• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל סיפר פעם להגאון רבי מאיר חדש זצ"ל, המשגיח הרוחני בישיבת חברון, כי דרכו של רבי יוסף יוזל הורביץ זצ"ל הסבא מנובהרדוק היתה, שכאשר הגיע לעיר אדם גדול והתעורר אצלו הספק האם ללכת לקבל את פניו או לא, היה קודם כל לובש את הפרווה, יוצא מן הבית ומגיע עד סמוך למקום האכסניה של האורח, ושם היה מחליט בעניין. כך היה סמוך ובטוח שבין שיקוליו לא תשתרבב הנגיעה האישית, בשל הטורח הכרוך בהליכה.

"בדרך זאת נוהג אף אני", אמר הגרא"ז לרבי מאיר חדש, "כאשר באים אלי לבקש המלצות. קודם כל אני כותב, כדי שבשיקולים שלי אם לתת את ההמלצה או לא לתת, לא יתערב גורם העצלות. ולאחר שכבר כתבתי את המכתב, אני מחליט אם למסור אותו לזה שביקש". (דרשו)

רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל היה מכיר בכלי אם הוא טבול אם לאו, ואמר שכאשר הכלי טבול הוא רואה עליו שם הוויה… כשסיפרו את הדבר למרן הרב מבריסק זצ"ל, אמר שאינו מתפלא על כך. "וכי פלא הוא על ר' איסר זלמן? האם את שיחות החולין שלו אנו מבינים"?… (הרב אברהם פוקס)

מספר הרה"ג ר' יצחק זילברשטיין שליט"א: זכורני מעשה שהתרחש בעת שלמדתי בת"ת "עץ חיים" ושגרם להתרגשות רבה בקרב כל הילדים שהיו נוכחים בשעת מעשה. היה זה בעת שמרן הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל ליווה את חתנו הגר"א קוטלר זצ"ל, ונכדו רבי שניאור זצ"ל, עם שובם לאמריקה, בדרכם להקים את מבצר התורה הגדול של ליקווד.

האב – מרן הגאון רבי אהרן קוטלר זצ"ל – ובנו, ענקי התורה, ניצלו כידוע בניסי ניסים מציפורני הנאצים בשואה, ולאחר שהייה קצרה בארץ ישראל טסו לאמריקה, ומרן הגר"א קוטלר זכה להיות שם ממקימי התורה ביבשת האמריקנית. הבן, ר' שניאור, היה אז בתקופת אירוסיו, והחתונה היתה אמורה להיערך מיד עם שובו לאמריקה.

התרגשות רבה ניכרה בר' איסר זלמן בעת שחתנו ונכדו נפרדו ממנו, וירדו בגרם המדרגות, בדרכם לרכב שהמתין למטה, שהיה אמור להובילם לשדה התעופה.

והנה, הבחינו תלמידי הת"ת שר' איסר זלמן לא ירד עד לרחוב ממש, אלא ליווה את ר' שניאור ואביו רק עד אמצע המדרגות שהובילו מדירתו אל הכביש, נישקו וניפרד ממנו. תלמידי הת"ת ביקשו לדעת מדוע ולמה לא ירד הגאון עד למכונית. הלא דבר הוא!

ואז השיב להם מרן הגרא"ז זצ"ל תשובה מרטיטת לב, שצריכה להרעיד את ליבו של כל אחד מאתנו:

"הרי לא כל חבריו של נכדי זכו להגיע למצב שבו הוא נמצא עתה. רובם נישחטו ונעקדו על קידוש השם, ואם כן כיצד יש באפשרותי לירד עד לרחוב, ולנשקו לעיני כולם, ולהפגין בכך את שמחתי; הרי יש משפחות רבות שלא הגיעו לרגע הזה?" (הרב אברהם פוקס)

בקובץ קול התורה (חוברת נ"ה עמ' לח) מובא בשם הג"ר אפרים זלזניק, שלהגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל היה מקום קבוע לתפילה בבית הכנסת שבבתי ראנד, פעם אחת נכנס להתפלל וראה שכמה ילדים יושבים במקומו בבית הכנסת הלך רבי איסר זלמן וישב לו במקום אחר, וכששאלו אותו למה לא הלך למקומו הקבוע ולא ביקש מהילדים שיתיישבו במקום אחר בבית הכנסת השיב, לבקש ממישהו אפילו ילד קטן לעשות דבר שאינו רוצה לעשות הוא בכלל "ובאחיכם בני ישראל איש באחיו לא תרדה בו בפרך", ע"כ. (קב ונקי)

לפני קרוב לעשרים וחמש שנה נסעתי באוטובוס מירושלים לבני-ברק, ולצידי ישב אדם מכובד ונשוא פנים, אשר זקן לבן עבות ירד על פי מידותיו ועיטר את פניו. הוא אמר לי אז מה שמו, אך לעת עתה נשמט זה מזכרוני. שוחחתי עימו במהלך הנסיעה, ובתוך הדברים הוא סיפר לי כי בילדותו למד בתלמוד תורה 'עץ חיים', ופעם אירע לו סיפור מופלא עם ראש ישיבת 'עץ חיים', מרן הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל, בעל 'אבן האזל'.

היה זה כאשר עלה את גרם המדרגות שהובילו להיכל בית המדרש של 'עץ חיים', ולצידו עלה לאיטו במדרגות גם רבי איסר זלמן. מתוך שובבות נעורים הוא דחף מעט בלא כוונה את רבי איסר זלמן, אשר כמעט איבד את יציבותו. אך בחסדי שמים הצליח להחזיק במעקה ולהזדקף חזרה. הילד המשיך במנוסתו ונכנס לכיתתו, וכמעט ששכח לגמרי מכל הענין.

לאחר זמן מה נכנס לכיתה, הגאון רבי אברהם יעקב זלזניק זצ"ל, מי שלימים מילא את מקומו של רבי איסר זלמן בראשות ישיבת 'עץ חיים', ושאל אם נמצא כאן בכיתה אותו ילד שנתקל קודם בשוגג ברבי איסר זלמן. הילד קם ממקומו וניגש אל רבי אברהם יעקב בלב דופק. "כן, זה אני" – נענה בקול מגמגם. אך רבי אברהם יעקב השיב לו בחיוך: "הכל בסדר, רק רציתי לומר לך כי רבי איסר זלמן אין לו מנוח מאז אירע הדבר. הוא טוען כי בשעת מעשה מתוך בהלה הוא דחף אותך מעט חזרה, והוא מבקש שתאמר בפיך שלוש פעמים – מחול לך! מחול לך! מחול לך!".

בעל המעשה הפטיר ואמר לי: "היה לי ולכל בני הכיתה מוסר השכל עצום מהמקרה הזה, כמה זהירים הם הצדיקים בכבודן של הבריות. הלוא אני הייתי זה שנתקלתי בו בשוגג, וגם אם דחף אותי חזרה מעט היה זה מאילוץ להישאר יציב על עומדו, ובכל זאת, נלקחה ממנו מנוחת הנפש עד שאומר בפה מלא שאני מוחל לו… כי חשש שמא יש כאן פגיעה בכבוד הילד בדחיפה המועטה הזאת". (מתוך הספר 'אוצרותיהם אמלא')

מקרה אחר המורה על רגישותו העצומה של רבי איסר זלמן עד דקי דקות לכבודו של זאטוט קטן, שמענו מפי הרה"ג רבי יוסף זייבלד שליט"א, מוותיקי המחנכים בתלמוד תורה 'תשב"ר' בבני-ברק: בשנים עברו היה קיים בשכונת 'שערי חסד' בירושלים ארגון תורני בשם 'חנוך לנער', במסגרתו היו מתאספים ילדי השכונה מידי ערב ללימוד קבוע.

בעיתים מיוחדות היו נערכות מסיבות חגיגיות לילדים שהשתתפו בסדרי הלימודים במשך השנה בקביעות. אחת המסיבות השנתיות נערכו מידי שנה בימי החנוכה, והיא התקיימה בקומה העליונה של בית הכנסת הגר"א המיתולוגי. את שולחן המזרח פיארו בהשתתפותם מרנן גדולי הדור זצ"ל: רבי איסר זלמן מלצר, רבי דוב בעריש ווידענפלד מטעשיבין זצ"ל, ורבי יעקב משה חרל"פ, רב השכונה.

במהלך המסיבה היו נושאים גדולי התורה דברי חיזוק בפני הילדים, שרו ועלזו איתם יחד. כמו כן כל ילד היה מקבל כשי סופגניה שלימה, דבר מאכל יקר ערך בימים הקשים ההם, למודי העוני והמחסור. אחד הילדים שסיים לאכול את סופגנייתו בתיאבון, חשקה נפשו לקבל סופגניה נוספת… אך כאמור הסופגניות היו ממוספרות במדויק, כך שלא נותרה שום סופגניה מיותרת.

אך סביר להניח כי גם אם היתה סופגניה מיותרת בודאי האחראים לא היו מעניקים אותה לאותו ילד בלא סיבה מיוחדת, ולא נותרה הברירה לאותו הילד אלא להביט בעיניים כמהות לשולחן המזרח, שם היו מונחות מספר סופגניות עסיסיות בצלחת, ולקוות שֶׁאֵי מִי מהמכובדים יעניק לו את הסופגניה המיועדת לו… גאון המידות ואציל הנפש הרב מטשיבין, ראה את מבטו הַכַּמֵהַ של הילד והבין לנפשו, היה נראה כמי שהצליח לקרוא את מחשבותיו.

הוא קירב את הצלחת לקצה השולחן, והחווה בידו לילד לקחת ממנה סופגניה נוספת… הילד התבייש. הוא הבין כי אין זה ראוי ומכובד לקחת מן הכיבוד שהוגש ליושבי המזרח, וכבש את רצונותיו ולא זע ממקומו. רבי איסר זלמן שאף הוא הרגיש בכל זה הלך צעד אחד קדימה; הוא הרים את הסופגניה מהצלחת בידו וסימן לילד להתקרב אליו. משבא הילד, הוא הגיש לו את הסופגניה ביד, ובכך חסך ממנו את כל האי נעימות שחש לקחת לבד. כך גם שאר החברים קיבלו זאת בהבנה: "הרי רבי איסר זלמן בעצמו קרא לו והגיש לו אותה". כמובן, לאושרו של הילד לא היה גבול… (מתוך הספר 'אוצרותיהם אמלא')

היה זה בשנת תש"ז.

שלטון הבריטים בארץ ישראל עמד על כרעי תרנגולת, ובסוף דרכם הכבידו הללו את עולם על תושבי ארץ ישראל. עוצר לילי היה דבר של מה בכך, שהוטל על תושבי ירושלים חדשים לבקרים, ללא כל עילה מיוחדת. באותן שנים שכן בירושלים הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל, בעל ספר "אבן האזל".

תלמידיו ומקורביו הרבים של הגאון ידעו כי דבר לא ימנע בעדו להבין קטע קשה בדברי הרמב"ם, או סוגיה סבוכה אליה נקלע. כך באחד הלילות שבהם הוטל עוצר כללי על תושבי העיר, ישב ר' איסר זלמן בביתו ועיין ברמב"ם, ומשנתקל בקושיה חמורה, לבש את מעילו העליון ויצא את ביתו. עוצר, או לא עוצר, רבי איסר זלמן צריך להבין את דברי הרמב"ם.

באישון ליל צעד הגאון ברחובותיה השוממים של ירושלים, לעבר ביתו של אחד מקרובי משפחתו, אברך תלמיד חכם, אשר רבי איסר זלמן נהנה להשתעשע עמו בחכמת התורה. בני ביתו של אותו תלמיד חכם נחרדו מעט לשמע הדפיקות על דלתם בעיצומו של העוצר. תדהמתם אף גברה שבעתיים, כאשר נגלה לעיניהם קרובם הגאון, כשהוא טרוד ועסוק. תוך זמן קצר התברר להם, כי הגאון נתקל ברמב"ם קשה להבנה. הם לא היו זקוקים להסברים נוספים.

שעה ארוכה ישבו רבי איסר זלמן וקרובו, כשהם עוסקים בדברי הרמב"ם, ולאחר עיון עמוק העלה קרובו של הגאון סברה יפה, שהיה בה כדי להפיס את דעתו של רבי איסר זלמן ולהקהות את עצמת הקושיה על דברי הרמב"ם. שמח וטוב לב נפרד הגאון מבני הבית ויצא אל ביתו.

שנים ארוכות שחו קרוביו של הגאון בסיפור זה, שהעיד על השתוקקותו העצומה של רבי איסר זלמן ללימוד התורה, ועל אהבתו אליה שאינה יודעת גבולות ומיצרים.

לאחר תקופה ארוכה נודע להם חלקו השני של המעשה, שהדהימם בכפליים.

התברר, כי באותו יום אחר הצהרים, פגש בעל בית הדפוס את רבי איסר זלמן ובישר לו, כי בימים הקרובים הוא עומד להדפיס את ספרו "אבן האזל". היתה זו בשורה משמחת עבור הגאון שציפה כי כתביו יועלו עלי ספר.

אותו לילה עיין הגאון בכתב היד של חידושי תורתו, והגיהם בפעם האחרונה לפני מסירתם למדפיס. לפתע חש הגאון כי דבר מה אינו מתיישב לו כראוי. הוא שב ועלעל בין הדפים, ולאחר שעה קלה החליט במחשבתו, כי כתב יד זה אינו ראוי לצאת לאור עולם במצבו הנוכחי.

לא. רבי איסר זלמן לא גילה טעות חמורה כל שהיא בחידושים ובביאורים שכתב. הוא גילה דבר אחר לחלוטין. בסקרו את הדפים הוא הבחין, כי בין דבריו מוזכר שמם של שני גיסים, תלמידי חכמים שהיו ממקורביו, שהעלו בפניו סברות יפות, ואילו גיסם השלישי, תלמיד חכם גם הוא, אינו מוזכר כלל.

היה לא תהיה, החליט הגאון, שחשש כי אי הזכרת שמו של תלמיד חכם זה, בעוד שמם של גיסיו מתנוסס בספרו, תהווה פגיעה מסוימת בכבודו. עוד באותו לילה, בעיצומו של העוצר, יצא הגאון אל ביתו של הגיס השלישי, הקשה בפניו קושיה חמורה על דברי הרמב"ם, דן עמו בעניין, ומשהעלה הלה סברה יפה, נחה דעתו של הגאון, אשר אץ רץ לביתו והוסיף מאמר נוסף לכתב היד, אשר בו מוזכר הגיס השלישי!!!

לאורם נלך. לאורם של גדולי התורה שמהנהגתם אנו למדים, כי התורה נוסכת בלומדיה עדינות נפש, שאין ניתן לרוכשה בשום דרך אחרת.

מן הראוי לסיים בדברי בעל "ארחות צדיקים" הכותב בהקדמה לספרו: "לכן יש להודיע לכל… וכשאין בידך מידות טובות - אין בידך תורה ומצוות, כי כל התורה תלויה בתיקון המידות…".

יהי רצון, שנזכה ללמוד בתורת ה' מתוך נחת והרחבה, ותהא התורה לנו סם חיים המרווה את שותיו ומנחילם עולמות נצח.

(מאורות הדף היומי)

פעם אמר הגר ברוך בער ליבוביץ זצ"ל - בעל הברכת שמואל באחד משיעוריו תירוץ על איזה קושיא, ואמר "זה התירוץ שלי, אבל תלמידי הג"ר איסר זלמן מלצר אמר תירוץ יותר טוב מזה", ואז הסביר את תירוצו של הגרא"ז זצ"ל.
כששאלוהו למה התירוץ של התלמיד הגרא"ז יותר טוב משלו, אמר "כששאלתי את הקושיא להגרא"ז והוא ענה את התירוץ הנ"ל, ואח"כ הצעתי לו את התירוץ שלי, הוא בעצמו אמר לי שהתירוץ שלו יותר טוב!"

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון