מחכה

משתמש ותיק
gemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
תודות
2,207
נקודות
290
לגבי גט שהדין נותן שצריך לתת גט, אף שצריך לתת מרצונו, כופין אותו עד שיאמר רוצה אני, והביאור (ברמב''ם הל' גיטין) שעל ידי שכופין אותו, תשש יצרו הרע ואז הוא רוצה באמת.

גם בדיני מעשה הקרבנות (נדר קרבן ולא הפריש או הפריש ולא הקריב) הדין שפסק הרמב״ם שכופין אותו (אלא שבחטאת לא יתכפר לו עד שירצה בהקרבה) ונסתפקתי בשתיים:

א. למה על עצם ההקרבה בכפיה "כופין אותו עד שיאמר רוצה אני" אין מביא את ההסבר שע''י הכפיה תשש יצרו הרע ואומר ''רוצה אני'' באמת.

ב. אם כשאמר ''רוצה אני'' זה לא האמת, מה הצורך שיאמר זאת ומאידך, אם אכן אומר ''רוצה אני'' בכל ליבו כי תשש יצרו, למה כתב הרמב״ם שחטאת ואשם לא יעלו עד שירצה.

[הדיון בזה שאין אמת אחת, במדור אספקלריה תורנית, כאן ננסה להבין את הלשונות בעיקר]

איני זוכר כ''כ כרגע אך בהקדם אינו מובן בדברי הרמב''ם מדוע הוצרך לטעם הנ''ל אחרי שלהלכה דשב''ל אינם דברים, וכמדומה שהאחרונים[אולי ה''זכר יצחק''] מעמידים שיש דין מיוחד בגירושין שלכן היה בו צריך הטעם הזה, ויל''ע באחרונים.

אינני מונח בסוגי' אבל עד כמה שידי מגעת, גם בקדשים היינו בדיני מעילה יש מקומות שמתייחסים לדברים שבלב ויש שלא מתייחסים וכן גבי נדר

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון