• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
ומעשה היה באחת מן הישיבות החשובות ביותר במרכז הארץ שהחליטו להילחם בתופעת הוצאת רשיונות קודם החתונה, ועמד אחד מראשי הישיבה על הדוכן וזעק "וכי איך אפשר להבין שטיקל ר' ברוך בער למי שיש לו רשיון נהיגה". והיה הדבר לחוכא ואיטלולא כיון שלרבים מרבני הישיבה שישבו באותה עת בספסלי המזרח יש רשיון נהיגה מימים ימימה. וראש הישיבה הנ"ל לרוב שקיעותו אין לו מושג בעולמו מהו רישיון נהיגה, וניכר היה שמדמה בדעתו כי רשיון הוא כעין "תואר" שיש ללכת ל"אקדמיה" על מנת להוציא אותו וכו'...
מזכיר לי עובדה שמסופרת על אחד מצדיקי דורנו שליט"א שביקר בארה"ב, ושם נתבקש ע"י הנהלת אחת התתי"ם לבוא ולשאת דברי חיזוק בפני התלמידים, הרה"צ שליט"א נענה לבקשתם, ושאל את המנהלים איזה נקודה נראה להם שיש לעורר עליו במיוחד, ענו לו, שיש משחק של גויים שנקרא 'פוטבול' {כדוררגל}, והוא משחק זול ומופרע, ומקורו מהגויים, ואינו ראוי לילדי ישראל לשחק בו, ולאחרונה נפרץ הגדר והילדים משחקים בזה בהפסקות בת"ת.
ואכן, נעמד אותו צדיק ונשא דברי חיזוק נפלאים בפני התלמידים, ובתוך דבריו הקדיש זמן נכבד לעורר את לב התלמידים לבל ישחקו במשחק ה'פוטבול' שהוא משחק של גויים, ועליהם לשחק רק מה ששיחקו אבותינו בדורות הקודמים וכו' וכו'.
עם סיום דבריו פנה לצאת מבנין הת"ת כאשר התלמידים מלווים אותו בכבוד רב עד הרכב שהמתין לו ברחוב. בסמוך לת"ת בו נשא דברים, מוקם ת"ת נוסף, והנה הצדיק שליט"א מבחין בתלמידי הת"ת הסמוך משחקים בחצר 'כדורגל', פנה הצדיק לתלמידים בפניהם נשא זה עתה דברים בגנות משחק ה'פוטבול', ואמר להם, תראו את הילדים שם בחצר, איך משחקים כ"כ יפה במשחק יהודי טהור, ששיחקו בו אבותינו, הנכם רואים שהם שמחים ומאושרים ונהנים מהמשחק, מבלי שיזדקקו למשחקי הגויים, וראו כמה הקדושה והאצילות ניכרת מתוך משחקם, וכו' וכו'.

מזכיר לי עובדה שמסופרת על אחד מצדיקי דורנו שליט"א שביקר בארה"ב, ושם נתבקש ע"י הנהלת אחת התתי"ם לבוא ולשאת דברי חיזוק בפני התלמידים, הרה"צ שליט"א נענה לבקשתם, ושאל את המנהלים איזה נקודה נראה להם שיש לעורר עליו במיוחד, ענו לו, שיש משחק של גויים שנקרא 'פוטבול' {כדוררגל}, והוא משחק זול ומופרע, ומקורו מהגויים, ואינו ראוי לילדי ישראל לשחק בו, ולאחרונה נפרץ הגדר והילדים משחקים בזה בהפסקות בת"ת.
ואכן, נעמד אותו צדיק ונשא דברי חיזוק נפלאים בפני התלמידים, ובתוך דבריו הקדיש זמן נכבד לעורר את לב התלמידים לבל ישחקו במשחק ה'פוטבול' שהוא משחק של גויים, ועליהם לשחק רק מה ששיחקו אבותינו בדורות הקודמים וכו' וכו'.
עם סיום דבריו פנה לצאת מבנין הת"ת כאשר התלמידים מלווים אותו בכבוד רב עד הרכב שהמתין לו ברחוב. בסמוך לת"ת בו נשא דברים, מוקם ת"ת נוסף, והנה הצדיק שליט"א מבחין בתלמידי הת"ת הסמוך משחקים בחצר 'כדורגל', פנה הצדיק לתלמידים בפניהם נשא זה עתה דברים בגנות משחק ה'פוטבול', ואמר להם, תראו את הילדים שם בחצר, איך משחקים כ"כ יפה במשחק יהודי טהור, ששיחקו בו אבותינו, הנכם רואים שהם שמחים ומאושרים ונהנים מהמשחק, מבלי שיזדקקו למשחקי הגויים, וראו כמה הקדושה והאצילות ניכרת מתוך משחקם, וכו' וכו'.
אני שמעתי סיפור זה על הגה"ק ר' לוי יצחק גריוו"ד זצוק"ל גאב"ד צעהלים

נראה לי שכו"ע מודי שאין טעם מוסרי בהרבה מחינוך לא לבזבז כסף.
בפרט בא"י ובבני התורה שכידוע אינם עשירים מופלגים.
מעניין לבדוק בסך הכללי כמה העלות של החזקת רכב שונה מהעלות של נסיעה בתחבור ציבורית על פני טווח של עשרות שנים...

בלת"ק.
ראיתי לא מזמן שמישהו פנה להגרח"ק בפחי נפש על כך שנכשכל בכמה וכמה טסטים מלחץ, על אף שיודע לנהוג מעולה, וביקש ברכה על כך. וענה לו הגרח"ק שהוא מברכו שישכל משום ש"אינך צריך להיות בעל עגלה".

בעלון שבו הובא המכתב, שיצא ע"י תלמידי הגרח"ק, נכתב שאין ללמוד ממעשה זה על כל מציאות...

כמובן שהיום קשה לשמוע את הדברים, וייתכן שנאמרו מגודל שקיעותו ופרישותו של רבינו הגר"ח.

בלת"ק.
ראיתי לא מזמן שמישהו פנה להגרח"ק בפחי נפש על כך שנכשכל בכמה וכמה טסטים מלחץ, על אף שיודע לנהוג מעולה, וביקש ברכה על כך. וענה לו הגרח"ק שהוא מברכו שישכל משום ש"אינך צריך להיות בעל עגלה".

בעלון שבו הובא המכתב, שיצא ע"י תלמידי הגרח"ק, נכתב שאין ללמוד ממעשה זה על כל מציאות...

כמובן שהיום קשה לשמוע את הדברים, וייתכן שנאמרו מגודל שקיעותו ופרישותו של רבינו הגר"ח.
שמעתי ששאלו את הגרח"ק זצ"ל אברך מעוניין לקנות רכב לצרכי המשפחה והוא מתלבט מי עדיף שיעשה את רשיון הנהיגה הוא או אשתו, והשיב לו הגר"ח שמאחר ומי שנוהג מטבע הדברים הופך לנהג של המשפחה שלוקח/מחזיר את הילדים מהגן, קניות, הקפצות, הובלות וכו' וכו' וכל זה יגרום לו לביטול תורה, ולכן עדיף שאשתו תנהג, כי ממילא היא עסוקה רוב שעות היום בטיפול בבית ובילדים.

שמעתי ששאלו את הגרח"ק זצ"ל אברך מעוניין לקנות רכב לצרכי המשפחה והוא מתלבט מי עדיף שיעשה את רשיון הנהיגה הוא או אשתו, והשיב לו הגר"ח שמאחר ומי שנוהג מטבע הדברים הופך לנהג של המשפחה שלוקח/מחזיר את הילדים מהגן, קניות, הקפצות, הובלות וכו' וכו' וכל זה יגרום לו לביטול תורה, ולכן עדיף שאשתו תנהג, כי ממילא היא עסוקה רוב שעות היום בטיפול בבית ובילדים.
אני שמעתי שכך היתה גם דעתו העקרונית של מרן הגר"נ קרליץ זללה"ה אך ביטל דעתו מפני דעת הרב וואזנר שאין לנשים לנהוג
(שמעתי מתלמיד של הרב אבר משמו)

מעניין לבדוק בסך הכללי כמה העלות של החזקת רכב שונה מהעלות של נסיעה בתחבור ציבורית על פני טווח של עשרות שנים...
חישוב עלויות של החזקת רכב פרטי מול שימוש בתחבורה ציבורית לאורך עשרות שנים (למשל, 30 שנה) מציג פער משמעותי ביותר. בעוד שרכב פרטי מעניק נוחות וגמישות, העלויות הנסתרות שלו מצטברות לסכומי עתק.
להלן ניתוח והשוואה של העלויות העיקריות:

1. עלויות החזקת רכב פרטי (לשנה)

החזקת רכב כוללת עלויות קבועות ומשתנות:
  • ירידת ערך (ההפסד הגדול ביותר): מכונית חדשה או משומשת מאבדת מערכה בכל שנה. בממוצע, הפסד ירידת הערך עומד על כ-10,000 ₪ עד 15,000 ₪ בשנה (תלוי בשווי הרכב).
  • ביטוחים: ביטוח חובה ומקיף/צד ג' נע בין 4,000 ₪ ל-8,000 ₪ בשנה.
  • תחזוקה וטסט: אגרת רישוי שנתית (טסט), טיפולים שוטפים, בלמים, צמיגים ותיקונים לא צפויים: כ-3,000 ₪ עד 5,000 ₪ בשנה.
  • דלק / חשמל: בהנחה של נסועה ממוצעת (כ-15,000 ק"מ בשנה), עלות הדלק היא כ-7,000 ₪ עד 9,000 ₪ בשנה (ברכב חשמלי העלות נמוכה משמעותית, סביב 2,000 ₪).
  • עלויות נלוות: חניות, כבישי אגרה, דוחות שונים: כ-1,500 ₪ בשנה.
סך הכל עלות שנתית ממוצעת לרכב בנזין סטנדרטי: כ-25,000 ₪ עד 35,000 ₪ בשנה.

2. עלויות תחבורה ציבורית (לשנה)

החישוב בתחבורה ציבורית פשוט וקבוע בהרבה, במיוחד עם מנויים חודשיים:
  • כרטיס חופשי חודשי ארצי (משולב אוטובוסים ורכבות): נע סביב 255 ₪ לחודש (ללא הגבלת מרחק גדולה) או פחות מכך למנויים מקומיים.
  • נסיעות מזדמנות (מוניות פה ושם / נסיעות מיוחדות): נניח תוספת של עוד 150 ₪ בחודש לגיבוי.
סך הכל עלות שנתית ממוצעת לתחבורה ציבורית: כ-4,000 ₪ עד 5,000 ₪ בשנה.

ההשוואה לאורך 30 שנה (ללא חישוב ריבית)

אם נכפיל את המספרים הללו על פני טווח של 30 שנה (בערכים קבועים):

סעיףרכב פרטיתחבורה ציבורית
עלות שנתית ממוצעת~30,000 ₪~4,500 ₪
סך הכל ל-30 שנה~900,000 ₪~135,000 ₪

הפער הכספי היבש: כ-765,000 ₪ לטובת התחבורה הציבורית.

האפקט הכלכלי האמיתי: הפסד אלטרנטיבי (ריבית דריבית)

המספרים שלעיל מניחים שהכסף "שוכב מתחת למזרון". אבל אם ניקח את ההפרש החודשי (כ-2,100 ₪ בחודש) ונשקיע אותו באפיק חיסכון או השקעה סולידי (למשל, קרן השתלמות או מדד מניות מוביל המניב כ-5% תשואה שנתית ריאלית ממוצעת לאורך זמן):
  • החיסכון המצטבר לאורך 30 שנה בזכות הבחירה בתחבורה ציבורית לא יהיה רק 765,000 ₪, אלא הוא עשוי לצמוח לטווח של בין 1.5 מיליון ₪ ל-1.8 מיליון ₪ בזכות אפקט הריבית דריבית.

שורת סיכום

מבחינה כלכלית טהורה, החזקת רכב היא אחת ההוצאות ההרסניות ביותר להון המשפחתי לטווח ארוך. עם זאת, הבחירה ברכב פרטי מול תחבורה ציבורית היא לרוב אינה כלכלית בלבד, אלא משקללת את ערך הזמן (כמה שעות מתבזבזות בהמתנה ובהחלפת קווים לעומת נסיעה ישירה), נגישות למקומות עבודה, ומגורים באזורים שבהם התשתית הציבורית אינה מספקת.

חישוב עלויות של החזקת רכב פרטי מול שימוש בתחבורה ציבורית לאורך עשרות שנים (למשל, 30 שנה) מציג פער משמעותי ביותר. בעוד שרכב פרטי מעניק נוחות וגמישות, העלויות הנסתרות שלו מצטברות לסכומי עתק.
להלן ניתוח והשוואה של העלויות העיקריות:

1. עלויות החזקת רכב פרטי (לשנה)

החזקת רכב כוללת עלויות קבועות ומשתנות:
  • ירידת ערך (ההפסד הגדול ביותר): מכונית חדשה או משומשת מאבדת מערכה בכל שנה. בממוצע, הפסד ירידת הערך עומד על כ-10,000 ₪ עד 15,000 ₪ בשנה (תלוי בשווי הרכב).
  • ביטוחים: ביטוח חובה ומקיף/צד ג' נע בין 4,000 ₪ ל-8,000 ₪ בשנה.
  • תחזוקה וטסט: אגרת רישוי שנתית (טסט), טיפולים שוטפים, בלמים, צמיגים ותיקונים לא צפויים: כ-3,000 ₪ עד 5,000 ₪ בשנה.
  • דלק / חשמל: בהנחה של נסועה ממוצעת (כ-15,000 ק"מ בשנה), עלות הדלק היא כ-7,000 ₪ עד 9,000 ₪ בשנה (ברכב חשמלי העלות נמוכה משמעותית, סביב 2,000 ₪).
  • עלויות נלוות: חניות, כבישי אגרה, דוחות שונים: כ-1,500 ₪ בשנה.

2. עלויות תחבורה ציבורית (לשנה)

החישוב בתחבורה ציבורית פשוט וקבוע בהרבה, במיוחד עם מנויים חודשיים:
  • כרטיס חופשי חודשי ארצי (משולב אוטובוסים ורכבות): נע סביב 255 ₪ לחודש (ללא הגבלת מרחק גדולה) או פחות מכך למנויים מקומיים.
  • נסיעות מזדמנות (מוניות פה ושם / נסיעות מיוחדות): נניח תוספת של עוד 150 ₪ בחודש לגיבוי.

ההשוואה לאורך 30 שנה (ללא חישוב ריבית)

אם נכפיל את המספרים הללו על פני טווח של 30 שנה (בערכים קבועים):

סעיףרכב פרטיתחבורה ציבורית
עלות שנתית ממוצעת~30,000 ₪~4,500 ₪
סך הכל ל-30 שנה~900,000 ₪~135,000 ₪

הפער הכספי היבש: כ-765,000 ₪ לטובת התחבורה הציבורית.

האפקט הכלכלי האמיתי: הפסד אלטרנטיבי (ריבית דריבית)

המספרים שלעיל מניחים שהכסף "שוכב מתחת למזרון". אבל אם ניקח את ההפרש החודשי (כ-2,100 ₪ בחודש) ונשקיע אותו באפיק חיסכון או השקעה סולידי (למשל, קרן השתלמות או מדד מניות מוביל המניב כ-5% תשואה שנתית ריאלית ממוצעת לאורך זמן):
  • החיסכון המצטבר לאורך 30 שנה בזכות הבחירה בתחבורה ציבורית לא יהיה רק 765,000 ₪, אלא הוא עשוי לצמוח לטווח של בין 1.5 מיליון ₪ ל-1.8 מיליון ₪ בזכות אפקט הריבית דריבית.

שורת סיכום

מבחינה כלכלית טהורה, החזקת רכב היא אחת ההוצאות ההרסניות ביותר להון המשפחתי לטווח ארוך. עם זאת, הבחירה ברכב פרטי מול תחבורה ציבורית היא לרוב אינה כלכלית בלבד, אלא משקללת את ערך הזמן (כמה שעות מתבזבזות בהמתנה ובהחלפת קווים לעומת נסיעה ישירה), נגישות למקומות עבודה, ומגורים באזורים שבהם התשתית הציבורית אינה מספקת.
הוא לא מכניס לחישוב את הצורך בחופשי לכל הילדים - שכשיש רכב אפשר להסתפק רק בערך צבור.

1. על פי תקנון הפורום, אין לפרסם הודעות שנכתבו על ידי בינה.
2. הוא לא מכניס לחישוב את הצורך בחופשי לכל הילדים - שכשיש רכב אפשר להסתפק רק בערך צבור.
כשיש רכב, הילדים ג''כ נוסעים לחידר באוטובוס [אא''כ האבא משועמם להסיע את אשתו בני בנותיו, תינוקת למעון וכו'....] ועולה ערך צבור בכל מקרה בדר''כ

לאחר כמה נסיעות באוטובוס בסופ"ש האחרון אני חייב להביע דעה:
אין תחליף לשמירת העיניים ברכב - והמחיר כנראה שווה את זה!!!
מה שקורה היום באוטובוסים (במיוחד בימי הקיץ) - בלתי נסבל!!!!!

(ומוטב יהיה האבא משועמם להסיע את אשתו בניו ובנותיו לעבודה או ללימודים וכדו', ולא יטמאו הוא ובני ביתו את עיניהם במראות אסורים בתח"צ.
@יהודי פשוט ממש , לעניוך.)

נערך לאחרונה:
לאחר כמה נסיעות באוטובוס בסופ"ש האחרון אני חייב להביע דעה:
אין תחליף לשמירת העיניים ברכב - והמחיר כנראה שווה את זה!!!
מה שקורה היום באוטובוסים (במיוחד בימי הקיץ) - בלתי נסבל!!!!!

(ומוטב יהיה האבא משועמם להסיע את אשתו בניו ובנותיו לעבודה או ללימודים וכדו', ולא יטמאו הוא ובני ביתו את עיניהם במראות אסורים בתח"צ.
@יהודי פשוט ממש , לעניוך.)
יתכן ואתה צודק. אין לי רכב ואני לא ניסיתי, ואתה כן.

אבל אני מתקשה להבין מדוע, כי בתחנה נכון שזה מאוד קשה, אבל עכ''פ באוטבוס ע''פ רובא דרובא 80 אחוז מהפעמים - בנעיסה בין עירונית יש לי מקום טוב [ב''ה אני גר בביתר שמיוחדת ב''ה בהפרדה גברים ונשים, וחבל שבהרבה ערים חרדיות זה לא כך]. ואם אני עם ספר לימוד פתרנו את העיקר. [לא תמיד מרוכזים וכו' אבל יש פתרונות]
אבל ברכב כל הזמן עסוקים בלראות, ונכון שנהג חדש לא שם לב כי הוא מרוכז, אבל נהו וותיק לצענרנו עושה עוד 100 דברים באאמצע, וממילא הוא צריך כל הדרך לראות אז בנסיעה עירונית הרבה יותר גרוע.
[מדבריך נראה שאתה לא נוהג קבוע, רק לעפמים משכיר וכו', ואולי בגלל זה אתה כמו נהג חדש ומרויח ליהיות עסוק בכביש, מעניין אם אני צודק?]

[מדבריך נראה שאתה לא נוהג קבוע, רק לעפמים משכיר וכו', ואולי בגלל זה אתה כמו נהג חדש ומרויח ליהיות עסוק בכביש, מעניין אם אני צודק?]
אתה לא צודק, אבל לא משנה.
בכל אופן, אשריך שרובא דרובא מנסיעותיך בתחבורה הציבורית אינן מצריכות אותך להיתקל בפריצות.
אבל קח בחשבון שרובא דרובא מאנ"ש אינם גרים בביתר, ואפילו אותם הגרים באזורים חרדיים כמו בני ברק וירושלים ומשתמשים בתחבורה הציבורית -
נחשפים כמעט בכל נסיעה לפריצות מזעזעת (לאו דווקא מנשים חרדיות... וד"ל) ועם כל הצורך שיש ברכב פרטי להסתכל לכל כיוון אפשרי - זה עדיין טוב יותר מאשר להזדקק לנסיעה בתחבורה ציבורית מעורבת ופרוצה, ה"י.

אתה כנראה לא מבין כ"כ את החוויה של נסיעה בתחבורה ציבורית שאינה בתוך העיר ביתר-עילית. ואני לא ממליץ לך לצאת החוצה כדי לבדוק במה מדובר.

לי יש רכב ואני נוסע גם הרבה באוטובוסים, ואני ממש מרגיש על עצמי לאו דווקא בימי הקיץ ולאו דווקא מאינן חרדיות, שבאוטובוס יש לי פניות להסתכל על כל הבא מסביבי, (ועל אף שאני רגיל לקחת עמי ספר לעין בדרך בכל אופן הראש כל הזמן זז) וממש קשה לי לשמור על קדושת עיניי, אך ברכב הנושא רחוק ממך מאוד, אין זה אלא הסתכלות לשניה אחת בעלמא. מה גם שברכב אתה נוסע כל הזמן, ועובר ממקום למקום, ובאוטובוס יש לך נסיונות איתך. הגע עצמך, מה עדיף שתיסע איתי מישהי באוטו או שהיא תהיה בחוץ?

ובמעבר חציה, כשיש איזה..... ואתה צריך לחכות עד שהיא עוברת, וזה לא מקרה של 1 ל100, אלא בכל מעבר חציה, שקיים לרוב בנסיעה עירונית [בבין עירוני באמת הבעיה כמעט אינה]
ובפרט בערים כמו ירושלים וב''ב שהכל פקוק וכל הזמן עוברים אנשים בין הרגלים.

ובמעבר חציה, כשיש איזה..... ואתה צריך לחכות עד שהיא עוברת, וזה לא מקרה של 1 ל100, אלא בכל מעבר חציה, שקיים לרוב בנסיעה עירונית [בבין עירוני באמת הבעיה כמעט אינה]
ובפרט בערים כמו ירושלים וב''ב שהכל פקוק וכל הזמן עוברים אנשים בין הרגלים.
לא הבנתי את הטענה.
1. מה שונה נהג רכב, מבן אדם שהולך ברחוב? האם יש לו יותר ניסיון בשמירת עיניים?
2. מה שונה נהג רכב, מבן אדם שנוסע באוטובוס ובוהה בחלון?
3. ואני עוד לא מדבר על השעות העמוסות, שבהם נדחקים אנשים נשים וטף באוטובוס ללא רווח מינימלי, בעירבוביא נוראה.
פשוט וברור שלנסוע ברכב עדיף, וכמובן שגם נהג מצווה בשמירת העיניים ככל אדם.

ב"ה שיש הרבה בני תורה, כך שגם אם הרבה נוהגים ברכב, עדיין רוב לא.
פוק חזי בכוללים ואצל בני התורה שהמציאות אחרת ורוב רובם יש להם רשיון וזו המציאות. ולגבי החזקת רכב פרטי אפשר להתווכח אם יש רוב או לא.
אני למשל ועוד אברך שאיתי היחידים בכולל שאין להם רשיון.
ואתה יכול לבדוק זאת בעצמך באיזור מגוריך.

נערך לאחרונה:
לא הבנתי את הטענה.
1. מה שונה נהג רכב, מבן אדם שהולך ברחוב? האם יש לו יותר ניסיון בשמירת עיניים?
2. מה שונה נהג רכב, מבן אדם שנוסע באוטובוס ובוהה בחלון?
3. ואני עוד לא מדבר על השעות העמוסות, שבהם נדחקים אנשים נשים וטף באוטובוס ללא רווח מינימלי, בעירבוביא נוראה.
פשוט וברור שלנסוע ברכב עדיף, וכמובן שגם נהג מצווה בשמירת העיניים ככל אדם.
לצערנו בכל האופנים יש קלקול גדול אם זה באוטובוסים שהנסיון גם בראיה וגם בשמירת מרחק ממגע בפרט בשעות תחילת הלימודים וסוף הלימודים ובשאר השעות מעט יותר רגוע, וכן ברכב שיש היום הרבה נהגות שגם שם הנסיון הראיה ומסכים שברכב זה מעט פחות נסיון.
והכל בבחינת אוי לי מייצרי או לי מיוצרי

הבית ישראל אמר שלנהוג מכונית זה שלוש עבירות החמורות
קודם כל ע״ז שנהיים משועבדים כמו ע״ז ואי אפשר לזוז בלא זה
ואח״כ ממ״נ אם מסתכלים החוצה זה גילוי עריות ואם לא מסתכלים זה שפיכת דמים

הבית ישראל אמר שלנהוג מכונית זה שלוש עבירות החמורות
קודם כל ע״ז שנהיים משועבדים כמו ע״ז ואי אפשר לזוז בלא זה
ואח״כ ממ״נ אם מסתכלים החוצה זה גילוי עריות ואם לא מסתכלים זה שפיכת דמים
לא הבנתי, אין איסור להסתכל לצורך, ואם אין צורך - זה לא שפיכות דמים.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון