• דִּרְשׁוּ ה׳ בְּהִמָּצְאוֹ
    עשרת ימי תשובה
    פורום אוצר התורה
אני חושב שקשה לענות תשובה חד משמעית בעניין.
כי לא ראי זה כראי זה.

אני לעצמי קשה לי מאד ללמוד עם המחשב. כי דרכי לשבת ללמוד, לסכם את הסוגיא, לפלפל קצת עם החברים לראות איך הם הבינו, ואם יש להם אי אלו השגות עלי. ואחרי כל זה אני יושב ומסכם.

את כל זה אי אפשר לעשות מי שרץ ישר למחשב. כי אין לו היכולת להרגיש את הדופק של הסוגיא, הוא להוט להעלות את סיכומיו ודבריו ואין לו כ"כ את הזמן והפניות לחשוב פעמיים האם הוא טועה או אומר סברא מבריקה.

ויש בזה הבדל גדול בין לימוד הלכה, ללימוד גמרא.
לימוד הלכה, בנוי הרבה על הגיון דק ודימוי מילתא למילתא, שמורכב מהמון שיטות. מערכת מאד מסועפת ודקה מן הדקה, שאפשר לראות בחוש את חכמי המחשב שלא דנו בסוגיה די צורכם, ואלו המתונים שפלפלו בחכמה שוב ושוב, עד שהוציאו מתחת ידם סולת נקייה.

אמר לנו הגאון רבי משה רוט שליט"א שהוא ממליץ לאברכים בכולל שלו ללמוד את הסוגיא טוב טוב, ורק אחרי הכולל להעלות על הכתב. וזאת משום שבכולל צריך לנשום סוגיא, לנשום תורה ולא שום דבר אחר.

והלומד גמרא, ברוב הפעמים, (סליחה אם משהו נפגע) לימודו לא ממש אליבא דאמת אלא בדרך של "לדבר בלימוד". ומקובלנו מרבותינו שלדבר אפשר לדבר גם שטויות וה"ה שאפשר גם לכתוב שטויות. כי מה אכפת לו מה האמת. הרי העיקר שיראו שהוא מוכשר, או העיקר שיהיה לו סיפוק ממה שהוא עושה, ושלא ייחשב בטלן שרץ לפני כולם, שהם מפלפלים ושואלים והוא כשושנה בין החוחים. לכן בלימוד כזה אין בעיה לכתוב במחשב תוך כדי לימוד, כי זה חלק מהעניין ובפרט שיכול למצוא תוך כדי עיונו במחשב כל מיני חידושים, אם הוא נעזר במאגרים תורניים למיניהם, שאז בכלל הוא יכול לפרוח בדמיונו ובסברתו.

כמובן, שיש אנשים שלומדים תורה לשמה, וכל מגמתם היא לחפש את האמת, וכאשר הם לומדים גמרא הם מלאכים המתהלכים בין בני האדם.
אך כל מה שכתבתי הוא מפני שאני מכיר נפש בהמתי, ואני יודע מנסיוני המר שבלימוד הגמרא המון פעמים אנחנו לא להוטים לסגור את הסוגיא עד תומה, אלא העיקר שנבין מה הולך פה, ומה הרייד העיקרי, ואם יש איזה חידוש יפה של אחד מהאחרונים אז נשמח מאד, כי הוא יתן לנו הגדרה יפה וגעשמאק ומכאן הכל טוב.

זה מה שנראה לי, וסליחה שהארכתי.

את כל זה אי אפשר לעשות מי שרץ ישר למחשב. כי אין לו היכולת להרגיש את הדופק של הסוגיא, הוא להוט להעלות את סיכומיו ודבריו
מהי"ת שמשתמשים במחשב רק לסיכום?

ואין לו כ"כ את הזמן והפניות לחשוב פעמיים האם הוא טועה או אומר סברא מבריקה.
ובדיוק על זה כתבתי -
הרבה פעמים יש איזשהו מחשבה לא לגמרי ברורה, וידוע שיש דברים שכשאומרים אותם -וכ"ש כשרק חושבים אותם הם אולי נראים בסדר - אבל כשכותבים אותם רואים שזה לא ממש ברור ולפעמים רואים שזה לא מסתדר בכלל.
ולכן יש תועלת מאוד גדולה בכתיבה תוך כדי העיון.

ואולי פשוט מישהו הראה לו רגע באוצה"ח 'מדרש הנעלם' על אסיפה שהיא לש"ש?
(התמונה נוראית. אם ת"ח הוא, צריך שיחלה עצמו עליו)
אני הצעיר ראיתיו בעבר יושב בקו האוטובוס מירושלים לבני ברק (בימים שעוד התגורר בבני ברק, ולומד/כותב מתוך המחשב.

גם אני ראיתיו לפני כשנה יוצא מדרייבר בהגיעו למסור שיעור באלעד, עם מחשב בידו.
וכך אמרו לי תלמידיו שהוא משתמש בזה באופן קבוע.

כך גם ידוע לי על ר' יגאל רוזן שמשתמש במחשב באופן קבוע,
וכמדומני שהדבר נהיה מקובל יותר ויותר.

גם אני ראיתיו לפני כשנה יוצא מדרייבר בהגיעו למסור שיעור באלעד, עם מחשב בידו.
וכך אמרו לי תלמידיו שהוא משתמש בזה באופן קבוע.

כך גם ידוע לי על ר' יגאל רוזן שמשתמש במחשב באופן קבוע,
וכמדומני שהדבר נהיה מקובל יותר ויותר.
זה ודאי נהיה מקובל.
יותר מחמישים אחוז מהרבנים לומדים עם מחשב.

הגר"י זילברשטיין שליט"א משיב לשאלות הגר"י זיכרמן

שימוש במחשבים בהיכלי הכוללים
הגר"י זיכרמן: איך להנהיג עם המחשב, האם לאפשר שימוש במחשב בהיכל הכולל, יש כאלה שזה מסדר להם את הסוגיא שמעיינים במאגרי המידע השונים, ומצד שני צריך עמל התורה, במחשב יש את כל התירוצים על כל הקושיות. עד היום נהגנו בכוללים אצלנו שאין מחשבים, מה דעת רבינו בזה?
[שמענו מרבינו שליט"א כמה פעמים על חמיו מרן הגרי"ש אלישיב זצוק"ל, שלא רצה שיביאו לו את הסטנדר המסתובב, כי לקום ולקחת ספר גם זה חלק מעמל התורה].

מרן שליט"א: מיום מתן תורה ועד היום היה תורה בישראל, צמח נודע ביהודה, צמח רבי עקיבא אייגר, הרב מבריסק, הכל הלך בלי מחשב..., סימן שהתורה כך ניתנה. היום מחמת חולשות הדור הביא הקב"ה את הדברים האלה. היום אם תגיד לאברך שיתחיל לחפש לבד בראשונים, לפעמים אין לו כח, אז בא הקב"ה והיקל את המלאכה, אבל לא זו הדרך האמיתית, הדרך האמיתית זה עמל התורה.
*
שימוש בפלאפונים בתוך הכולל במצבים מיוחדים
הגר"י זיכרמן: אצלנו בכל רשת הכוללים, הפלאפונים זה 'בל יראה ובל וימצא', אף אחד לא מכניס פלאפון להיכל הכולל, מאחר וידוע כמה שזה מפריע ללימוד הרציף. ויש טלפון ציבורי אחד בכל כולל ואם יש משהו דחוף מתקשרים לשם. אך יש כאלה שאומרים שהאשה לפני לידה, ולא רגועה מהטלפון הציבורי, אולי לא יענו ולא ישמעו, האם לאפשר פריצת גדר?
מרן שליט"א: בשום אופן לא, מיום מתן תורה ועד היום לא היה טלפונים, מחמת חולשת הדור שזקוקים לזה יש פלאפונים, אבל לא זו הדרך.

לדעתי רחוקה היא מדרכה של תורה ועיון אמתי, כל הלימוד הוא בצורה סיכומית ומה יוצא למעשה שאני יכול לכתוב ולהקליד,
מעניין... לדוגמא החזו"א באגרות חולק עליך. וכדברי הרב
מה פתאום!
מהי"ת שמשתמשים במחשב רק לסיכום? - משתמשים בו תוך כדי העיון -מקשים קושיא -כותבים את הקושיא -מעיינים במפרשים - חושבים על תשובה -כותבים התשובה -מעיינים שוב -מקשים על התירוץ - כותבים את הקושיא וכו' וכו'.
וכי לדעתך כל מי שכותב תוך כדי הלימוד בעיון [גם בעט ונייר רגיל -
רחוקה היא מדרכה של תורה ועיון אמתי, כל הלימוד הוא בצורה סיכומית ומה יוצא למעשה שאני יכול לכתוב? אתמהה.

בלת"ק
אני משתמש במחשב
אבל חייבים להקפיד שיהיה מנותק מהרשת לחלוטין וחובה על הגבאים להקפיד על זה!!! ראיתי מעטים וטובים שהגיעו למקומות שהם לא תיכננו....

ב- מי שמשתמש במאגרי מידע צריך לדעת האם כל מחבר הוא היה מתעמק בספר שלו במידה והוא היה מודפס, (כגון רב שהשקפתו שונה...)

גם אילו ר' בונם (לרפו"ש. ממש כואב. קשה לזהות אותו), היה מחזיק שלטי מחאה זה היה [כמעט] נורמלי, בכל זאת מדובר בעצרת. כך שלא הייתי מביא ראיה משם לכולל סדיר.
כפי שנכתב כאן, הוא משתמש בו תדיר.
וכן נטען על ר' בר'ל פוברסקי (אולי @בד קודש יאשר/יפריך זאת) ור' איתמר גרבוז.
המקובל ר' יעקב עדס כידוע כותב כל ספריו במחשב בעצמו (המחשב מאד מאד ישן, וינדוס 2000 ומטה).
וכן ר' דוד יוסף משתמש במחשב ובמאגרי המידע שבו.
וידוע לי על גדולים נוספים שמתשמשים במחשב.

אמנם כמובן המדובר רק באברכים או כאלו שהלימוד נעשה לשם ידיעת התורה ושליטה בה, מה שאין כן בחורים אשר חלק מרכזי מהלימוד הוא לפתח אות אישיותם התורנית כיודעי ספר וכחושבי שמו. במצב כזה אין אפשרות לתת לבחור ללמוד עם המחשב, זה לא נותן לו את הכלים הנכונים לצמוח בדרך התורה בצורה בה היא נמסרת.
מעניין יש עוד מישהו שמסכים איתו בזה
או שיכול להרחיב...?

זה נושא שמאוד מעניין אותי
למרות שכותרת האשכול כדאי שתיהיה לימוד מתוך מחשב ולא מחשב בתוך בית מדרש
אבל אני מאוד שמח שבטעות נקלעתי לפה ....
הבאתי פה את כל הציטוטים שמנסים להגדיר את הבעיה בלימוד עם מחשב
ובהמשך אביא את דעתי העניה בענין ....
אין עמל וריכוז מוחלט בלימוד עצמו.

וגם כשמשתמשים לצורך הזה עם המחשב - יש להבחין בזהירות שלא פותחים ספרים בקצב ובכמות שמוציאה מהמחשבה והעמל העיוני.

זה חונק את האפשרות להתרכז במה שלפניך ורק בו, ולנסות לפענח על ידי זה נעלמים.

פעם גם שמעתי שעשו מחקר,
והראו שהכתיבה על דף מחברת את האדם למה שהוא כותב,
הן כלפי הזכרון שלו והן כלפי ההבנה שלו במה שהוא כותב,
היא פי 10 מכתיבה במחשב...
והחוש יכול מעט להוכיח על זה!

הבעייתיות היא שלימוד העיון צריך להיות בצורה שהאדם הוא המרכז ולאו דווקא הניסוח המדויק,
זאת אומרת שאני לומד כל דבר ואני מעיין בו זאת אומרת שאני מנסה להבין יותר לעמוק ואני מנסה ליצור אצלי תמונה יותר רחבה שהדבר יתיישב על ליבי,
ואם אני עסוק בלבדוק האם זה ניסוח טוב, אני בהכרח כבר לא חושב על איך זה מרגיש לי בשכל האם זה הגיוני בשבילי, אצלי, האם אני מחובר לזה או לא,

מכיוון אחר- להקיף הרבה רייד וליצור נוסחאות שיענו על הקושיות בסוגיה- עוזר כתיבה.
לנסות להבין מה אתה מבין, להיות מחובר בעצמך למושגים הנלמדים מתוך היגיון אישי- כתיבה תוך כדי הלימוד תזיק.

אתה רואה אברכים צעירים בכולל נחשב, שלומדים מתוך מחשב בעוד חבריהם שוקעים במשא ומתן אחד עם השני, מלבנים את הסוגיא לעומק בצוותא (סוג של ביקורת עמיתים), ואילו אלו "המתחשבנים" עוסקים לרוחבה של סוגיא... ומזניחים את עומקה.

כמובן הבעיה העיקרית אינה המחשב עצמו, אלא המאגרים התורניים שהוא מכיל. ואכן, הם יכולים לסייע בכתיבת חיבורים ומאמרים, אבל השימוש בהם בלימוד עיוני מסיח דעת מעיקר הלימוד ומזיק מאוד! אברכים עלולים להעדיף ריבוי כתיבה על פני רכישת עומק בסוגיא, לגרום להם לשאוף לכתוב חבורות או בכלל ליצור חיבור על ידי ליקוט חומרים ממקורות שונים שזמינים בשפע, דבר שמעניק קורח רוח ותחושת סיפוק שטחית על חשבון לימוד עיוני שנדחק לפינה.

כמו כן שמעתי פעם על מחקרים שטוענים כי שימוש במחשב בשעת לימוד, מחליש את כח החשיבה [אגב זה עוד סיבה למה עדיף לימוד רציני על פני השוטטות (אפילו) בפורום אוצר התורה...:)]

אלא עצם הלימוד במחשב איכותו פחותה מאשר לימוד בספר.

את כל זה אי אפשר לעשות מי שרץ ישר למחשב. כי אין לו היכולת להרגיש את הדופק של הסוגיא, הוא להוט להעלות את סיכומיו ודבריו ואין לו כ"כ את הזמן והפניות לחשוב פעמיים האם הוא טועה או אומר סברא מבריקה.

ורק אחרי הכולל להעלות על הכתב. וזאת משום שבכולל צריך לנשום סוגיא, לנשום תורה ולא שום דבר אחר.

ותזכר לטוב ישיבת מיר והעומד בראשה שאף מאברכים מונעים את המחשב וכך אומנם אינם צוברים ידע רחב ומלא של כל צורות הביאורים, אבל כן משמרים את הידע בראש כשיודעים שאי אפשר לסמוך על הבינה המלאכותית במקום בינת האדם ועינינו תחזינה ששם יוצאים אנשים גדולים!!! אולם לקטני קטנים כמוני, שכבר כמעט התייאשו מלצמוח באמת, זה מאוד יכול להועיל. וכן אני נוהג...​
ליתר דיוק לא הרחיקו את המחשבים מהאברכים אלא יחדו מקומות מיוחדים לכתיבה במחשב עם עמדות מיוחדות, בין בשעת הסדרים ובן בבין הסדרים, אבל בבית המדרש נאסר לפתוח מחשב בין לכתיבה ובין לעיון בספרים, אולם מאידך הביאו הרבה עמדות של אוצר החכמה עם אפשרות של הדפסה בפתחי הבתי מדרשות לרווחת הלומדים.

נערך לאחרונה:
אני מאוד מאוד מבין אותם
יש פה כמה נקודות ...
א. כתיבה מתוך מחשב על פני כתיבה בכתב
שברור שיש מעלות עצומות אין קץ במחשב ,
אבל יש גם מעלה עצומה שקשה לי להגדיר אותה בכתיבה רגילה [ אשמח שתעזרו לי ....]
מן חיות וחיבור כזה , שלא קיים במחשב.
בנוסף לזה שלא משנה כמה שאני אכתוב מהר ובקלות
תמיד כתיבה בדף יותר זורמת וקלה [ אני שונא לכתוב בדף לא יוצא לי ברור בכלל ועדיין ...

ב. לימוד מתוך מחשב יש בו אכן מעלות עצומות [ אולי רק לחלק מהלומדים ...]
אבל מאידך יש לו גם תחושה מאוד סינטטית !!!
תחושה שגם משליכה על עומק העיון והחיבור עם הלימוד !!! [ גם את זה צריך להגדיר יותר ...]

אני שמעתי להדיא מהגר"ח פיינשטין התנגדות ללימוד במחשב בטענתו שזו לא צורת הלימוד. אני הקטן לא מבין את דבריו, ולכן לא ארחיב בהם.
התפרסם בקובץ גליונות על פגעי הטכנולגיה מאמר בשם הגר"ח פינשטיין שדיבר בחריפות נגד הלימוד במחשב, והדגיש גם כשאבא לומד בבית עם מחשב הילד לא תמיד מבין שאבא לומד כי לפעמים יש עוד דברים לעשות שם וממילא יכול לשפוט בשכלו דברים אחרים, עי"ש אם אני אמצא העלה את הדברים.

התפרסם בקובץ גליונות על פגעי הטכנולגיה מאמר בשם הגר"ח פינשטיין שדיבר בחריפות נגד הלימוד במחשב, והדגיש גם כשאבא לומד בבית עם מחשב הילד לא תמיד מבין שאבא לומד כי לפעמים יש עוד דברים לעשות שם וממילא יכול לשפוט בשכלו דברים אחרים, עי"ש אם אני אמצא העלה את הדברים.
אכן גם א"ז שמעתי ממנו בזמנו

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון