כה אמר הרה"ק רבי דוד בידערמאן מירושלים זי"ע: סגולה לחולה – קח שמן ואמור: "הרמב"ם היה רופא, ובזכותו ישלח ה' רפואה שלמה לפלוני בן פלוני", ואת השמן יש להדליק על ציון הרמב"ם לכשיזדמן.

(הדברים מובאים בספר בית ישראל השלם בשם הרב ר' פנחס בלנק, ששמע מהרה"ג ר' מיכאל הרמן זצ"ל ששמע מר' דוד'ל).

(באר הפרשה)

בשו"ת הרדב"ז (אלף קס"ה) מובא תקנה שתיקן הרמב"ם שהסכימו איתו על היושבים בבית מדרשו וכל תלמידי חכמים שהיו בדורו שלא יתפללו אלא תפילה אחת דהיינו שאומר השליח תפילה י"ח בקול רם וכל העם עונים אחריו בלחש מילה במילה. וטעם לתקנה זו הביא שם "לפי שכשיחזור שליח צבור להתפלל בקול רם כל מי שהתפלל ויצא ידי חובתו יהפוך פניו לספר עם חבירו או לשיחה בטלה ויחזור פניו מהמזרח וירוק ויסיר כיחו וניעו. וכשיראה אותו חבירו שאינו בקי יעשה גם הוא כן בלי ספק ויחשוב שזה שאומר שליח צבור אין לסמוך עליו וא"כ יצא מבית הכנסת כל מי שאינו בקי והוא לא יצא ידי חובתו ותתבטל הכוונה אשר בעבורה חוזר שליח צבור התפילה שהוא להוציא את שאינו יודע.

ואמנם כשלא יתפללו הקהל בלחש כלל אלא יתפללו הכל אחר שליח צבור תפילה אחת בקדושה כל מי שיודע להתפלל יתפלל עמו בלחש והבלתי בקיאים ישמעו ויכרעו כולם עם שליח צבור ופני כל העם אל ההיכל בכוונה ויצאו כולם ידי חובתן. ויוסר חילול השם שנתפשט בין העכו"ם שהיהודים רוקקים וכחים ומספרים בתוך תפילתם שהרי הם רואים זה תמיד ומעידים עליו.

ע"פ תקנה זו היו מתפללים כולם יחד הש"ץ בקול רם והעם בלחש עד שסיימו התפילה כאחד, ומה שתיקון זה הוא כנגד דין הגמרא לא ראה בכך מונע לפי שאנו אומרים באיסורי תורה "עת לעשות לה' הפרו תורתך", ותקנה זו המשיכה עוד הרבה זמן אחר מותו של הרמב"ם.

ומביא שבשנת ה' אלפים רצ"ט פרצה מחלוקת במצרים בין קהל הספרדים לבין ילידי המקום, והרדב"ז שם פוסק כשיטת הספרדים שיש לבטל תקנת הרמב"ם, עי"ש שסולקו כבר הסיבות שהביאו לתקנה זו. ובשו"ת הרשב"ש (לר' שלמה בן התשב"ץ סי' נ"ו) כתב שאם אביו היה מסכים עמו היה מבטל את חזרת הש"ץ. ועיין בשו"ת יחוה דעת (ח"ה סי י"ב) שמאריך בזה ומביא אחרונים שאף בזמננו רצו לבטל חזרת הש"ץ.

(קב ונקי)

בירושלמי סוכה (כג.) תני רשב"י בג' מקומות הוזהרו ישראל שלא לשוב ארץ מצרים שנאמר (שמות יד,יג) "כי אשר ראיתם את מצרים היום לא תוסיפו לראותם עוד עד עולם". "וה' אמר לכם לא תספון לשוב בדרך הזה עוד" (דברים יז,טו), "והשיבך ה' מצרים באניות בדרך אשר אמרתי לך לא תוסיף עוד לראותה" (שם כח,סח). וכן פסק הרמב"ם (פ"ה מהל' מלכים ה"ז), וכתב שם שכל האיסור הוא רק להשתקע. ועיין כפתור ופרח (פ"ה) שהרמב"ם שהיה במצרים היה חותם "הכותב העובר בכל יום ג' לאוים פלוני", ומבאר שם שהיה מוכרח לעמוד שם שהרי היה רופא למלך מצרים. (קב ונקי)

כתב בתשובות הרמב"ם (סי' קמ) "בא אלי הדיין החסיד וקונטרס מן החיבור [משנה תורה – היד החזקה] בידו יש בו הלכות רוצח מספר נזיקין, והראה לי הלכה אחת, ואמר לי: קרא! קראתי אותה, ואמרתי לו מה ספק יש בזו, אמר לי באיזה מקום נאמרו הדברים האלו [, אמרתי לו במקומן, או באלו הן הגולין, או בסנהדרין בדיני הרוצח. אמר לי כבר חזרתי על הכל ולא מצאתי לא בירושלמי ולא בתוספתא, השתוממתי כמו שעה ואמרתי לו אני זוכר שבמקום פלוני מגיטין נתפרשו דברים אלו, הוצאתי גיטין וחפשתי ולא מצאתי, תמהתי ונבהלתי ואמרתי היכן נאמרו דברים אלו, הנח עתה עד שאזכור מקומו.

הוא יצא ואני זכרתי, שלחתי שליח והחזרתיו והראתי לו הדברים מפורשין בגמרת יבמות אגב גררא, תמה והלך. וכן תמיד אני בצער מזה שיבא השואל וישאל היכן נאמרו דברים אלו, פעמים אני אומר לו מיד במקום פלוני ופעמים לא, וחייך לא אזכור מקומן עד שנחפש אחריהן. ועל זה אני מצטער הרבה שאני אומר, הרי אני המחבר ויתעלם ממני מקום דבר זה, מה יעשו שאר בני אדם.

ועל זה נחמתי שלא חברתי חבור זה, כעניין שאני אומר לך, ובדעתי אם גוזר השם יתברך שעשאנו, אע"פ שיש בו טורח הרבה שכל הלכה שאינה במקומה באותו עניין אודיע מקומה, כיצד כגון הלכות שבת מחבורי כל דבר שהוא בפירוש בשבת או בעירובין איני צריך להודיע מקומו. והלכה שהוא מהלכות שבת שהיא בעבודה זרה או בפסחים או בזבחים או בכריתות אודיע מקומה ואומר הלכה פלונית מפרק פלוני ממסכת פלונית, ויהיה זה הספר אחד לבדו שאי אפשר לעשות בגופו של חבור שאינו דרך פירוש כמו שאמרתי לך, ע"כ.

עיין שו"ת מהרלב"ח (סי' קמז) שכבר נודע לכל יודעי ספר שכל דברי הרמב"ם בספרו כשלא נודע מקור מוצאם בתלמודנו הקדוש או בברייתא ותוספתא, כדברי הספר החתום שאין כח להבינם בשלימות, לא עיקרם לעניין הדין ולא טעמם, ובנדון דידן ככה הם ולא עוד אלא שאפילו בשום פוסק אחר לא נמצא העתקה מהספר שבידו ולכן אין לי מקור לחקור ממנו.

(קב ונקי)

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון