• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
זה לא נראה לי הסיבה.
שנים הגרד"ל היה שר אותו בדביקות במשך עשרות דקות, גם רפי מנת יש לו הכירות רבה עם הגרד"ל והשיר נבחר בדווקא.
אני בטוח שיש כאן משהו אחר, וחדש, שטרם נודע לזמר והאמרגנים שם.
נראה בהסרטה שהמשבקים מודעים לכך, בטח יש הסבר שנפוץ כבר.

אני מבין את הסתירה לביטוי סלבודקא.
אבל כבר שנים אין ישיבת סלבודקא מנסה להתקרב לשורשיה.
פעם שאל מישהו איך יתכן שישיבת סלבודקא ליד ישיבת נובהרדוק (בית מתיתיהו)
ענו לו שגם המצבות של ר' יעקב עמדין ור' יונתן אייבשיץ קרובים אחד לשני....
ודו"ק

כמדומה שראיתי באיזהו מקומן שרבי הלל זאקס זצ"ל התייחס לשמועה שסבו הח"ח התנגד לשיר זה, כי מי יעיד בעצמו שהוא עבד ה', והיה רבי הלל מבטל בחריפות את השמועה (בסגנונו החד), כי כל יהודי הוא עבד השם, לכך נברא ועל זה הצטווה, אם עומד בעבדותו אשרי לו, ואם לא יתן הדין על כך.
לעת עתה לא מצאתי מקור הדברים.

הקוצקר זצוק"ל שאל - למה כשאדם מתעורר משנתו בבוקר, הדבר הראשון שהוא מדבר עליו זה "אני" - מודה אני - רק הרגע התעורר וכבר "אני", שיגיד - רבונו של עולם מודה אני לפניך.., למה הדבר הראשון זה "אני"?
ענה הקוצקר ואמר: (כרגיל באידיש זה יוצא הרבה יותר 'גישמאק', אבל לזכות הרבים אתרגם לעברית), כאשר לפני ה"אני" כבר קדם לו "מודה" אז כבר לא נשאר הרבה מה"אני":
(ובכל זאת, אינני יכול להתאפק מלהעתיק גם את הנוסח המקורי: "ווען פאר די 'אני' קומט א "מודה" בלייבט איבער נאכדעם א קנאפפע אני").

לענ"ד הטעם בזה הוא חשש יהורא, ולכן הקפידא של הגרד"ל היא כששרים לו, כביכול שרים לכבודו שהוא עבד השי"ת, אבל לשיר את זה בפנ"ע בזה וודאי אין גריעותא, ואדרבה היה נוהג כן משך שנים לשיר זאת כפי שהעיד הרב מטות מסעי. והכל את"ש.

לענ"ד הטעם בזה הוא חשש יהורא, ולכן הקפידא של הגרד"ל היא כששרים לו, כביכול שרים לכבודו שהוא עבד השי"ת, אבל לשיר את זה בפנ"ע בזה וודאי אין גריעותא, ואדרבה היה נוהג כן משך שנים לשיר זאת כפי שהעיד הרב מטות מסעי. והכל את"ש.
הסבר יפה.
בסרטון השני הוא אומר מפורש : אני לא אוהב את השיר הזה

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון