קרח - משה אמת ותורתו אמת והן בדאים - מי הם הבדאים | במדבר קרח - משה אמת ותורתו אמת והן בדאים - מי הם הבדאים | במדבר

אחד יחיד

משתמש מוביל
gemgemgemgemgem
פרסם מאמר
פרסם 5 מאמרים
פרסם 15 מאמרים!
פרסם 30 מאמרים!
תודות
5,222
נקודות
517
זכרון לבני ישראל וגו' ולא יהיה כקרח ועדתו (יז, ה)

איתא בגמ' (ב"ב עד.) דאמר ליה ההוא טייעא לרבה בר בר חנה, בא ואראה לך הבליעה של קורח והראהו איך שקרח ועדתו צועקים 'משה אמת ותורתו אמת והם בדאים'.

שמעתי מהגאון ר' ברוך שמעון שניאורסון זצ"ל בשם הגה"צ ר' מאיר שפירא זצ"ל שאמר בדרך צחות דאף על פי שכמו קרח עצמו כבר לא יהי' כדכתיב "ולא יהיה כקרח" אבל הבליעה של קרח עדיין בעולם, דבלועי קורח אומרים 'משה אמת ותורתו אמת' דהרבנים הם אמיתיים, אך 'והם' היינו, המשמשים, בדאים.

כלומר, שכל דבריהם של גדולי ישראל הם בעצת משמשיהם, והמשמשים בדאים.

וכל הטוענים כך מהראוי שידעו כי דבר זה מירושתו של קרח הוא. (כרם חמד)

אכן כך צריך להיות
כתוב שלפני ביאת משיח פני הדור כפני כלב
פני הדור= מנהיגים [גדולי ישראל]
כפני כלב= כלב התיחד בזה שהוא רץ לפני בעליו כאילו הוא מוביל וכשמגיע לפניה מחכה לראות לאן הבעלים הולך
וזה מה שיהיה לפני ביאת המשיח שהמנהיגים כביכול יסתכלו לאן העם רוצה לילך ולפי"ז ילכו.
ואולי כיוון שבגדו"י א"א לומר כן אזי במשמשים למיניהם אפשר לתלות שסודים הוראות מליבם ללא ידיעת גדולינו

אחר המחילה,
ואולי כיוון שבגדו"י א"א לומר כן אזי במשמשים למיניהם אפשר לתלות שסודים הוראות מליבם ללא ידיעת גדולינו
ועל דברים אלו אמר הרב אחד יחיד,
וכל הטוענים כך מהראוי שידעו כי דבר זה מירושתו של קרח הוא.

נערך לאחרונה:
סיפר הרה"ח רבי דוד שוואגיר זצ"ל משב"ק אצל הרה"ק מהר"י מהוסיאטין זצ"ל שראה באחד מספרי החיד"א זצ"ל, שבימי האר"י הק', העיז אחד להתלוצץ ממנו בפניו, והאר"י הק' החריש.

שאלוהו תלמידיו: למה אינו מענישו לכבוד התורה ויתקדש שמו ברבים? ענה להם: זה המתלוצץ יש בו מניצוצי קרח, ובי יש מניצוצי משה רבינו ע"ה איתפשטותא דמשה בכל דרא ודרא, ואלמלי הייתי רוצה יכולני להבליעו בלב האדמה כמו שהבליע משה רבינו ע"ה את קרח ועדתו, אך היות שבימינו התחיל כבר עולם התיקון, חס לי להבליע נפש מישראל בשאול תחתית עכ"ד.

והיה קשה לי על דבריו - מספר רבי דוד - ממאמרם ז"ל בב"ב עד, א דבלועי קרח מכריזין: "משה אמת ותורתו אמת, והן בדאים", וא"כ איך נמצא בזמן מאוחר בימי האריז"ל, ניצוץ מקרח שיחלוק על משה שבימיו, אחר שכבר הוזכר בש"ס חרטתם ותשובתם וגם וידויָם?

הצעתי את הדברים לפני מורי רבי הק' רבי ישראל מהוסיאטין זצ"ל, והשיב לי על זה בלשונו הק': שמעתי מחו"ז ודודי זצ"ל הרה"ק מסאדיגורא ששמע מאביו הק' זקיני מרוזין זצ"ל, שדייק בלשון חז"ל שכתבו "והן" בדאים, ולכאורה הוי ליה למימר "ואנחנו" בדאים, ותירץ, הא דאמרו "והן בדאין" אינם מדברי בלועי קרח, אלא מדברי מסדר הגמרא בעצמו ואולי מדברי אליהו זל"ט שאמר כן לרבה בר בר חנה, כלומר, הן אמת שהם מכריזים ואומרים "משה אמת ותורתו אמת", עם כל זה אני מעיד עליהם ש"הן בדאים", כי רק בלשונם ובפיהם יכבדוהו אבל האמת שלבם בל עמם, ולכן ראינו וגם רואים אנו בכל דור כמה מיני קרח שחולקים על משה שבדורם. (נר ישראל - אגדות הש"ס)

הודעות מומלצות

מצינו במגילת רות כשבאתה רות לחסות בצל כנפי...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון