• פורום בנתיבות הישיבה: מה מתאים לדיון? סוגיות חינוכיות בישיבה. השקפה ומוסר בעולם הישיבות. טיפים וקשיים בלימוד. נושאים חברתיים בישיבה. מטרה: דיון תורני וחינוכי מועיל ורלוונטי לעולם הישיבות, תוך שמירה על כבוד הדדי.

שערי ישר

משתמש רשום
gemgem
פרסם מאמר
תודות
158
נקודות
80
האם נכון לומר שסברא נמדדת האם שאדם בחוץ שומע אותה היה מסכים.

ואסביר מצד אחד ברור שסברא אמורה להיות מציאותית מאוד ולכן כשם שתשמע הסבר כלשהו מחכמה חיצונית תוכל לומר שיש בזה הגיון כמו"כ הדרך למדוד הסבר כלשהו הוא אם האדם שאינו מכיר את עולם התלמוד מסכים איתה.
ולאידך בדיוק להיפך סברא נכונה אינה נמדדת לפי זה כי מה האדם בחוץ מבין בגמרא מה שכן מודד סברא זה לא מיבעי שהבחורים מודים בזה אלא אפילו שאינם מסכימים ובכל אופן יש ת"ח שמודים לסברא זו, זו היא נכונתה.

נקודת השאלה היא האם ההגיון צריך להתיישב דווקא על האדם מבחוץ או לאידך דווקא הפוך (אפילו שהרבה מן התלמידים יחלקו בסברא זו מ"מ הואיל וכמה) בשעה שהעוסקים בתחום-ראשי ישיבות מסכימים בזה.
והנני מניח את שאלתי על מ"ש "לעיני העמים", ועיין פ' רש"י ורבינו בחיי שם, ועיין ב"ק לח,.

שאלתי היא בעיקר על דרך הלימוד הנהוגה בישיבות היום, האם השיטה היא נבחנת מבחוץ או דווקא להיפך, (למשל לא נראה לי שאדם מבחוץ יבין את תורת ר' יוסל או אפי' את הרעיון של הפ"ש, שטר וכו').

כל הו"א בגמ' היא סברא של אדם גדול ממנו ללא שום השוואה וכשיתבונן היטב מה היתה ההו"א ומה העדיפה הגמ' את המסקנא יוכל להבין יותר בנקל מה המדד לסברא נכונה

כל הו"א בגמ' היא סברא של אדם גדול ממנו ללא שום השוואה וכשיתבונן היטב מה היתה ההו"א ומה העדיפה הגמ' את המסקנא יוכל להבין יותר בנקל מה המדד לסברא נכונה
אני יסביר את שאלתי.
שאלתי היא בעיקר על דרך הלימוד היום, שדווקא בגלל שהלימוד היום יותר עמקני, יש יותר מקום לשאלה זן.
בסברות פשוטות אין צורך כ"כ בהגיון או בהסבר רב.
ולכן היות ופעם הלימוד היה בפשטות יותר המדד היה מדד אחר לחלוטין, והמדד היה ככל שהדבר יותר מציאותי וזה היה המדד, (ממילא הוא יותר מתלבש בשכל גס), אך היום זו שאלה, מכיוון שהלימוד יותר עמקני ויותר מחודד צריך לשאול זאת.

לגבי מה שכתבתם חייב להבהיר כל מה שכתוב בגמ' זה סברא נכונה, אחרת זו כפירה, כן נכון לומר שסברא זו היא אינה להלכה.

חלילה לא באתי לומר שהו"א היא לא סברא נכונה אדרבה כשמעיינים טוב בהבדל ביניהם מרגישים דקות של סברא מה היא

אני חושב שהגדרת סברה טובה, היא קודם כל סברה נכונה...
לעיתים בהתרגשות הבזק החכמה הרגעית שהתפרצה בלומד - הוא לא שם לב שזה פשוט סברה לא נכונה...
והדרך הטובה ביותר לבדוק סברה אם נכונה היא אם לא, - לאמת ולעמת אותה עם עצמך בשאלות כנגד הסברה,
אם לאחר זמן היא עדיין עומדת בעינה, כנראה סברה טובה היא זו.
לגבי דעת העולם כמדד על הסברה - כמדומני ש"דעת בעלי בתים הפוכה מדעת תורה" זה דבר מחויב, לא כך?

אני חושב שהגדרת סברה טובה, היא קודם כל סברה נכונה...
לעיתים בהתרגשות הבזק החכמה הרגעית שהתפרצה בלומד - הוא לא שם לב שזה פשוט סברה לא נכונה...
והדרך הטובה ביותר לבדוק סברה אם נכונה היא אם לא, - לאמת ולעמת אותה עם עצמך בשאלות כנגד הסברה,
אם לאחר זמן היא עדיין עומדת בעינה, כנראה סברה טובה היא זו.
לגבי דעת העולם כמדד על הסברה - כמדומני ש"דעת בעלי בתים הפוכה מדעת תורה" זה דבר מחויב, לא כך?
לגבי בדיקות עצמך, הרי אדם קרוב אצל עצמו אבל לא רק בסברות של האדם עצמו אלא אפילו של אחר, האם זה שיש הרבה שמסכימים זה סיבה לנכונות הסברה, זה שיש בזה הרבה הגיון זה סיבה לנכונות, וכו'?

לגבי דעת בעלי בתים, מה הכוונה באמת, ומה הפירוש בזה, מה זה בעלי בתים אחד שלא למד? או כל אחד שלא כל היום בכולל?

לגבי דעת בעלי בתים, מה הכוונה באמת, ומה הפירוש בזה, מה זה בעלי בתים אחד שלא למד? או כל אחד שלא כל היום בכולל?
זה יכול להיות גם אחד שיושב ולומד אבל לא מפנים את צורת החשיבה ויכול להיות אחד שעובד אבל צורת חשיבתו היא צורה ישרה
רק שבד"כ מי שלא לומד כל מה שהוא שומע מסביב מעקם לו את הסברא משא"כ מי שעוסק בזה

שאלתי היא בעיקר על דרך הלימוד הנהוגה בישיבות היום, האם השיטה היא נבחנת מבחוץ או דווקא להיפך, (למשל לא נראה לי שאדם מבחוץ יבין את תורת ר' יוסל או אפי' את הרעיון של הפ"ש, שטר וכו').
ברור לי שאדם יבין אמנם יקח לו הרבה זמן כי הוא לא מכיר את צורת החשיבה הזאת לעומק אבל בסופו של דבר הוא יבין

המונח סברא מטעה כי סברא היא סברא וכולם אמורים להסכים איתה וכדברי רבנו השערי ישר שקול הדעת החופשי אך הנושא הוא בלימודהנהוג היום כי אינו סברא אלא גדרים וכדומה ומשום כך נכון לבחון את הסברא במקום בו היא מבקש להופיע ועם ההקשר ולכן התשובה היא בהחלט כן אך ההקשר הוא חשוב

כי היום סברתנו אינה ישרה כי אנחנו מוגבלים וללא מצליחים להגיע לשורש
וכמו המשפט הידוע
"כל למה הוא המה שלפניו"

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון