ספרים שחיברו ראשי הישיבות בדרכו של רבינו חיים הלוי סולובייצ'יק | דברי הימים| דף 2 ספרים שחיברו ראשי הישיבות בדרכו של רבינו חיים הלוי סולובייצ'יק | דברי הימים| דף 2
נראה לי שאם היה אשכול ספרים שלא בדרך הגר"ח
חלק נכבד מהספרים הנ"ל היו ברשימה
וזה וזה נכון במקצת
לכן אני תמה על אשכול זה שהוא מחפש שמות בלי לנתח כל אחד את דרכו
ואפשר לכתוב בלי לעמוד מאחורי הדברים
אתן שתי דוגמאות הגרש"ש זה הגר"ח? כן והרבה לא
עיון התלמוד זה נישה מאוד מסוימת שדבקה בפן מאוד מסוים בגר"ח, האם זה הגר"ח? כן והרבה לא

הנצי"ב למשל? הבית אהרון למשל? ועוד רבים וטובים.

אגב שים לב שכתבתי בכותרת ראשי הישיבות ולא "בעולם הישיבתי".
הנצי"ב לא היה אחרי ר' חיים, אלא היה איתו ביחד בישיבה והיה מחלוקת שם על דרך הלימוד,
במקום לכתוב רשימה נראה לי אפשר לכתוב כל עולם הישיבתי הלטאי מדורו של ר' חיים ואילך

נראה לי שאם היה אשכול ספרים שלא בדרך הגר"ח
חלק נכבד מהספרים הנ"ל היו ברשימה
וזה וזה נכון במקצת
לאחה"מ, כמדומני שעל דברים אלו אפשר בשופי להניח תבשיל בערב שבת.
כל בר בי רב שהיה נשאל: "אילו ספרים לדעתך נתחברו לאור שיטתו של הגר"ח?", היה מציין את הרשימה הנזכרת.
ואילו לשאלה: "אילו ספרים תוכל לציין שלא בדרך הגר"ח?", הספרים האחרונים שהיה מציין - זה אלו שברשימה.
כך שלי פחות ברור מה שבעיניו 'נראה לי'.
לכן אני תמה על אשכול זה שהוא מחפש שמות בלי לנתח כל אחד את דרכו
ואפשר לכתוב בלי לעמוד מאחורי הדברים
במקום לכתוב רשימה נראה לי אפשר לכתוב כל עולם הישיבתי הלטאי מדורו של ר' חיים ואילך
לפני שתתמה עד בלי די, פשוט נא עבור על האשכול. להלן ציטוט...
אגב, לפרסם את תמיהתך באשכול בלי לראות אם כבר התייחסו לזה, בעיני זה הרבה פחות לעניין.
ביקשו כאן. אז פתחתי
כמו כן אני חושב שכל מי שהגה בספרים הללו, מבין לבד מה החוט המקשר ביניהם.
ובכל מקרה בשביל לדון ולנתח כל ספר וספר, ראוי להקדיש מאמר שלם מהי שיטתו של הגר"ח, וסבורני שזה מתאים באשכול נפרד.

אתן שתי דוגמאות הגרש"ש זה הגר"ח? כן והרבה לא
הגרש"ש שאב את שיטת לימודו החדשנית מרבו הגר"ח, גם אם שכלל אותה עד לקצה (ואליבא דבריסק קלקל אותה) כפי שכתבתי באשכול מקביל.
ולכן כל היודע קרוא וכתוב, מבין ש"בדרכו של", מתייחס למקרו לא למיקרו. וההבדל בין הגרש"ק לגר"ח שואף לאפס ביחס להבדל בין הגרש"ק לנצי"ב ושאר חכמי דורו.
עיון התלמוד זה נישה מאוד מסוימת שדבקה בפן מאוד מסוים בגר"ח, האם זה הגר"ח? כן והרבה לא
לא הוזכר על ידי. ראוי לכבד את מי שכן הזכירו ולצטט אותו.
הנצי"ב לא היה אחרי ר' חיים, אלא היה איתו ביחד בישיבה והיה מחלוקת שם על דרך הלימוד,
כמובן (באמת היה לך צד שמישהו התבלבל בכגון דא?...). אבל כמו שר' חיים התווה שיטה שדבקו בה תלמידיו - מי פחות ומי יותר - גם הנצי"ב ושאר רה"י שדבקו בדרך הישנה הנחילו את השיטה לתלמידיהם. לדוגמא ר' ראובן בענגיס תלמידו של הנצי"ב.

חברים מקוונים לאחרונה

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון