי!".

האשה לא הסתירה את סערת רוחה לשמע ההצעה: "רבאיי", הזדעקה, "מה אתה עושה? את כל העולם הבא?". "זהו זה. כן", אמר לה ללא הינד עפעף.

המהלך הנועז חולל רושם כביר והימם אותה לחלוטין, עד שברוב התרגשותה 'נשברה' מיד ואמרה: "טוב רבאיי, תגיד לנו מה צריך לעשות ואנו נעשה". ללא אומר ודברים קם רבי שמשון כרגע מעם השולחן ונפרד מהם לשלום, דואג עד מהרה לשלוח את האנשים המתאימים שילמדו אותם חיי יהדות כהלכה.

"את ה'עולם הבא' שלו", אומר בעל המעשה בהתרגשות, "אמנם לא נדרש לבסוף לתת לנו, אבל הוא העניק לנו את שלנו לנצח".

לאחר ימים מספר שב רבי שמשון אל הבית ההוא, והפעם כדי לחגוג את השינוי המבורך והצעד האמיץ של בעלי הבית לכינון חיי מצוות. לצדו צעד כושי ענק־ממדים שנשא בידיו בקבוק גדול של 'לחיים' משובח ויקר־ערך, הניחו על השולחן במרכז הסלון, ושב אל הרכב כדי להביא עציץ גדול רב־פארות המגיע כמעט עד התקרה, שהונח אחר כבוד בצדי הסלון, ופצח בריקוד סוער עם בעל הבית. פניהם מפיקות שמחה עילאית שלא מעלמא הדין, מעין 'עולם הבא', עד כלות הכוחות.

"היה זה היום המאושר בחיי", סיים האיש את סיפורו המיוחד בפני האורח מאופקים, והוסיף ברגש: "התבין כעת מה זה בשבילי רבי שמשון פינקוס? מה הוא עשה למעני? תדע ששלושה ימים לא יכולתי לישון מהתרגשות. וזה מה שהרב פינקוס עשה ליהודי אחד מדרום אפריקה".

ורבי שמשון הגדול הזה, שכפות ידיו אוחזות כחד מקמאי בנשמות מעולם האצילות שתחת כסא הכבוד ומטלטלות אותן בסערה – לא שוכח את משחת השיניים, את ה'חמאה' או ה'בסלי' של משפחות האברכים בדרום אפריקה שהשתוקקו למוצרים שונים בהכשרים מהודרים. וזכרם של אברכים צנועים מהארץ הזקוקים נואשות לחליפה ראויה הנמכרת בדרום אפריקה במחצית המחיר לא מש מנגד עיניו. כי בטרם צאתו לדרך, אפשר היה זה מיד למחרת של אותו ערב שבו רקד והרקיד עמו מלאכי מעלה, התקשר לאברך פלוני מארץ־ישראל שאחיו התגורר ביוהנסבורג ואמר: "תגיד לי, אתה לא צריך משהו מדרום אפריקה? אני יוצא היום לארץ־ישראל". שבועיים מאוחר יותר, לפני נסיעה נוספת לאפריקה, התקשר אליו שוב, והפעם מאופקים: "פגשתי את אחיך ביוהנסבורג, שוחחתי עמו בלימוד וכל־כך נהניתי! היום אני נוסע לשם שוב: אמור לי, אינך שולח שום דבר לאחיך?".

והאיש מבעד לקו מודה על הפנייה ואומר: "יש לנו כבר דרך כיצד להעביר לו דברים, אינני רוצה להטריח את הרב". אבל רבי שמשון לא מרפה, וכמתחנן על נפשו מבקש: "תראה, אני נוסע עכשיו, אתה חייב להעביר דרכי משהו לאחיך, מכתב או משהו אחר".

בנסיעה האחרונה הציע שוב ברוחב לב את שירותיו, ונענה כי אכן ההורים מעוניינים להעביר לבנם בדרום אפריקה מצות לפסח. "מצוין!", התרונן קולו של רבי שמשון משמחה, ומסכם: "שיביאו את המצות לשדה התעופה ויתאמו אתי. בלי נדר אינני עולה למטוס לפני שמביאים לי את החבילה".

כהנה וכהנה היו מעשי החסד שלו למכביר בטובת עין ולבב, כשהוא מתהלך בענוות חן ועמל לשרש מלב הבריות את המחשבה שאין זה יאה להטריח את 'הרב פינקוס' בשליחויות. ועם גדלות מפעלותיו ביוהנסבורג בהשיבו לב בנים אל אבינו שבשמים לא נמנע מלטרוח ב'זוטות', כביכול, של עוד מעשה חסד עם היחיד, ועוד טובה, והיו שלושה עמודי העולם 'תורה, עבודה וגמילות חסדים' לאחדים בידו באופן נשגב. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

להלן קטעים מעדותו של תושב יוהנסבורג, ישראלי לשעבר, שהשתקע בדרום אפריקה אודות קרבתו לרבי שמשון, וכיצד הביאו לקיום תורה ומצוות. מתוכה ניתן ללמוד על כמה וכמה גוונים בשיעור קומתו ולקבל מושג־מה על דרכי עולמו.

התיאור מובא בלשונו של המספר, למעט שינויים הכרחיים, ועל־מנת שלא לפגוע באותנטיות שלו. הנה הדברים:

"בעבר נוהג הייתי לומר כי הרב פינקוס הוא הרב הגדול ביותר שהייתה לי הזכות לפגוש בחיי. אולם כעבור זמן שיניתי את הנוסח, והגעתי לכלל הבנה כי הוא האדם הנעלה ביותר שפגשתי.

"האדם הנעלה ביותר. במה? במימוש האמונה וביישום היומיומי האנושי של החיים. ראיתי מקרוב איך תלמיד חכם מיישם את היחס המושלם גם לעני ולמסכן, כיצד קיים את הציווי הגדול של להיות יהודי בכל רגע ובכל מצב. צדיק בפירוש הפשטני ביותר של המילה, בכל אורחות חייו. וזו רק הכותרת לכל התיאור שיובא להלן.

"נסיעותיו לדרום אפריקה היו כרוכות בהוצאות כספיות. מלבד כרטיסי הטיסה היה צורך לשכור עבורו דירה קטנה של חדר וחצי שתשמש לו כאכסניה, וגם לשכור רכב שיאפשר לו להגיע במהירות וביעילות לכל המקומות שבהם מסר את שיעוריו ושיחותיו ביוהנסבורג הגדולה (מדובר על עיר בשטח הגדול פי שמונה משטחה של ירושלים), ובדרום אפריקה בכלל, ועוד הוצאות שונות. אני אמנם לא חרדי, אך בכל זאת רציתי להיות שותף ולממן חלק מההוצאות הללו. עם זאת, ביקשתי להישאר אנונימי ובלי שהרב פינקוס יידע מי נותן את הכסף.

"אולם הרב מיאן ליטול פרוטה. 'עד שיבוא ללמוד אתי חצי שעה או שעה ביום לא אקח כסף', הצהיר. סירובו המוחלט ליטול את אותן הוצאות צנועות והכרחיות לא הותיר לי ברירה ובאתי ללמוד עמו.

"ואז, כאשר נפגשנו, נוכחתי לדעת כי מדובר באישיות שאי אפשר לתאר. אולי יש מישהו שימצא מילים מדויקות יותר, אבל אני אומר שכולו היו עשוי מאהבה עצומה ליהדות וליהודי, וזו כנראה הייתה הסיבה שאנשים נהו אחריו כאן בדרום אפריקה. מדובר ביהודים חשובים יותר ממני ששומעים רבנים רבים, ולפתע החלו נוהרים אחריו. פעם שוחח אתי בכאב אודות פלוני והתבטא: 'לי כואב שיהודי כזה לא ישמור שבת. הוא חי חיים ריקניים, עצובים, וכי איזה טעם יש לו בחייו? מה יש לו? אוכל וכסף, עוד תאוות. הוא נשמה אבודה'. הכאב בצבץ מכל מילה שאמר, ולבו יצא להביא דבר ה' בלבבות של יהודים מתוך אהבה ורחמנות.

"פעם שוחחתי עמו, והיינו מדברים כמו חברים: תגיד לי הרב פינקוס, מה מזג האוויר של אופקים בקיץ, האם לא חם שם מאוד?.

"'בוודאי חם מאוד', השיב, וכאשר גיליתי בהמשך השיחה שבביתו אין מזגן, החלטנו וקנינו לו בלי ידיעתו מזגן לחדר המרכזי של הבית.

"לאחר מעשה אמר לי בגילוי לב: 'לו הייתי יודע מראש, הייתי מונע מכם'. אני מצדי אמרתי לו: איני יודע אם יש לרב זכות למנוע, כי הרי המזגן לא ניתן לרב כי אם לרבנית", ואמנם לא חלף יום והרבנית הייתה על הקו להודות לנו מקרב לב. כי באמת הייתה זו עבורה עזרה נחוצה מאוד".

סיפור נוסף:

"היה עמי סכום מסוים שהיה עלי להעביר לו, שאת חלקו לא הצלחתי להמיר לדולרים. שאלתיו אם לשמור את הכסף הזה לפעם הבאה, או שרוצה להמתין כמה שעות עד שאפרוט אותו לדולרים? (שכן בארץ לא ניתן להשתמש במטבע הדרום־אפריקני). הוא השיב שאשאיר את הכסף במטבע מקומי, ותוך־כדי־כך שאל אם ידוע לי היכן מוכרים כאן חליפות בזול. לאחר בירור נסענו יחד למחסן מכירות ענק, שבו ניתן לרכוש מוצרי הלבשה במחירים מוזלים, וכאשר נכנס ובחר כמה חליפות בטוח הייתי שהחליפות מיועדות לילדיו. רק לאחר זמן נודע לי כי כשהגיע לארץ־ישראל העניק את החליפות הללו במתנה לאברכים נצרכים".

"הרב פינקוס רצה מאוד להשפיע עלי ברוחניות. בסוף שבוע אחד הוא הודיע לי על נסיעתו לשבת הקרובה להשתתף בסמינר של 'ערכים' שהתקיים באחת מערי דרום אפריקה, וכי הוא מעוניין שאשהה לצדו במהלך כל השבת. משסירבתי לא הרפה ו'איים' שלא ייסע לשבת בלעדיי. עד היום איני יודע כיצד העזתי אך עניתי לו: אז שהרב לא ייסע.

"ביום שישי למחרת, נקש לפתע על דלת ביתי – המרוחק ממעונו בכעשרים דקות נסיעה, והצהיר: 'אני כאן בשבת אתך'. אמרתי לו: איך תהיה כאן במקום לא דתי בשבת?! אך הוא נותר עיקש בדעתו ואמר: 'יש לך שתי אפשרויות – או לבוא אתנו או שאני כאן אתך בשבת'. נותרו לי עשרה רגעים להחליט, ולאחריהם התלבשתי ויצאתי אתם לשבת".

כאשר נשאל היהודי היקר אילו דברי תורה, הדרכות או עצות רכשו ממנו, הוא משיב: "הוא החדיר בנו, למשל, כי הבעיה בעבירה היא לא העונש בלבד, ואם אתה לדוגמה מדבר לשון הרע אתה הקרבן של המעשה הזה. העבירות הן נזק ולכלוך לבעליהן. עוד החדיר בנו כיהודים בדרום אפריקה את המושג 'צורה של יהודי'. הוא הרבה להגדיר את מהות היחס והקשר של היהודי לקדוש־ברוך־הוא – כנישואין או כאירוסין, ולכן פשוט שההתנהגות צריכה להיות מרוממת, כי בחיי בית אם אין קשר של אהבה וידידות אין כלום. שם בבית אין תועלת בקשר חיצוני בלעדי העומק של שייכות.

"'אנחנו בסדר', היה אומר, 'ואפילו מקיימים מצוות, אבל הבעיה היא שקצת שכחנו את הקדוש־ברוך־הוא, אנו לא מדברים עמו כמעט. לא מתקרבים אליו באמונה שלמה. אנו לא יודעים לקנות חלב בסופרמרקט ולדעת ששקית החלב הזו נשלחה מידי הקדוש־ברוך־הוא במיוחד בשבילי. הקדוש־ברוך־הוא הנמצא בכל מקום דואג לי ואני מאוד קרוב אליו'.

"תבינו", מסיים האיש את התיאור, "שאת השיחות הללו נשא בפני אנשים המחוברים ליהדות רק דרך 'מסורת' ו'קהילה'.

"יהודים שמעולם לא דיברו עברית, ובפניהם הוא דיבר על ה'צורה של יהודי'. אך הם הבינו את שפתו – שפת הלב, והתרוממו".

(מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

בשיחה עם ילדיו אודות התפילה, העלה פעם את השאלה הבאה:

איזה מילה ב'שמונה עשרה' היא היפה והמרגשת ביותר בעיניכם? כצפוי נקב כל אחד מהם במילה אחרת. זה אמר ש'שמע קולנו' הם המילים שיותר נוגעות בנימי נפשו, אחר אמר "אלוקינו מלך העולם", השלישי הזכיר מילה אחרת. כאשר הם סיימו להביע את דעתם נענה הוא ואמר:

"לדעתי, המילה 'אלקי' – הקב"ה שלי, היא הנפלאה שבמילים". ואין בכך פלא שמילה זו שמשמעותה שייכות אישית – המתה ונגעה בנימי נפשו העמוקים ביותר, כמי שידע את טעמה הערב של תפילה. ויתרה מכך, כמי שהכיר בכל רגע ורגע לפני מי הוא עומד ושופך שיחו. שהרי את הידיעה המענגת הזו חווה בכל ליבו ונפשו, ומתחילת עמדו בתפילה ועד סופה התרפק על אלוקיו בגיל וברעדה. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

לא ביום אחד ולא ביומיים עלה בידו להעפיל לדרגותיו הגבוהות בתפילה, כי אם בעמל ממושך ורצוף. השאיפות קיננו בו כבר מגיל צעיר, אולי כבר מאז היותו ילד בן חמש או שבע, כאשר האמין בתום לבבו הטהור ונוכח בעיניו עד היכן מגיע כוחה של תפילה.

אין בידינו עדויות רבות על ימי צעירותו בשטח זה, אבל עדות אחת המתייחסת לימים הראשונים שבו נהיה לאברך, עשויה ללמד על הלך רוחו כבר למן העת ההיא:

היה זה בראשית שנות נישואיו, כאשר התגורר בירושלים והמשיך לשקוד על תלמודו בישיבת בריסק, שבה למד אף בבחרותו. אחת לכמה שבועות קבע לו לנוהג להתפלל בבית הכנסת של 'קרלין' שם מתעטפים בטלית בתפילת ליל שבת.

מי שנקלע לשם לראשונה בחייו בשעת תפילה עשוי להיתקף מבוכה ובלבול מחמת הרעש הגדול והנהימה הרועמת המקדמת את פניו. המתפללים מתרוממים על קצות אצבעותיהם ומשמיעים בקול רעש את מילות התפילה. הנה שם בצד עומד לו אחד שידיו מושטות אל על ממעל לראשו, משל אומר הוא לעלות בלבת האש השמיימה, ידיו של אחר הולמות לפניו בכיסופין על חומה בלתי נראית, כמו מבקש הוא להבקיע לו דרך בעדה ויהי מה. העיניים עצומות למחצה, והמתפללים כולם נושאים עיניהם לעולם טמיר ונעלם, ופותחים איש איש את פיהם בקול רם ונישא: "לכו נרננה לד' נריעה לצור ישענו.."

"מה חיפשת שם מעת לעת בקרלין, בלילות שבת של מגוריך בירושלים?" שאל אותו לימים אחד מידידיו הקרובים, ונענה בתשובה הבאה: פשוט רציתי לבכות, ושם – מתעטפים בטלית בליל שבת..

בכל בית כנסת אחר, חשש שאחרים יבחינו בדמעותיו ויחשדוהו בגדולות ובנפלאות ממנו, לפיכך, בחר להטמין עצמו תחת הטלית ולכבוש בה את דמעותיו, ורק הבורא יתברך שמו – שומע קול בכיות, הכניסן אל תוך בית גנזיו וספר אותן בזו אחר זו. בשנים המאוחרות יותר, כבר הצליח להטמין את אותן דמעות בקרבו "בעומק מחשבתו וסתום לבו", כדבריו בספרו, אבל בצעירותו כאשר דמו רתח ולבו גאה בקרבו, התקשה לכלוא אותן מלפרוץ. או אז נצרך להרחיק נדוד לבית המדרש ההוא ולהיבלע תחת הטלית ובין שאון הקהל. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

את המעשה דלהלן אודות אחד מבעלי העבודה היה רבינו זצ"ל שב ומספר, ובאמצעותו ביקש להמחיש כי עוד יש בינינו יהודים הזוכים לחוש קרבת אלוקים בעמדם בתפילה עד שהתענוג הזה שווה להם כל הון דעלמא. גופא דעובדא הכי הווה:

במהלך נסיעה שערך אותו צדיק מארץ ישראל לאמריקה, עשה המטוס חניית ביניים בפריז, שאמורה הייתה להימשך כשעה. הנוסעים כולם ירדו בינתיים לחלץ את עצמותיהם ולהזין עיניהם במראות שמסביב, ואילו הרב החל מכין עצמו לתפילת מנחה.

והנה בעודו אוחז בעיצומה של תפילת שמונה עשרה, תם פרק הזמן של חניית הביניים. כל הנוסעים עלו ותפסו איש איש את מקומו, כשברקע כבר נשמע נהמת המנועים בטרם טיסה, מלבד המושב שלו שנותר ריק.. לצוות המטוס אצה הדרך. שוב ושוב השמיעו מערכות הכריזה את שמו בבקשה שימהר לשוב ולעלות, אבל הוא כאילו ולא היה שם, ושרוי בעולמות אחרים. גם הערה של פלוני שהעז ללחוש באוזנו של המתפלל כי בעוד שלוש דקות יהיה מאוחר מדי והוא יאלץ להישאר שם בשדה התעופה לבדו, לא הועילה כמו ולא הגיעו לאוזניו.

רגעים ספורים חלפו. הקברניט איבד את סבלנותו, נעל את הדלתות ו.. המריא. בלעדיו.

לא ידוע לנו כיצד המשיך את דרכו, אם צרור כספו ומסמכיו האישיים היו עמו אם לאו, אבל גם בלאו הכי, כאשר כל מזוודותיו בבטן המטוס בלי שאי מי יבטיח לו למצוא אותן לבסוף, וקול הכרוז קורא בשמו שוב ושוב, דוחק בו לסיים – והוא כחירש לא ישמע ועל משמרתו נותר לעמוד – לאו מילתא זוטרתא היא.

כתלמיד לאותו צדיק, הרשה לעצמו רבי שמשון לשאול אותו זמן מה לאחר מכן: "רבי, איך עשית את זה? אמנם להישאר בפריז – גם אני יכול, אבל להתרכז בתפילה בכאלו רגעים – אינני מסוגל. איך התפללת, וכי חשבת שהמטוס ימתין?"

הרב לא הרחיב בדברים, איך נידב משפט קצר שכבר הסביר הכל: "היה לי טוב שם".

הוא עמד שם בפריז לפני מלך מלכי המלכים, ששמע וראה אותו מתחטא לפניו כבן לאביו. יתכבדו נא מטוסים וטייסים, דיילים ולוחות זמנים, ויתעסקו הם בקטנות, בל יהינו ליטול ממנו את הרגעים המתוקים ההם של עסק התפילה, כאשר אין לו בעולמו דבר מבלעדיה. (מתוך 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו')

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון