אחד יחיד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
17,454
נקודות
1,280
וגם אני שמעתי את נאקת בני ישראל (ו, ה)

מה פשר לשונו של הקב"ה "וגם אני שמעתי", כאילו יש עוד מישהו ששמע? מי עוד שמע?

ובכלל, המילה "וגם" לכאורה מיותרת, וניתן היה לכתוב פשוט "ואני שמעתי את נאקת בני ישראל"?

וב"באר הפרשה" מביא בעניין זה כך – "וביארו צדיקים אומרו 'וגם', כי כך היא הנהגתו של בורא עולם, כאשר ישמע איש את צעקת רעהו, ויתמלא רחמים עליו לעמוד לימינו, להסיר ממנו כל צער ומכאוב, לכבד אותו, ישמע 'גם' ה' לקול נאקתו, ויפקדהו בדבר ישועה ורחמים".

כלומר, תחילת הישועה היא כשהאדם עצמו שומע את צעקת הזולת, כשאנשים לא מרוכזים רק בכאב של עצמם אלא גם קשובים לזעקת זולתם. דבר זה מביא לכך, שגם הקב"ה שומע את תפילתם וצעקתם. וזהו "וגם אני שמעתי"- השמיעה איננה מתחילה ממני, אלא "כשלב שני" – לאחר שהתחילו בני ישראל עצמם לשמוע זה את זה, אזי "גם" הקב"ה שמע להם. (לימוד יומי)

וגם אני שמעתי את נאקת בני ישראל (ו, ה)

מה פשר לשונו של הקב"ה "וגם אני שמעתי", כאילו יש עוד מישהו ששמע? מי עוד שמע?

ובכלל, המילה "וגם" לכאורה מיותרת, וניתן היה לכתוב פשוט "ואני שמעתי את נאקת בני ישראל"?

וב"באר הפרשה" מביא בעניין זה כך – "וביארו צדיקים אומרו 'וגם', כי כך היא הנהגתו של בורא עולם, כאשר ישמע איש את צעקת רעהו, ויתמלא רחמים עליו לעמוד לימינו, להסיר ממנו כל צער ומכאוב, לכבד אותו, ישמע 'גם' ה' לקול נאקתו, ויפקדהו בדבר ישועה ורחמים".

כלומר, תחילת הישועה היא כשהאדם עצמו שומע את צעקת הזולת, כשאנשים לא מרוכזים רק בכאב של עצמם אלא גם קשובים לזעקת זולתם. דבר זה מביא לכך, שגם הקב"ה שומע את תפילתם וצעקתם. וזהו "וגם אני שמעתי"- השמיעה איננה מתחילה ממני, אלא "כשלב שני" – לאחר שהתחילו בני ישראל עצמם לשמוע זה את זה, אזי "גם" הקב"ה שמע להם. (לימוד יומי)
ובגיליון "דרשו" על הפרשה, מובא מעשה בעניין זה בשם החתם סופר:

"אחד מגדולי הסוחרים בפרשבורג נכנם לחדרו של מרנא ה'חתם סופר' וסיפר לו כי נקלע למשבר כלכלי ובא לבקש ברכה ועצה מהרב איך להיחלץ מהמצב. אמר לו ה׳חתם סופר׳ מצבך ידוע לי, אך לא אוכל לעזור לך. יש לך אח עני ואביון, ואתה מתעלם ממנו. ענה הסוחר: יסלח לי כבוד הרב, אבל כרגע אין עסקיי נותנים לי יכולת לעזור, אבל אם אצא מהמצר, בוודאי שאעזור לו.

ענה לו החת"ס, בתורה נאמר: 'וגם אני שמעתי את נאקת בני ישראל' וגו' – מה הפירוש המילה 'וגם'? וכי מי עוד שמע את נאקתם? אלא, בשעה שבני ישראל נאנקו ונאנחו תחת עול מצרים, שמע כל אחד ואחד גם את אנקת אחיו, ולמרות השעבוד השתדל כל אחד להקל מעל סבלו של אחיו בכל יכולותיו. ובשכר שמיעה זו שמע גם הקב"ה את אנחתם והושיעם. א"כ, עזור גם אתה לאחרים למרות מצבך הלא טוב, ובוודאי יושיעך ה' מכל". (לימוד יומי)

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון