הימים – שנות התש"כ-התשכ"ב, ימי העלייה הגדולה מארצות המזרח. ראשי היישוב מעלים ארצה מאות אלפים של יהודים תמימים, ומיישבים אותם במעברות, תוך שהם מנתקים אותם ביודעין, באמצעות תכסיסים שונים, ממקור חיותם הרוחני.
אל שולחנם של גדולי התורה, זורמות ידיעות על מצבם הרוחני הירוד. הם מזעיקים אליהם את שליחם הנאמן, הגה"צ רבי שבתי יודלביץ' זצ"ל, מורים לו ליטול את המעמסה על שכמו. הוא נענה לקריאה ברצון, ויוצא לתור את הארץ לאורכה ולרוחבה, לעיתים הוא מצרף אליו בני לוויה נוספים.
הוא מותיר מאחוריו סדר יום עמוס בלימוד תורה ובהתעלות עצמית, ומבקש לעשות הכל על מנת לנסות ולהציל את המעט, שנותר מן ההרס שהותירו אחריהם ראשי ארגוני העלייה.
"אלמלא באתי בצלם, לא היו יודעים שיש בכלל שומרי תורה ומצוות בארץ הזאת", הוא מגולל את רחשי לבו על גבי דו"ח המפרט את פעולותיו. "קשה עלי מאוד לתת תיאור מספיק, על כל המתרחש בשטחי הפעולות המקיפים את כל הארץ, ממטולה ועד אילת. בכל יום קיבוץ הגלויות מתגבר. מביאים עלינו עוד אחים תמימים מכל קצווי התבל. סוחבים אותם למקומות נידחים, אשר לא דרכה בהם כף רגל חרדי. מנתקים אותם ביודעין, מכל סביבה שריח יהודי נודף ממנה.
"אין להם שום מגע עם הציבור החרדי שיורה להם את הדרך. עיניהם תלויות לנותני לחמם, והם מועברים תחת שבטם. עושים בהם ככל העולה על רוחם. דורסים את נשמותיהם ואת נשמות ילדיהם הרכים ללא רחם. אין מי שיאמר למלאך המשחית הרף.
"כמה גודל המעמסה עלי, שאני מן היחידים הנפגשים איתם במגע ראשון, ורואים פניו של יהודי, אשר הרבה פעמים אמרו לי: 'אלמלא לא באתי אצלם, לא היו יודעים שיש בכלל יהודים כמוני בארץ הקודש'.
"ועד כמה חביבה עליהם פגישה זו, עד שאין לתארה במילים. כמה דמעות חמות משתפכים לתוך חיק לבבי. לפניי מבטאים את כאבם. לפניי משיחים את צערם, ואני הנאד לדמעותיהם. ואיך אוכל לבטאות את אלפי כאבי הלב, והמון רגשות לאין תכלית. דלות שפתי מלבטאם, ובפרט להעלותם על הכתב.
"שנית, אין לי מכונת כתיבה אשר אוכל לשבת על ידה במנוחת הנפש ובמתינות, ולפרט את כל פרטיה, אלא איש מיטיבי מרשה לי, ברוב טובו, להשתמש במכונתו – שכמעט יוצאת מרוב שימוש. עומדים על ראשי, ואני מוכרח לסיים את כל מה שאפשר ביתר זריזות. בפרט שאני לא כתבן גדול ולא קטון, ועל מכונת כתיבה לא תקתקתי אף פעם – חוץ ממה שאני מסדר הדו"חות שאני שולח.
"שלישית, כעת ערב פסח, שאני מוכרח לנסוע לכפרים ולישובים, לדרוש בענייני החג לבל יכשלו באיסור חמץ. וגם צרכי הבית מרובים ובקושי רב עד שאני מסדרם…", מעלה הוא על הכתב מהרהורי לבו השותת דם.
כמעט שישים שנה חלפו מאז נכתבו הדברים הנוקבים על ידי 'ר' שעפסל'. כוח דיבורו גדול היה, הוא נודע גם בכוחו הפיזי. בכתיבה, כפי שהוא מעיד על עצמו – לא התנסה.
הדו"ח הזה, דו"ח המסעות – שאותם ערך על ערי השדה, נכתב על ידו בקושי גדול, והיעדר תנאים מתאימים. דווקא משום כך, משמשות המילים הכואבות שיוצאות מליבו הגדול, כמראה המשקפת את המראות הכואבים, שאליהם נחשף בריכוזי העולים שאליהם הטריח את עצמו.
ר' שעפסל הוא הרוח החיה, הוא כבר הורגל בכגון אלו. שמעו כבר יצא לטובה כמי שהתברך בקול רועם ומרעיד לבבות. זה לו שנים מספר, שליבו יוצא אל אחיו בני עדות המזרח. הוא מבקר אותם במקומות מושבותיהם בשבת כמו בחול. אינו חוסך מעצמו כל טרחה, נודד למרחקים על מנת להביא אל אחיו את דבר השם.
פעמים רבות היה מרחיק נדוד עד לקצה הארץ, על מנת למסור דרשה עבור שלושה יהודים. לא אחת הוא מוצא את עצמו, כשהוא נותר ללון באישון ליל על ספסל ציבורי בעיירה מרוחקת. כמי שגדל באווירה המחכים והשמור של ירושלים, היו עבורו המראות שאליהם נחשף, זרים ומנוכרים. אולם לא איש כמותו יתרפה ממלאכתו. הוא היטיב להכיר בגודל נחיצות המעמסה שהוטלה עליו, ואזר את כל כוחותיו, על מנת למלאה על הצד היותר טוב.
באחת מן הדרשות שאותן הוא נושא במעברה, כך סיפר, פורץ אחד הנוכחים בבכי סוער ללא מעצורים. הוא נשאל על ידי: "על מה הבכי הלזה?"
"בפעם הקודמת שהרב דיבר", השיב, "נשלחתי על ידי המדריכים להפריע לדרשה. הצצתי ונפגעתי, הדברים הותירו עלי רושם עצום. מאז שיניתי את דרכי. עתה באתי לבקש סליחה".
ומקרה נוסף היה, אחד מתוך רבים שכמותו ביישובי העולים. העולים סיפרו לו כי ראש המועצה מסרב לבנות מקווה. ללא שהייה, ביקש כי יורו לו את הדרך לביתו של האיש. איתר אותו ופנה אליו בשאלה ישירה: "כמה תהיה מוכן לשלם עבור מקווה קר, שיצנן בעבורך את אש הגיהנום?!".
הדברים פעלו את שלהם. המילים החמות שיצאו מלב כואב, סללו את הדרך לבניית המקווה החם. (מתוך 'יתד השבוע' פסח תשע"ח)